Reklama

Reklama

Nelítostné války hmyzu

(seriál)
  • Austrálie Monster Bug Wars!
Austrálie, 2011, 12x45 min

Působivý seriál Nelítostné války hmyzu vás zavede do zápasnického ringu přírody, kde spolu na smrt bojuje nemilosrdný hmyz, který je stejně nevšední jako nebezpečný. Záběry natočené ve velkém rozlišení vám umožní prozkoumat fascinující zbraně, strategie a chování, jež si příroda osvojila za miliony let. Uvidíte šest zbrusu nových epizod, které uvádějí odborníci dr. Linda Rayorová a dr. Bryan Grieg Fry, a stanete se svědky působivých střetů mezi hejny pustošících zabijáků a divokých soubojů tváří v tvář, z nichž vzejde pouze jeden vítěz. Svět nestvůrného hmyzu je džungle, v níž vládne jen jediný zákon – sněz, nebo sní někdo tebe. Na úvod uvidíte nechvalně proslulý hmyz, mimo jiné sklípkance jedovatého, mravence buldočího a obrovskou kudlanku nábožnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

ModryPlamen 

všechny recenze uživatele

Dokumentov o hmyze, ak sa teda netýka včiel alebo mravcov, je málo. A keď si človek myslí, že sa mu pošťastilo natrafiť na dokument, kde by sa dozvedel niečo viac o ďalších článkonožcoch, tak dostane bulvár. Dokument spočíva v tom, že vám predstavia dva článkonožce, odprezentujú vám ich zbrane, a následne ich postavia proti sebe. A vy máte hádať, kto z nich súboj vyhrá a neskončí ako hlavný večerný chod. Že by ste sa dozvedeli niečo o spôsobe života, rozmnožovania, alebo areál výskytu jednotlivých hmyzích druhov, tak toto nehrozí. A aké sú tie súboje? Čokoľvek proti pavúkovi, vyhrá pavúk. Modlivka verzus xyz, vyhrá xyz. A do tých súbojov pridali hrozné zvuky, pričom v skutočnosti sú celkom tiché. A aby to nadobudlo na nechutnosti, záverečné požieranie porazeného jedinca je zobrazené tak detailne, že slabé povahy budú vracať. Kam sa hrabe Votrelec. Ako príklad, máme nejakého pavúka, ktorý práve ulovil chudinku kobylku, a nám divákom sú ukázané ešte nenakladené vajíčka, spolu s vnútornými orgánmi. Alebo črevá aj s ich obsahom práve konzumovanej húsenice, no proste nádhera. Ak máte radi hmyz, nedoporučujem. Ale ako vomitivum toto poslúži skvelo. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem pavúky či podobné predátory zo sveta bezstavovcov! Som chovateľ, a preto si vždy rád pozriem nejaký dokument o nich. Pozriem si ich rád, aj keď sú bulvárne natočené a cielené pre ukojenie akčne zameraných fanúšikov prírody. Človeku, ktorý vidí aspoň trocha do taxonómie a systematiky živočíchov pohne kus žlčou zaraďovanie pavúkov či stonožiek do triedy hmyzu, ale dokument nebol určite natočený pre odborníkov. A bežný divák si podobné nezrovnalosti ani nevšimne. Nakoľko som videl seriál v dabingu (s pôvodným znením v pozadí), zarazil ma aj otrasný a nepresný preklad dokonca aj bežných slov. Častokrát z toho vznikli až komické situácie počas projekcie. Na druhú stranu si radšej pozriem "autenticky" sa tváriace situácie, než podobné japonské aprírodné zvrátenosti. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Australáci jak známo mají na rozdíl od nás co se týče hmyzu (no i když nejen hmyzu - vlastně ještě žraloky, medůzy, hady....) zastoupeny pořádné potvory, tak kdo jiný by měl tohle točit že? :-). Roizhodně se jedná o hodně zajímavý počin a pokud se někdo bojí pavoků, či uskakuje před švábem či čokonce cvrček, neměl by na toto vůbec koukat. Tvůrci nám hmyzáky naservírují hodně zblízka, někdy skoro až moc. Dokument je o level horší než dělá třeba BBC protože je to zaměřeno zcela evidentně na komerční stanice, kde dávají přírodovědné pořady. Skoro každý souboj je komentován nějakým entomologem z té či oné university a mně tam ti samozřejmě usměvaví odborníci sázející si tu na sklípkana, tu na mravkolva tu nastonožku celekm štvali. Dalším otravným je opakování děje, protože samozřejmě skrze pořad jedou reklamy... A co asi bylo nejhoší, hmyz v dokumentu je ozvučen dodatečnými zvuky... Ne, cvrček necvrká, to by nevadilo.. Ale jinak tiší pavouci vydávají při číhání strašidelné mručení, u jedné stonožky jsem zaslechl cosi jako řev velociraptora a přísahám, že když jeden Ferda bez šátku spadl do důlku mravkolva zaslechl jsem zaječení... Je divné, že Sir Atteborough se bez tohoto celkem dobře obejde... No nic. A jelikož jsme na satu nebo kabelu, je nám potřeba každý hmyz přirovnat k něčemu reálnému z našeho života, tedy k tomu co známe. Dravá stonožka je tak ,,masový vrah'' a kdyby bylo možno ji zavřít, byla by zavřená ve ,,věznici s nejpřísnější ostrahou'' atd... Trochu laciné. A je to škoda, protože hmyz je nasnímán perfektně a opravdu lecos jsem se z dokumentu dozvěděl. Dal bych víc, ale sečtu lit o dohromady, dám ,,jen'' 4 kusadla. * * * * ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Akční, mnohdy až válečná střetnutí zástupců nejen hmyzí říše, která končí buďto smrtelným K.O., nebo rovnou hromadným masakrem. Mravenci, kudlanky, stonožky, štíři, pavouci (ti jsou zastoupeni snad v každé části) a samozřejmě spousta dalších tvorů, kteří jsou pod fascinujícím drobnohledem kamery vykresleni jako ti největší predátoři. Mne, jako chovatele sklípkanů, snad jenom mrzí fakt, že právě pavouci to v soubojích "odsrávají" nejvíc, ať už proti mravencům, vosám nebo stonožkám. Matka příroda je zkrátka nemilosrdná. V jejím světě existuje jediné pravidlo: Sežer, nebo budeš sežrán! ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Přírodopisné dokumenty moc nevyhledávám, ale tohle je fakt pecka! Naprosto jedinečný dokumentární cyklus ze života, resp. spíš smrti hmyzu. Nechápu jak se tvůrcům podařilo všechny ty fascinující záběry bojujících zástupců hmyzí říše tak detailně a kvalitně natočit. Každý souboj začíná představením protivníků a jejich bojových schopností (musím vyzdvihnout skvělé počítačové modely i vyprávění dvou sympatických přírodovědců); potom se jde na věc a za pár vteřin je vyhlášen vítěz. Vše je navíc podbarveno perfektně sedícím zvukovým i hudebním doprovodem. Fight List: 1. díl pavouk vrhač vs zákeřnice, cvrček vs tarantule, strašník vs kudlanka, štír vs mravenci, pavouk skákavka vs pavouk lepovka; 2. díl štír vs mravenci, pavouk lampona vs pavouk třesavka, mravenec vs mravkolev, snovačka domácí vs snovačka Hasseltova, stonožka vs pavouk sklípák; 3. díl kudlanka vs maloočka, kobylka vs pavouk cyrtofora, nosorožík vs mravenci, vzájemný souboj skákavek, vzájemný souboj malooček; 4. díl kudlanka vs strašilka, mravenec vs snovačka Hasseltova, vodoměrka vs vodouch, pavouk zápředník vs pavouk badumna, pavouk slíďák vs pavouk atrax; 5. díl mravenci vs vosíci, skákavka vs čelistnatka, kobylka vs stonožka, maloočka vs štír, sladkovodní krab vs pijavka; 6. díl maloočka vs mravenci, kudlanka vs saranče, cvrčivec vs pavouk nefila, štír vs stonožka, škvor vs ploštice zákeřnice. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • V seriálu se nejčastěji vyskytují pavouci, konkrétně sklípkani, sklípkanci, maloočky, palovčíci a skákavky, dále pak stonožky, brouci, kudlanky, štíři, mravenci, kobylky, zákeřnice, vosy, strašilky, škvoři, krabi, pijavice, cvrčci, mravkolvi a také šídla. (Inferion7)

Reklama

Reklama