Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

paddy35 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec, vůbec špatné. Je zde spousta nových prvků, které film konečně posílají více do žánru "western" než jako Mayovka, což je mi mnohem sympatičtější. Navíc dialogy už nejsou tak pohádkové a je zde více vysvětlujících pasáží, třeba jak Old Shatterhand ke svému jménu přišel. ZA mě 4/5 a určitě doporučuji ke shlédnutí, protože ať se Vám to líbí nebo ne, chorvatská příroda nikdy neomrzí. EDIT: Hodnoceno po shlédnutí prvního dílu. Druhý šel kvalitou poměrně dolů. ()

PanJam 

všechny recenze uživatele

Hoci povôdná verzia je pôvodná verzia, očarujúca a originálna, ani nová verzia nesklamala, jednak dejovou líniou, ani hlavnými predstaviteľmi. Postavy Winnetoua a Old Shaterhanda boli zastúpené výbornými hercami, najviac ma zaujalo použitie indiánskeho jazyka s titulkami. ()

EddieIron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před shlédnutím prvního dílu jsem si stanovil pravidla: 1/ Nesrovnávat, protože bych srovnával nesrovnatelné. 2/ Nedívat se na to jako na remake, protože to remake není. Jde o zcela jiný film. 3/ Neohánět se realitou, protože May v Americe nikdy nebyl a jeho knihy s realitou nemají společného nic. 4/ Neohánět se Mayem, protože ani klasická série se knih nijak zvlášť nedrží. Při dodržení těchto pravidel je to překvapivě dobré! Akční, místy brutální, sice méně romantické, ale taky méně naivní. Líbí se mi to! ()

Hamar 

všechny recenze uživatele

Staromilci se asi budou po shlédnutí nového Vinnetou křižovat. Mě tato nová verze nikterak neurazila a docela se mi líbila. ()

FILMOVKA 

všechny recenze uživatele

Kdo by to čekal .. člověk by ani neřekl, že je to jenom televizní film. Velmi dobré vzkříšení Winnetoua. Více realistické, méně karikaturní. Zkrátka velké překvapení. :) ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

O vánocích společně trpěli Němci se Slovákama. Teď po Novém roce jsme dostali tu čest i u nás v Česku. Veřejnoprávní televize dokonce nevysílala na hlavní stanici. Po úvodní čtvrthodince se mě vybavila nesmrtelná hláška z Pelíšků "kde soudruzi z endéer udělali chybu". Přetrpěl jsem do konce s takovým zapřením a smutkem, jak nikdy. Jedinou šancí přejmenovat na "Oldův výlet na zesměšněný divoký západ". Když nesehnali prachy, aby mohli zaplatit alespoň slušnější výpravu, origo hudbu a herce, tak se na to měli vykašlat. Up. : Nejsem zbabělá, skalpováná srágora s navrácenou, apačema evidovanou parukou, a skoro Oldovým tabletem v ruce. Padouch s rtěnkou nejmenované firmy s rádoby úchylným tvrďáctvím. No fuj a fuj. Třetí díl fakt f:=ckajking. Odpad nedám protoze hláška "prasečinky za tři dolary" mě dostala víc, jak přiblblá indiánská Nšóči. ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím dobrý. Vinnetou nevypadal jako ze 4. ročníku v Harvardu a neměl puky na bílém smokingu, protože v Albánii se smoking nenosí. Taky nemluvil Oxfordskou angličtinou. Shatterhand taky nevypadal jako po vítězství Mr.Olympia, ale tak nějak normálně, něco jako německý trouba. I ta Nšo-či vypadala trochu jako indiánka a byla docela sympatická, až na to, že indiáni měli dycky šamana muže. Nšo-Či by zkrátka hezčí než Miss Helsinki 2017. Olda neměl s sebou kulomet a tomahawk nevypadal jako z Baumaxu od Fiskars. Lumpové vypadali jako lumpové a děvky jako děvky. To by bylo zatím všechno, počkám si na další díl a budu pokračovat. Zatím 4****, ale jenom proto, že toto je staré americe bližší, než naše dětská utopie z roku 1963. A jestli hodnocení snížím, tak pak budu muset snížit všechna hodnocení multikulti Mayovek. ()

RyxiraAmy 

všechny recenze uživatele

(hodnocení po 1. dílu) Mně se to líbilo. Knižního Vinnetoua jsem četla asi v deseti letech a k původním filmům nějaký zvláštní vztah nemám. A Old Shatterhand je mi v téhle minisérii rozhodně sympatičtější než v knize. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

A tak němečtí tvůrci odhodili všechny zábrany a podruhé odvážně vkročili do stejné, rozvodněné řeky. Ztratili přitom idealismus a skoro až pohádkové nadšení a zabalili si na cestu něco málo postmoderního a postkoloniálního myšlení o tom, jak jsou všichni vlastně zlí i hodní zároveň. Výsledkem je průměrný, řemeslně povedený western vyprávějící o jinak nevídaném přátelství a o ztrátě ilusí. Byť nejsem nijak zvlášť velký fanda původních filmů z 60. let, přiznávám, že výsledek mohl dopadnout o mnoho hůře. ()

superzurda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Iluze Haralda Reinla o Divokém Západu je smetena. Trvalo to padesát let než se někdo odvážil dotknout idolů tolika lidí. Je to veliká odvaha, které chyběl podle mě jen lepší rozpočet, což je vidět jen na bitevních scénách. Když se natáčely staré Mayovky, tak to byly ve své době nejdražší filmy. Je to na nich také vidět. Scéna, kde hoří New Benango, je skvělá i dnes. Nový Vinnetou mě ale bavil i zaujal hlavně pojetím Old Shatterhandova vnitřního boje a také tím, že vymazal iluze tvůrců starých Mayovek, že Indiáni chtěli žít v míru s bledými tvářemi, kteří kousek po kousku ukrajovali z jejich uzemního koláče. A když se to veme kolem a kolem, tak zápletka starého Vinnetua, kde Greenhorn zachrání Vinnetua před mučením Kiwovů, pak je zraněn v boji a zajat Apači. Tvrdí, že Vinnetua osvobodil, ten mu nevěří ( celkem pochopitelně ). Greenhorn zvítězí před božím soudem, Nšo-či přiveze důkaz, že Greenhorn nelhal, Vinnetou se mu ani nemluví, ale Greenhorn se s ním přecejen zbratří ...... neříkejte, že to není dementí :-))))). Takže i když chybí Mr. Santer! Dej mi dvě! Mr Santer! Nevyrušuj nás, ven!!! nebo snad Čika čika kají!!! tak je to prostě moc dobrá práce. ()

liborson 

všechny recenze uživatele

Slušné 3 hvězdy. Nechybělo mnoho a mohlo to být opravdu zajímavý. Škoda občas špatného castingu, ale hlavně velmi slabých a necharakteristických záporáků. V tomhle původní série vyniká. Těžko říct, jestli tohle může obstát u někoho, kdo z dřívějších filmů neviděl ani minutu. Asi ne, ale mně to celkem sedlo a škoda, že těch dílů nebylo víc. ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Črty spoločné pre všetky tri diely:↵  Z vianočnej rozprávky o Vinnetouovi sa stal pochmúrny a realistický príbeh o strete nepripraveného idealistu s krutou realitou, v ktorej belochom na Indiánoch vôbec nezáležalo a viedla ich hlavne túžba za rýchlym zbohatnutím. Okrem realistického poňatia je trilógia modernejšia i v tom, že postavy tu nie sú tak čiernobiele a motívy ich konania sú občas až desivo neprifarbené. Ani Vinnetou tu nie je nejaký intelektuál, ale prchký Apač, ktorý sa postupne učí zo svojich skúseností. Takže táto trilógia sa skutočne príliš nedrží žiadnej predlohy a ide svojou cestou - a vďaka Bohu za to! Poňatím mi pripomína modernú Nolanovu trilógiu o Batmanovi. Všetkým, ktorým to vadí, odporúčam pozrieť sa do kalendára na to, ako dlho už sme v 21. storočí alebo zostať pri pozeraní Mrazíka.↵  Nostalgia sa odráža azda len vo veľmi kvalitnej hudobnej zložke. Vizuálna stránka je na televíziu príliš dobrá, trilógii by svedčalo i kino. ()

JimWalker007 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa na jednej strane snazia o realnejsi obraz Zapadu a Karla Maya, na druhej strane este viac ignoruju romanovu predlohu. A urobit z Winnetoua idiota, co docvala za tmy do mesta plneho bielych nepriatelov a vykrikuje na nich ako zivy terc, aby isli bojovat - to je neodpustitelne. ()

durkes odpad!

všechny recenze uživatele

Sklamanie, sklamanie, sklamanie.......s originálom sa nedá ani porovnať......zle zle zle...celé zle....... ()

w.w. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po pozretí 2 dielov nechápem ako dokázal Harald Reinl pred 50 rokmi natočiť tak krásne zábery prírody Juhoslávie bez technických vymožeností, ktoré mal režisér tohto nepodarku. Tie nechápem či v 60 rokoch bol tak lacný komparz, že teraz nedokázali mať aspoň 20 indiánov a rovnaký počet zloduchov či banditov. Som však zvedavý koľko ľudí bude plakať pri zastrelení Nik Xhelilaja tak ako sa mi opakovane tlačia slzy pri zastrelení Pierra Bricea v 3. časti. Obávam sa, že toto spracovanie nepritiahne nových divákov k westernu či ku dielam Karla Maya. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

1. je to naozaj TV serial..nic viac!! 2. prve minuty sa aj zda, ze to ma nieco do seba. ale kazdym dalsim dialogom, prestavate verit vlastnym usiam 3. dej sa odohrava medzi dvoma sklanatymi kopcami... ok TV film..moze byt 4. je tam pokus urobit to moderne, nie naivne ako povodny winnetou. ale ten ma dusu. toto nema vobec nic. 3. diel urcite nepozeram. vobec ma nezaujima. 5. vobec tento TV paskvil neberte vazne, skutocne moderne podanie winnetoua este musi prist. 6. je nehorazne, ze si dovolili pouzit motivy hudby z original winnetou filmu....neodpustitelne. ()

SONYAGENT 

všechny recenze uživatele

Trapný, ostuda a ztráta času.. Vinnetou i Old Sh. nemaj vůbec žádné charisma, scénáře a herci jsou příšerný a nesedí do klasického zpracování. Hrůza a jedna hvězda za drzost ()

Reklama

Reklama