Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvele napísaný, nakrútený, zahraný a neviem čo ešte krimi seriál pre intelektuálov. Snaží sa o dekonštrukciu klasických scenáristických štruktúr podobných žánrových súputníkov, čím niekoho maximálne ohúri, niekoho zmätie a možno nejaké minimum publika odradí. Mňa na sto percent nepresvedčil, pretože jeho kvality zatiaľ uznávam čisto po racionálnej stránke. Viac tu funguje napätie medzi oponentmi, než pokusy o emócie medzi postavami, čo je ale viac konštatovanie než výčitka. Na dvojku som samozrejme veľmi zvedavý. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

V době kdy starý pušky jako Tarantino a Nolan zbrojí proti Netflixu se Fincher staví na druhou stranu barikády a i přesto, že jsem velkým zastáncem kina, tohle je konečně ten seriál, který mě přesvědčil, že i doma u televize můžu mít naprosto pohlcující podívanou se vším všudy. Když se nad tím člověk zamyslí je to pro Finchera logický krok, dostane peníze, naprostou tvůrčí volnost a vzhledem k jeho akceptování digitálu a moderních technologií celkově - Netflix byla jasná volba, obzvlášť potom co si to celé osahal s House of Cards. Nejdřív musím ocenit technickou stránku seriálu, protože ve 4k s podporou HDR Mindhunter vypadá naprosto famózně a člověk si vážně připadá, že sleduje něco výjimečného. Zodiac je podle mě Fincherův nejlepší film a když jsem se dozvěděl, že se pouští do seriálu o tématice sériových vrahů, jen blázen by se nemohl těšit. Ta Fincherovsky chladná a precizní režie k tomuhle tématu prostě sedí a Mindhuner to celé posouvá ještě o stupeň výše. Fincher má na všechno víc času a využívá ho do poslední minuty, snad až na první půlku první epizody nemá první série hluché místo, taktéž zvolil skvělé režisérské hosty, kteří vnášejí něco svého, ale drží cestu, kterou Fincher nastavil. Takhle chytře a poutavě napsaný dialogy spojený s jejich režií, která by se měla ukazovat ve filmových školách jako příklad toho jak natočit perfektní rozhovory mezi dvěma a více postavami a herecké výkony, které jsou do posledního puntíku perfektní, to všechno z Mindhuntera dělá seriálovou extra třídu. Výslechy a rozhovory s vrahy jsou tak skvělé, že jsem hltal každé slovo a jen těžko se nepouští další epizoda, když už člověk vážně potřebuje jít spát. Jonathan Groff je do hlavní role skvělá volba, má takovej ten otravně příjemnej ksicht, dokáže skvěle vystihnout charakter svojí postavy a na konci i přesto, že jeho postava není zrovna nejdokonalejší lidská bytost, si ho musí divák oblíbit. Ve spojení s nabručeným a rázným detektivem ze staré školy Holtem McCallanym tvoří nejlepší detektivní dvojici od dob první série True Detectiva. Doplňuje je skvělá Anna Torv, která přináší potřebný nadhled a je takovou třešničkou na dortu celého seriálu. Na konci to působí jako by divák s postavami opravdu ušel kus cesty, což je úcty hodný výsledek. Inteligentní, skvěle natočený seriál, který dokumentuje poutavé téma založené na skutečných událostech o vytváření profilů sériových vrahů. V čem však Mindhunter exceluje je vyobrazení toho, jaký vliv měla práce těchto lidí na jejich soukromé životy. Jsem velice zvědav na druhou sérii, která byla šikovně vyteasována, bez toho aby první série nepůsobila uzavřeně. 92% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ohromná seriálová pecka, o které jsem až do doby, kdy vyšla, netušil, že vůbec existuje. Netflix letos točí jednu velkou parádu za druhou a nejen rozjetými seriály a několika filmy, ale i novinkami se mi ohromně trefil do vkusu. A Mindhunter je ze všech těch letošních novinek Netflixu asi ten vůbec nejlepší. A já mu až na obří titulky přes celou obrazovku a znělku, kterou jsem výjimečně přetáčel, nemám co vytknout. Námět je fantastický a výsledek funguje naprosto perfektně. Herci jsou výborní, skvěle dobová atmosféra strhující a dialogy neskutečně silné a vtahující, hlavně ty přinášejí skutečně prvotřídní zážitek. Zejména první dva díly a hovory s Edmundem Kemperem (podoba jak řemen a ztvárnění role naprosto neskutečné) patří k tomu vůbec nejlepšímu, co jsem letos na filmovém a seriálovém poli viděl. Není to kdovíjak akční a zas tolik se tam toho neděje, ale je to výtečná sonda do mysli sériových vrahů (což já rád) a o jejich zpovídání. Postavy jsou výborně napsané, ostatně jako celý seriál - prostě psychologická lahůdka. A Fincherovy epizody jsou nejlepší. Doporučuji a u druhé série rozhodně nebudu chybět. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kriminální žánr je rozmáznuté odvětví v kinematografickém průmyslu, jenž přináší stovky a tisíce takto laděných projektů ročně, přičemž se od sebe odlišují minimálně a slouží jako výplach pro večerní pohodlí pracující obce společnosti. Samozřejmě, pár výjimek se najde a mezi ně se počítá i tato prácička. Projekt Joa Penhalla (scénárista vynikající The Road) vzal pod producentská i režisérská křídla David Fincher, čímž to dostalo nálepku jistoty v kvalitní dílko. A vskutku, tato nálepka nešíří žádnou dezinformaci. Kriminálka, zasazená do konce 70. let, průbojná ústřední dvojice agentů FBI. Zpočátku nic nového neříkající premisa. Jenže tady se na to jde jinak. Zde vyšetřovaní hraje vedlejší roli a dává přednost tomu aspektu, díky jemuž dostal tento projekt oprávněnou pozornost. Profilování sériových vrahů. V žánru nezvyklá věc, hodná k detailnímu prozkoumání. A přesně to seriál nabídne. Znázornění různých archetypů pološílených, psychopatických zabijáků a sociopatů je ohromující, sledovat jejich důvody, pohnutky, způsob myšlení s jejichž pomocí vysvětlují své více či méně hrůzné činy je zajímavé a neokoukané, tedy nenudící a pozornost strhující. Ale pozor, nejedná se o dokument, zde popsané atributy jsou vkusně zdramatizovány. Hlavní postavy jsou v úvodu dobře představeny a následující epizody jsou jejich charakterní rysy vymazlovány a podrobovány přirozenému vývoji. Časové období zasazení kupodivu není cpáno v každém záběru na odiv, naopak, pracuje se s ním jako se všední normálností, tudíž toho divák není hned po pár epizodách přejeden. Fincherova ruka je znát. Pod pozadí dostal režisérkou stoličku na první a poslední dvě epizody, tedy na stěžejní části seriálového média. V prvních dvou zodiacovským stylem vybuduje atmosféru a ukáže tvář, jenž toto dílo ponese. Tedy vážnou, lehce cynicky humornou náladu s příhodnými kapkami mrazivosti. Na to navázal s větší či menší (rozuměj kvalitním, ne špatným) přesností zbytek režisérského ansámblu, aby to na konci Davídek znovu uchopil a vydyndal zbytek svého umu k zhotovení skvělého finále a lákadla na další sérii. To vše je podbarveno vybranou dobovou hudbou, jíž nejvíce využívají a zneužívají právě Fincherovy epizody. Tento projekt není pro každého, na mainstream je to moc utahané a protkané ještě utahanějšími dialogy, pro vyspělejší konzumenty to jest žánrový bonbonek se záměrně nakyslou příchutí. 9/10. ()

geklon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okamžitý miláček. Desítky lidí mi říkalo, že to budu milovat, ale pořád jsem z nějakého důvodu otálel. Až se startem druhé série, jsem si na svátky vzpomněl, že bych to mohl zkusit a ejhle. Hned jakmile McCallany projevil svůj eastwooďácký šarm, jsem hotovej. Geniální mix retro reálu v konfrontaci s nejmodernější možnou produkcí. Bromance jako svině. Hej hou. Jedem. Nedá se od toho odtrhnou. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Dr. Wendy Carr (Anna Torv) si po poslechu nahrávky sundá sluchátka a zeptá se: „Co je v krabici?“ Jde o možnou narážku na Fincherův film Sedm (1995). (Tomas_TM)
  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)

Reklama

Reklama