Reklama

Reklama

Dramatizace unikátního pohledu na právní systém Velké Británie. Titul filmu (v originále Appropriate Adult – Vhodný dospělý) odkazuje na osobu, která doprovází dítě nebo jinak zranitelnou osobu během policejního vyšetřování. Tato osoba dohlíží na to, aby byla dodržena práva během výslechu. Není-li tato osoba k dispozici – například rodič, opatrovník nebo člen rodiny – může být pro daný úkol najatý civilní dobrovolník. To se stalo v případě Freda Westa, jenž byl v roce 1994 zadržen pro podezření z vraždy a který se nakonec přiznal k téměř tuctu vražd, přičemž ty nejstarší sahaly až do roku 1970. Tento film vypráví neuvěřitelný příběh Janet Leach, hospodyně z Gloucesteru, jež hrála klíčovou roli v odhalení zločinů Freda a Rosemary Westových. Snímek se soustředí na události mezi Fredovým zatčením v roce 1994, jeho sebevraždou v roce 1995 a odsouzením Rosemary West. Fred se se vším svěřil Janet Leach, která vystupovala během jeho výslechu jako 'vhodný dospělý'. Emily Watson, dvakrát nominovaná na Oscara ztvárnila Janet Leach a Dominic West si po jejím boku zahrál Freda Westa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

emma53 

všechny recenze uživatele

Nemohla bych být Janet Leach, zhroutila bych se při prvním slyšení. Emily Watson se té role zhostila na výbornou a Dominic West zrůdného Westa zahrál také dobře. Nevím jak mu bylo při vědomí shody jmen. Raději jsem ho viděla v seriálu Aféry. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rozhodne viac, ako len priemerný snímok, určený najmä pre trpezlivého diváka, ktorého skôr ako akcia či tajomno mnohých thrillerov, zaujíma samotný spôsob kontaktu či vedenia výsluchu s páchateľom. Ten navyše (ako v reále!!), neustále mení svoje výpovede, aby zmiatol nie len vyšetrovateľov, no najmä svoju pridelenú "opatrovníčku" v procese. Ja osobne som veľmi spokojný, lebo som dostal presne to, čo som chcel. Z podaktorých komentárov rôznych užívateľov som mal dojem, akoby neodhadli skutočnú úlohu a podstatu samotného filmu: "Vrahova důvěrnice". Je absolútnym nezmyslom poukazovať na mínusy v scenári, ako poznanie identity vraha hneď od úvodu. Už z obsahu je predsa jasné, o čom tento film je, pričom odkrývanie identity zabijaka URČITE nebolo jeho úlohou. Forma KOMUNIKÁCIE - to je podstata tohto filmu. Nie vidličky a nože. Moje samotné hodnotenie je mierne nadhodnotené, no musím "vyrovnať" určité, nezmyselne udelené skóre od užívateľov, ktorí vo všeobecnosti nevedia čítať, tobôž medzi riadkami ... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Appropriate Adult není obyčejné drama a své menší kvality rozhodně má, jenže převládají spíše záporné pocity. První polovina byla takřka o ničem a vrah se snaží poukázat na místa, kde se oběti nacházejí. Tato nuda pokračuje dále do druhé poloviny a divák začne být pomalým tempem lehce znuděn. Příběh čerpá ze skutečné události, ale zpracování není dokonalé. Od začátku je jasné, kdo je vrah, v průběhu se najdou lehké pochyby, ale vzápětí jsou vyvráceny. Toto drama si zasloužilo daleko důstojnější zpracování i s daleko lepšími herci. Všechny hlavní postavy a dokonce vedlejší občas nepůsobí jako herci, což občas vadí ještě více než vše dohromady. Vyzvednout musím jen Dominica Westa, poněvadž jemu psychopatická role Freda sedla a on zahrál působivě.. 4/10 = 42% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Podle mých pocitů naprosto mimořádný film. Napsat a zahrát ono schizma, které se odehrává v člověku, jenž se dovídá ty nejhnusnější podrobnosti o mučení a vraždění dětí a dívek,přičemž mu povinnost profese zakazuje o nich vypovídat policii, ale současně v něm narůstá pobouření, ale i pozitivní vztah k původci onoho zla, je sakra těžké a složité, Zde to všichni zvládli, režisér, scénárista i Emily Watson. A sledovat psychopatickou osobnost v podání Dominica Westa, je pochoutka sama o sobě. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Janet Leach sa tým trošku nechala pohltiť a Fred West to mal v tej jeho hlave riadne pomotané. Teraz k filmu ... zaslúžilo by si to lepšie spracovanie, lebo príbeh nebol zlý a Watson bola zase raz výborná (toto bola rola akoby šitá pre ňu) a West zahral svojho menovca tiež výborne. Prvý film slabší, v druhom to trošku nabralo grády. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

První díl je lepší, páč zajímavě vykresluje spojení mezi Watsonovou a Westem a dává záminku k očekávání věcí příštích. Druhá epizoda v této psychologické hře otupí a trestuhodně vyzní do ztracena. Poslední čtvrtinou už jsem se jenom pronudil. Škoda promarněného potenciálu, každopádně to za zhlédnutí stojí, zejména díky Dominicu Westovi, jenž svého filmového Westa ztvárnil s akademickou přesností. 60 - 70% ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Na mňa je to dlhé a postupne ma to začinalo nudiť, ale dopozeral som to na 70% vnímania. Ako píše uživatel omega_SK tak zrejme režisér nevyužil dostatočne potenciál. ()

nick003 

všechny recenze uživatele

Bylo mi to doporučeno jako velká pecka, ale byl jsem spíš zklamanej. Hlavní představitelka se občas chovala hodně podivně. A nebylo vysvětleno nějak pořádně proč u něj musela být. Herecký výkony zvedly moje hodnocení na slabší 4/5. ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

No cekal sem mnohem vetsi pecku. Skutecne udalosti nabizely mnohem vic, tim jak byla tadle miniserie pojata sem se chvilemi dost nudil. Herecke vykony sou na jednicku, ale postava Janet mi prisla krajne natvrdla a vubec sem podle predlozenych scen neveril jejimu chovani a prisla mi jako kravka, coz ve skutecnosti nemusi byt vubec pravda. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Smutné a studené jak psí čumák. Záměrně. Od koho čekat lidské emoce? Od otrlých policistů, zvyklých na neskutečné hrůzy anebo od zaměstnanců soudního systému, kteří jen dělají svoji práci? Anebo od masového vraha, který s klidem popisuje každý hnusný detail svých činů? Jedinou skutečnou lidskou bytostí tak zůstává vyděšená hospodyňka, opatrovnice a důvěrnice vraha. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Na televizní produkci celkem povedené. Scénář je výborně napsaný a postupné odhalování podrobností udržovalo mou zvědavost, kam až to vygraduje. Herecky taky zajímavé, i když, postava Janet Leachové mi přišla tak nějak nerozumná. Je otázkou, zda-li taková byla, nebo jí takovou udělaly scenáristé. Pocity, které člověk musí prožívat, když se doví o takových zvěrstvech a nesmí o nich mluvit, jsou pravděpodobně u každého individuální. Ale dokážu uvěřit, že se slabší povahou dokáži zamávat. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Těžko by Janet věřila,že se z opatrovnice stane nakonec dobrovolnou důvěrnicí psychopata a masového vraha Freda Westa. Stala se jeho jedinou nadějí při komunikaci se světem za mřížema. Jedinou radostí,která mu ještě zbyla. Od začátku do konce mě bavilo pozorovat herectví Dominica Westa(hlavně Westa) a Emily Watson. Byla jsem ráda,že film se držel vyšetřování a hlavně pak komunikace mezi Janet a Westem, díky které se vyšeřování posunulo někam dál. Příběh tak zůstává na psychologické rovině,ale přesto z něj číší hlavně syrovost a strach. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

První polovina díky postupnému odkrývání spáchaných zrůdností mrazí, druhá polovina ztrácí dech, nudí a lehce ho nabírá až na závěr. V rámci televizního filmu jde ale o vyšší průměr, který by na řádné zpracovaní všech načatých dějů a psychologií postav bohužel potřeboval ještě tak dva díly. A méně nudy. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo najednou shlédnout trochu vyčerpávající, ale nemohl jsem odtrhnout oči od Dominica Westa, jak jako bezbranné dítě líčí, jak tu někoho uškrtil, tu ubil a člověk "neví", jestli byl oběť on nebo ta uškrcená. A celému tomu naslouchá bezchybná Emily Watson a je zajímavé pozorovat její proměnu od naprostého opovržení až k jakémusi absurdnímu typu lásky k tomuto člověku. ()

minima 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazený a zahraný film. Emily Watson si rozhodne Baftu zaslouží, S Westem jsem trochu na štíru, protože jsem Baftu přála Cumberbatchovi, ale i jeho výkon byl precizní. Jedna hvězdička asi časem přibude, až se na to kouknu s titulkama, protože ji momentalně strhávám za věci, které tam asi byly, jenom jsem jim nerozuměla. Určitě mi to ale stojí za opětovné zhlédnutí. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

film, který může mít pro různé uživatele různé dojmy, pro mě zaprvé zbytečně dlouhé,ale jinak docela slušné drama, ale také chvílemi zbytečně dlouhé stopáže, některé momenty by se mohli klidně odstřihnout, protože nejsou důležité, ale jinak jako odpolední film pro odpočinek proč ne, ale rozhodně ne jako celovečerní ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Film inšpirovaný masovými vrahmi Fredom a Rosemary Westových, rozpráva o praktikách vyšetrovania a doznávania zo skutkov, absurdným spôsobom. Vôbec celé to anglické vyšetrovanie pôsobilo na hlavu, príliš priehľadným scenárom a poriadne degenerovaným spôsobom. Navyše dramaturgia na príliš TV úrovni s absolútne nefotogenickými hercami, ktorí pripadali priam odpudivo. Určite by vyšetrovanie nabralo iné tendencie v momente, keď sa Fred West priznal k prvej vražde a to bez dohľadu trápnej dôvernici ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Mimořádná věc, zejména po herecké stránce. A nevhodně zvolený překlad názvu, ačkoliv se v rámci obsahu dočkáme náležitého vysvětlení. ()

omega_SK odpad!

všechny recenze uživatele

Totálne nevyužitý potenciál námetu. Schopný režisér by z toho urobil poriadny krvák a kasový trhák. Takto je to len nekonečne nudné kecanie. ()

JimmyMcNulty 

všechny recenze uživatele

Výborný film, skvělá atmosféra a především výborní West a Watson. Za výkon si oba zasloužili a dostali Baftu. Jsem rád, že film je natočen tak jak je, že se do popředí dostal především vztah Westa a Janet a samotné vraždy a jejich vyšetřování tvoří spíše pozadí. West předvádí zřejmě zatím jeho nejlepší výkon a tak za mě, jako jeho fanouška, 80%. ()

Reklama

Reklama