Reklama

Reklama

Vinnetou


Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)

(epizoda)
  • Německo Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee (více)

Obsahy(1)

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nové převyprávění dobrodružné výpravy za pokladem na Stříbrném jezeře vkusně navazuje na události, které zažil Old Shatterhand, když poprvé přijel do Ameriky. Rozvíjí se jeho romance s Nšo-či, bratrství s Vinnetouem i jeho vztah k bílým lidem. Sam Hawkens se stává skutečně zajímavým člověkem, nejen komickou postavičkou, jakou byl dříve u Haralda Reinla. Příjemný díl. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čeho jsem u prvního dílu obával se mi tentokrát, bohužel, dostavilo. Z (alespoň pro mě) nejkrásnějšího příběhu s Vinnetouem nezbylo zhola nic. Celý děj by se nechal shrnout asi tak do deseti minut, blbá scéna je vystřídána tou ještě blbější (z Old Shatterhanda nám protentokrát udělali zloděje), přestřelka je všehovšudy jen jedna a navíc zcela mizerná a hlavní záporák (jakožto celá jeho banda) nedostal do vínku ani za mák charismatu. Za klady mohu považovat snad jen Sama Hawkense se slečnou Bell a Old Shatterhandovu žádost o ruku Nšo-Či (doufám, že to nikdo nebude brát jako spoiler :-)), ale ani tak mi z toho nevyjde víc než 20%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První film byl, myslím, lepší. Na Tajemství Stříbrného jezera mi totiž vadilo, že právě Stříbrné jezero bylo ze všeho nejméně zajímavé a co hůř, finále v jeskyni bylo tak odbyté a přestřelka tak chabá... Jinak ovšem byla spousta věcí v pořádku, od herců po milý humor, a těším se na další příběh. ()

tahit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak fajn, řekl jsem si. Možná není vše ztraceno. Tohle musím vidět. Představte si, že těšíte v restauraci na vonící delikatesu, ale místo toho dostanete ničím neochucenou šlichtu. Tak přesně takový pocit jsem měl, tedy pro tentokrát, jenže ne v žaludku, ale v hlavě. Ale abych nekřivdil, vydařené lokace jsou překrásné. Nicméně fenomén Pokladu na stříbrném jezeře, ale nejspíš už nic nepřekoná. Protože tomuhle filmu schází přesně onen půvab, který má originál Haralda Reinla. Na tom jsem byl několikrát na Vencplacu v kině Afa. No ale, jen když jsem měl kliku, protože na promítání v kině, stály dlouhé fronty. V každém případě je jasné, že tohle netoužím vidět znova. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podrobnější komentář a ucelený názor najdete v mém komentáři k Vinnetou (TV seriál) 2016. Po ne zrovna špatné první části jsem očekával, že se rozehraje to pravé dobrodružství plné romantiky a napětí, které se bude přibližovat verzi z 60. let. Nestalo se tak. Děj je rozvleklý, hlavní hrdinové, kteří by měli dostát síle zvuku jejich jmen, se chovají jak neschopní amatéři, nýmandi. Potěší prostředí bývalé Jugoslávie, hudební motiv vycházející z melodie Martina Böttchera, ale to je tak celé. Zklamání. Bohužel. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ono se řekne Unser Karl, jenže když jsou dva ústřední hrdinové k smíchu, než abyste je brali vážně, raději v knihovničce zapátráte po Brouku Pytlíkovi a Honzíkově cestě, a o Karlovi prostě prohlásíte, že nebyl našinec. Ale kdepak, Karl May napsal krásná literární díla a jeho kořeny sahají do Česka, jenže jeho německá vlast ho zradila a rozhodla se jeho velké hrdiny pohřbít pod nánosem exkrementů, které ani náhodou nemůže někdo opěvovat. Původní představitelé dvojky Vinnetou a Old Shatterhand sice pocházejí úplně z jiné éry, než do jaké se vrátili jejich noví představitelé, současně s nimi je doprovodila i absolutní sterilita příběhu, který se sice nějakým způsobem oprostil od naivní, mnohdy ale působivě vyobrazené romantiky a dobrodružství, jež si ve společné koexistenci získala celé generace diváků. To o nové verzi absolutně neplatí. Jasně, ze zvědavosti tomu dáte šanci, někde uprostřed nového zpracování, možná ještě dřív, to vypnete, protože se vám bude chtít brečet nad hereckými představiteli, to neplatí jen o ústřední dvojce, i zbytek ansámblu je naprosto zoufalý. A náhle si nepřekvapivě pomyslíte, copak asi dělá (jediný žijící z tehdejší silné čtyřky Barker-Brice-Ráž) někdejší dabér tehdejšího Vinnetoua, toho správného a správně obsazeného Vinnetoua, Standa Fišer a obviníte medicínu, že neexistuje něco jako transplantace hlasivek, neboť byste byli mezi prvními dárci. A tak si nekažte pěkné zážitky z dětství debilní verzí, v níž jsou za pokrevní bratry steroidní hašišák z Albánie a neatraktivní a vysloužilý pornoherec ze Západního Německa. 0/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoduché dobrodružstvo s pokladom, ktoré by už mohlo viac uspokojiť aj pamätníkov. Celkom odvážne (ale funkčné) je použitie psychicky labilneho záporáka. Nšo-či sa stáva fakt zaujímavým elemetom... ()

Zazie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I s druhým dílem jsem spokojená. Čím dál víc se mi líbí polidštěné hlavní postavy, líbí se mi změněný příběh, líbí se mi snaha o nějaký vývoj a logickou návaznost. Jen ta tráva bývala dřív zelenější, nebe modřejší a skály bělejší... ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, že se druhý díl nedrží původního filmu mi vůbec nevadí (s knihou opět nemohu rovnat, nečetl jsem). Mě se film jako pokračování série opět líbí a z tohoto důvodu bych zde neměl co kritizovat. Jediné co mě trošku zamrzelo byla kratší stopáž. Rád bych viděl rozmanitější hon za pokladem. Ale jinak opět spokojenost a 85% :) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A zase trochu moc zaslepení dávnými filmy. Tohle je prostě jen pokračování předchozího příběhu na motivy "Jak to tenkrát vskutku bylo" a zase to není vůbec zlé. Jen už to pro mě postrádalo onu novotu toho reálnějšího pohledu - přeci jen Stříbrné jezero je už dost profláklý příběh a "Oldie" je trochu moc inženýr :) Ale stále je to fajn oddechové podívání. Ty zdejší zhnusené odpady a jednohvězdy jsou od zaslepených fandů staré klasiky trochu smutné. Jako novější méně pohádkové pojetí známého příběhu je totiž tohle překvapivě docela fajn. ()

Historik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tom šoku z prvního dílu musím říci, že to bylo mírně lepší. Ale stále to není Vinnetou Karla Maye, spíš to svou snahou o "reálnější" příběh připomíná filmy s Gojko Mitičem. Že to není natočeno podle literární předlohy, je námitka sice oprávněná, ale to ty staré filmy také nebyly. Tím ovšem neříkám, že mi to nevadí. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říct, že mně se druhý díl líbil víc než první. Sice Stříbrné jezero nemělo ten správný šmrnc jako v původním filmu, ale jinak příběh ušel, Old Shatterhand mně přestal lézt tolik na nervy a i Vinnetou se mi zamlouval víc, v prvním díle mi v některých scénách přišel trošku mimo, tady mi i párkrát připomněl svého předchůdce. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá nová epizoda se mě opět líbila i přes prostinký příběh. Prostě nové zpracování Vinnetoua má něco do sebe. Překrásné chorvatské scenérie, apačský humor, romantika, návrat do dětských let. V dnešní době samých komiksových blbin už se takové filmy moc netočí. Musím dát opět plný počet nejen abych zvedl tak slabé hodnocení, ale opravdu se mě to líbilo. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smutné předělání a prznění klasiky! :-( Nostalgie, která v srdcích přetrvává byla, je a vždy bude s Bricem a Barkerem. Vinnetou a Old Shatterhand jsou nesmrtelní! Beru tento film spíše jako samostatný western bez jakékoliv předlohy! 30% ()

Reklama

Reklama