Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

eexDon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Für mich - 65%, - /díky realističnosti a relativní uvěřitelnosti se tak nějak vytratil původní romanticko - dobrodružný duch původních mayovek, což je škoda, Wotan je možná dobrej německej herec, ale vedle Lexe je nějakej starej a hubenej - novej Old Shatterhand je prostě tintítko/, + /Nik vypadal docela dobře a jako indián uvěřitelně, ne jako nastrojenej Pierre, realističnost a uvěřitelnost byla docela fajn, lepší než romantická naivita původních filmů, ikdyž ta my tady zrovna chyběla/, hodnocení - novej Vinnetou je takovej neslanej, nemastnej, není ani špatnej, ale ani dobrej, je moderní, tvrdej, drsnej, přes všechnu tu naivitu originál s Pierrem a Lexem je prostě originál ()

lisbon 

všechny recenze uživatele

Oproti originálu - SLABÉ!!! Chudá Karel May se asi obrací v hrobě, protože tvůrci si z jeho velkolepého díla o divokém západě a jeho hrdinech půjčili jen jejich jména. Jejich charismata a příběhy se dočista vytratily. Zklamalo mě to. Nšo-či - šamanka, staví si farmu s Shatterhandem!!??!! Možná toto předělání není v mnoha věcech tolik naivní jak původní verze s Pierrem, ale postrádá hlavní myšlenky a jak říkám charisma postav. Kam se vytratilo pověstné pokrevní bratrství dvou hrdinů? Kam se vytratil zálesácky um Old Shatterhanda? Kde je jeho pověstná opakovačka a Vinnetouova stříbrná puška...? Našla bych dalších tisíc důvodů, proč mě tato nová verze tak zklamala. Dávám tři hvězdičky za hudbu, která se zlepšila a dvě za skvěle vypadajícího Vinnetoua. Škoda že nepobral trochu víc z toho "skutečného" Vinnetoua, který byl osobnost nad osobnosti. ()

petrpits 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se to natočilo. Není to sice nijak extra záživné, ale oceňuji, že to vypovídá o té době tak, jak to asi mohlo doopravdy být a to si cením u všech filmů, které výpovědní hodnotu mají. Původní Vinnetou je krásná pohádka, která tak zůstane v našich myslích i potom, co jsem si představil Old Shaterhanda a Vinnetoua v civilu. ()

Porthos odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanda Vinnetoua a jako takový se nemohu zdržet komentáře. Už prvotní zpracování mělo s knihou málo společného, ale jako kluk jsem byl šťastný za jakýkoliv film a zpětně i s výhradami- moc díky. Nemusím asi moc zmiňovat kouzlo osobnosti hlavních protagonistů... Hodně napjatě jsem sledoval, kdy se nové zpracování objeví. A je tu! Přihlouplí hrdinové, kteří se náhodou jmenují stejně jako hrdinové z Mayovy knihy, tu předvádí činy typu Blbý a blbější, radují se třeba, že přežijí dva dny v zajetí, což je lepší než jeden. Odvážní hoši.... Stříbrnou pušku původně vlastní nějaký mexický pomýlenec a má na ní z hřebíků vyobrazené V - čehož logika mi unikla a Old Shatterhand si tuším zastřílí až v druhém díle, ale zato 11x z šestiranného koltu, který sebere nějaké mrtvole. Zato panu Henrymu pušku ukradne ze zdi jako mazák. Karel May si liboval v detailním představení (popisu) svých hrdinů. Kdo zná popis Sama Hawkinse: žasne - po plátně se pohybuje podivná osoba s basedovskýma očima a s Old Shatterhandem vpodstatě nemá nic společného. O tom, že si Vinnetou s Oldou pořídí místo koní dvě stračeny Milky, nechci více hovořit. O jediný "Akt sbratření" se nečekaně pokusí Inču-čuna a sice s panem Bencroftem, uprostřeb města, za což je náčelník "logicky" zastřelen. Ale klid, apače to samozřejmě vůbec nerozhodí, až na krapet nervozního Vinnetoua a v klidu odjedou. Vinnetou je ldasčíms - čtením pro kluky i holky, filosofií, naivním snem, pohádkou, fantasií autora... Ale je hlavně výborně napsaným, vyprávěným, promyšleným příběhem. Musim říci, že takový paskvil a zneužití díla K. Maye jsem opravdu nečekal. Proč si pan Berger myslel, že to nápíše líp než autor? Stačilo přečíst a natočit...nic víc. Takhle jen víme, že pan Berger je idiot, co neumí sestavit vlastní smysluplný příběh, jen vykrádá cizí dílo, které navíc vůbec nepochopil. Dobrou práci odvedli jen maskéři a kostýmní štáb. Je mi jich líto... ()

jkl456 

všechny recenze uživatele

Nový Vinnetou podle mě není tak špatný, jak si spousta lidí myslí. Nebudu si jrát na chytráka, kterej posoudí realističnost prostředí, protože moje představa o Divokém západě vychází především ze sledování Jarmusche a Tarantina a návštěvy Grand Canyonu a Plitvickejch jezer. Za největší klad nového Vinnetou pokládám atmosféru z té doby, ten pocit osudové nekompatibility dvou kultur. Proto se mi i líbilo, že Vinnetou je takovej divoch lačnící po odplatě. Ano, ona mýdlovitost a naivita je tu pořád, ale pokud vám nevadila u původní série, neměla by vadit ani tady. Líbí se mi, že Old Shatterhand je opravdu Karel May a vlastně cenim i to, že to není takovej archtetypální bijec jako Lex Barker, ale Německej inženýr, co boxoval v královském boxerském spolku. Příjemným překvapením je celkovej vizuál, je to dost vkusný, krajiny jsou nádherný, bitky jsou mezi několika lidma, ne stovkama, což je hroznej nešvar poslední doby. Problém celé nové série - kterej je bohužel nezanedbatelnej - spočívá v tom, že to prostě není moc napínavý. Ani bitka o most, ani nic na Stříbrném jezeře prostě nefunguje. Tady si Vinnetou zaslouží tvrdou kritiku, ale obecně jako reboot slavné značky - navíc jako televizní projekt - jsem se bál, že to dopadne o hodně hůř. ()

isterion 

všechny recenze uživatele

Ako sa pozerať na novú verziu známeho príbehu? Je to remake pôvodnej filmovej verzie alebo vychádza z knižnej predlohy? Za námet nemožno považovať ani jedno. Dej je založený na niektorých postavách, ktoré dostali nové charaktery. Hlavná postava, vzdelaný Karl May (Old Shatterhand), je plný ideálov a humanizmu. Rattler je jednoduchý, drsný pištoľník, pracujúci pre železnicu. Inču-čuna ako rozvážny náčelník kmeňa Apačov, otec Winnetua – udatného bojovníka a Nšo-či, ktorá je šamankou. Možno ešte spomenúť aj ďalšie postavy, ktoré dostali minimálny priestor – Bancroft, Sam Hawkins, Tangua. Pokiaľ si divák pozrie tento filmový výsledok ako neznalý pôvodnej verzie, alebo knihy, môže v ňom nájsť odkazy na temnú stránku histórie formou tohto filozofického westernu s trochu drsným jazykom a tiež prekusnúť niektoré nelogické momenty. Zamrzí aj to, že mnohé scenérie sú vytvárané počítačovo, takže výsledok pôsobí sterilne. ()

StandikK odpad!

všechny recenze uživatele

Zbytečný film. Zbytečně dlouhý díl. Zbytečná ztráta času. Filmaři se snaží vytřískat prachy z původní slavné ságy, a proto natočili tento zbytečný debakl. Old Shatterhand působí jako největší měkota na světě, hlavně že umí boxovat. Fakt k smíchu. ()

Thomash 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co na to říct? Proč to není miniserie bez odkazu k Vinnetouovi? Jako samostatný příběh? S knížkami, o kterých jsem doufal, že se jim to příblíží více, než dílo Haralda Reinla to má zase společná akorát jména a to ještě ne všechny... Šamanka Nšo-či, neskutečný nelogičnosti... Rozhodně mi to nepřijde jako přiblížení realitě, v některých případech se to od ní spíše vzdaluje :o( Vždyť ten příběh z té první knížky je tak krásnej... ()

Richard768 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že z diel Karla Maya práve Winnetou-a som nečítal. Oproti dobre známemu staršiemu kinofilmu sa tvorcovia tentoraz pokúsili o realistickejšie pôsobiacu verziu udalostí. Mne sa to vcelku pozdávalo. Až na to, že železniční robotníci boli zobrazení ako večne opití darebáci, čo asi nemohlo celkom sedieť, lebo by sotva nejakú trať boli schopní postaviť. ()

Reklama

Reklama