Reklama

Reklama

Smrtelně nemocný Frank je zároveň smrtelně unavený z americké konzumní kultury a rozhodne se zbavit společnost těch nejvíce otravných členů. K této misi si vybere neobvyklou spolupachatelku - šestnáctiletou Roxy. (JayZak)

Recenze (355)

repe 

všechny recenze uživatele

Film k zamyšlení nad (nejen) americkou konzumní společností. Místy člověk neví, zda se má smát nebo brečet. Příběh není kdovíjak zajímavý ani propracovaný, jde tu spíš o nenápadné kladení otázek a podnětům k zamyšlení nad svým vlastním chováním, svou rolí a příspěvkem ve společnosti. Moralizování by bylo na dlouho, a proto bych to shrnul tím, že film podává zajímavý subjektivní pohled člověka "nad věcí" na chování dnešní generace. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Dle ohlasů a úvodní scény s miminem jsem čekal ještě něco o trochu více nekonvenčního/nekorektního (co je vlastně kurva korektní? je vůbec slovo "kurva" korektní?), ale i tak to vydává jasnou zprávu. Scénu v kině mám odjakživa občas chuť provést i sám za sebe. Snad první komedie, která mě zároveň přivedla i do lehké deprese. -Good night, Juno. -Fuck you, Frank. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Film-text. Když hlavní postavy ve svých divadelně dlouhých monolozích a dialozích shrnují, co nesnášejí na současné společnosti, divák se nemůže bránit představě scenáristy/režiséra, který za kamerou naprázdno odříkává s hercem text, aby se ubezpečil, že každá z jeho myšlenek byla sdělena světu. Bohužel při takový koncentraci na text pak režisér zapomíná filmu dodat nějaký rozpoznatelný styl. A přitom z ta zápletka má relativně solidní potenciál k tomu, aby z ní šikovnej tvůrce vytěžil dobrou černohumornou komedii, dokonce takovou, která by mohla dosahovat až terapeutických účinků počítačových stříleček. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

jakýýýý Bonnie and Clyde...:)!!! Nedeľný oddychový masaker ako vyšitý...btw asi prvý americký movie, ktorý fakt neznáša ameriku! God bless, a nazdar ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Reflexia dnešnej doby, presná a surová. Viem si predstaviť, že mnohým vzala slová priamo z úst a počas sledovania neustále prikyvovali a kričali: "Presne tak!" poprípade ešte "Postrieľaj ich všetkých!" Súhlasím s mnohými názormi, či už priamo vyslovenými alebo naznačenými rozhodnutiami postáv. Konzumnosť dnešnej spoločnosti je neskutočná, ovládanie médiami nechutné. Ale niečo mi škrípe na spôsobe, akým mi boli prezentované. Frank a Roxy sú sympatickí a držala som im palce, tak naozaj sama neviem jednoznačne, prečo tu nie sú 4 hviezdičky. Nie, nebude to ženskou náladovosťou. Možno len nesprávna doba na pozretie. Kritika je opodstatnená a potrebná, niekedy ju však nemusím počuť alebo to chcem počuť inak. Ak si niekedy niečo zopakujem kvôli možnej zmene hodnotenia, bude to určite God Bless America. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Kto by občas nezatúžil zabiť svojich hlučných susedov (okrem trieskajúcich susedov máme aj takých, ktorí podľa zvukov robievajú na svojom dieťati exorcizmus a večne po sebe vrieskajú, deň noc) alebo dementov v kine, ktorí telefonujú, kopú do sedadla a podobne, o tvorcoch televíznych show nehovoriac. Ja určite. Keby sa "God bless Amerika" držal tejto linky, bola by som maximálne spokojná. Znechutený chlapík a jeho beznádejný pokus o zničenie americkej kultúry, to by sa mi dobre sledovalo. Problém nastáva v momente, keď sa na scéne objaví to nesympatické, otravné a trápne dievča, ktoré mám chuť zabiť zo všetkých najviac. Aby som to zhrnula - niečo chýbalo, niečo bolo navyše a na komédiu sa vo filme vyskytuje len málo vtipných scén. ()

Moena 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem na ten film čekal! Když se mi konečně dostal do rukou, musel jsem ještě měsíc čekat na titulky… Pak konečně hurá na věc. První půlka filmu úžasná, celou dobu jsem se usmíval a pokyvoval hlavou na všechno co Frank pronesl. Pak druhá půle a šlo to do kopru :-( Škoda, ale stejně přimhouřím oko a * * * * prostě povinnost. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Uf, tý herečce je 19, nejsem "peďák". Nějaký filmy na nás zapůsobí, aniž bychom byli schopni konkrétními slovy vyjadřit proč a vlastně i jak?! ... - "Good night, Juno." - "Fuck you, Frank!" ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Film o chlapíkovi, ktorý robí to, čo máme občas chuť urobiť všetci my - normálni ľudia... áno... opakujem normálni ľudia. Svet sa skutočne stal skurveným miestom, kde pomyselná hranica toho čo je a čo nie je normálne stratila význam... človek už ani nemá chuť splodiť dieťa... všetko je akési depresívne a doba nás tlačí ako stádo oviec jedným smerom. Sme zahltení kadejakými reality show, ktoré sme ochotne prijali miesto kvalitných náučných programov. Stáva sa z nás tupé tupé stádo blbých oviec, ktorým stačí vidieť v telke hádku skupinky ožratých primitívov a máme postarané o zábavu. Najhoršie je, že sme aj my (normálni) nútení pozerať takéto sračky, pretože už nič iné v televízii nejde. Takže ja za seba hovorím, že tento film má myšlienku... a kto ju nevidí alebo nerešpektuje, tak je len ďalšie tupé hovado, ktoré podporuje túto skurvenú mašinériu lacnej a primitívnej zábavy, ktorá zabíja intelekt a zaslúži si guľku do čela. Hoci je film adaptovaný na už dávno inteligenčne stratené US and A, tá myšlienka platí všade. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Osobně z toho cítím jediné poselství. A to že v Americe můžete vraždit jak chcete, aniž by vás někdo zatkl. A troufám si říct, že tohle tvůrci určitě nezamýšleli. Možná mají pravdu v tom, kam dnešní mládež spěje, ale to zabíjení ústřední dvojice pak přechází k osobním averzím, což už se mi moc nelíbilo. Neříkám, že film nebyl vtipný, ale mělo to daleko do reality a to mi asi vadilo nejvíc. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

.. "Není už pozorování školaček překonanou zábavou?" .. .. já myslím, že není a nikdy ani nebude .. .. jinak, tomuhle já říkám super spanilá jízda … moc dobře koukatelná ´romantická´ road-movie o mezigeneračním přátelství a podobném světovém názoru … … a ano, souhlas: ´proč bychom měli podporovat svobodu projevu lidí, kterým na té naší vůbec nezáleží´ … ... ... zajímavé dialogy a skvělé herecké výkony od obou hlavních postav / Frank a Roxy / ... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

malý a chvilkami se tvářící jako nezávislý film o velkém tématu komercionalizace a odosobnění. Z námětu jsem byl nadšený, jen jsem nepočítal, že scénář to docela zkazí, protože neuměl tohle dobře uchopit a v průběhu děje se hlavní postavy chovali občas stejně jako ti, proti kterým bojovali. Z počátečních 4 hvězdiček to sklouzlo až k silnějším 2 a proto ho nehodlám ani doporučit, i když je originální a s mnohými názory souhlasím - jen to provedení není dobré. Navíc je film zbytečně ukecaný a vysvětlující. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se ti moc nepovedlo, Bobe. Co na mě v hyperbolizované formě platilo v předchozím geniálním opusu World´s Greatest Dad, mi zde přijde jako čistě účelové, černobíle moralistní klišé. Mám se snad pohoršovat nad rozmazlenou puberťačkou, která není spokojena s novým autem či iPodem k narozeninám? Mám snad cítit satisfakci při jejím potupném skonu? To chceš vážně apelovat na to prostičké nutkání, kdy se každá odrostlá generace tradičně a stereotypně pohoršuje nad zkažeností mládeže? Za co mě máš, Bobe? Nebuď směšný! Pár škodolibě kvitujících rádoby sociopatů na ČSFD jistě najdeš, ale mě jsi rozhodně zklamal. (Jedna hvězda za Frankův monolog v kanclu.) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

až bolestivě pravdivý kousek,který je sice místy trošku těžkopádný a zdlouhavý,nicméně to téma je hodně aktuální a přebije vše.Minimálně první polovina je v tomto ohledu hodně silná.Škoda,že v té druhé už tvůrci trošku zbytečně přetahují...80% ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Film, který si čůrá do vlastního domu a kape si při tom na boty, protože má díky Volném pádu, Natural born Killers a komiksu Mrtvý nebo živý dojem, že nenávidět popkulturu je teď cool. Což o to, ono je, ale jestliže z ní pocházíte, tak budete vypadat akorát jako blbec, stejně jako tenhle film. Mohla by to být zábavná jízda, jenže jí zatraceně chybí srdce, je plochá jak moje nohy a nevidí si na vlastní nos. Jakákoliv gradace je zabita díky traileru, který vyzradí vše a hlavní dvojce se chová vyloženě hloupě. A nějaké poselství? V době, kdy si každý může zvolit, čím se nechá obklopit, je tahle 'sonda' jen hipsterským fňukáním. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak pár chytrých postřehů v tom je, o tom žádná, ale jako celek ta satira prostě nefunguje. Buď to mělo být mnohem inteligentněji napsané nebo si to absolutně nemělo brát servítky a mělo jít do naprostého extrému. Nestalo se ani jedno a tak tu celý ten kolotoč problémů začíná už u postav. Frank je naštvaný na celý svět, v mnoha aspektech víceméně oprávněně, ale sám žádný život prostě nemá. Jen si stěžuje a fňuká, že celé jeho okolí kouká na Superstar a pořád se o ní baví, pak taky naprosto nesnáší televizi, ale stejně na ní bůhvíproč kouká a kromě toho se o nějakých jeho zájmech prostě nedozvíme. Navíc když už nemá co ztratit a vydá se střílet ty, co si to podle něj zaslouží, stejně po první vraždě absolutně netuší koho dál, ačkoli v televizi našel hromadu horkých kandidátů. On ale aspoň je nějak inteligentní a má motivaci proč to dělá. Jenže taková Roxy, na kterou narazí později, je na tom mnohem hůř. Její jedinou motivací je to, že holka nedokáže snést všechny co nesouzní s jejími názory a navíc se doma strašně nudí, tak si chce pár lidí zastřelit taky. Přitom je úplně stejná jako všichni ti, které ona nesnáší.  Absolutně jsem nepochopil, co na ní Frank viděl.  Každopádně jejich pomsta nemá pořádný plán a kromě závěru moc lidí ani neoddělají. A i v něm nesměla chybět trocha sentimentu, vždyť je to americký film. Takže je to ve finále jen nemastná neslaná kritika tupých Američanů, přičemž do boje proti nim se vrhají dva takoví, kteří jsou svým způsobem stejní jako oni, akorát jinak, takže je to vlastně celkem povrchní. Když tak nad tím přemýšlím, díky té povrchnosti mi to přijde vlastně docela prázdné. Vlastně i výstavba příběhu je plná typických amerických klišé, takže i ta zapadá do toho, co se snaží kritizovat. Prostě to nefunguje, bohužel. Zlatý Volný pád a Absurdistán. Lepší 2* ()

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

Kdyby se v Americe (ne, že by to směřovalo do (_,_) jen za velkou louží, nicméně se loď jménem USA potápí v moři stupidity určitě nejrychleji) nevyskytovali jedinci jako Frank a William Foster, možná by to tam za chvíli vypadalo podobně jako ve fiktivním kanadském městě, které musel čistit tenhle hrdina s brokárnou. Boj proti stupiditě a morálnímu poklesu ve společnosti nám režisér Goldthwait servíruje skrze netradiční dvojici hlavních hrdinů, kteří navzdory patrnému věkovému rozdílu sdílí pohled na svět, jakožto místo plné idiotů a namyšlených blbečků mluvících, tweetujících a fejsbukujících o naprostých cocotinách. Jenom škoda, že se scénárista někdy chytá do vlastní sítě. Příkladem je třeba scéna kdy si Frank povídá s "Junem" o Alice Cooperovi a Star Treku, i když si na začátku stěžoval, jak se lidé nedokáží bavit o ničem jiném než o celebritách a o tom co viděli v bedně. Na druhou stranu, o čem chcete mluvit v přestávkách mezi zabíjením, že? (Snažil jsem se do komentáře napsat i něco o tom jak s Frankem sdílím pohled na svět, ale všechny pokusy o vyjádření tohoto faktu mi připadaly strašně arogantní, tak to píšu jenom tady na konec do závorky, jen tak mimochodem prostě. Všichni jste fajn... Ahoj) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bonnie a Clyde trochu jinak. Scénář sice není nic převratného, ale celé je to tak milé (ač je to vlastně celkem slušný masakr) a veselé, že s plným hodnocením nemůžu váhat. K tomu je to hodně ostrá kritika americké společnosti (té není nikdy dost), takže pro mě byl tento film přínosný v několika vrstvách najednou. 90% ()

Reklama

Reklama