Reklama

Reklama

Epizody(10)

Obsahy(1)

Seriál SLiDE se odehrává v australském městě Brisbane. Příběh nás seznamuje se životy pěti teenagerů. Jsou mezi nimi kamarádi z dětství Ed a Tammy, populární a atraktivní Luke, rebelující Eva a nově přistěhovalá Scarlett hledající v neznámém městě nové kamarády. Náhoda je všechny přivede dohromady a vytvoří z pětice těchto odlišných lidí jednu nerozlučnou partu, která si užívá mládí a pomalu si razí cestu k dospělosti... (Zbyisek)

(více)

Recenze (19)

mudvayner 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti Skins (2007) to má samozřejmě daleko. Australská mládež si žije jednodušší životy, bez velkých dramat, zásadních problémů, bez tolika různorodých emocí. Proto Slide nedokáže tolik chytit za koule, vybudovaný vztah k postavám je křehký a seriál má svou občasnou povrchností daleko blíže k The Inbetweeners (2008). I tak ale posloužil jako v rámci možností dostatečná náhrada za Skins, tedy jeden z nejlepších seriálů, které jsem kdy sledoval. Viděno v kuse na jeden zátah. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Osvědčený mustr ze Skins (různorodá partička mladých lidí a jejich dospívání) zde není tolik fatální jako v britském seriálu, přesto Slide nabízí podobně kompaktní zážitek. Je velmi potěšující, že se jednotlivé charaktery zvolna vyvíjí, mění a rostou. Nabízí to skvělou možnost ztotožnit se (nebo si prostě jen oblíbit) nejen s jednou, ale s drtivou většinou hlavních postav. Uplně mi neseděl Ed, ale chápu, že postava jeho vlastností je obvyklou součástí teen seriálů. Přidejte občas velmi humorné situace, minimum trapnosti (vyjma Eda), originální prostředí Brisbane, neoposlouchanou australskou angličtinu a kvalitní hudební doprovod a máte pětihvězdičkový seriál jak vyšitý. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

My, co známe a milujeme (případně překládáme :-) Skins, se nějakému (byť sebeokrajovějšímu) srovnání nevyhneme, protože stavba příběhu, casting a celková atmosféra k tomu přímo vybízí. Na druhou stranu bych byl v rozumné míře opatrný při tvrzení či hodnocení, že jde o jakousi „australskou verzi Skins“. Jsou zde samozřejmě totožné aspekty – parta teenagerů, kteří žijí velmi divokým životem zahrnující večírky plné drog, alkoholu, nevázaného sexu a následných výčitek či vztahových problémů plynoucí z nedostatečného „sebeurčení“ či jakéhokoli jiného důvodu, který může vzkvést v hlavě teenagera - zrovna tak se ale v některých aspektech snaží SLiDE vůči Skins vymezit, což kvituji s povděkem. Obecně se setkávám asi nejvíce s tvrzením, že SLiDE je takový slabší odvar Skins, je to více humorné a nemá to tak propracované charaktery jako britský „originál“. Je fakt, že je zde několik velmi povedených momentů (Edovy eskapády snad jako příklad stačí), na druhou stranu není nouze ani o silné, někdy i lehce vyhrocené situace (Tammy a její „Eda zachraňující rap“, Edova linie před závěrečnými zkouškami, občas pořádné vykoupání postav ve vztahovém bahně…). Není to tak naléhavé jako Skins, je zde i podstatný rozdíl v prostředí a atmosféře – špinavý a vesměs temně laděný Bristol naproti prosluněnému a krásnému Brisbane, nicméně vnitřní hodnota tu stále je a rozhodně není zanedbatelná. Bude zajímavé sledovat, jak si tvůrci poradí s avizovanou druhou řadou, snad se tento slibně rozjetý seriál neomezí na pouhé „večírkování“, laciný naturalismus či klipovitost (jak se bohužel děje v některých novějších dílech mých milovaných Skins). Pro další prokreslení charakterů zde zůstala spousta nevyřčeného či lehce naznačeného, na co by se (alespoň z mého pohledu) dalo krásně navázat. Fanouškům Skins mohu jedině doporučit a děkuji PBG za skvělé české titulky. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Kdyby ve Skins nebyla Effy, tak se nebojím říct, že je Slide lepší a ve všech ohledech zábavnější než Skins, ale u tohoto seriálu zatím nemám vyloženě oblíbenou postavu. Po přečtení komentářů zde jsem čekala mnohem ostřejší humor, ale ten se nedostavil. Vlastně to samo o sobě ani není tak vtipné, akorát se parta dostává do absurdních a komických situací. U Skins je více vulgarity, drama, propracovanější a více "psycho" postavy.. tohle nemá až tak daleko do amerických teen seriálů (ala O.C.), ale inspirace britskými skvosty je i tak znát. A čekala jsem, že se mi nejvíc zalíbí Eva (kvůli vzhledu), ale nakonec se mi asi nejvíc zamlouvá Scarlett, připadá mi nejzajímavější. Původně jsem si oblíbila Tammy, ale ta je prostě s tou svou rozvážností a trapnou láskou k Lukeovi čím dál otravnější. Uvidíme, jak se to vyvine dál, žádný větší příběh v pozadí tam není, takže je to spíš taková oddychovka, ale i tak si zaslouží pozornost.. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl, že ve všech šesti dosavadních komentářích jejich autoři zmiňují britské Skins, řekl jsem si, že já se o nich ani slůvkem nezmíním. Chci ale uvést na pravou míru své hodnocení, takže se tomu nakonec stejně nevyhnu. Skins mají zatím šest sérií, ve kterých se vystřídaly tři party náctiletých a zatímco první dvě série jsou jednoznačně na pět hvězd, zbylé čtyři stěží za slabší tři. Po zprůměrování jsem tedy došel k lepším třem hvězdičkám. Říkám to proto, abyste si nemysleli, že SLiDE považuju bez výhrady za lepší seriál, když mu dávám o stupeň vyšší známku. (// Tohle už neplatí, podíval jsem se znovu na dokonalé první dvě řady Skins a kvůli nim přidal hvězdičku.) SLiDE sleduje osudy pětice lidí před maturitou, z nichž se stanou přátelé a společně prožívají cestu za dospělostí; na ní je čekají první lásky a sexuální zkušenosti, „lehké“ výtržnosti i rebelování proti veškerým autoritám - škole i rodičům. Jejich bezstarostný život v australském Brisbane navíc sestává z jednoho mejdanu za druhým, takže lehké drogy a moře alkoholu jsou na denním pořádku. Ústřední pětka je veskrze sympatická, nikdo přehnaně nevyčnívá ani není upozaděn, ale asi nejvíc jsem si oblíbil Tammy, která se stále hledá. SLiDE je poměrně odlehčenou zábavou, která svým hrdinům dopřává spíš to dobré, co život v jejich věku nabízí, takže žádné velké drama se nekoná (což je možná škoda, na druhou stranu deset epizod by k tomu bylo asi málo) - příběh se navíc v posledním díle završí, takže i kdyby někdy vznikla druhá série (seriál byl zrušený s tím, že autoři nevylučují, že se k němu někdy v budoucnu vrátí), pravděpodobně se v ní neobjeví stejné charaktery. Což u mě vyvolává lehký úsměv doprovázený tichým povzdechem - jak tohle může dopadnout už všichni víme. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama