Reklama

Reklama

Tři slova

Trailer 1

V domově důchodců Lily pečuje o svého Maxe, který se po několika mrtvicích nemůže hýbat ani mluvit. Po boku manžela se ale cítí v pasti, takže když se sem nastěhuje temperamentní džentlmen, je Lily jím i jeho vášní k životu zcela okouzlena. Manželé Lily (Ghita Nørby) a Max (Jens Brenaa) jsou svoji už přes padesát let. Teď společně žijí v pečovatelském domě, na jehož profesionální péči je Max po prodělání mrtvice zcela závislý. Lily, která tak musela odložit vlastní život stranou, zoufale touží po vzrušení a intimitě. Když se pak vedle nich nastěhuje muž, který si říká "pilot" (Sven Wollter), je Lily jím i jeho vášní k životu naprosto okouzlena. Lilyini příbuzní ani ostatní obyvatelé domova ale nejsou z její nové známosti příliš nadšení. Lily, která u vlastní rodiny naráží na nepochopení a po boku Maxe se cítí jako v pasti, se rozhodne prolomit mříže svého neviditelného vězení a získat zpět kýženou svobodu. (Cinemax)

(více)

Recenze (20)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dojímavé, smutné, krásne. Pre mladších možno odstrašujúce. Starší, ktorí už zažili svojich najbližších v takom prostredí a stave to skôr pochopia a pochvália. Ťažko je telu, kde duša už iba prespáva a tak strašne pomaly až boľavo sa chystá odísť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dánsko to opět dokázalo a připravilo mi na večer film, který má opět tendenci odpovědět na tabu společnosti. V tomto případě jde o demenci a řadu důchodců s ní spojenou. Přitom film má celou dobu snahu být velice citlivý a ne nutně nutit diváka tlačit do absolutní deprese. A to i přesto, že to standardní dánské drama má v podstatě v popisu práce. Takže výsledek byl takový, že chvíli jsem přemýšlel jak to jednou bude vypadat se mnou, abych si následně uvědomil, že dopadnout to může jakkoliv. Nicméně také jsem si tu procházel pár komentářů a musím se shodnout s uživatelem misterz. Ono porovnávat český (slovenský) a dánský důchoďák je trošku někde jinde. Stačí jet někam do ciziny a pozorovat německé důchodce, jak pěkně, neošlehaně a zachovale vypadají. To nic nemění na tom, že s myšlenkou u tohoto filmu se oba důchodci evidentně shodnou. Jak západní neošlehaný, tak český ošlehaný. A za tu myšlenku i tak čtyři hvězdy rád udělím. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

K něčemu takovému se strašně těžko píše, jaké jsem měla pocity. Bylo to moc smutný a myslím, že to hlavně ocení ti, kteří mají rodiče v tomto věku. Nakonec se to bude jednou týkat i nás samotných. Možná pochopíme, jak je důležitá empatie a pochopení, jak je důležité dát vědět, jak jsou pro nás stále důležití a jak je milujeme....... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak se máš? Nemáš s kým mluvit? S obyvateli?“ - „Nikdo tady není tak fit jako já.“ Zatímco Lily je akční a svěží, z jejího drahého už je v podstatě jen mrkající zelenina, u které není nasnadě otázka „jestli“, ale spíš „kdy“ (jakkoliv se s tím žena tvrdošíjně odmítá smířit). Do jejího rutinního života však vtrhne příval energie v podobě čerstvě nastěhovaného Švéda, který jí přinese až nečekaně mnoho vzrušení…Hlavní hrdinka to nemá jednoduché. Výčitky z návalu dlouho neprožitých pocitů, pochyby, nepochopení až odpor okolí…ale mně rozhodně nedělalo problém se do ní vcítit a fandit jí, tím spíš, že to bylo nejspíš být naposled, co něco takového zažívala. A přestože mě i pořádně naštvala, její vnímání „zrady“ se také nakonec dalo pochopit, protože to pro ni znamenalo mnohem víc. Tři slova jsou smutným filmem, s pár hodně hořkými momenty, ať už šlo např. o „bingo“ (některé věci se věkem ani trochu nemění) či třeba štědrovečerní „idylku“, přesto má i záchvěvy naděje. Konec mě (na dánské poměry) trochu překvapil, ale vlastně proč ne. Dávám slušné 4*. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle příběhy, hodně emotivní, a to v té opravdové podobě. Lásky i touhy zůstávají stejné i v pozdním věku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Smutný, řemeslně po seversku dobře odvedený film, který míří na emoce, nicméně mne v tomto svém hlavním zacílení míjí. Obdivuji úroveň dánského domova důchodců, ale onu hlavní důchodkyni nedokážu litovat, jak bych podle autorů asi měl. Připadá mi přes všechny pochopitelné okolnosti sobecká, a to vůči všem: manželovi, rodině i milenci. Nejsem schopen jí pocitově přijmout, jít s s ní. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Viem, že veľa ľudí tento snímok chváli, ako je citlivo a dramaticky veľmi dobre spracovaný, ale nemôžem si pomôcť... na mňa to pôsobilo dosť umelo a cudzo. Ale možno je to len tým, že v dánskych domovoch pre dôchodcov to funguje trochu inak ako u nás, tak to vidím skreslene. U nás je to peklo kde romantika je na poslednom mieste, tam v Dánsku je to asi prechádzka ružovou záhradou. Jediné čo ma výraznejšie oslovilo bol zaujímavo vykreslený vzťah matky s dcérou. 60/100 ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Ohromující dojemný příběh lásky v pozdním věku, kdy hlava už není jasná jak bývala a tělo nedokáže dělat věci jako dřív. Ghita Nørby (známá i ze seriálu Riget), ve svých 81 letech svoji roli zahrála přesvědčivě a se šarmem, a přestože to byl opravdu hodně smutný film, nakonec u mě z tohoto stárnutí převážily pozitivní dojmy. ()

ilonaho 

všechny recenze uživatele

Kdo měl někdy někoho v takovém pečovatelském domě nebo podobném zařízení musí dát plný počet za citlivé a nepatetické ztvárnění... Podzim, nebo už zima života? Skvělé přirozené výkony hlavních přestavitelů i všech obyvatel a zaměstnanců domova... Zájemcům doporučuji související Sedmé nebe. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Jen Sever napadne scénář v místě, kde si už nikdo nedokáže představit život. A erotická scéna v domově důchodců? To je teda má premiéra. Jediný film, který byť jen naznačil zimu života v tomto místě, je Zápisník jedné lásky, jinak jsem nic podobného neviděla. Aneb Když jdou senioři do puberty. To však nic nemění na tom, že se mi to táhlo. Jediný zvrat bylo zjištění, že má hlavní hrdinka amnézii, jinak jsem seděla s hubou dokořán u jejího románku. Nic víc. Jde tedy o jeden z nejméně záživných severských snímků a vězte, že takových je sakra málo. Díky Ódine. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

vynikající výkony herců kteří už sami jsou ve věku kdy nemoci stáří potkávají spoustu lidí.A nijak se tomu neubrání protože stáří už je takové.K někomu je milosrdné a někomu nadělí... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Silný film. Většinu z nás čeká stáří, já už do něho nakročil. A navíc v dnešní společnosti, kdy se prodlužuje věk, ale nikoliv kvalita života, snad není rodiny, která by nezažila problémy se svým blízkým, upoutaným na lůžko anebo zase se starcem, u něhož se projevují první příznaky demence. Ale i ti chtějí žít. Žít a užívat života. Lily hluboce milovala svého manžela a doprovodila jej až do Domu seniorů, jenže - jak se postupně dozvídáme, bylo to také především proto, že její dcera s manželem se rozhodly prodat její domek... Nebylo divu, že našla vztah k optimistickému staříkovi, bývalému pilotovi, který jí vyprávěl o krásných vzdálených městech a slíbil jí cestu do Paříže, ačkoliv sám věděl, že jeho zdravotní stav mu takovou cestu již neumožňuje. A že se pak dostala k dalšímu konfliktu s rodinou... Asi nejlepší dánský film, který jsem v posledních letech viděl. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Citlivě, s humorem a bez patosu natočený film o umírání a zapomínání a o milování ve věku, kam se většina z nás jednou taky dostane. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Téma tak blízké, až mě mrazí. Té paní mi bylo líto, strašně moc! Brečel jsem a vzpomínal na svou nevlastní prababičku. Byla to filmová pocta všem starým nemocným lidem, kteří to mají velmi těžké. Ta postupující demence, ztráta soudnosti, neuvědomování si souvislostí... Tenhle film mě bolel. A zanechává mi v srdci strach z budoucnosti. ()

mauinka 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je stáří křehké. Tenhle film má přesně to ,co mám na filmech ráda.Je reálný až do morku kostí a to citlivé jedince nutí, dívat se na věci jinýma očima. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Nějak si to dovedu představit čím dál tím líp. A přišlo mi to civilne realistický. A žádný dojení. Takže dobrý ()

Reklama

Reklama