Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

mirekem 

všechny recenze uživatele

Brilantní věrohodný seriál o myšlení. Tak to mám rád, tak to miluji, když je ta akce v mozku a nikoliv jen v přestřelkách a bitkách. Zajímavé herecké obsazení, opravdu to není láska na první pohled s těmi herci, na facku jsou občas všichni, zejména ti na straně zákona, nicméně tahle zdánlivá nedokonalost právě funguje jak švýcarské hodinky a celkovému zpracování nelze v podstatě nic vytknout, těším se na druhou sérii. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ohromná seriálová pecka, o které jsem až do doby, kdy vyšla, netušil, že vůbec existuje. Netflix letos točí jednu velkou parádu za druhou a nejen rozjetými seriály a několika filmy, ale i novinkami se mi ohromně trefil do vkusu. A Mindhunter je ze všech těch letošních novinek Netflixu asi ten vůbec nejlepší. A já mu až na obří titulky přes celou obrazovku a znělku, kterou jsem výjimečně přetáčel, nemám co vytknout. Námět je fantastický a výsledek funguje naprosto perfektně. Herci jsou výborní, skvěle dobová atmosféra strhující a dialogy neskutečně silné a vtahující, hlavně ty přinášejí skutečně prvotřídní zážitek. Zejména první dva díly a hovory s Edmundem Kemperem (podoba jak řemen a ztvárnění role naprosto neskutečné) patří k tomu vůbec nejlepšímu, co jsem letos na filmovém a seriálovém poli viděl. Není to kdovíjak akční a zas tolik se tam toho neděje, ale je to výtečná sonda do mysli sériových vrahů (což já rád) a o jejich zpovídání. Postavy jsou výborně napsané, ostatně jako celý seriál - prostě psychologická lahůdka. A Fincherovy epizody jsou nejlepší. Doporučuji a u druhé série rozhodně nebudu chybět. ()

Reklama

Tft 

všechny recenze uživatele

V době kdy starý pušky jako Tarantino a Nolan zbrojí proti Netflixu se Fincher staví na druhou stranu barikády a i přesto, že jsem velkým zastáncem kina, tohle je konečně ten seriál, který mě přesvědčil, že i doma u televize můžu mít naprosto pohlcující podívanou se vším všudy. Když se nad tím člověk zamyslí je to pro Finchera logický krok, dostane peníze, naprostou tvůrčí volnost a vzhledem k jeho akceptování digitálu a moderních technologií celkově - Netflix byla jasná volba, obzvlášť potom co si to celé osahal s House of Cards. Nejdřív musím ocenit technickou stránku seriálu, protože ve 4k s podporou HDR Mindhunter vypadá naprosto famózně a člověk si vážně připadá, že sleduje něco výjimečného. Zodiac je podle mě Fincherův nejlepší film a když jsem se dozvěděl, že se pouští do seriálu o tématice sériových vrahů, jen blázen by se nemohl těšit. Ta Fincherovsky chladná a precizní režie k tomuhle tématu prostě sedí a Mindhuner to celé posouvá ještě o stupeň výše. Fincher má na všechno víc času a využívá ho do poslední minuty, snad až na první půlku první epizody nemá první série hluché místo, taktéž zvolil skvělé režisérské hosty, kteří vnášejí něco svého, ale drží cestu, kterou Fincher nastavil. Takhle chytře a poutavě napsaný dialogy spojený s jejich režií, která by se měla ukazovat ve filmových školách jako příklad toho jak natočit perfektní rozhovory mezi dvěma a více postavami a herecké výkony, které jsou do posledního puntíku perfektní, to všechno z Mindhuntera dělá seriálovou extra třídu. Výslechy a rozhovory s vrahy jsou tak skvělé, že jsem hltal každé slovo a jen těžko se nepouští další epizoda, když už člověk vážně potřebuje jít spát. Jonathan Groff je do hlavní role skvělá volba, má takovej ten otravně příjemnej ksicht, dokáže skvěle vystihnout charakter svojí postavy a na konci i přesto, že jeho postava není zrovna nejdokonalejší lidská bytost, si ho musí divák oblíbit. Ve spojení s nabručeným a rázným detektivem ze staré školy Holtem McCallanym tvoří nejlepší detektivní dvojici od dob první série True Detectiva. Doplňuje je skvělá Anna Torv, která přináší potřebný nadhled a je takovou třešničkou na dortu celého seriálu. Na konci to působí jako by divák s postavami opravdu ušel kus cesty, což je úcty hodný výsledek. Inteligentní, skvěle natočený seriál, který dokumentuje poutavé téma založené na skutečných událostech o vytváření profilů sériových vrahů. V čem však Mindhunter exceluje je vyobrazení toho, jaký vliv měla práce těchto lidí na jejich soukromé životy. Jsem velice zvědav na druhou sérii, která byla šikovně vyteasována, bez toho aby první série nepůsobila uzavřeně. 92% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odosobněné lokace, chladné barvy, práce s detaily, tlumené emoce, perfekcionismus. Skeptický bůh David Fincher je cítit na sto honů. Co je potřeba k tomu někoho umlátit k smrti? Touha po kontrole, pocit vzrušení, pominutí mysli? Výslechy jednotlivých vrahů mají spád, dialogy odsýpají, napětí graduje. Jenže jednotlivé díly těšily v jednotlivostech, coby celek mi to tolik nechutnalo. Místy monotónní až rozpačité. Tak to prostě je. Ona nepřítomná forma a neosobní pojetí mi jednoduše pro tentokrát nesedly. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každého něco hryže. Trápí, krade mu příčetnost. Kus po kusu sžírá. Pomalu a tiše drásá zevnitř a nedá mu dlouhé noci spát, otravuje duši... Všichni máme problémy. Ujistěte se, že máte ve svém okolí někoho, komu se s těmi svými můžete svěřit! Začal jsem před devíti hodinami a teď mě to vyfluslo zpátky na gauč. Přemýšlení dlouho nebylo tak smrtelně zábavné! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Píseň, která zazní v posledních záběrech a v závěrečných titulcích, je „In to the light“ od Led Zeppelin. (l3ricktop)
  • Agent Holden Ford (Jonathan Groff) jezdí Chevroletem Nova z roku 1976. Debbie Mitford (Hannah Gross) má Volkswagen Super Beetle ročník 1974, který byl o něco větší než standardní model a měl více prostoru na zavazadla. (J.F.B.)

Reklama

Reklama