Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

Toren 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

9,5/10. Vybroušená pecka a zářná ukázka toho, jak silné médium pro komplexnější výstavbu příběhů televizní sériál ve skutečnosti je. Silné obsazení, jistá kamera, precizně budovaná atmosféra, brilantní práce s dialogy a symbolika v mnoha podobách. Smekám a radostně tleskám. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

70%. Skvelý seriál z produkcie Davida Finchera a Charlize Theron (!). Hoci pojednáva o mimoriadne temných a nebezpečných veciach, vďaka chytľavým hláškam, svižným dialógom, sympatickým postavám, parádnym hercom a výbornému soundtracku je svojím spôsobom veľmi zábavný. Napriek vlažnej prvej epizóde, asi dvom slabším častiam uprostred a prekvapivo „nijakému“ koncu rozhodne jeden z najlepších seriálov roka. Zabudnite na akčné scény, zabudnite na Sedem, dokonca aj na Mlčanie jahniat (hoci to sa dosť inšpirovalo výskumom týchto pánov, ktorí sú ale pre účely seriálu premenovaní). Mrazivé, husté, atmosférické. Spočiatku to má intenzívne sexuálne scény, ktoré sa však s pribúdajúcimi dielmi začnú vytrácať. Veľkým plusom sú sympatické postavy (všetci sú dobrí, od vrahov cez agentov FBI, ale najlepšie je ústredné duo v čele s masívnym Holtom McCallanym, starším vekom, ale mladým duchom). Trocha ma mrzí nedoriešenie niektorých vecí (mačka, riaditeľ školy, Tenchov syn). Väčšina epizód je však skvelých, má parádne soundtracky, fajn retro atmosféru a plno parádnych momentov. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krajně temný téma, nad kterým jsem strávil (x) poslední fázi dětství a pořád beru za jedno z nejvíc fascinujících - příběhy, činy a psychologie sériových vrahů. Tady je sice přední fokus na agentech FBI a zrození jejich útvaru, ale když pominu řadu šedých chvil z jejich soukromí, je to zajímavá, dobře filmovaná, 1970s retro napříč Amerikou, dějově poutavá "zákulisní" podívaná se svoji atmosférou. I ten samolibý štěněčí ksicht Holden (Groff, reálnou předlohou John E. Douglas) si mě nakonec získal, skvělá byla účast vrahů Brudose a Specka, ale tím pravým králem sezóny jednoznačně Ed Kemper 👑 (Britton), jehož každé vystoupení patří k těžkým vrcholům, včetně umocňujícího závěru E10. I přes otravnější -byť asi nezbytné- chvíle velmi dobrá práce, těším se na Mansona, Bundyho, Gacyho, Geina a další. 80% ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Je to natolik fetišisticky sterilní, uhlazený a čisťonký, až mě to unudilo k smrti. Což po Zodiacovi a vzhledem k tématu dost nasere. Ale Fincher už roky režíruje jako zombie nádeník bez ohledu na téma. Takže je to vlastně překvapení? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si načas, ale konečně mám další netflixovskou pecku za sebou. Produkci jsem příliš nesledoval, viděl jsem sice nějaký ten trailer a seriál mě vlastně začal pořádně zajímat až po prvních nadšených ohlasech. A David Fincher je samozřejmě pořád jeden z nejlepších režisérů současnosti, takže jako jeho velký fanoušek jsem si Mindhuntera logicky nemohl nechat ujít. A rozhodně jsem nelitoval. Atmosféra se nese přesně ve stylu mistrových starších kousků, tedy hlavně Zodiaca a je to jedna velká paráda, ovšem fanoušci něčeho vyhrocenějšího by mohli být zklamaní. Mindhunter je v podstatě jedna velká osmihodinová konverzačka, která se vyplatí dávkovat po dvou dílech (dle složení režisérů) a nepozorného diváka dokáže v klidu uspat. Ti ostatní si však budou užívat neuvěřitelnou chemii a respekt dvou hlavních postav ztvárněnými budoucí hvězdou Jonathanem Groffem a zkušeným harcovníkem Holtem McCallanym. Jejich špičkování patří vůbec mezi to nejlepší, na co lze v seriálové tvorbě koukat a v kombinaci s výborným tempem prakticky všech dílů, správně melancholickou hudbou a vynikajícím soundtrackem podkreslujícím konce jednotlivých dílů se vskutku jedná o strhující dílo, jež můžu s klidem doporučit všem, co to s kinematografií myslí alespoň trošku vážně. Možná mě jen malinko zklamal závěr, který je patrně záměrně zbytečně nevyhrocený a jasně vybaluje karty na další série, přecejen jsem ale čekal tu pomyslnou třešničku na jinak velice lahodném dortu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OK, avšak očekával bych větší rodeo. Jednička vyniká v až dokumentaristickém ztvárnění studie chování masových vrahů, tedy téma, které David Fincher opravdu umí. Tématicky je Mindhunter ohromně bohatý a zajímavý. Filmařsky však místy opakující se, ukecaný, přespříliš intelektuální i v momentech, kdy to není úplně potřeba. Nemá však žádné vyloženě slabé misto. Druhá polovina byla lepší ve chvíli, kdy se kromě výslechu vězňů začly řesit i osobní vazby a vzájemné konfrontace hlavních hrdinů. Stejně tak přerod hlavního hrdiny z nováčka na protřelého mazáka je impozantní, protože je tak nenásilná a přirozená. Pokud dvojka bude trochu svižnější, má tahle minisérie potenciál být skvělá. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odosobněné lokace, chladné barvy, práce s detaily, tlumené emoce, perfekcionismus. Skeptický bůh David Fincher je cítit na sto honů. Co je potřeba k tomu někoho umlátit k smrti? Touha po kontrole, pocit vzrušení, pominutí mysli? Výslechy jednotlivých vrahů mají spád, dialogy odsýpají, napětí graduje. Jenže jednotlivé díly těšily v jednotlivostech, coby celek mi to tolik nechutnalo. Místy monotónní až rozpačité. Tak to prostě je. Ona nepřítomná forma a neosobní pojetí mi jednoduše pro tentokrát nesedly. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neskutočne zvláštnu atmosféru má tento čudný seriál, zaoberajúci sa charakterom osobností tých najväčších zločincov, podieľajúcich sa na tých najohavnejších trestných činoch - vraždách. Pre človeka, lákajúceho téma sériových vrahov, absolútna povinnosť. Nebudete však svedkom žiadnych ohavností. Iba podivných rozhovorov, ktoré Vás miestami vďaka hereckým výkonom doslova posadia do fotelky. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každého něco hryže. Trápí, krade mu příčetnost. Kus po kusu sžírá. Pomalu a tiše drásá zevnitř a nedá mu dlouhé noci spát, otravuje duši... Všichni máme problémy. Ujistěte se, že máte ve svém okolí někoho, komu se s těmi svými můžete svěřit! Začal jsem před devíti hodinami a teď mě to vyfluslo zpátky na gauč. Přemýšlení dlouho nebylo tak smrtelně zábavné! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Fincher mě opustil, ale aspoň mi tu nechal na rozloučenou Sedmičku vína, vstupenku do Klubu rváčů a Zodiacovu značku na kapotě auta. Jinak se ale přesunul tam, kde já nevidím coby divák životem povinný nic tak zajímavého, abych plesal nad filmovým řemeslem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvele napísaný, nakrútený, zahraný a neviem čo ešte krimi seriál pre intelektuálov. Snaží sa o dekonštrukciu klasických scenáristických štruktúr podobných žánrových súputníkov, čím niekoho maximálne ohúri, niekoho zmätie a možno nejaké minimum publika odradí. Mňa na sto percent nepresvedčil, pretože jeho kvality zatiaľ uznávam čisto po racionálnej stránke. Viac tu funguje napätie medzi oponentmi, než pokusy o emócie medzi postavami, čo je ale viac konštatovanie než výčitka. Na dvojku som samozrejme veľmi zvedavý. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tři hvězdy nejsou pro seriál mnoho, ale nějak mě to nutí do druhé řady. Asi tomu dám ještě šanci. Druhý řada má lepší hodnocení, tak uvidíme. Trošku mě překvapilo, že se na 7 dílech podílel David Fincher. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Desetihodinový, fincherovsky precizní procedurál, kde po vzoru Mužů, kteří nenávidějí ženy, není téměř místo pro osobní linie postav. Workoholické drama, v němž každá scéna slouží k získávání informací, se přesně trefilo do boomu současné popularity doku-žánru true crime, který zde fikcionalizuje pro potřeby vyprávění pojednávající o počátcích profilování sériových vrahů a rozpadu osobnosti pod tíhou takové práce. Série nekonečných, precizně strukturovaných výslechů, ovšem mimo historickou zajímavost slouží také k rozehrání komplexní studie lidské psychiky, subtilně aplikované na dvě ústřední postavy. Neskutečně perfekcionistický seriál, v němž se každý detail a náznak počítá, a v němž se velké zjištění dostaví vždy až po vyčerpávajících, obsahově hutných slovních přestřelkách. Nejlepší epizoda: Episode 10 (10) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky určitě kvalitní, charaktery jsou skvělé a zajímavé, ale vizuálně je Mindhunter tak strašně nezáživný až "sterilní", že kdyby si to někdo pustil do sluchátek bez videa, o nic nepřijde. Nekonečné dialogy a povídání dokola a dokola, ale úplně nulová akce, napětí nebo něco, co by mě donutilo si pustit další díl. Oceňuju práci a nápad, ale pro mě to byla těžká nuda, kterou jsem dokoukal spíš z donucení. ()

Othello 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřeboval jsem po několika otravných zklamáních, kde se za šest dílů série stane třetina děje normálního celovečerního filmu, připomenout, že takzvané quality TV seriály místy dokáží obhájit svůj formát. S touto lehkou zahořklostí jsem byl již k Mindhunterovi mírně kritičtější, protože při druhém shlédnutí vyniknou více ty zbytečné osobní přesahy, které sice mají v příběhu svůj význam (kontext Holdenova a Tenchova zázemí, charakterová proměna Holdena, která se ale objeví prakticky odnikud v posledním díle), ale je vidět, že byly připsány hlavně z důvodu, aby seriál obsahoval ženské, potažmo queer postavy (předobraz dr. Carr, Ann Burgess lesba mimochodem není). Přímo právě u doktorky Carr zamrzí, že typově i herecky prvotřídní Anna Torv hraje v zásadě alibi woman, která slouží ději prakticky jen k tomu, aby oba protagonisty povýšeně pochválila, případně pokárala po jejich návratu z terénu. Zbytek seriálu je jinak ale opravdu prvotřídně zpracovaný a trpělivý koncept, který se nesnaží tajit svoji fascinaci zlem a temným post-mansonovským zeitgeistem 70. let, pro který mám konkrétní slabost. Dialogy a herecké výkony obsažených vrahů jsou naprostá masterclass a zejména ke scénám s Edmundem Kemperem se vracím s nasazením hlavního hrdiny. Až mě to znervózňuje. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mindhunter je seriál přesně pro mě. Ještě když jsem chodil na základní školu, dostala se mi do ruky kniha Století detektivů, která posloužila jako základ pro seriál Dobrodružství kriminalistiky, a já jsem zjistil, že sice nemám vražedné sklony (až na výjimečné případy), ale převelice mě zajímá literatura faktu s podobnou tématikou. No, je pravda, že osudy kasařů a defraudantů mě nechávaly vcelku chladným, vrahové (zvláště ti sérioví) mě ale zaujali velice velmi. Kniha Lovec duší Johna Douglase a Marka Olshakera se ke mně dostala pochopitelně mnohem později, ale za tu dobu, co ji vlastním, už jsem si ji několikrát přečetl a na seriál vytvořený na jejím základě jsem se těšil. Můžu říct, že mě tvůrci nezklamali... No, trochu ano. Druhá polovina sezóny byla od té první pocitově dost odlišná, byla i zřetelně slabší, ale já doufám ve zlepšení. Pokud bude seriál popisovat i činy Dennise Radera, měli by mít tvůrci ke zlepšení dost času, vždyť by měli sledovat děj v letech 1974-91, takže jim věřím a těším se. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál o založení behaviorálnej jednotky FBI a prvých krokoch jej výskumu myslí masových vrahov. Vzrušujúce. Pre mňa osobne však boli ešte o čosi viac vzrušujúce momenty zo súkromia trojice vyšetrovateľov. Čo sa dialo za múrmi navštívených väzníc zaujalo, ale naplno pohltilo a prinútilo priamo sa účastniť až to, čo sa dialo medzi stenami domácností a hotelových izieb, počas ciest autom, v reštauráciách a baroch. Skĺbenie výskumu podnetov a reakcií na strane objektov skúmania s podnetmi v prostredí samotných "výskumníkov" a ich reakciami - a obojstranné prenášanie týchto vplyvov - neprestávalo odzbrojovať až do vyvrcholenia (kataklizmy) poslednej kapitoly. Preto aj vrcholné scény celej prvej série u mňa predstavujú "plechovka tuniaka", či "rozchod"... a najväčší podnet do diskusie otázka, kto z divákov na koho strane v rámci onoho rozchodu stojí (pretože som zatiaľ v tom svojom názore sám). Výživné a presvedčivé. Sem s druhou sériou a nech je pokojne zároveň aj záverečnou. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Brilantní věrohodný seriál o myšlení. Tak to mám rád, tak to miluji, když je ta akce v mozku a nikoliv jen v přestřelkách a bitkách. Zajímavé herecké obsazení, opravdu to není láska na první pohled s těmi herci, na facku jsou občas všichni, zejména ti na straně zákona, nicméně tahle zdánlivá nedokonalost právě funguje jak švýcarské hodinky a celkovému zpracování nelze v podstatě nic vytknout, těším se na druhou sérii. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je v zásade zvláštne, že toto funguje. Strašne mi to pripomína Zodiaca, čo je asi jediný film of Finchera, ktorý naozaj nemusím. Nie sú tu žiadne násilné ani vypäté scény. Nie je tu žiadna akcia, vzťahy majú realistický podtón a tým, že sa jedná o inteligentných ľudí, tak aj vzájomná interakcia a komunikácia je podávaná sofistikovane a nedramaticky. Celé je to založené na konverzačkách, na riešení prípadov, neťahajú nás k tomu ani slávne mená hercov, ani scény, ktoré by v televízií nikto nikdy nevidel. Čo je ale to, vďaka čomu je seriál taký perfektný je odkrývanie ľudskej psyché v tom najlepšom scénaristickom móde.Nefunkčnosť spoločnosti produkuje vrahov. A tím z FBI sa snaží týchto vrahov klasifikovať. Objaviť príčinu toho, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Niektoré výpovede sú silné. Iné divácky uspokojivé. A hlavne je ponorenie sa do tohto sveta neuveriteľne pútavé. Kašľať teraz na Freuda. Fincher vytvoril seriál, ktorý je civilný, atmosférický, skutočný a nepríjemný. Celú sériu som zhltol na jedno pozretie a chcem viac a viac. Pretože som si hlavných hrdinov zamiloval. A tiež preto, lebo sofistikovaných seriálov, ktoré rezonujú máme naozaj strašne málo. 1.séria - 100% ()

Reklama

Reklama