Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Shatterhand sice pro sebe našel štěstí v soužití s Nšo-či, ale během pravidelných výprav zpět do rozrůstajících se výsep civilizace poznává, že na jeho způsob života a přátelství s indiány lidé v městech pohlížejí skrz prsty. Přesto se snaží trpělivě přivést obě strany k jednomu stolu, když už ne na úrovni státních autorit, tak alespoň jednotlivých lidí. Jeho poklidný život v usedlosti na území Apačů vezme náhle za své, když během kopání studny místo na vodu narazí na ropu. Naneštěstí zrovna v nedalekém Roswellu pobývá syn ropného magnáta Santera, který zde uvízl cestou do Los Angeles. Tam ho otec vyslal z New Yorku, aby se nezvedeného a zlovolného grobiána zbavil. Santer Junior si umane, že půdu Apačů získá za každou cenou. Vinnetoua a Old Shatterhanda čeká boj proti lidské zlobě motivované hrabivostí, personifikované do jejich nejzavilejšího a nejnebezpečnějšího protivníka. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

JohnZ87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco lepší než Tajemství stříbrného jezera a o chlup horší než Nový svět. Plusem je zasazení děje do zimního období, což je u Mayovek poměrně nezvyklé, ale originální. S tím souvisí i změna oděvů ústředních postav. Santer Jr. (jehož otce hraje představitel původního Santera Mario Adorf) je jakožto záporák asi zatím největší hajzlík a mezi ostatními nevýraznými záporáky nového zpracování jednoznačně vyčnívá charismatem i prohnaností a schopností manipulace. Také se v plné nahotě ukazují nechutné mocenské nástroje jako falešná vlajka, úplatkářství, korupce atd. Old Shatterhand je docela slušně zarostlý, ale ani v Poslední bitvě jsme se nedočkali toho pravého Barkerovského hrdiny, čekal jsem větší vývoj postavy. Akce je sice více než v předchozím díle, ale jakoby se jí tvůrci báli pořádně ukázat - nejčastěji ji schovávají za nešikovný a agresivní střih, takže třeba Old Shatterhanda není při jízdě na koni pořádně vidět střílet z pušky (záběr je nepochopitelně brzy ustřihnut). Bylo fajn vidět i indiány ostatních kmenů. Vinnetou, kterému jeho vlastní smrt vyvěštila sestra Nšo-či, se naprosto nepochopitelně rouhá, chvástá a vysmívá se božstvu se slovy "vidíš sestro, spletla jsi se". A jako by ruka osudu (Santera) chtěla zasáhnout a bez nějakého hlubšího důvodu či potřeby sebeobrany zbaběle ze skrýše vystřelí zrovna a pouze na Vinnetoua (ačkoli si v hloučku mohl vybrat kohokoli jiného), který "překvapivě" umírá. Vše je korunováno scénou, v níž je Old Shatterhand jmenován náčelníkem kmene Apačů, který se prozřetelně pár hodin předtím s Vinnetouem pokrevně pobratříčkoval, takže námitka, že v sobě nemá apačskou krev, neobstojí - stejně jako tento film. 55% PS: Potěší zmíňka o Františkovi z Prahy. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PRVNÍ DOJEM:To už nemá s námětem (knihou) společného snad vůbec nic mimo jmen. No a protože jsem k postavám nazískal ten pravý vztah, bylo mi zastřelení Vinnetoua naprosto fuk. /////NA ZÁVĚR celé trilogie bych ještě rád prozatím podotknul, že kdyby autoři vyměnili jména, mohla to být obyčejná indiánka, a dostala by možná alespoň tu dvacítku. Celý tým, co tohle natočil, by měl být nejbližším šerifem zatčen, a pověšen na nejbližší větev. ()

Fajt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každé nové přepracování filmu, který již diváci znají je hazard, který málo kdy vyjde. Zrovna tak jako dotáčet další díly po úspěšném prvotním filmu, jsou to skutečné výjimky, které se vydaří, jako např. Rodina Homolkova, Anděl na horách a na dovolené, nebo Jak dostat tatínka do polepšovny včetně vytržené stoličky... ()

BadAs 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

dokonalost tohle jde udělat těžko lépe.-)ale to si zdejší trogloditi neuvedomují!! bravurní hudebni doprovod ze ktereho naskočí husina scenar je velmi povedený a scenerie epicke .-) stejne jak postavy.-) plný pocet ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já už vše podstatné zmínil v obou předchozích dílech. Komentující sud má v lecčems pravdu a tak to nebudu přepisovat, je to trochu zvláštní příběh. Nicméně Poslední bitva je napínavá a dramatická, jen si teda nemyslím, že musela mít dvě hodiny. Trilogii je třeba hodnotit zvlášť bez závislosti na mnohem slavnější verzi Vinnetoua. Má to své mouchy a původním filmům se to ani za mák nevyrovná. Na druhé straně jde o pokus o moderní western, který však dopadl nemastně neslaně. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl třetí: Ohně ve Stodolní. Závěrečná část se chvíli vymaňovala z milostného sevření předchozího dílu, ale po kolaudaci stodoly, momentu vrcholného štěstí, se přece jen začalo něco dít. Jenže už jsem byl setrvačností tak otráven z tohoto filmového světa, že mi bylo jedno, kdy ji který z bratrů koupí. Olinovu víru ve stanný soud musel hasit usazený zálesák, Vinnetoua po taktickém ústupu do obklíčeného domu zachránili Komanči. A když začnou slavit ještě uprostřed vřavy, pak si jednoho netref. Nicméně škoda, že se jedna věc z tohoto dílu nedostala do původní série - svět by si nás totiž líp pamatoval, kdyby kultovního Sentera zabil Pražák, co měl vždycky nejradši Františka. ()

brasek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úprimne... miestami som mal chuť vyskočiť z kože! Posledný boj bol mixom vianočného príbehu, miestami slušné dobrodružstvo, ktoré prešlo do naivnej frašky, záporák miestami s príslušným šarmom a o pár minút absolútny tragéd. ()

J.Bakhita odpad!

všechny recenze uživatele

Němcům se křivdí. V podstatě jde o jedno z největších detektivních děl maskované dokonce i samotným režisérem. Konspirační teorie: Bohatí obchodníci, kteří chtějí ropu zabijí Winnetoua a místo něj dosadí toho největšího dementa, kterého najdou to ráno u baru, v naději, že mu dají jen minimum peněz. Po tom, co s ním však promluvili a zjistili, že ani neumí mluvit v souvětích k němu přidají ženskou, která má hlídat, aby se náhodou nepodříz nebo něco nevykecal. To je Nšoči. Apačům zjevně dala "šamanka Nšoči" něco do jídla, aby jim to přišlo úplně normální. Pak se to bohužel zvrtne, protože náhražka Winnetoua se zhlédne v kosení sekerou a odmítá nadále spolupracovat a Nšoči se zalíbí Old. Old Shatterhand, tento naivní, hodný muž podlehne této křivé lsti. Co s ním udělají, to nevím. Na konci se SPOILER ........stane náčelníkem! Ano. Winnetou je mrtvý. Nšoči zřejmě ví, že přídavky v jídle u Apačů brzy přestanou fungovat. Proto Olda zvolí za náčelníka a potom se vytratí, nechá ho osudu a shrábne prachy. To znamená, že hlavním padouchem je "šamanka Nšoči". Chtěla bych Philippa Stölzle poprosit, aby nahoru napsal Krimi a dám tomuhle pět hvězd! ()

superzurda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film má několik nezapomenutelných momentů. Například skvělý fight Vinnetua s náčelníkem Komančů. Na druhou stranu dost hloupou smrt náčelníka. Bitevní scéna se také moc nevyvedla, ale to je prostě daň za televizní tvorbu. Jsem celkem spokojen. ()

rigby 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé zpracování. V lecčems bych se mohl opakovat v tom, co jsem napsal u předchozích dvou dílů. Ale asi to jen shrnu. První díl byl bezkonkurenčně nejlepší, opravdu mě ten příběh bral a nemohl jsem se vynadívat na rostoucí postavu Karla Maye. Rád se na tento film podívám znovu. Co ale vidět znovu nechci, je nové ztvárnění Pokladu na Stříbrném jezeře. Tento díl se vůbec nepovedl. Poslední část to trochu napravila, ale nepřekračuje hranice běžného filmu z indiánského prostředí. Trochu dlouhé vykreslování běžného života na Západě a pak nicneříkající přestřelka. Stále ve stejných kulisách, s několika komparzisty. Legenda o velkém náčelníkovi Apačů se někam vytratila. A nenahradí ji ani skvostná čelenka na hlavě Old Shatterhanda, náčelníka Apačů. Snad tato postava jako jediná opět obsahuje nějaký příběh, který se jí odráží v očích a ošlehané tváři. Ale na pořádný film hodný titulu Vinnetou je to stále málo. ()

DrakMrak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dovršeno a za mě super povedená série... neztratilo to průběh od prvního dílu po poslední a předělávka do dospělejší a reálnější podoby tomu rozhodně neuškodilo. A to jsem na knihách i filmech vyrostl... Za mě čtyři hvězdy určitě... ()

KukulienkaHO odpad!

všechny recenze uživatele

Vždy sa snažím filmy dokukať až do konca, lenže na toto som už nemal kapacitu ani nervy..... tak som to cca po 45 min vypol. ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ponurý príbeh o nerovnom boji s bezcharakterným oligarchom, ktorý neváha využívať nájomných vrahov, korumpovať úradníkov a zneužívať nálady verejnosti, aby získal finančný prospech a moc na úkor čestných, no utláčaných občanov. Dianie ako vystrihnuté z reality mečiarizmu. A podobne ako vtedy, i tu je možné tohto zlosyna zastaviť len tak, že sa proti nemu spoja všetky ostatné frakcie, vrátane tých, medzi ktorými vládne odveké nepriateľstvo.↵  Najlepšie tento príbeh podporuje skvelá hudba, scenár žiaľ jej kvalít nedosahuje, najmä teatrálna pasáž na začiatku filmu a potom v poslednom boji. Alebo taký nezmysel ako otvorený útok Apačov za bieleho dňa. Najlepšou scénou mi tak paradoxne vychádza vzájomný súboj indiánskych náčelníkov, z ktorého mrazí asi najviac. ()

Reklama

Reklama