Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Shatterhand sice pro sebe našel štěstí v soužití s Nšo-či, ale během pravidelných výprav zpět do rozrůstajících se výsep civilizace poznává, že na jeho způsob života a přátelství s indiány lidé v městech pohlížejí skrz prsty. Přesto se snaží trpělivě přivést obě strany k jednomu stolu, když už ne na úrovni státních autorit, tak alespoň jednotlivých lidí. Jeho poklidný život v usedlosti na území Apačů vezme náhle za své, když během kopání studny místo na vodu narazí na ropu. Naneštěstí zrovna v nedalekém Roswellu pobývá syn ropného magnáta Santera, který zde uvízl cestou do Los Angeles. Tam ho otec vyslal z New Yorku, aby se nezvedeného a zlovolného grobiána zbavil. Santer Junior si umane, že půdu Apačů získá za každou cenou. Vinnetoua a Old Shatterhanda čeká boj proti lidské zlobě motivované hrabivostí, personifikované do jejich nejzavilejšího a nejnebezpečnějšího protivníka. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Castrator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitativně na úrovni dílu prvního. Odehrává se v zimě, což je fajn, připomíná trochu Mayovy Vánoce a chvílemi jsem měl pocit, že sleduju zfilmovaný román či povídku J. Londona, i díky syrovosti, která je v posledním dílu seriálu přítomna a je na hony vzdálena mayovkám z 60. let, kde záporáci byli záporáky a pěknými sviněmi, ale úděl a blížící se konec indiánů se tvůrcům na plátno přenést nepodařilo. Zde tomu tak naštěstí není (nebo naneštěstí, podle toho co očekáváte). I Vinnetou je ve všech třech dílech více divochem, přírodním člověkem, nikoliv civilizovaným elegánem à la P. Brice a připomíná spíš postavy z Tekumseha nebo Posledního mohykána než od Maye. Třetí díl bohužel táhne dolů značně neoriginální zápletka a nejen podle názvu (Poslední boj) předvídatelný děj. Předvídatelné naštěstí není, zda to náčelník Apačů odskáče a i když jsem se bohužel fandou nového zpracování nestal, zajímalo mě, jak to s Vinnetouem dopadne. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Indiáni sa časovať slovesá v slovenskom dabingu konečne naučili, ale aj tak toto bolo dosť hrozné. Znovu sa hraje na vážnu strunu, ale nejde to, nejde to, nejde to. Tadeusz, Czeszlaw a Zbigniew sú nové postavy, ktoré nám Vinnetou prináša až z Poľska, indiánskou pochúťkou sa stáva konzervovaná kapusta z Nemecka a keby bol aj štvrtý diel, možno by Nšo-Či ochutnala aj bryndzové halušky. Keď dochádzajú rozumné nápady, a dochádzajú aj šialené nápady, prichádza Sam Hawkins, bez ktorého by boli všetci jednoducho v prdeli. Čo si mám myslieť o tom, že hľadali náčelníka Komančov a našli blonďavého pankáča, to už vôbec neviem. Záver ma mal dojať, ale nedojal. Skôr ma dojali tie „masové“ scény, keď z každej svetovej strany sa valila masa asi piatich Indiánov a nakoniec ich bolo na pľaci dokopy osem. Howgh. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

WTF? Že sa pôvodná séria vôbec nedržala kníh, na tú dobu a na to spracovanie to bola fakt že pecka. Ale toto bolo preboha ča? Old Shatterhand ako vysušený pobožný spiťálek, Winnetou ako tupý svalnatček, Nšoči WTF? Toto nemalo vôbec vzniknúť. To je preboha taký problém skúsiť nafilmovať skvelú trilógiu podľa knihy? Dosť slušnosti, kurvafix, toto ma extra nasralo. Debili, ktorí to povolili a debili, ktorí to stvorili. To si radšej tisíckrát pustím originál. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plati temer to same, co pro prvni dva dily. Nemci dokazali udelat slusny remake formou intimniho dramatu, ktery ale bohuzel nevynika jako dobrodruzny film. Trochu jsem cekal, źe do teto trilogie nasoli spoustu eur, digitalnich i jinych efektu, ze to bude velkolepe. Bohuzel neni. I zde se kamera soustredi hlavne na male sceny, at uz v Roswellu, tabore Komancu, veznici, jeskyni nebo na Shatterhandove farme. Chybi tu ten pocit prostoru. Velke prerie, projizdeni na konich aj. Herci jsou neustale "uzavreni" na prostoru maximalne jednoho hektaru. Toto "stisneni" bylo asi nejmensi ve dvojce, ale vpodstate je spolecne pro vsechny casti. Je to vazne skoda, protoze filmy o indianech si volnost vyzaduji. Na druhou stranu to dava vyniknout dialogum, hlavne mezi Vinnetouem a Shatterhandem. Takze i kdyz utocicich Apacu napocitate sotva tricet a zhruba tak stejne pistolniku belochu a bitka tedy neni nijak pametihodna, prece jen vas budou nektere momenty velmi dojimat. Kdyz clovek akceptuje, ze nekouka na americky velkorozpoctovy western, ale na pribeh dvou pratel odlisnych ras, funguje to. Mozna by to mohlo byt i delsi, nez jenom tri dily. Navic je zde opet maly odkaz na originalni serii formou role "puvodniho" Santera M. Adorfa. Akorat bych rad, kdyby mi nekdo vysvetlil dulezitost ropy v dobe parnich lokomotiv :) I stara serie mela napr. "Petrolejoveho prince", ale nenapada me, do ceho jineho nez do lampicek by se ta ropa tehdy mohla davat :-D ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl byl sice o trochu lepší než předchozí, ale ten konec tomu absolutně podrazil nohy. Jediné pozitivum byl záporák, který měl své smysluplné pohnutky a nebál se jít za svým. Pak už ale je třeba jen kritizovat: hrozný děj, otřesný scénář, mizerné herecké výkony, teatrálnost, naivnost a úplně pitomý Old Shatterhand... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Dát třem zavražděným a skalpovaným polským tesařům jména Tadeusz Rózewicz, Czeslaw Milosz a Zbigniew Herbert zavání pokusem o třeskutě intelektuálský humor. Pokusem, který se asi mine účinkem, protože jméno držitele Nobelovy ceny Czeslawa Milosze by sice mělo být všeobecně známé, ale vzhledem k upadající úrovni vzdělanosti se obávám, že ve skutečnosti tomu tak nebude. No a že i zbývající dvě jména jsou vypůjčená od významných polských spisovatelů 20. století, pochopí asi jen pár literárních fajnšmekrů. Ale je otázka, jestli aspoň jeden z nich pochopí styl "humoru" pana scenáristy. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejtemnější a nejsyrovější díl z celé minisérie. Indiáni už snad nemohou být divočejší a jejich protivníci zákeřnější. Ve srovnání s tímto pojetím je původní zpracování opravdu jenom přeslazená limonáda pro děti. Při jedné ze závěrečných scén, podbarvené s využtitím původního hudebního motivu, v podání sólového ženského hlasu - ála Gladiátor či Pán prstenů, naskakuje husí kůže... Bravo tvůrcům, podařil se jim husarský kousek - a jednoznačně za plný počet.! ()

MiniMinion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, dalo se to. Když začala druhá polovina filmu, tak jsem si sice nemohl vzpomenout, co de dělo v té první, ale pak přišel na řadu náčelník komančů, který byl na svou roli příliš německý a příliš odbarvený, s tak nějak mi připomněl pana Stämpera z Tomorrow Never Dies, a ten souboj v komančské kleci, a přál jsem si, aby opět zavládla nuda. Komančové jako takoví se mi ovšem líbili, byli to skuteční divoši. Závěrečný boj byl dost, dost dobrý, až na to, že nedával zrovna dvaktát smysl. Vlastně...opravdu, hned dvakrát nedával smysl. 1) Indiáni by NIKDY nepodnikli tak riskantní akci za bílého dne, a za 2) by nikdo při smyslech nevlezl v téhle situaci do té chajdy. Nikdo, natož Vinnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkins a udatní válečníci kmene Apačů. Smrt Vinnetua mě asi měla rozbrečel, jenže jaksi nic. A mimochodem, během jedné scény v lese, jak se Apačové připravovali na boj, jsem málem piknik smíchy při pohledu na to mimino, jak kouká při detailním záběru přímo do kamery. To bylo super. Celkově se mi ta trilogie ani nelíbila, ani líbila, spíš mi byla tak nějak jedno. Doufám, že neudělaj trilogii i Old Shatterhandovi, náčelníkovi Apačů. Jestli ano, zabijte Nšo-Či a v posledním díle představte Old Surehanda, tomu pak taky udělejte trilogii, a v posledním díle představte Old Firehanda, kterému pak taky věnujte trilogii. Teda ne, prosím. No nic, jdu se učit apačsky ;). ()

Roman07 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti Tajomstvu strieborného jazera aspoň o málo lepší scenár, ale to bolo všetko. Opäť nekonečné minúty, kedy sa nič nedeje, či už v tábore Apačov alebo Komančov. Scény s Nšo-či ako šamanky sú tu preto, aby mal celý film aspoň dvojhodinovú stopáž. Záverečný boj, kde najskôr bojuje celý kmeň Apačov v počte asi 20 mužov a na konci prídu na pomoc všetky indiánske kmene Utahovia, Komančovia... v počte ďalších 30 mužov, už nemá zmysel ani komentovať. Zlatá bodka na záver, keď sa Old Shatterhand stane náčelníkom Apačov, už len dotvára obraz celej nevydarenej série. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najlepšia časť. Santer sa vydaril a téma boja indiánov proti nenásytným belochom je klasika, ktorá nesklame. V záverečnej časti som si už na hrdinov zvykol a dej profituje aj zo zovretého deja naprieč epizódami. Škoda straty tempa pri indiánskych pytačkách a obmedzeného rozpočtu, kvôli ktorému finálna prestrelka vyzerala pomerne biedne. 7-/10 ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní dobrodružný film, i podzimní a zimní prostředí dodává příběhu šmrnc. Ohradil bych se proti větší realističnosti příběhu, tedy argumentu řady komentářů. Historičtí Apači by proti asi 30 petrolejářům nepotřebovali pomoc jiných kmenů, problém by sami zlikvidovali (že by ve skutečnosti proti indiánům stálo více hrdlořezů, nechávám stranou). Jak dokázal Tokvi-Kava tak rychle svolat i velmi vzdálené kmeny? Apačů bylo circa 50 a žili na území velkém jako katastr dvou či tří českých průměrných obcí? Apači měli okolo roku 1870 zcela běžně moderní pušky, ve filmu jim je musí dodat Sam Hawkens (zase pominu, že je filmoví Apači ihned umí výborně ovládat). Apači v trilogii Vinnetou nebojují partyzánským způsobem, který zdobil historické Apače. Když tohle pominu, trvám na tom, že film splnil svůj účel (účel dobrodružného filmu - napětí, akce, hezké prostředí, k tomu kvalitní herecké výkony). Nebudu ale mluvit o realističnosti příběhu, když není realistický (stejně jako Vinnetou - poslední výstřel či Mayova knižní předloha, všechno jsou to svým způsobem pohádky, ale každá trochu jiná). Apropos Rossman (Karel, nikoliv František) je literární postavou v Kafkově románu Amerika. Autoři nového Vinnetoua hledali jména postav skutečně nejen v Mayových předlohách. ()

feryk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí část je rozhodně lepší než druhá, skoro tak dobrá jako první, v něčem možná i lepší, ale v jiných ohledech zas horší. Opět nechybí spousta nelogičností a chyb ve střihu. Indiáni s polskýma tesařema stavějící Oldovi stodolu je taky dobrá masírka. Potěšila česká stopa, i když nevím, jestli to tak je i v originále a né jen v překladu. Závěr trochu dojemný, ale osud vinnetoua s nikým asi nezacloumal. Legenda z toho nebude, ale slušný western. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani třetí díl nevyčnívá nad ty druhé dva a jen potvrzuje to zoufalství. Náčelník Komančů jako punker, nerozhodný až slabošský Vinnetou a až Čech Rossman musí přijet z daleké Prahy, aby odrovnal zloducha Santera! Ale abych byl spravedlivý. Jsem rád, že tvůrci šli vlastní cestou a nekopírovali původní filmy z šedesátých let, aby se ukázalo, že dokonalost věrně zkopírovat ani nelze! ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Koukat se na to dalo, ale nelíbilo se. Nesrovnávám s předchozími filmy. Ale vadí mi místy naprostá debilita děje. A nechápu, proč je celý kmen Apačů reprezentován v poslední bitvě několika málo Indochy? Aby to působilo alespoň trochu uvěřitelně, bylo by potřeba dost přitlačit na kompars. Jinak Berger si svoji předělávku kompletně vycucal z prstu. S knižní předlohou od Karla Maye to má společné jenom hlavní postavy. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět hrozné, žádné emoce to z diváka neždímá, když tento závěrečný díl srovnám, s Posledním výstřelem z původní série, tak se absolutně nechytá, ale alespoň ta závěrečná bitva už byla o trochu lepší než minule, ale celkově stejně průser. ()

tančísvlky odpad!

všechny recenze uživatele

Na novom diele s názvom "Winnetou" sa skutočne zabavíte. To je taká ubohosť až je to zábava !!! Mám pocit, že nemeckí mančaft to tak aj pojal. Skutočne nemecky overená kvalita. Hlášky majú hĺbku a polský tesári nemajú chybu aj keď pravdepodobne niečo ukradnú... Tak toto je fakt teda veľká neuveriteľnosť . ()

Reklama

Reklama