Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pokud to nebudu brát jako adaptaci románu Karla Maye nebo dokonce remake původního filmu (což jsem od začátku nebrala) ale jako něco, co se v té době mohlo i odehrát (byť i tak to bylo místy naivní), tak se mi to líbilo a beru to na milost ;-). Sympaticky na mě působil i představitel Old Shatterhanda (jak zmiňuje, že boxoval v saském spolku, tak jsem se i zasmála, což mám i v tomto typu filmů ráda), vypadá podstatně více německy než Lex Barker (jehož kvalit jinak samozřejmě nedosahuje), takže v tomto ohledu jsem (na rozdíl od mnoha dalších spolukomentujících) problém neměla. A ani s ostatními představiteli, tady se spolukomentátory souhlasím, že Pierre Brice moc jako Indián nevypadal (mnohem lépe to dopadlo ve filmu Dákové, stejně jako Robertu Taylorovi mu člověk věří spíše ty Římany). Náčelníka Dobré slunce nám sice obětovali o něco dříve než v knize i původním filmu, ale vzhledem k tomu, co jsem napsala v úvodu, proč ne. Mělo to být především o Vinnetouovi, jenže to zase celé bylo spíše o Old Shatterhandovi (a taky vlastně proč ne, Vinnetou teprve totiž přebíral zodpovědnost a hned první zkouška se příliš nepovedla). Každopádně mě to navnadilo na zhlédnutí dalších dvou dílů. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě zdařilý úvod jednoho nelehkéhgo remaku.Hlavní hrdinové zajímaví, především Sam Hawkins potěšil. Výprava slušná, příběh si jede po svém a celkově mě, jako velkého fanouška původních filmů, velmi autoři potěšili. Těším se na druhý díl... ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle asi ani radši nemělo vzniknout. Chybí tomu kouzlo původních filmů, celý je to takový nemastný, neslaný a ošklivějšího Old Shatterhanda snad už vybrat nemohli. Navíc jeho uřvaný, nesnesitelný charakter postavy má do odvážného a charismatického Lexa Barkera hooodně daleko. Vinnetou a Old Shatterhand je prostě jen jeden - Pierre Brice a Lex Barker. Jsem zvědavá, jestli s druhým dílem přijde nějaké zlepšení, nebo se to utopí ve stejné nijakosti. ()

Dont 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zklamání. Varuji před spoilery. Na délku filmu chybí větší množství akce. Veškerý děj je v závěrečné třetině prvního dílu fixován na jeden most.. :-( Příběh se bohužel odchyluje od knižní předlohy ještě více než filmy z 60. let. Vadilo mi hodně obtížně stravitelných přešlapů (submisivní a přestárlý Old Shatterhand, Nšo-či jako šamanka, příliš šablonovitý záporák Rattler, Apači jako prérijní indiáni, noční přepad s pochodněmi - wtf - odkdy takhle indiáni útočili?). Srovnání s filmy z 60. let to nesnese, když se oprostím od srovnávání, tak je to stěží průměrný dobrodružný film televizního ražení. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož jsem vyrůstal na „mayovkách" , zatímco jiní četli ještě pohádky, tak mě nová série velice mile překvapila. Herecké obsazení skvělé, hudba s prvky klasického Vinnetoua, reálnější. Přesto nadále mými favority zůstávají navždy nenahraditelní Piere Brice a Lex Barker, i když starší verze byla hodně naivní a z dnešního pohledu i trapná, své kouzlo dosud neztratila. Vždy se rád podívám na mé nejoblíbenější hrdiny mého dětství. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplné jiný film se stejnými postavami a příběhem. Moderní, syrový, více realistický, s pěknou výpravou. Nicméně se vytratila naivita a romantika filmové předlohy a charisma obou hlavních postav. Novodobí Old Shatterhand s Vinnetouem, stejně jako další postavy, budu vždy nutně srovnáváni s legendami let šedesátých. Když se na film dívám nezaujatě minulostí, je to hezký western, byť tomuto žánru v jednadvacátém století už moc pozornosti nedopřávám. Potěšila mě přítomnost některých známějších jmen, ale jejich dabing býval také lepší. Na druhou stranu jsem rád, že indiáni nemluví německy ☺ ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smutné předělání a prznění klasiky! :-( Nostalgie, která v srdcích přetrvává byla, je a vždy bude s Bricem a Barkerem. Vinnetou a Old Shatterhand jsou nesmrtelní! Beru tento film spíše jako samostatný western bez jakékoliv předlohy! 30% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je těžké překonávat něco, co je natočeno velmi dobře. Musí se vůči tomu vymezit. Co se týče vizuální stránky, tak to se velmi povedlo, to musím pochválit. Po příběhové stránce je to již horší. Ano, některé věci se musí udělat jinak, ale ne vymyslet si celý ději od začátku, to prostě nejde. Povedlo se pár vtipů, to zase jo. Ale celkově u mě převládají smíšené pocity. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Snímek se bez známek sentimentu odpoutal od nadoblačných výšin naivní dobrodružné romantiky klasické trilogie o šlechetném apačském náčelníkovi a jeho bílem bratrovi z šedesátých let minulého století, s níž jsem vyrůstala - a sestoupil o pár pater níž, aby se alespoň vzdáleně přiblížil drsné realitě Divokého západu ... možná se bál, že by pragmatická a občas nemístně cynická současnost nepřijala téměř pohádkovou story, kterou svým čtenářům kdysi naservíroval Karel May - a kterou respektoval i Harald Reinl. Přesto se k jejich odkazu hlásí - stejně jako hudební doprovod, v němž se legendární melodie původních filmů proplétá se zbrusu novými tóny. I když se dějová linie v tvůrčím rozletu rozhodla zachovat jen ty nejzákladnějsí záchytné body příběhu a jinak neponechala takřka kámen na kameni, lze se s ní ztotožnit, neboť si dala záležet: Výprava je velkorysá, lokace fotogenické, hrdinové akceptovatelní (i když ... pro mě osobně je Nik Xhelilaj poněkud akceptovatelnější nežli Wotan Wilke Möhring), zápletka zajímavá (byť si v několika případech počíná mírně řečeno nemotorně) a mantinely jasně dané ... zase jde o boj dobra se zlem, jako už tolikrát - a je nad slunce jasnější, na čí straně máte stát. Slabší 4*. P.S.: Ovšem původní verze je pro mě (tak jako pro mnoho dalších) srdeční záležitostí, která stojí mimo čas a prostor a jakákoli hodnocení ... vlastně teprve tehle počin mě přiměl upravit jí počet přidělených hvězd - možná trochu neobjektivně ... na maximum. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karl May jako německý imigrant přijíždí do Ameriky pomoct dovybudovat železnici vedoucí přes apačské území. Shodou okolností je Apači raněn, u nich léčen, uzavře s nimi přátelství, dostane jméno Old Shatterhand a přesvědčí je k uzavření dohody s bílými o vybudování železnice. Jenže to se samozřejmě vyvine v neprospěch Indiálnů a jejich masakrem. Jenže to by nebyl novodobý Old Shatterhand, aby společně s Vinnetuem nepotrestali záporáky. Díl to není špatný, pokud si odmyslíme původního Vinnetua, zbude nám dobrodružný příběh s několika drsnými scénami a silnými záporáky. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Jiný Vinnetou, což se dalo čekat. Nebylo to špatné, jenom je to jiné. Knihy jsem nikdy nečetl, nevím zda je blíže tady ta verze nebo ty klasiky. Hlavní změna určitě ve vykreslení postav. Old Shatterhand tu není takový bourák. Inženýr Karel May dostane v průběhu svou přezdívku dle svého boxovacího umu. Jinak je to takový... prostě inženýr.. zbraně jsou mu cizí, na palby z opakovačky můžeme zatím zapomenout. Vinnetou trošku mladý, zbrklý, nevyzrálý ale budíž. Prostředí je westernové ale více zelenější. Je třeba se na to dívat jiným pohledem a moc nesrovnávat. ()

vesper001 odpad!

všechny recenze uživatele

Oh no! They kill Karl May! Armageddon was yesterday, today we have a serious problem. A copak uměleckého nás čeká zítra? Animovaný Občas Kane? Ne, to už tu bylo. Muzikál Titanic (kocábka náram náram)? To už asi taky. Mám to! Předěláme 101 dalmatinů. Všichni ti dalmatini budou mít vzteklinu a zuby napuštěné prudkým jedem. Ha! Nojo, oddaluju chvíli, kdy skalpuju tenhle škvár. Ciferník té osvalené hmoty, s pérem na zátylku mě bude strašit hodně dlouho, z mé první lásky, Old Shatterhanda, krásného jak starořecká socha, je neurotický chcípáček s knírem, co bez natáček zřejmě neudělá ani krok a sexy je jako hubidlo na slimáky. Všudypřítomné násilí vyvažuje Oldík, který vnáší do celého příběhu mužné aroma srabství. Vedlejší postavy nejsou nažehlení padouši, ale špinaví, nechutní chlíváci, co mají draka jak vidle snad v každé scéně, lehké děvy jsou zanedbané coury, dobré jen pro ty výše zmíněné dobytky. Z uličnické náčelnické dcerky je šamanka, ze svatého Vinnetoua barbar Copan a hudební motiv loupeží za bílého dne. Pierra Brice obviňovali, že mu táhne na cedr, když bojoval proti remaku. Netáhlo. Manitou s námi a tohle pryč. Kvůli Lexovi a Pierrovi doufejme, že to v nebeském multiplexu nepromítají. ()

HonzaBez odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto nechápu, jak může mít tento film tak relativně vysoké ohodnocení. Snad jediné vysvětlení, které pro to mám, je že mezi hodnotiteli je málo těch, co jako já v dětství milovali tzv. "mayovky" (knihy Karla Maye). Je fakt, že dnešní generaci dětí tohle už nic moc neříká. Aspoň to je moje zkušenost u mého syna. Ale pořád je zde hodně lidí, pro něž jsou postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda nostalgickou vzpomínkou na jejich dětství. Pokud zde někdo argumentuje tím, že toto pojetí je bližší tomu, jak to na divokém západě skutečně bylo, má možná pravdu. Ale to nic nemění na tom, že to jde zcela proti duchu knih Karla Maye, který postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda vymyslel. Není pravdou, že to romantické pojetí je až produktem série filmů z 60 let. Není pravdou, že Old Shatterhand v podání Lex Barkera je příliš uhlazený gentleman. Vše tohle v zásadě odpovídá knihám Karly Maye, které v minulosti v několika generacích hltaly miliony dětí. V tomto směru považuju tuhle minisérii za "svatokrádež" a celý koncept alternativního příběhu za pomýlený. Protože boří hezkou legendu a nenabízí nic pozitivního, co by mohlo tuhle legendu nahradit. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se objevil Olda Šetrný, nevěřil jsem tomu, že film dokoukám, protože mi strašně moc chybělo charisma Lexe Barkera. Jenže ono se stalo a dokonce bych řekl, že Nový svět předčil originál. Třeba Vinnetou a jeho představitel jsou určitě lepší kombinací než Pierre Briece. Nový Vinnetou je skutečnější, ale přesto si drží jednoduché morální poselství a ač jsem nedočetl ani první knihu od Karla Maye, už asi po půl hodině filmu jsem měl chuť dát knížkám po dvaceti letech druhý pokus. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. díl mě překvapil, pozitivně, i když by se chyby a nedodělky najít daly, ale proč bych to dělal a kazil si požitek. Vinnetou: Nový svět se románové předlohy drží minimálně, ponechal si seznámení K. Maye - Old Shatterhanda s Vinnetouem při stavbě železnice, dále pár postav, jinak nic. Old Shatterhand je vykreslen spíš jako zelenáč, i když ne úplný nekňuba, který toho jako městský člověk a inženýr moc neumí a divočina a rudoši jsou pro něj naprosté novum. Což není vůbec na závadu, oproti skoro dokonalému Old Shatterhandovi L. Barkera a naprosto dokonalému Old Shatterhandovi z knižní předlohy působí nový Olda reálněji a uvěřitelněji, takto by mohl příběh K. Maye-Shatterhanda na divokém západě skutečně vypadat. Toto hodnotím jako plus a jako plus hodnotím i další změny v příběhu, které sice nejsou bůh ví jak skvělé, ale díky nim předlohu znající divák neví, co čekat a nesleduje jen remake filmu z 60. let nebo film blízký románové předloze. Celkově působí 1. díl lehce utahaně a zdlouhavě (má dvě hodiny) a televiznost je sem tam vidět, díky zmíněným pozitivům má potenciál diváky namlsat na další díly. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prekusol by som ešte odromantizovanie celého príbehu a jeho snahu o filozofovanie. Ale neznesiteľné boli už logické hlúposti a sústredenie celého filmu na zničenie mosta bez akéhokoľvek náznaku niečoho silnejšieho. Tak je z toho iba ďalší podpriemerný western s nudnou hudbou. Vykrádanie a náznaky pôvodného hudobného motívu ma skôr rozčuľovali ako nadchýnali. (26.12.2016) ()

drackula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel bol určite iný ako pôvodná verzia, ale myslím si, že sa vcelku podaril. Moderné, špinavšie prevedenie tejto téme svedčí. Na hercov som si zvykol, exteriéry boli opäť skvelé a občasný vtip dianie vhodne odľahčoval. Čakal som väčšiu katastrofu. 70% ()

Reklama

Reklama