Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

(seriál)
  • USA Mindhunter
Trailer 1
USA, (2017–2019), 17 h 1 min (Minutáž: 34–74 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Stacey Roca, Hannah Gross, Joe Tuttle, Cotter Smith, Albert Jones, Lauren Glazier, Michael Cerveris, June Carryl (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

S oběma hlavními hrdiny, agenty FBI, se vracíme v čase do roku 1979. Společně s mladým agentem Holdenem Fordem (Jonathan Groff) a jeho zkušeným kolegou Billim Tenchem (Holt McCallany) se podíváme nejen do věznice, kde jsou vězněni ti nejhorší a nejbrutálnější sérioví vrazi, ale především do jejich hlav – s cílem dopadnout ty násilníky, kteří stále běhají po svobodě. (geklon)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (19)

Epizoda 1 (2017) (S01E01) 

Spoilery! Byl jsem z mnoha směrů varován, že pilot stojí za hovno, ale poté se to údajně pořádně rozeběhne. Pilot z mého pohledu úplně za hovno nestál. Zřejmě mi jen chvíli potrvá než si na ústředního retarda trošku zvyknu. Na jednu stranu je fajn, že je naivním retardem, který vše teprve začíná zkoumat. Divák má tak příležitost nasednout do vlaku na první zastávce a zkoumat zároveň s ním. Neexistuje zde tedy žádný intelektuální rozdíl a divák bude všemu krásně rozumět a všechno postupně poodkrývat a nehrozí, že bude během sledování zmatený a tím pádem nasraný. Drtivá většina keců mi přišla vcelku zajímavá a určitě zde vidím obrovský potenciál a obrovskou šanci, že jsem narazil na další seriál, ze kterého budu nadšený. Zkoumat mysli lidí, jejichž pojetí a chápání světa se značně odlišuje od toho běžného, je vždy zábavné a zajímavé. Jediné, co mě na celém seriálu prozatím sere je to, že si ten borec našel tu nejméně sympatickou, maximálně otravnou a značně nehezkou dívku. Ať už si s ní povídá, nebo ji soustruží, tak v obou případech trpím. Doufám, že brzy zhyne. Na seznamovací díl, který měl být debilní to tedy rozhodně debilní nebylo. Při letmém nahlédnutí na percentuální diferenci ve zdejším hodnocení v rámci jednotlivých epizod, se bojím dát více než tři hvězdy, protože se obávám, že by mi 5hvězdičková škála nemusela u dalších dílů tak úplně postačovat. Takže hodně hezké tři kousky a těším se na další díl, který už by údajně debilní být neměl. ()

Epizoda 2 (2017) (S01E02) 

Spoilery! Druhý díl mi rozhodně nepřišel o autobus lepší než ten první, jak mi bylo slibováno. Vzrůst kvality dávám za zásluhy hlavně mnohem menšímu výskytu té otravné kurvy, kterou si hlavní hrdina narazil, a kterou se nechává ovládat, trýznit a manipulovat. Měl by poslechnout rady moudrého tlouštíka a pohlavně zneužít její uříznutou hlavu a posunout tak kvalitu následujících dílů. Hlavní hrdina mě stále ještě trošku sere, ale postupně si na něj začínám zvykat. Dialogy jsou skutečně vybroušené k naprosté dokonalosti. Fincher je zde zkrátka ve svém rajónu. ()

Epizoda 3 (2017) (S01E03) 

Kecy dávají naprosto krásný smysl. Moc hezky se na seriál nejenom dívá, nýbrž se ho i hezky poslouchá. Tedy když se zrovna neproducíruje na scéně ta otravná přítelkyně hlavního hrdiny. Dlouho jsem neviděl ženu, ze které by mi bylo zle jen z toho, že vůbec existuje. Sere mě hned ze dvou důvodů. Jedním je debilní postava, kterou má ztvárňovat a druhým důvodem je absence hereckého talentu. Naopak mě velmi překvapilo, že drtivá většina vedlejších postav, které dostanou v roli vrahů možnost zazářit jen na pár okamžiků, si počínají podstatně lépe.Tudíž si zbývá položit otázku, který z režisérů převedl svůj obsah varlat do jejího žaludku. Jinak přece podobně neschopné slečny příležitost dostat nemohou. Díl o trošku horší než ten druhý, ale stále drží laťku dostatečně vysoko, abych si ho užíval. ()

Epizoda 4 (2017) (S01E04) 

Stále jsem si na hlavní postavu nedokázal zvyknout, neboť je to kokot s otravným pohledem, nicméně musím uznat, že se ústřední detektivní duo skvěle doplňuje. Jeden je nezdravě empatický a druhý je nezdravě pragmatický a obroušený zkušenostmi. Dost mě baví sledovat během sledování moje myšlenkové pochody a rojící se teorie na vrahy. Obvykle si je třeba na řešení nějaký ten čas počkat, protože tvůrci budují napětí a nutí diváky se těšit na další díl, takže mi až čas ukáže, že byla moje teorie správná. Dost mě baví schéma seriálu. Tedy, že se jen nepátrá po vrahovi, nebo se jen nepřednáší a nediskutuje s vrahy, nýbrž seriál zvolil kombinaci všeho možného a ve velmi vyvážené míře. Jen by mohl odstranit ze světa tu otravnou sůvu, kterou si hlavní hrdina nedopatřením narazil na svůj jazyk a nechce slézt dolů. ()

Epizoda 5 (2017) (S01E05) 

Je trošku škoda, že se tak dlouho vyšetřuje něco tak primitivního. Také mě trošku mrzí, že se celou polovinu série seriál drží těch divácky nejvděčnějších témat - tedy vraždění a znásilňování žen, případně kombinací obojího v libovolném pořadí. Také mě mrzí, že jsou prozatím všichni vrahové naprosto jednodušší maniaci, které k jejich činům vedou ty nejzákladnější lidské pudy. Strašně mi v tom celém schází někdo, kdo by byl s nebystrým duem vyšetřovatelů alespoň na stejné intelektuální úrovni a své vraždění bral jen jako volnočasovou aktivitu. Směr, kterým se seriál vydal je fajn. Jen si žádám určité zpestření. Buď posouvat hranice lidské bestiality stále dál a dál, nebo se pro oživení vydat trošku jiným směrem. Lepší tři kousky. ()

Epizoda 6 (2017) (S01E06) 

Spoilery! Sice podstatně kratší díl, ale celkem se jej vydařilo naládovat zajímavou akcí. Strašně se mi líbí psychologické rozbory psychopatů. Je vidět, že s tvůrci čteme podobnou literaturu. Konečně jsem v tomto seriálu zaznamenal první neobyčejně sympatickou ženu (Anna Torv), a to dokonce natolik sympatickou, že jsem ji začal podezírat, že se jí v rozkroku houpe bimbásek. Skoro jsem měl pravdu, tuze ráda svačí z chlupatého talíře. Takže Holden bude muset hledat jinde. Žalostně si situace volá po výměně té nesympatické zrůdy, kterou má doma. Alespoň Sherlock použil agentku jako paní Hudsonovou a zkompletoval tak svoji sestavu. Neobyčejně se mi líbí, že tvůrci takřka každý díl zakončí parádní písní. Také mě těší, že zde vidím obrovský potenciál klidně i na pěkných pár sérií. Hodně dobrá práce. ()

Epizoda 7 (2017) (S01E07) 

Spoilery! Těžko říct, zda bylo nechutnější, kterak ošklivé stokilové zrzavé prasátko použilo botu k sebeuspokojení, nebo když se ta nechutně dominantní Holdenova zrůda pokusila chudáka pohlavně zneužít. Když se za ní zavřely dveře, tak jsem měl strach, že se vrátí s připínákem. Upravdu neskutečně mě její postava i ona jako herečka iritují. Její účast sráží kvalitu seriálu zbytečně dole. Také mě trošku sere, že se věnuje tolik času osobnímu životu obo detektivů. Těžko říct, který z nich je nezajímavější. Kdybych chtěl rozebírat rodinné trable, tak si pustím ten sofistikovaný pořad s nechutným homosexuálem Musilem. ()

Epizoda 8 (2017) (S01E08) 

Spoilery! Je vidět, že seriál vsází na osvědčená a divácky prověřená témata. Po znásilňování žen si začíná pohrávat s pedofílií. Nutno podotknout, že poprvé jsou naši milí agenti na steči s člověkem, který není úplný debil, takže by se z toho cosi zajímavého mohlo narýsovat. Nejvíce mě ovšem potěšil závěr, kdy si hlavní hrdina konečně uvědomil, že jeho píča přítelkyně není jen píča, nýbrž i kurva. Doufám, že už se s ní do konce světa v tomto seriálu ani v ničem jiném nesetkáme. Lehce nepravděpodobným shledávám rekrutování těch největších dementů do řad FBI. Těším se na velkolepé finále. ()

Epizoda 9 (2017) (S01E09) 

V moment, kdy se pseudogeniální agent, všestranně nadaný psycholog a erudovaný všeználek podiví nad tím, že osminásobný vrah žen dostává do vězení milostná psaníčka a nabídíky k sexu od dalších žen, si divák uvědomí, že tvůrci přípravu přeci jenom v jistých ohledech dost odflákli. Pár okamžiků na to nám však dovysvětlí, že je Holden vlastně jen zoufalý píčuš, který se dobrovolně rozhodne stát vysokou zvěří, která vlastní až do nebes se tyčícími parohy. Musím se přiznat, že pokud mě ve filmech něco spolehlivě nasere, tak jsou to postavy, které se na jedné straně chovají jako bezchybní mistři světa a zároveň jsou schopní dělat naprosté píčoviny. Na tomto seriálu shledávám maximálně debilní, nudnou a otravnou jedinou věc. Tou věcí je soukromý život obou detektivů. Těžko říct, zda na světě může existovat něco méně zajímavého, než osobní životy těchto dvou lidí. Chápu, že jejich nastínění je pro děj nezbytné, nicméně dostává enormní množství prostoru na úkor věcí, které jsou naopak většinou takřka bezchybné, a když už tedy nějaké nelogičnosti obsahují, tak jsou vždy alespoň napínavé a maximálně zajímavé. Celkem mě pobavilo angažování dobráka od kosti do týmu. Přinesl týmu přesně to, co se od něj očekávalo, za což ho není možné vinit. Pro mě zřejmě jeden z nejslabších dílů celé série. ()

Epizoda 10 (2017) (S01E10) 

Spoilery! Člověk má po dokoukání skoro až chuť si na někoho někde večer počíhnout. Celkem mě pobavilo, že místo aby dal Holden kopačky své otravné, krajně nesympatické a volnočasové kurvě ženě kopačky, tak je v dosti velkém stylu dal sám sobě. Je mi vesměs jedno, jakým způsobem k tomu došlo. Jediné co si přeji je to, aby to bylo definitivní, čímž by kvalita seriálu zase o kus vzrostla. Závěr byl krásně emotivní a moc hezky natočený. Asi jsem ale od finále čekal přeci jenom něco malinko víc. Nicméně se jedná rozhodně o našlapaný seriál, který patří k tomu nejlepšímu, co se v posledních letech nakupilo a já se budu těšit na další sérii stejně jako Holden na lízání zbytků spermatu z rozkroku své bývalé přítelkyně patřícího jejímu spolužákovi (přesněji řečeno některému z jejich spolužáků). ()

Epizoda 1 (2019) (S02E01) 

Pilot se nese v běžném rytmu pilotů - tedy stojí za hovno. Seznámení s postavami na počátku první série jako divák pochopím. Seznámení na počátku druhé série mi přijde poněkud bezvýznamné. Na cestu do duše některého sériového vraha se bohužel nedostalo, protože divák musel sledovat raději nudný soukromý život hlavních aktérů. Pokud se hlavní hrdina hodlá roztřást při každé píčovině, tak to se tedy z ohledem na jeho profesi nemáme nač těšit. Obrovská ukecaná nuda a těžký stereotyp. Snad se s příchodem dalších dílů roztočí kolečka na podstatně vyšší otáčky. ()

Epizoda 2 (2019) (S02E02) 

Po ubohém pilotu to vypadá, že se děj konečně dal do pohybu. Konečně došlo na zpovědi zajímavých vrahů (vrazi malých holčiček jsou top), které Fincher umí naservírovat opravdu znamenitě a atmosféra se dá vždy spolehlivě krájet. Pokud se bude seriál ubírat tímto směrem, tak si ho nechám rozhodně líbit. Po celou stopáž příjemně mrazivá atmosféra s naprostým minimem hluchých míst.Velká spokojenost. ()

Epizoda 3 (2019) (S02E03) 

Fincher je zpět. Ačkoli druhá série nepřichází absolutně s ničím novým, tak to co tak skvěle fungovalo v první sérii, to funguje i nyní. Skutečně parádní atmosféra podpořená naprosto luxusně zvolenou hudbou. Vrahounci jsou prozatím velmi sympatičtí, i když se jedná o poloretardátory. Samozřejmě, že z důvodů naplnění rasově-genderových standardů je zřejmé, že v této sérii bude zvýšený výskyt transek i negrů. Zatím je mi velice sympatické, že je to samý vrah dětí. Takřka slintám blahem. ()

Epizoda 4 (2019) (S02E04) 

Spoilery! Opět vynikající epizoda. Žádný úsek zde není navíc, děj je našlapaný událostmi a nekrmí diváky nechutnou omáčkou. Události, které se třeba zpočátku zdají být bezvýznamné, tak se vždy v pravou chvíli propojí s dějem. Navíc srdce vždy zaplesá radostí, když narazíme na nějakého frajera, mezi jehož koníčky patří například zabíjení buzíků či černoušků. Co se týče rozhovorů s vrahy, tak mám pocit, že došlo v této sérii k mírnému poklesu co se týče brutality. Každopádně i přesto jsou veškeré dialogy pořádně zajímavé. Zvláštní ocenění si zaslouží i mrazivý soundtrack. Zatím naprostá spokojenost. Závěr byla obrovská třešnička na dortu, když došlo k odhalení zajímavých mimoškolních aktivit syna jednoho ze dvou hlavních hrdinů. Co se týče vyřešení negerské otázky, tak největší podezření budí v mých očích ten brejlatý negr. Uvidíme, jestli moje prudká genialita opět zapracovala a zkazím si tak seriál. ()

Epizoda 5 (2019) (S02E05) 

Velký luxus. Naprosto dokonalá psychologická sonda do zvrácených myslí vrahů. Tvůrci si v tomto dílu ukousli opravdu obrovské sousto, když nám představili nejslavnějšího psychopata. Poradili si s tím ovšem nad očekávání skvěle. Dialogy k tomuto seriálu napsal nějaký opravdový mistr, protože všechno dává naprosto dokonalý smysl. Když se zkusíte ponořit do mysli vrahů, tak skutečně dokážete pochopit jejich vnitřní svět, způsob uvažování a dokonalé manipulátorské schopnosti. Zde opravdu neexistuje nic, co by se dalo vytknout. Vysoce kvalitní seriál, který nemá příliš mnoho konkurentů. Naprostá pastva pro oči a pro uši. Když si uvědomíte, že v podstatě v každém dílu sledujete pouze trošku lesbení a poté 40 až 70 minut dialogů, a přesto máte pocit, jako by vás Héfaistos přikoval k sedačce, tak nelze o kvalitách seriálu ani na chvíli zapochybovat. Jsem nadšený. Vysoce inteligentní a současně vysoce chytlavé provedení. ()

Epizoda 6 (2019) (S02E06) 

Spoilery! Tak to vypadá, že už i širší veřejnost jeví zájem o mizející malé černoušky, takže naše partička FBI se bude zřejmě postupně pokoušet zúročovat informace z rozhovorů v praxi a pokoušet se dopadnout pachatele (vsázím stále na brejlatého negra, který ve mne na první pohled vzbuzuje nedůvěru a není to způsobeno pouze barvou jeho kůže). Opět příjemné tempo a postupné rozplétání sítí. Soukromým životům hlavních aktérů je věnováno pouze nezbytné minimum prostoru, takže se tvůrci vyvarovali i tomuto častému nešvaru. Je opravdu radost sledovat seriál, kde zřejmě všichni zúčastnění přesně vědí, co mají dělat. ()

Epizoda 7 (2019) (S02E07) 

Spoilery! FBI se naplno ponořilo do vyšetřování a pravděpodobně černému przniteli zadečků nezletilých černoušků, se jistě začíná stahovat ten jeho. V předchozím dílu jsem chválil tvůrce, že nám odhalují ze soukromého života hlavních aktérů jen nejnutnější minimum. Po zhlédnutí tohoto dílu se musím opravit, neboť už zde bylo toho lesbení významně více, než by bylo bývalo zdrávo. Úplně netoužím sledovat lesbické neshody, z toho se mi mých 20 čísel nestaví do pozoru. Taktéž rádoby dojemné křesťanské odpouštění nenaplňuje můj chtíč. Mnohem více bych vyžadoval, aby se seriál více soustředil na to skutečně zajímavé a napínavé. Z této epizody jsem měl trošku takový pocit, že dávala šanci divákům naposledy vydechnout před finálem, které bude snad opět velkolepé. Lepší 3 kousky. ()

Epizoda 8 (2019) (S02E08) 

Spoilery! Jakožto největší odborník této databáze se musím rovněž prohlásit za nejbystřejšího a nejinteligentnějšího diváka, neboť jsem opět správně vydedukoval, že milovníkem a análním průzkumníkem nezletilých černoušků je negr v brýlích. Moje genialita mnohdy nezná mezí a má i své stinné stránky, často si kvůli ní zkazím filmový nebo seriálový zážitek. I přes moji prudkou genialitu se však jednalo o příjemně inteligentní epizodu, které ubírala na kráse snad jen zbytečné rozuzlení lesbických radovánek. Kdybych stál o důkladnou sondu do duše ženské duše, tak sáhnu do svého šuplíku s nadčasovou literaturou a přečtu si 50 odstínů sraček. Slabší 4 kousky a moc se těším na finále. ()

Epizoda 9 (2019) (S02E09) 

Spoilery! Velice důstojné zakončení velice důstojné série. Snad s výjimkou nemastného pilotu cítím velkou spokojenost s touto sérií. Troufnu si říct, že i černí diváci jsou velmi spokojení, že se někdo pověnoval i jejich problémům. Skvěle fungovaly dialogy i samotný průběh vyšetřování. Konečně někdo krásně ukázal, že práce vyšetřovatelů nespočívá pouze v častých honičkách a obrovských přestřelkách, nýbrž že se jedná o pozvolnou činnost, která obnáší především nekonečné čekání a sledování. Právě zvýšená míra autentičnosti, ve srovnání s ostatními seriály, působí jako svěží vítr a činí tento seriál výjimečným. Nezbývá nám mlsným divákům nic jiného, než se těšit na na další sérii, která s nejvyšší pravděpodobností přijde, neboť si nedovedu představit scénář, ve kterém by na sebe seriál nevydělal. Vskutku podařená záležitost. ()

Související novinky

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

23.02.2023

Patříte mezi fanoušky seriálu Mindhunter od režiséra Davida Finchera? Pak pro vás má tvůrce špatné zprávy. Zdá se, že po pár let starých informacích, že herci byli uvolněni ze svých smluv a se třetí… (více)

David Fincher dotočil svůj nový film

David Fincher dotočil svůj nový film

31.03.2022

Tradičně si režisér David Fincher (Sedm, Zodiac) mezi svými filmy nechává pár let rozestup, oblíbený tvůrce teď ale naštěstí fanoušky na svůj další projekt po poněkud úzce zaměřeném Mankovi nenechá… (více)

David Fincher odhalil nový projekt

David Fincher odhalil nový projekt

14.10.2021

Tajemný tweet stránky Netflix Film tento týden nalákal filmové fanoušky na nové oznámení od režiséra Davida Finchera (Sedm, Zmizelá). Spekulovalo se o třetí řadě Mindhuntera, případně filmovém… (více)

Reklama

Reklama