Reklama

Reklama

Smrtelně nemocný Frank je zároveň smrtelně unavený z americké konzumní kultury a rozhodne se zbavit společnost těch nejvíce otravných členů. K této misi si vybere neobvyklou spolupachatelku - šestnáctiletou Roxy. (JayZak)

Recenze (355)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Chvilku po té, co se mnou vyjebal tento filmík, tedy prozatím v postkoitální náladičce, pálím za pět. A to proto, že za 1. jsem si vždycky říkal, že budu-li to mít nevyhnutelně za pár, vezmu sebou pár dobytků. Za 2. byť uznávám, že momentální stav mezinárodních vztahů nahrává existenci jedné dominantní mocnosti, a musím-li si tedy volit, vybírám USA jako menší zlo než - doplňte si jiného libovolného dinosaura vlastnícího dostatečný ničivý potenciál - mě ti amíci nehorázně serou, a to především svými pokusy o kulturní hegemonii. Za 3. nějak mě poslední dobou pobolívá hlava. Thelma a Louise mají důstojné následovníky. A házím loď na veškeré debaty o tom, zda děj je logický, policie ospalá, nebo senil netoužící prohrábnout týnku impotent. Zde jde především o tu myšlenku, ne? A o ty pěkně rozcáknuté hlavičky. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Zbytečně polopatické a ne zrovna dotažené, nicméně spoušť jsem stiskl s nimi... i proti nim. Škoda, že film občas pustí nohu z plynu a pokouší se být "takovou obyčejnou komedií", protože v poloze přímočarého kritika zhovadilé společnosti je více než úderný. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Film se po velmi slibném nástupu bohužel v okamžiku mentálně změní na 14 mínus. Bonnie a Clyde pro pedofily? ()

nunka 

všechny recenze uživatele

God Bless America je zaujímavý tým, čo chcel povedať. Televízna kultúra typu Superstar, BigBrothers atď, ktoré sú jednoducho všade prítomné udávajú trendy a posúvajú hranice toho, čo je v spoločnosti "normálne". Typy ľudí, ktorí nepoznajú "dobré mravy" stále pribúda... Goldhwait si svoju neurózu dnešnej doby rieši réžijne a roztápa ju po svojom - cynizmom, extrémnosťou a tiež kontroverziou, čím ide tak trochu proti sebe a myšlienke...Čo ma dosť metie..So všetkým a všetkými skoncovať...Tak trochu psychopaticky... ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Hláška: "Vy jste právě oddělal Chloe? Tak to je pecka!" mi perfektně objasnila, kam tenhle film směřuje. Starej chlápek znechucejnej a nasranej životem a bláznivá puberťačka, která mu sekunduje, protože je to kurva vodvaz. Nejdřív s tím přišel Super, kousek, v němž měl chlápek jasně vytyčený cíl a to pomstu zmrdovi, jenž mu ukradl ženu. Teď s tím samým (holt osvědčený koncept) přichází God bless America, v němž hlavní anti/hrdina tak čistě vytyčený cíl nemá, ale o to je jeho nepřítel větší - komerce sama. Já se první půlku filmu bavila nadmíru, scéna, v níž si Frank stěžuje kolegovi na superstar mi evokovala mě v hospě po pěti kusech, kdy sama sebe vychvaluju, že už deset let moje televize neviděla televizní příjem, protože to, co tam dneska jede, je sračka nad sračku :-) Konec se ale daleko víc vyvedl ve zmiňovaném Super, tam byl drsný, nečekaný a surový. Tady mi však střílení do bezejmeného davu vyznělo do prázdna. Přesto povedená a hlavně (doporučuju televizním producentům a hvězdičkám) zamyšleníhodná záležitost. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V rozhodování mezi třema a čtyřma hvězdama se přikláním ke čtverce díky opravdu originálnímu a zamyšlení hodnému námětu, velice pěkným a propracovaným gore efektům a také díky vesměs inteligentním a dobře napsaným dialogům. Na druhou stranu upozorňuju na otravný xicht hlavního hrdiny a na pár scén, při kterých jsem jenom kroutil hlavou. Na červené to ale pořád má, takže dávám 4*. Ještě dvě malé poznámky - mohlo to být o klidně o deset minut kratší, ne jednou jsem si vzpomněl na Zabijáky. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi jasná, priamočiara kritika konzumnej spoločnosti. Zvolená forma je však dvojsečnou zbraňou, pretože ak si zoberieme za nástroj násilie, nič sa dlhodobo nevyrieši, len sa priloží do ohňa a taký jedinec si maximálne iba tak spravodlivo uľaví, problém tu však ostane. Chlapík vo filme vlastne nerobí nič iné, len dá voľný priechod svojmu nasraniu a otvorí si kohútik ventilácie na najvyššiu možnú mieru. Každý z nás určite aspoň raz zažil niečo také, kedy by človek dal najradšej niekomu poriadne do držky, len sa obyčajne dokážeme ovládnuť. Napríklad to s tým kinom by asi naštvalo každého :) Ale postrieľanie ľudí by bolo len dočasným riešením. Ja sa držím hesla: Na dobrých ľudí buď ešte lepší, na zlých ešte horší a na sprostých platí len švejkovina. Zatiaľ to vychádza :). Chlapík mal radšej odísť do toho Francúzska za kozičkami, ako pôvodne plánoval. 75/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tupější Natural Born Killers pro sebestředné američany, kteří se rádi povyšují nad jiné, jen o trochu hloupější. 6/10 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak určitě není lehké natočit film o tom, že Amerika je v podstatě odjakživa jedná velká show a pokud člověk nechce žít v lese se zvířaty, tak se této nekonečné a zažrané show prostě nemůže vyhnout. Záleží, jak se s tím kdo vyrovná. Nejde o něco, s čím se nedá žít, ovšem když Ti show začne zasahovat do každodenního života, je to pro někoho to poslední, co může nastartovat nový smysl dalších dnů. Frank už nemůže dál, možná je jeho postoj sobecký, možná nedokonalý, protože, když budu citovat z knihy knih, "kdo je bez viny, ať první hodí kamenem". Žít v klidu a nevšímat si ostatních lidí je dnes v civilizovaném světě prakticky nemožné. Denně potkáváš na ulici lidi, které bys chtěl/a potrestat, jakýmkoliv způsobem. Ovšem právo na trest v podstatě nemá nikdo. To je ta hlavní nedokonalost "svobodné" společnosti. Nikdo mě nemůže zabít jen proto, že se mu nelíbí jak žiji. Právě proto, je nejspíš snímek stylizován do humorné formy s patřičnou formou nadsázky. Ideu bezduchého zabíjení naštěstí převyšuje výborná režie a také, pro mě naprosto skvělá, Tara Lynne Barr. Film Volný pád měl opodstatnění ve své době, tento film je na tom stejně. American dream, je prostě nelítostný odraz věcí budoucích, v naší stále postkomunistické společnosti, která je již prošpikována do morku kostí americkou show. Záleží jen na tom, jak se s tím my vyrovnáme. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Člověka úplně láká napsat nějaký vtipný komentář. (Pokud by se mu film líbil.) Mě bohužel vůbec nenadchl! Ty dvě sluncata, která jsem mu dal, jsou za celkový nápad, protože si to zaslouží. To je ale všechno.:-( Herci naprosto nesympatičtí, navíc jsem vůbec nevěřil, že by se tahle ústřední dvojice mohla kdy vytvořit, takže celý systém scén a situací z mého pohledu padá. Navíc bylo vykradeno několik dosti povedenějších snímků. Režie také dosti mizerná, scénář se potácel mezi genialitou a naprostou demencí. Za mě 45% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Volný pád a Leon v jednom snímku ne nepodobném stylu Coenů. Ale není to vykrádačka, má to hodně zdařilý varovný podtón, natočeno je to velmi svižně a černý humor je zapnut na maximum. /// Výzva 2019 od kajda.l ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vyšinutý sociopat bobcat natočil svoju vysnívanú guilty pleasure, kde si naplno a bez servítok rieši svoje frustrácie a postmodernisticky poučene cituje a vyratúva, koho všetkého by zabil a koho nie. film má deravý scenár, chýba mu trochu viac humoru.. Ale popri línii amerických nezávislých filmov, je príjemné nasraté dielko ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně přesně nevím, jak film hodnotit. Tedy rozmýšlím se v oboru hodnoceních nejvyšších. Jistě se jedná o naprosto pravdivou sondu do života běžných lidí v americe a velmi brzy i do života lidí v naší malebné zemičce. Co si budeme povídat. Nemáme k tomu daleko. Ale bouřit se proti násilí násilím se mi nezdá býti řešením adekvátním. Jistě budete cítit jistou satisfakci, když ze světa odstraníte pár pěšáků v podobě otravných sousedů, kolegů z práce, či televizních ,,hvězd". Ale to je tak asi všechno čeho docílíte. Ono tedy v tomto případě hlavním hrdinům ani o nic více nešlo, takže já to beru. Co beru méně je výběr hlavních hrdinů, tedy minimálně výběr té otravné a ošklivé slečny bez veškerého talentu. Kdyby byla nahrazena někým lepším tak bych vážně zvažoval udělení plného počtu. Dlouho jsem se u filmu takhle nenasmál. Ta úvodní pasáž, kdy hlavní hrdina seděl před televizí a přepínal, to bylo něco skvělého. Musím zmínit scénku z fiktivního Big Brothera, kdy si jedna žena v návalu hněvu vyndala tampón a hodila ho po druhé. Kdybych seděl na židli, tak bych z ní okamžitě spadl. A to tvůrci v podstatě vzali to, co můžeme denně vidět v televizi a mírně to zveličili. Scénář je vážně úžasný. Pár dírek, či nudnějších pasáží v něm zaznamenat jistě lze, ale není jich mnoho. A když se zrovna nevtípkuje, tak film nemá problém přeladit na zcela vážnou strunu a filosofovat na aktuální téma. Některá místa jsou vyplněna úžasným černým humorem. A ten soundtrack♥♥♥. Naprosto vhodný výběr písní ke každé pasáži. Tu písničku, kterou zpívá ten retoš jsem si okamžitě stáhnul. Má úžasný text. Tohle mi sedlo. 4* ()

boshke 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že jim musím dát svolení, když o mně chtějí natočit film. Dobrá no, jsem přeci jen mladší generace, tudíž nejsem (až) tak radikální, ale Frankovo vnímání světa se od toho mého příliš neliší. Prvních cirka dvacet, dvacet pět minut je naprosto geniálních. Zoufalost, čišící z Frankova výrazu, je tak výmluvná, že jsem nevěděl, mám-li se (škodolibě) smát, nebo z dnešní doby zvracet. Následně už to není tak dobré, ale námět přesto zůstává skvělý. Vážené popové hvězdičky a jim podobné populární zrůdičky, nepřejte si, abych dostal rakovinu (což vzhledem k mému kouření může velice lehce nastat) a jako bonus revolver k tomu... 80% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý pohled na americkou konzumní společnost. Je až nereálné, aby jim to všechno tak dlouho procházelo stejně jak Bonnie a Clydeovi. Frank je normální občas. Nesdílí však tradiční americké hodnoty. Po tom, co je vyhozen z práce a je mu diagnostikována rakovina, si řekne, že už nemá co ztratit a začne zabíjet lidi. Přidá se k němu mladá Roxy, která má podobné smýšlení jako on. Začíná nekonečná jízda plná bizarních situací. Všechno ale musí jednou skončit... Film je neskutečně nadupaná spoustou popkulturních narážek, které bych bez vysvětlení nepochopil. "Já chci Iphone!" ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

" Máme civilizáciu, ale načo nám je ak nie sme civilizovaný " takto znela jedna v múdrych a výstižných viet ktoré utrúsil hlavný hrdina Frank, ktorého veľmi dobre stvárnil Joel Murray. Celý film vynikajúco odkryl dnešný neschopný, hlúpy systém, ktorý propagujú naše média plné primitivizmu (big brother, hotel paradise, farma atď., ktoré dostali prednosť pred dobrým večerným filmom) a bavenia sa na úbohostí druhých ľudí, či rozmaznanosť a zanedbanú výchovu zbohatlíkov. Nečudujem sa, že potom človek dostáva sklony k extrémnym situáciám. To že dej bol veľmi zaujímavý, o tom niet pochyb, občas rozosmial ale len ironicky, takže od klasickej formy komédie to malo ďaleko. Toto prevedenie mi pripomínalo skôr drámu s dobre pracujúcou kamerou, ktorá prispela k napätosti či emocionálnemu vyjadreniu niektorých momentov. Nebolo to zlé, ale ak sa tento film dostane do rúk nesprávnych ľudí, môže to byť návodom pre ich ďalšie počínanie a nato asi tvorcovia nemysleli. 40% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Úžasný nájezd, spadla mi čelist. Přepínání programů, rozhovor s kolegou v kanclu, reakce na rozmazlenou barbínu, dokonalé. Po setkání s Roxy to sice i přes občas skvělý moment (kino, Alice Cooper) trochu ztrácí na intenzitě zážitku, ale síla té první půlhodinky to bez potíží udrží ve spokojeném pocitu. Hodně hořký pohled na stav společnosti servírovaný formou krvavé společensko kritické komedie. A minimálně scéna v kině je něco, co v duchu napadlo snad každého, kdo se někdy snažil užít si film bez vyrušování. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane dúfam, že snímok nebude pre nikoho inšpiráciou. Na strane druhej si myslím, že každá tá jedna symbolická guľka do hlavy bola zaslúžená. Scéna v kine a muzika podľa môjho gusta. Smutné je, že bude to ešte horšie, vážení. ()

Reklama

Reklama