Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

fragre 

všechny recenze uživatele

Neočekával jsem od tohoto remaku nic moc, takže 1. díl mne vlastně pozitivně překvapil. Celé pojetí Divokého Západu je zde drsnější a špinavější (tedy realističtější). Pojetí Old Shatterhanda jako idealisty, rozumáře a člena rohovnického klubu Saxonia, mělo něc do sebe, byť je zde trochu moc starý. Díl je ještě více proindiánský než verze z 60. let, takže vedle ušlechtilých divochů vypadají průkopníci bílé civilizace jako banda zlodějů, chamtivců, kurev a vrahů. Ovšem, to co tvůrci ukázali v ostatních dvou dílech, zcela zastínilo klady dílu prvého. Chvílemi to vypadalo jako soutěž o nejpitomější nápad, který lze do filmu vrazit. Druhému dílu vévodila úplně trapná mexikánská banda. Měl naprosto nepravděpodobný děj a byl tůze romantický. Na sama Hawkinse směřujícího k Rodinnému štěstí byl trudný pohled. Vinnetou a Old Shatterhand zdečasto jednali jak troupové. Třetí díl byl vyšperkován megalomanským Santerem sr., polskými "instalatéry" a nakonec jednotou indiánskou bojovou frontou. Děj byl též matlanina. U scény konečného pokoření kapitalistického žraloka Santera sr. jsem se musel smát. A zdejší indiáni vůbec nejsou lstiví rudokožci, znají jen jeden způsob boje - všichni bezhlavě zaútočí na nepřítele, když ho předem upozorní na svou přítimnost, takže ztratí i výhodu momentu překvapení. A proč z Apačů udělali tvůrci tohoto šlaku lakotský kmen, neví jistě ani Manitou. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Hezký look, dokonce nebýt to Vinnetou, dal bych čtyři hvězdy, ale tohle je Vinnetou, měli se držet knihy. Tahle slátanina mě nemůže potěšit. Hodnocení je ještě moc vysoké. Tohle není Vinnetou a Old Shatterhand jaké známe. Tohle jsou jiné postavy. A popravdě? May to napsal lépe a poutavěji. Pan scenárista je pak vyloženě pitomec. Nechápu potřebu měnit něco krásného v takovou sračkoidní formu. Fakt mi tímhle zvedli mandle. Ti dva nemají skill, nejsou to žádní obávaní dobráci západu. A když vesnici Apačů bez problémů porazí dvacet mexikánů, musíte už vážně přemýšlet, zda autoři přemýšleli. Fakt zbytečnost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepovedlo se. 1) Spoiler. Pravověrnému fanouškovi (to jako mně) českých knižních překladů i filmové řady z 60. let nejde pod nos odlišné pojetí prakticky všech postav. Z Old Shatterhanda je idealista hledající naplnění svých životních představ o spravedlivé společnosti. Místo intelektuálně zaměřeného Vinnetoua, který si čte Longfellowa v originále, vidíme nezkušeného mladíka, kterému je Old Shatterhand trochu i novým otcem. Zato Santer Jr. je spisovatel a básník. Sam Hawkings nevtipkuje, obávaný náčelník Kiowů Tangua se potácí bělošským táborem jako opilecká troska a Nšo-či je šamankou a vdá se za Old Shatterhanda._____ 2) Spoiler. Vinnetou a Old Shatterhand už nejsou hotové idoly od první minuty, ale obyčejní hledající, chybující a často i prohrávající bojovníci bez šarmu. Zmizelo slavnostní důstojné onikání. Vinnetou oslovuje svého bratra Shatterhande. Jak trefně poznamenává komentátor Castrator, Vinnetou je více divochem a přírodním člověkem a připomíná spíš postavy z Tekumseha nebo Posledního mohykána, než od Maye._____ 3) Remake je syrovější, pochmurnější a pokud jde o vylíčení poměrů v bělošském táboře, pak snad i realističtější. Argumentovat realismem jako pozitivním prvkem je ovšem v případě mayovek dost nesmyslné. Je tu více psychologie a méně bojů - je cítit omezený rozpočet._____ 4) Druhý díl připomíná zcukrovatělou červenou knihovnu._____ 5) Třetí díl byl natolik nevýrazný, že si po týdnu ani přesně nevzpomínám, co se v něm dělo._____ 6) Spoiler. Namátkou jmenuji některé z mnoha absurdit, které filmy obsahují: Nšo-či je šamanka. Indián neumí rozbalit čokoládu. Vinnetou nerespektuje období smutku po smrti otce. Old Shatterhand získá svou proslulou henryovku tak, že ji sundá se stěny a oznámí přítomným, že si ji bere. Jindy hovoří o genocidě (pojem z roku 1944). Vinnetou uprostřed přepadení bělošské osady na koni jako pěkný živý terč pokřikuje na bělochy v zákrytu, ať jdou bojovat. Apači přepadnou osadu s pochodněmi v rukách, kterými si svítí na cestu. Sam Hawkings získá svůj skalp zpátky v "jakémsi indiánském archívu" (Mr Movie)._____ 7) 33letý Albánec Nik Xhelilaj (Vinnetou) má, pravda, pěknou postavu a rád ji ukazuje. 49letý Němec Wotan Wilke Möhring (Old Shatterhand) vypadá nezvykle, ale použitelně i přes svůj věk._____ 8) Remake má některé sympatické prvky: apačštinu, realističtější prostředí - bělošský tábor i indiánskou vesnici, hrdinové si nehrají na supermany, vývoj postav. Na druhé straně mi velmi chybí barvotiskové pozlátko, vznešenost vystupování hlavních postav a všechny ty prvky, které způsobily, že z (části) původní šedesátkové série se stal kult._____ 9) Věcný koment: padina*. ()

Toyotomi 

všechny recenze uživatele

Mno... ano, je potřeba se na to dívat jiným pohledem než na původní filmy, přeci jenom, tohle je takové realističtější ztvárnění divokého západu ale... ale. Pořád je tady jistá příběhová plytkost a málo obsahu (a hlavně prakticky žádné akční scény - nepočítám-li to pifpaf úplně na konci). Nový Vinnetou ušel, nový Olda měl docela styl, Sam Hawkins měl pořád své kouzlo Nšo-či byla sice fuckable, ale jako šamanka měla prostě moc málo charisma a působila na mě spíš jako nějaký sidekick než jako důležitá součást kmene. Ovšem úplně mi tu chyběl Klekí-petra coby apačský učitel, což je pěkná příběhová díra a nezlobte se na mě, to jakým způsobem autoři vysvětlili, proč Apači umí anglicky, byla pěkná hovadina. Co se týká záporáků, tak Rattler plnil úlohu hamižného bělocha výborně, mexický el bandito, jehož jméno jsem se ani nenamáhal si zapamatovat, byl kretén a Senter junior zase platil za prapodivné a neschopné individuum a nesršela z něj energie tak jako to bylo v případě původního filmového Sentera. Jiná věc byl Senter senior, ale ten měl zoufale málo prostoru na to, aby se mohl prosadit, což je škoda. Co se samotných příběhů týče, tak... inu první díl byl zajímavý (čtyři hvězdičky) druhý díl byla hromada nudy (dvě hvězdičky) a třetí byla taková prazvláštní nekonzistentní podívaná, ale koukat se na to šlo (tři hvězdičky). Podle mě je tohle nové zpracování poměrně promarněná šance, protože při možnosti stavět na nostalgickém cítění publika mohli autoři vytvořit doopravdy megahit - což se nestalo. Na druhou stranu, propadák to také nebyl. Upřímně bych to vnímal jako naprosto průměrný televizní film (tedy, filmovou trilogii). ()

joeybarbaro2

všechny recenze uživatele

Tohle nebudu hodnotit, jen řeknu, že Vinnetou je jenom jeden a nechte ho už spát, tohle je zbytečné. Neříkám, že by se tvůrci třeba nesnažili, ale každý to bude srovnávat s originálem a verdikt je jasný. Já to hodnotit nebudu, protože kdybych dal odpad nebo 1 hvězdu, tak by to bylo o de mně moc krutý a kdybych dal 3 - 5 hvězd, tak si to nezaslouží. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moderní poměrně realistický western doplácí nejvíce na pojmenování. Vinnetou na plné čáře prohrál se svým romantickým předchůdcem. Bohužel ale prohrál kupodivu i v rovině akční, kterou tvůrci trestuhodně šetřili. Mně se nové pojetí líbilo, ale rozhodně mám raději tu romantickou verzi s pravými filmovými hrdiny, ke kterým si divák může vytvořit pevné pouto. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale některý věci je lepší nepřetáčet. Rozhodně v případě, když je něco natočeno dobře. A rozhodně ne tak s nízkým rozpočtem, že snad nic nemělo menší. Bohužel pro mě úplné zklamání, čekal jsem něco lepšího, akorát jsem roztrpčen. Na třetí díl radši nebudu koukat, nebudu se zbytečně mučit. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Myslím že Karel May by měl radost. Nechápu ty odmítavé reakce, bylo nasnadě že to nebude stejná taškařice jako dřív. Ještě půl hvězdičky navíc za tu pihovatou zrzku. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třídílná německá minisérie. Samozřejmě jakékoli kouzlo mayovek je fuč, což je ovšem dáno onou představou vytvořenou starými vinnetuovkami. Rozumný divák ani nic takového nemohl čekat, na druhou stranu je samozřejmě potřeba si položit otázku, jaký smysl teda vlastně má kult vinnetuovek přetvářet. Tento čistě televizní projekt vzal realitu tehdejšího světa a v její nahotě ji ukázal. Takže do Indiánů se bezostyšně střílí, bílí chlapi se mezi sebou klidně mlátí a hledat náznak humoru či něhy je tu zcela zbytečné. Navíc Old Shatterhand je tu zpočátku jako Karl May, který díky své práci architekta a taky své lidskosti skončí u Apačů jako bílý bratr. Umí boxovat a bít se, naopak střílení mu zpočátku nejde a celkově je to takový nemastný neslaný hrdina. Vinnetou je klasický indiánský bijec, který nemá ani špetku kouzla, opět jen tvrďák a ochránce svého národa. Zklamán nejsem, ale nevidím důvod, proč to vlastně sledovat. ()

maxxxim odpad!

všechny recenze uživatele

Za mňa plný počet, nakoľko sa jedná o skokana roka 2016 a v slovenskom dabingu brutálna pecka. Ale do xichtu, akoby vám niekto strelil panzerfaust z metra do pufy, tak znelo rozprávanie hlavných hrdinov v podaní slovenských dabingových es. Prevaschaditeľstvo Vinetú, pán Old Shatterhand vykajúci slečne Nšoči a onikajúci koňovi. Tak takúto srandu sme si na sviatky od vás nezaslúžili, ako by povedal Dárius, v priebehu roka no bodejť táto, ale na sviatky, ste sa už zhlupeli? V ktorej epoche ľudského pokolenia si divošské indiánske kmene a nemecký Golo Bodo Wenzel vykajú ako na striebornom podnose kdesi v zrkadlovej sieni Versailskeho zámku za čias kráľa Ľudevíta? Film je mŕtvy, film zostáva mŕtvy, vy slovenskí dabingoví neherci ste ho zabili, ako sa utešíme? Hm? Nielenže ste Vinetua a jeho truefriendov zabili, ale vy ste ich ešte pred smrťou sprznili „hanou mrcha slova“ povedané rečou bábušky. „Vylez z toho krovia, inak ochutnáš olovo“. No je-bať, čo iné k tomu povedať táto takto na tí sviatky. Však ne-e-xis-tu-je, aby sa ti tak niekto normálny vyjadril, neexistuje. Takýmito spotvorenými somarinkami urobili naši prekladatelia a tlmočníci z filmu nesúci aký taký potenciál zaujať novodobým spracovaním starej tématiky s vyhliadkou na porovnávanie s originálom, totálne nedobrodružný newestern schopný konkurovať čistotou prevedenia Dume bratislavskej (bez urážky jej autora). ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nízké hodnocení tady mě mrzí, ale chápu ho. Tvůrci stáli vlastně před situací, kterou nemohli vyhrát, ale postavili se k tomu čelem. Staré adaptace jsou tak zažité, že ačkoliv z nich vlastně lidi znají hlavně ty čtyři filmy (ty špatné se sem nedostaly nebo mnohem později), anebo jsou to fanoušci knih, a ani jedno v této trilogii není. Napadá mě přirovnání k filmu z původních adaptací jménem Old Shatterhand, která tu je skoro neznámá, ale měla podobné znaky. Old Shatterhand je tam zranitelný, dokonce stráví část filmu ve vězení, udělá chybu, a v jedné chvíli mu dokonce dojdou náboje a málem ho zabijí...zkrátka, není tam nezranitelný. Ne náhodou si na tenhle konkrétní film z původní série málokdo vzpomene - málo barevný.... Stejně jako původní filmy, i tyhle si berou z knih jen to základní, ale důležité. Pojali filmy jako takový "origin", kdy se z Old Shatterhanda teprve stává Old Shatterhand, z mladého floutka Vinnetoua teprve ten moudrý náčelník, který nebaží jen po boji, a oba teprve získají své koně, zbraně, a vyvíjí se mezi nimi přátelství. Ta trochu větší syrovost a realističnost je sympatická - hrdinové jsou lidi, vtipkují, chybují, doplňují se, a i ty banditi jsou takoví jiní. A rozhodně se nerozklepou a neodhazují zbraně ve chvíli, kdy slyší jméno Old Shatterhand...a nedělají to ani bílí, protože ti ho mají za toho podivína, co se usídlil mezi indiány a vzal si indiánku. Několikrát zmíněný Tanec s vlky tuhle trilogii docela dobře popisuje, a je vlastně jen škoda, že její rozsah jen v rámci zhruba dvou let, nedává moc prostor pro další příběhy (i když nějaké možnosti tam jsou). Obsazení se také povedlo, hlavně, Wotan Wilke Möhring uměl ten přerod ze skoro nerda do zálesáka a apačského náčelníka skvěle předvést, a ve třetím filmu už po inženýrovi ze Saska není ani památky. I ta Nšo-Či vypadá spíš jako indiánka, včetně oblečení. A je fajn vidět, že ostatní indiáni tam mají jména a nějaké příběhy. Dokonce je tam i někdo, kdo dokáže v případě náčelníkovy nepřítomnosti Apače vést. Nejsou to jen bezejmenní statisté, kteří dělají křoví dvěma hlavním hrdinům. Apači mezi sebou mluví svým jazykem, a druhá půlka posledního filmu je z větší části otitulkovaná, což je taky moc fajn. Hodně se mi líbil i Sam s Belle, protože Sam nebyl jen vtipná figurka, která se neustále hihňá a sundává si vlasy. Vlastně to byla taky postava se svým vlastním příběhem, a rozhodně ne nezajímavým. Jinak to, že "bílí imigranti" téměř vyhladili původní obyvatelstvo a zničili jejich kulturu, je fakt, nikoliv fikce, takže ukázat i tuhle stránku příběhu není vůbec od věci. Jen je možná škoda, že tam nevměstnali ještě jeden díl s nějakým dobrodružstvím Vinnetoua a Old Shatterhanda, protože ty dva spolu sledovat byla paráda. Osobně jsem z nové trilogie nadšená, a odpoutat se od knih a původních adaptací v prvních dvou minutách prvního filmu, bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Nesmíte myslet na původní filmy z 60. let. Jen tak si to budete moci užít. Pravdou je, že to má sestupnou tendenci. První díl je nejlepší, vše dýchá něčím novým, nepoznaným. Krásná přírodní scenérie a příslib něčeho velkolepého v budoucnu. Zbylé dva díly ovšem podstatně ubírají na "dobrodružnu" a jsou čím dál víc ukecané. Nejvíc je tím poznamenám třetí díl. Jeho vrchol - závěrečná bitva, je tak nudná, že jsem se jen díval na hodiny, kdy to skončí. Nechápu, proč každý padouch - má nějakou charakterovou vlastnost, která ho dělá směšným. Chybí mi ty časy, kdy padouch budil repsekt a ne smích. Celkově je ale nový Vinnetou slušnou alternativou k Mayovkám, jak je znám s ohraných videokazet. Nicméně si novou verzi pravděpodobně už nikdy nepustím. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Diel 1. Je ťažké odosobniť sa, hlavne, keď sme na to vyrastali. Určité časti príbehu sú novinky, celé to je ale dlhé a bez potrebného tempa. Záporné postavy sú jasne vyprofilované hneď od začiatku. To a pekná scenéria bolo zachované z pôvodných filmov. Vinnetou bol v pohode, na Old Shatterhanda si ale bude treba zvyknúť. Zatiaľ 2 z 5 ... Diel 2. Ani náznak zlepšenia, skor zhoršenie. Na takú minutáž skoro žiadna akcia, gradácia a dramatizácia. Celé je to také rozťahané, zbytočne ukecané a málo "divoké". Ostávam na 2 z 5 ... Diel 3. nepriniesol zlepšenie. Záverečná bitka bola mega trápna a smrť Vinnetou diváka patrične nezasiahne. 2 z 5 ()

terunka003

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit, viděli jsme prvních pár minut, do věty: "Jmenuji se Karl May..", načež jsme se na sebe zahleděli a program byl přepnut se slovy: "Tohle je konec. To asi ukončíme." Jsme odchováni klasickými Mayovkami běhajícími po Chorvatsku, já dodnes zamilována do Old Shatterhanda a partner určitě někde ještě najde tomahawk, a na ruce dětské jizvy od pokrevního bratrství. Škoda. Ale jak tu někdo napsal, líbit se to bude těm, kdo neznají originál.. ()

Reklama

Reklama