Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

chelsea63 

všechny recenze uživatele

To se nemělo stát... Nový Vinnetou je míň akční než ten původní, starý přes padesát let! Vůbec by mi nevadilo, že moje nesmrtelné hrdiny hraje někdo jiný. Nechybělo by mi ani naivní filmové klišé z 60. let. Ale já nechci Old Shatterhanda, který nepraští padoucha hned, když to je potřeba, ani Vinnetoua, který má IQ menší než jeho mustang. A k tomu všemu příšerně zdlouhavý úvod. Nudné scény bez akce. Špatný střih a režie. Na tohle novou generaci nenachytají. Škoda. A druhý díl je ještě horší! Ať je Nšo-Či šamanka, ať indiáni mluví apačsky, ať je příběh o pokladu klidně jiný, ale ať je to dobrý biják! Není... Hezky to napsal třeba sluníčko2. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jistý klasik řekl: "Nekažte dobrý příběh pravdou." Absolutně mě otravují ty současné snahy o takzvané větší přiblížení realitě. Koho to zajímá? Romantický žánr je tu od toho, aby používal romantické prvky jinak se pohybujeme na pomezí dokumentu. Navíc mě iritují tvůrci, kteří si myslí, že se můžou zmocnit předlohy jak se jim zlíbí a totálně jí prznit. Ale jméno to ponechají na jeho slávě se přihřívají. Navíc při vší té snaze o jakoby reálnější atmosféru se dopouští pitomostí, jako indiánská šamanka a další zběsilosti. Kdyby byl takto natočen původní Vinnetou, byl by dnes hluboko zapadlý ve filmových archivech a neštěkl by po něm pes. Takhle bezesporu skončí tenhle pokus, který neví zda chce být Tančícím s vlky či Májovkou. Obojímu se ani nepřibližuje. ()

Alan_Shearer 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl remake na Vinnetou, tak bych dal možná o hvězdu vic. Viděl jsem jeden díl a stačilo. Je mi celkem fuk, že nové provedení je reálnější a jestli je to blíž k předloze mi je tuplem jedno. Pro mě osobně došlo ke sprznění klasiky, která doprovázela moje dětství a navíc tomu chybí takovýto kouzlo a romantika. Hlavní postavy nemaj charisma jako jejich předchůdci, působí více filosofickým dojmem a občas hodně nudí. Chybí mi větší množství akce a na dabing jsem si nemohl zvyknout. Žoviální Sam mě taky celkem sral při vzpomínkách na originál. Holt moje obsese o Vinnetouovi jsou trošku jinde a ačkoliv se remake s originálem srovnávat nemá - respektive se to nevyplácí, tak já rovnou říkám, že se tenhle remake točit ani neměl. 40-50% ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K nové verzi příbehu slavného náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda jsem se stavěl od začátku s nedůvěrou, nakonec jsem byl ale velmi mile překvapen (platí pouze pro Nový svět). Narozdíl od klasických mayovek z 60. let minulého století působí toto zpracování mnohem více pochmurněji a "špinavěji", ale také komorněji a celkově prázdněji. Tvůrci zde ztotožňili Karla Maye přímo s postavou Old Shatterhanda, tak jak tomu v podstatě správně má být. Oba představitelé hlavních rolí jsou dostatečně charismatičtí a přestože se nesnaží napodobovat Brice a Barkera, tak v určitých okamžicích jsou jim vlastně trochu podobní. Old Shatterhnad není hned od počátku takový ostřílený drsňák jako v Barkerově podání, jeho pověstná drtící pěst však ale zůstala zachována. Apači mluví svým rodným jazykem, stejně tak se ale obstojně dorozumí i anglicky. Více v komentářích k jednotlivým částem... 60% ()

Lavinia odpad!

všechny recenze uživatele

Shlédnut jen první díl o vánocích v originále. Winnetou je morální pohádka pro dospělé, patří k ní naivita a síla, oslovuje všechny utiskované chudáky, kteří alespoň v knize mohou vítězit spolu s Oldou Šetrným. Realismus pak spolehlivě zabíjí ducha celého cyklu - Winnetou se nemůže chovat jako prérijní nevzdělanec a mluvit lámaně jako Hotentot, Olda může být Karl May (což ostatně autor i sám tvrdil), ale nemůže být takhle proklatě naivní a hlavně bezbranný, neschopný. Změny děje už vůbec zhnusující. Doporučila bych autorům, aby si točili vlastní indiánky s vlastními příběhy a nechali klasika na pokoji. První díl stačil, dokonale mě odradil od těch dalších slátanin. ()

Budisovie 

všechny recenze uživatele

Snaha ubrat sa inym smerom je viditelna. Kazdopadne sustredenie sa na znicenie mosta pocas celej 1. Casti je dost nestastne. Winnetou je dost naivny, Old Shatterhand je nevyrazny. Porovnanie s prvym Winnetoum. Stare casti boli sviznejsie a zda sa mi aj krajsie natocene. ()

Alex696 

všechny recenze uživatele

No musím povedať, že od knižnej predlohy je to na hony vzdialené, vlastne okrem mien to nemá s knihou nič spoločné. takže som sklamaný. Na druhej srtrane sa to dalo pozrieť ako béčkový western. Ak mám však porovnať westerny točené bez použitia akejkoľvek techniky s týmto, kde možnosti boli obrovské tak, tento nový "Winnetou" je hrozne slabý film. nakoniec ešte jedna vec, rozhodne byx som tomu nedal názov Winnetou. ()

petisek 

všechny recenze uživatele

Nebudem porovnávať televíznu minisériu s kinofilmami zpred vyše 50 rokov. To sa proste nedá. Winnetoua z roku 2016 hodnotím ako voľnú televíznu adaptáciu knižnej klasiky, z ktorej si okrem mien postáv nezobrala takmer nič. Táto indiánka pre modernú generáciu mi viac ako Winnetoua pripomínala nejaký klon Tanca s vlkmi. Pozitívne hodnotím snahu tvorcov o vizuálne pekné a čisté zábery, krásne kostýmy a aj dobrý výber hercov. Celá miniséria však zlyháva v tom podstatnom a to scenári. Niektoré dejové zvraty sú nelogické, niektoré vyslovene smiešne. Keď Winnetou zomrel, prvýkrát mi to nebolo ľúto. Necítil som nič, lebo som si k tejto postave počas sledovania filmov nevybudoval žiadny vzťah. To je pre film dosť zlá vizitka. Záverom: cením si odvahu RTL (a sním aj RTVS ako koproducenta) ísť do tohto projektu, už len preto, že určite dobre vedeli, čo tým na seba zo strany skalných fanúšikov filmovej klasiky privolajú. Žiaľ snaha tvorcov bola úspešná len do skončenia prvého dielu - ten hodnotím 4*. Druhý diel bola čistá komédia, alebo skôr fraška za 2* a tretí diel by mohol hodnotením vyskočit vysoko, lenže zopár scén ho zráža na 3*. Celá séria u mňa za 3* ale vidieť to už viac nechcem. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Neviem či vôbec môžem napísať, že som sklamaný, keďže som už vopred tak nejak tušil, že žiadna sláva to nebude. Na jednej strane chválim tvorcov, že sa vydali vlastnou cestou a snažia sa príbeh sprostredkovať oveľa realistickejšie než tomu bolo v minulosti. Avšak už v prvom diely som narazil na hlavný nedostatok tejto série, a to sú postavy. Ani jedna z postáv (možno až na Old Shatterhanda, a aj to len v záverečnom diely) ma nedokázala zaujať. Winntetou je absolútne nevýrazný a necharizmatický, Sam Hawkins je nesympatický a nevtipný, no a urobiť z Nšo-či šamanku je zas veľmi hlúpy, emancipáciou ovplyvnený nápad. A to nespomínam tých slaboduchých záporákov, z ktorých ani jeden nesiaha legendám z Reinlových Mayoviek ani po päty. Zaujalo ma len pár pozitívnych detailov, napríklad zaujímavý spôsob, ako sa hlavní hrdinovia dostali k svojim typickým trademarkom (henryovka, jelenica, pomáda...), prípadne nejaká tá prestrelka. Celkovo ma však seriál príliš nezaujal. 40%. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dojem:Neee, není to ono. Nevadilo mi ani tak to, že se tvůrci už skoro vůbec nedrželi předlohy, jako to že to nemělo spád. Zdlouhavé dialogy nimrající se v minulosti to naprosto zabrzdily. Stále jsem se těšil na alespoň jednu scénu z knihy, ale nekonalo se. Záporák nestál za nic, byl sice drsňák, ale cosi mu chybělo- ----Později doplním ()

Jabcan 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem se moderní verze trochu bál, ale tohle naprosto překonalo všechna moje očekávání. Nové adaptace legendárních sérií jako jsou Mayovky to nikdy nemají lehké, ale německá produkce se filmu zhostila naprosto skvostně. Nový Old Shatterhand se od starého liší, ale není to nic převratného. Skvěle zvládnuto, těším se na další díly. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po prvním dílu (Nový svět). I ve srovnání s dnes již ikonickými filmy Haralda Reinla neurazí a přinášejí pro dnešního mladého diváka potřebný posun k realističtějšímu zobrazení Ameriky doby pioneerů. Představitel Maye- Shatterhanda dává své postavě velmi uvěřitelnou podobu a převyšuje postavu Winnetoua (což je dáno zejména již samotným scénářem) několikrát. ---- Po druhém dílu. Postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda se více vyrovnávají a indiánský pohled na svět přináší mnohá životní moudra. Plastičtější je postava Sama Hawkense, tak snad ve třetím dílu dojde i na Nšo-Či. ()

žlutaopoce odpad!

všechny recenze uživatele

Trapná, patetická, nerealistická, knize nepodobná hovadina a multikulti-levičácká propaganda. Karl May by si vpálil kulku do hlavy, kdyby to viděl. Z Old Shatterhanda udělali bábovku sotva schopného vyjádřit názor, z kmene Apačů opeřené prérijní indiány (a zdá se mi, že ještě i mluví lakotským jazykem). Z prérijních Komančů, známých svým nevelkým vzrůstem, pro změnu udělali podivné černé kreatury, kde náčelník má snad dva metry. Nejméně mi snad vadilo, že všichni používají moderní pákové opakovačky Winchester nebo Marlin, moderní revolvery Ruger Blackhawk s přenosovou pákou a stavitelnými mířidly, jenom Old Shatterhandovi, v knize proslulému kouzelnou puškou fiktivní opakovačkou Henry, vrazí do ruky jednoranku rolling block, ze které snad jednou vystřelí. Dokoukal jsem s vypětím sil a pocity trapnosti do konce všechny tři díly a nemohu si vzpomenout na nic pozitivního. Nemělo to ale daleko k parodii. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá kopie. Přijatelné pro děti a poctivé vůči pamětníkům. Mexický kontext příjemný, herecky vlídné. Není důvod se štítit. ()

BadAs 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

pro mne absolutni bomba .-) atmosfericke,dobra hudba ,tvrdák a vtipálek vinnetou a idealista a tentokrat emotivni a zranitelny old schaterhand.-) perfektni sam hokins a naprosto brqavurni indiansky humor..a vyzdvihuju kameru krasne natočeno!!! ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Tohle není Vinnetou, jakého si pamatuji! Možná je to proto, že už jsem starší po romantické pohádky mě tak neberou. Ale spíš to bude tím, že nový Vinnetou má z toho starého (filmového i knižního) převzatý jen základní námět a jména postav. Jinak je to ale úplně jiný příběh. A nejde jen o efekty, které jsou samozřejmě podstatně lepší a realističtější – možná trošku na škodu, protože se vytrácí ta romantická kouzelná jednoduchost vizuálu. Největším problémem je, že nový Vinnetou musí být za každou cenu politicky korektní. Indiáni vypadají jako udatní kulturisti, běloši jako zdegenerovaní ožralci nebo pomatení pitomci. Bohužel se zesměšňování nevyhnulo ani Old Shatterhandovi, který by měl být, alespoň co já pamatuji, hrdý a velice schopný symbol čestnosti a mužnosti. Tady ale vypadá jako hodňoučký ňoumík, který ani neumí jezdit na koni. Kde je ten starý dobrý Kara ben Nemsi, co projel půl Orientu? Ale ani Apačové nejsou kdovíjak heroičtí. Protože vjet do prázdného města na náves a nechat se postřílet z kulometu dokáže jen naprostý trotl. Z pověstné chytrosti, lstivosti a bojové schopnosti Apačů nám tu bohužel filmaři nepředvedlo nic. Tím ale výčet zklamání nekončí. Je sice pravda, že ani původní Mayova předloha nebyla literárně hluboká a děj byl poměrně jednoduchý a nekomplikovaný. Zde byla ale infantilita dovedena k dokonalosti a příběh na mě působil jako řiďoučká polévečka pro děti. Proboha, to už musíte mrvit i takovou klasiku? ()

TomiBery 

všechny recenze uživatele

Nový remake klasického Vinnetoua mě velice překvapil. A to v dobrém smyslu. Ač se to od původního Vinnetoua velmi liší, o propadák rozhodně nejde. Nový Vinnetou je rozhodně mnohem méně romantický, avšak není realističtější, jak by někdo mohl čekat. Hrdinové jsou mnohem méně charismatičtější (Old Shatterhand je skutečně "greenhorn" a Vinnetou má smysl pro humor), avšak to sérii neuškodilo. Série se více soustředí na menší konflikty, kde bojují více jedinci či menší skupiny oproti známým soubojům desítek banditů a indiánů. Celé to má takový lehce komediální nádech, který značně ubral na kvalitě především druhého dílu. Ten následoval po velmi slibném prvním dílu, který nám postavy krásně rozvinul do pozice, v jaké jsme je znali ze starých filmů. Bohužel, druhý díl dostatečně nevyužil svůj potenciál a tak jsme se zde setkali pouze se zmateným Old Shatterhandem, Vinnetouem odstrčeným na stranu a naprosto necharizmatickým a spíše komickým než zlým záporákem s jeho malou skupinkou banditů. Třetí díl se kvalitou vyhoupl ještě nad kvalitu prvního. Zde dostal Vinnetou lehce akční nádech a dramaticky zakončuje tuto sérii. Mrzí mě nízké hodnocení, ale myslím, že kdyby se seriál nejmenoval "Vinnetou", měl by tak o 20% více. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Měli jsme chabou naději na návrat kdysi velkolepé série. Ale co jsme také mohli od moderního zpracování čekat?, to fakt nevíme. Ale z nějakého neznámého důvodu jsme se na premiéru těšili a také se podívali... Pravda, nečekali jsme nic extra, ale také jsme nečekali takovou hovadinu!!! Zmodernizovaná hrůza, děs, ........ a jedna z největších ...... své doby. Zkrátka vypnuli jsme hned první díl hned po 30i minutách a stačilo nám to k pevnému hodnocení... 20% ()

Reklama

Reklama