Reklama

Reklama

Evoluce

(seriál)
  • USA Evolution
USA, 2010, 3x50 min

Obsahy(1)

Jednotlivé díly: 1. Před 50 milony let hledal suchozemský předchůdce dnešních velryb nové zdroje potravy. Toto hledání jej zavedlo na pozoruhodnou cestu plnou konkurenčních zápasů. Jeho potomci dnes vypadají jako ryby, ale stopy jejich suchozemské minulosti dosud zcela nezmizely. Jsou to teplokrevní obratlovci, savci, a dýchají plícemi. Kytovci jsou pro studium evoluce něco jako Rosettská deska pro egyptologii. Jsou uváděni jako klasický případ evoluce, protože tento proces je právě u nich velmi dobře doložen.
2. O dinosaurech se vědci dlouhou dobu domnívali, že představují typicky uzavřenou kapitolu evoluce. Nové nálezy a výzkumy však nasvědčují tomu, že jeden z druhů dinosaurů nezmizel bez stopy. Vyvinuli se z něj totiž noví živočichové - ptáci. Pravěké vrstvy umožňují pohled do doby před miliony a miliony let. A tak paleontologové zjistili, že Velociraptor bylo opeřen a mnoho z jeho vlastností se evoluční cestou přeneslo na dnešní ptáky. Tak třeba krocan - je teplokrevný, klade vejce se skořápkou a na nohách má šupiny.
3. Na planetě žije skupina savců, která je živým dokladem toho, jak úžasné věci se skrývají v prostém slově "přežít". Tito savci se dokázali přizpůsobit nejrůznějšímu prostředí a vyvinuli si adaptace, jedinečné v celé živočišné říši. Jejich největší předností jsou čelisti, které rozdrtí i kost. Tato zvířata překonala úspěšně extrémní změny podnebí i své nebezpečné protivníky. Jsou to medvědi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

klima777 

všechny recenze uživatele

Ale ne... Tohle je na úrovni osvětového videa pro ty z amerických školáků, kteří o evoluci netuší vůbec nic. Hvězdičky jsou toliko za "velrybí" díl; část "krocaní" je více méně vhodná pouze jako instruktáž pro Den díkůvzdání. No a medvědi se mohou vzít za ručky s výše zmíněnými dítky. U věčeře skousnutelné... ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument, ve kterém se dozvíte naprosto všechno co vás zajímá buď o předchůdcích dnešních zvířat nebo o samotné evoluci. Hodně mě to baví. ()

Reklama

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Nejspíš si tvůrci vzali na paškál jen největší díla evoluce, jinak nechápu, proč to má jen 3 díly. Nejlépe byl zpracován asi první díl, protože ve druhém je velká časové mezera ve vývoji ptáků (i když pro potřebu dokumentu ji není třeba vyplňovat, ale pro úplnost by nebyla na škodu) a ve třetím díle se ke konci měnily informace o velkém medvědovi (ze superpredátora se stal supermrchožrout, proč to neřekli hned netuším). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díly Vývoj těla a tvarů, proc sex, ,velky tresk, a co Buh. Stručný přehled různých zvířat , hmyzu a jejich výrobně zdařilých částí těla a orgánů. Nejvíce se mi líbila moucha s očima na konci stopek s mozkem vyplňující stopku. Seznamite se i s teorii,ze Zemi stvoril Buh, vcetne uhli pod povrchem. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedená záležitost, která si na nic nehraje, snaží se diváky něco naučit a přitáhnout je k těmto informacím. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Některé údaje uvedené v dokumentu jsou sporné, jelikož další zdroje uvádí něco jiného. Například Diplodokus nemohl měřit 50 metrů, jeho největší doložená délka je totiž 33 metrů. Eoraptor nemohl žít v době před 208 miliony let, jelikož vymřel daleko dříve. Monolophosaurus a Diplodokus se nemohli setkat, protože je od sebe dělilo 15 milionů let a každý žil na jiné straně kontinentu. (snebka)

Reklama

Reklama