Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi vydarený seriál, ktorý má síce pomalší rozbeh a po prvej časti som musel predýchavať mierne sklamanie... no potom sa už nalodíme na pohodlnú filmovú loď plnú všelijakých prekvapení. Každý diel je precíznejší než ten predošlý, dialógy sú nadpriemerne dobré a bež ohľadu na to, kto stojí za kormidlom, je každá časť vždy maximálne originálna a pútavá. Konečne poriadny seriál o skutočných masových vrahoch, ktorý sa snáď dočká ešte mnohých vydarených sezón. Bolo by nadmieru žiaduce aby sme sa dočkali aj trocha krvi. Aj napriek jej absencii v prvej sezóne má odo mňa Mindhunter vrelé odporúčania. 80 %!! ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kriminální žánr je rozmáznuté odvětví v kinematografickém průmyslu, jenž přináší stovky a tisíce takto laděných projektů ročně, přičemž se od sebe odlišují minimálně a slouží jako výplach pro večerní pohodlí pracující obce společnosti. Samozřejmě, pár výjimek se najde a mezi ně se počítá i tato prácička. Projekt Joa Penhalla (scénárista vynikající The Road) vzal pod producentská i režisérská křídla David Fincher, čímž to dostalo nálepku jistoty v kvalitní dílko. A vskutku, tato nálepka nešíří žádnou dezinformaci. Kriminálka, zasazená do konce 70. let, průbojná ústřední dvojice agentů FBI. Zpočátku nic nového neříkající premisa. Jenže tady se na to jde jinak. Zde vyšetřovaní hraje vedlejší roli a dává přednost tomu aspektu, díky jemuž dostal tento projekt oprávněnou pozornost. Profilování sériových vrahů. V žánru nezvyklá věc, hodná k detailnímu prozkoumání. A přesně to seriál nabídne. Znázornění různých archetypů pološílených, psychopatických zabijáků a sociopatů je ohromující, sledovat jejich důvody, pohnutky, způsob myšlení s jejichž pomocí vysvětlují své více či méně hrůzné činy je zajímavé a neokoukané, tedy nenudící a pozornost strhující. Ale pozor, nejedná se o dokument, zde popsané atributy jsou vkusně zdramatizovány. Hlavní postavy jsou v úvodu dobře představeny a následující epizody jsou jejich charakterní rysy vymazlovány a podrobovány přirozenému vývoji. Časové období zasazení kupodivu není cpáno v každém záběru na odiv, naopak, pracuje se s ním jako se všední normálností, tudíž toho divák není hned po pár epizodách přejeden. Fincherova ruka je znát. Pod pozadí dostal režisérkou stoličku na první a poslední dvě epizody, tedy na stěžejní části seriálového média. V prvních dvou zodiacovským stylem vybuduje atmosféru a ukáže tvář, jenž toto dílo ponese. Tedy vážnou, lehce cynicky humornou náladu s příhodnými kapkami mrazivosti. Na to navázal s větší či menší (rozuměj kvalitním, ne špatným) přesností zbytek režisérského ansámblu, aby to na konci Davídek znovu uchopil a vydyndal zbytek svého umu k zhotovení skvělého finále a lákadla na další sérii. To vše je podbarveno vybranou dobovou hudbou, jíž nejvíce využívají a zneužívají právě Fincherovy epizody. Tento projekt není pro každého, na mainstream je to moc utahané a protkané ještě utahanějšími dialogy, pro vyspělejší konzumenty to jest žánrový bonbonek se záměrně nakyslou příchutí. 9/10. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neskutočne zvláštnu atmosféru má tento čudný seriál, zaoberajúci sa charakterom osobností tých najväčších zločincov, podieľajúcich sa na tých najohavnejších trestných činoch - vraždách. Pre človeka, lákajúceho téma sériových vrahov, absolútna povinnosť. Nebudete však svedkom žiadnych ohavností. Iba podivných rozhovorov, ktoré Vás miestami vďaka hereckým výkonom doslova posadia do fotelky. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky určitě kvalitní, charaktery jsou skvělé a zajímavé, ale vizuálně je Mindhunter tak strašně nezáživný až "sterilní", že kdyby si to někdo pustil do sluchátek bez videa, o nic nepřijde. Nekonečné dialogy a povídání dokola a dokola, ale úplně nulová akce, napětí nebo něco, co by mě donutilo si pustit další díl. Oceňuju práci a nápad, ale pro mě to byla těžká nuda, kterou jsem dokoukal spíš z donucení. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek slabšiemu úvodu sa Mindhunter zaradil medzi najlepšie seriály natočené v poslednom období. V neskorších epizódach sa rozhovory dvojice Holden Ford a Bill Tench s jednotlivými páchateľmi stávajú čoraz lepšie prepracovanými a v konečnom kontexte aj úvodné časti vyznievajú lepšie, pretože je vidieť pokrok, ktorý Holden pri rozhovoroch s nimi dosahuje. Je to vhodné doplnené intrigami vo vnútri tvoriaceho sa týmu a osobné životy protagonistov a najmä zadnými dvierkami v podobe muža z Park City v Kansase, ktorý sprevádza dej celej prvej série. V závere už vzájomná symbióza Tencha a Forda dosahuje úroveň Harta a Cohlea z prvej série True detective a tak Mindhunter nakoniec zanechá veľmi dobrý dojem aj u náročnejších divákov. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Agent Holden Ford (Jonathan Groff) jezdí Chevroletem Nova z roku 1976. Debbie Mitford (Hannah Gross) má Volkswagen Super Beetle ročník 1974, který byl o něco větší než standardní model a měl více prostoru na zavazadla. (J.F.B.)
  • Dr. Wendy Carr (Anna Torv) si po poslechu nahrávky sundá sluchátka a zeptá se: „Co je v krabici?“ Jde o možnou narážku na Fincherův film Sedm (1995). (Tomas_TM)

Reklama

Reklama