Reklama

Reklama

Planeta Dinosaurů

(seriál)
Velká Británie, 2011, 2 h 52 min (Minutáž: 28–29 min)

Režie:

Nigel Paterson

Scénář:

Nigel Paterson

Hudba:

Ilan Eshkeri

Hrají:

John Hurt (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Tento šestidílný dokument vás provede kolem světa v průběhu milionů let. Jsou v něm užity nejnovější grafické technologie, aby přivedly k životu ty nejúžasnější tvory, kteří kdy žili. Všichni dinosauři, které uvidíte, byli objeveni v posledních deseti letech a jejich objev zapříčinil přepsání pravěké historie. Paleontologové nyní zjistili, že dinosauři, kteří se rozšířili po celém světě, se vyvinuli v tvory natolik monstrózní, děsivé a bizardní tak, že vedle nich Tyrannosaurus rex vypadá jako krotké zvířátko. Představujeme dokonalý vizuální zážitek doplněný o zajímavá fakta, ohromující akce a fascinující tvory. Draví dinosauři nežili jen na souši. Poslední nálezy paleontologů pomohly objevit nový druh mezi obrovitými mořskými predátory. Vládl oceánům v období konce jury, tedy asi před 150 miliony lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

misterz 

všechny recenze uživatele

Téma o dinosauroch ma vždy fascinovala a pravdou je, že toto je o nich jeden z najlepších dokumentov čo som kedy videl. Dozvedel som sa naozaj veľa cenných informácií. Oceňujem hlavne rigorózny prístup a naozaj pútavú naráciu s peknou vizualizáciou. Niektoré hlavné triedy dinosaurov síce neboli prebraté, ale vzhľadom na menší časový priestor je to pochopiteľné. Tento dokument ma tak očaril, že by som zvládol v jednom kuse pozerať aj 20 častí a stále by som nemal dosť. Dobrá práca. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Páni to perfektné spracovanie dinosaurov je až neuveriteľné. Tie detaily kože, oči, zvuky, vyzerali ako skutoční. Na môj vkus pri niektorých dinosauroch síce trošku veľa jasných a netypických farieb, ale to akej farby boli v skutočnosti sa asi nedozvieme nikdy, teda ak nerátam v dokumente to spomínané perie. Vrelo odporúčam pre všetkých nadšencov dinosaurov. Veľmi pekné spracovanie na dosť dobrej úrovni, a všetko veľmi pekne vysvetlené tou zobrazovacou technikou. Odporúčam si to pozrieť v HD kvalite. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem měl trochu problém. Bylo to skvělé, dinosauři vypadali úžasně, ale chybělo tomu řekněme něco jako příběh nebo aspoň nějaký silný moment, který byl jednou z příčin (alespoň dle mého) proč se mi tak líbilo Walking with Dinosaurs. Vše se změnilo u třetího dílu a přechodu Centrosaurů přes řeku - to bylo úžasné. Rozhodně jeden z nejlepších dokumentů svého druhu definitivně na úrovni WwD. nejlepší díl: 04 - Fight for Life ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Po více jak 10 letech opět jeden z dokumentů o dinosaurech, který ohromí. .. Moc pěkně vizuálně zpracované s kvalitním vysvětlením. Rozhodně doporučuji, už jen díky těm novým informacím získaným během posledních patnácti let. .... HODNOCENÍ: 94% (5*) ()

Pod 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument od BBC s precizními digitálními efekty. Nadarmo se tomu neříká nová generace Putování s Dinosaury. Perfektní zážitek je ve 3D. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Snad úplně poprvé je kompletní CGI spíše na škodu, než k užitku. Totéž platí o zbytečné naturalističnosti, až fetišistickém vyžívání explicitní brutality, jež má posouvat formát za hranice tabu a přiblížit jej k realitě. Třetí výtkou je jakákoliv absence čehosi co by aspoň náznakem připomínalo jakousi dějovou nadstavbu, kterou vynikla série Walking with...atd. Kolem a kolem se jedná stále o místy dechberoucí dokumentární počin a trefně vybraným a vždy elegantním, zde občasně jízlivým Johnem Hurtem. Lost World - 3*, Feathered Dragons - 2*, Last Killers - 5*, Fight for Life - 5*, New Gianst - 5*, The Great Survivors - 4* = 3.5* ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý šestidílný dokument, který přináší mnoho zajímavostí a mění náš pohled na svět dinosaurů, neboť během posledních let bylo učiněno mnoho objevů o kterých drtivá většina lidí nemá ani tušení. Obzvláště mě zaujali plachtící opeření dinosauři. Také jsem ocenil mapu světa, která ukazovala jak vzhled kontinentů v daném období, tak i oblast, kde daný dinosaurus žil. Výhrady mám však ohledně vizuálního zpracování; dinosauři sice vypadají poměrně dobře a někteří při detailu obličeje až realisticky, ale jejich pohyby jsou velmi špatně provedené a hlavně prostředí vypadá velmi digitálně. Budu se opakovat jako v komentářích u jiných dokumentů, ale opravdu nechápu, jak může Putování s dinosaury z konce 20. století vypadat dodnes tak skutečně, ale ani po těch 14 letech, kdy vizuální efekty ušly velkou cestu nejsou tvůrci ( a často nejen) dokumentů schopní vyrovnat se technologii z doby, kdy neexistovaly mobily s barevným displejem a počítače používaly Windows 98. A že by zrovna BBC mělo problémy s rozpočtem? Ale jinak jsem si užíval každou minutu, protože dinosauři pro mě byli a jsou jednou z největších vášní a dokument je to nadprůměrně kvalitní. ()

Koocik 

všechny recenze uživatele

Graficky je to naprostá špička a rozhodně se jedná o jeden z nejlepších dokumentů o dinosaurech všech dob. Bohužel ale jsem prvně viděl Putování s dinosaury a jakožto velký fanoušek tohoto dokumentu mi u Planety Dinosaurů chyběl ten podstatný děj, jako byl tam. Přeskakovat z různých scenérií do vysvětlovacích prvků mi na tomto vadilo nejvíc. Vzít to formou dějového vyprávění, pak se rozhodně jedná o nejlepší dokument. Takto ale pro mě osobně Putování s dinosaury stále vyhrává na plné čáře. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman aj ako filmársky génius by pozeral, čo je s dnešnou digitálnou technikou možné. Úplne reálne zobrazené neexistujúce tvory, trochu menej už prostredie a pohyby. Oceňujem, že všetko sa snaží byť vytvorené na základe vedeckých poznatkov a nie je do toho nasilu prirobený rozprávkový príbeh. Piatu hviezdu nemôžem pridať len preto, že ma tematika dinosaurov príliš neberie. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Nejdřív negativa - kamera se naprosto zoufale snaží být akční, s hudbou si nikdo moc práce nedal a CGI mágové se příliš soustředili na 3D blbosti, než aby pořádně vymodelovali a hlavně rozpohybovali pravěkou faunu. Ve srovnání se čtrnáct let starým WwD, které vypadá až fotorealisticky, působí PD stále jako počítačová hra s hodně zabugovaným enginem (interakce dinosaura a prostředí, respektive dvou dinosaurů při soubojích, je naprosto otřesná). Na ničem není tak bolestně vidět limit rozpočtu jako na CGI dokumentech, škoda. Na druhou stranu, BBC konečně vyhodilo toho šaška Nigela a raději se vrátilo ke starému dobrému konceptu neviditelného pozorovatele a přidalo dokonalý komentář Johna Hurta. Taky jsem konečně slyšel alespoň trochu aktualizované poznatky o prehistorických tvorech a potěšila mě zmínka o dosud opomíjených druzích, které popkultura neproslavila. Pořád mi ale chybí víc geologických a evolučních souvislostí, které z toho množství dinodoců užitečně využívala snad jen italská Planeta dinosaurů v roce 1993. Milosrdných 70% Edit: Poté, co jsem v seriálu viděl, jak partička Stegosaurů navzdory svým slepičím mozkům strategicky dokonale nalákala Allosaura do pasti a posléze sejmula, ztrácím iluze i o tomto "dokumentu". Hvězda dolů. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě prezentovány nové poznatky o dinosaurech (nové druhy, peří, kanibalismus, zvuky, asteroid). Tvůrci využívají již použité animace ze staršího ´Putování s dinosaury´. Spoznáte celé příběhy, avšak animace je lépe farebně zpracovaná a jde více do detailů. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Další výborný dokumentární cyklus BBC, tenktokrát z historie - dinosauři. Počítačová animace je velmi povedená, moc hezky se na to dívá. Kvůli takovým věcem jako je voda, občasná tráva, pády předmětů a pochopitelně i samotná interakce dinosaurů (kousání, souboje) je zřejmé, že je to jenom animace, ale to píšu hnidopišsky, aby se neřeklo, vypadá to opravdu dobře. I tři nebo čtyři roky jsou v tomhle odvětví prostě hodně znát, dnes by to zase bylo jiné. Starší Walking with dinosaurs trochu těžilo z toho, že hodně věcí (právě třeba ta voda) bylo reálných a hráli si k tomu s modely hlavy dinosaura, apod., takže to vypadalo v určitém smyslu reálně, na druhou stranu... no však víme, jak to vypadalo :-) Dost už ale o vizuálu. V šesti dílech nás dokumenty provedou současným stavem znalostí o dinosaurech, víceméně se vždy zaměří na nějaké konkrétní vykopávky, které nám dávají vědět něco o konkrétním druhu dinosaurů a daný "příběh" je zároveň převyprávěn na obrazovce "dinosauřími herci". Celé tři hodiny jsou tvořené na počítači a zabírají planetu, dinosaury a krajinu, nejsou mezitím nějaké rozhovory s vědci z kanceláří, apod. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o dinosaurech s téměř realistickou animací. Komentář navíc téměř detektivním podáním jednotlivých důkazů pro podepření teorií o chování jednotlivých druhů, poodhalí zákulisí vědeckého zkoumání. Grafická stránka opět precizní i když některé interakce ještě nejsou zcela dokonalé nicméně ani to nebrání mému plnému hodnocení. Skvělé od prvního dílu. 90% ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

E01-E03: Informační hodnota je na jedničku. V podstatně aktualizované Putování s dinosaury. Animace je krásná, ovšem na fotorealismus Putování se přesto nechytá. Navzdory nějakým těm muškám jeden musí docenit každý takový počin, protože těch kvalitních je stále zoufale málo. 9/10 ()

snebka 

všechny recenze uživatele

Konečně je tu dokument, který zdá se překoná Putování s Dinosaury. Trochu zklamání nakonec. Bohužel to alespon podle mě nepřekonalo putování s dinosaury . 92/100 . ()

slavokvasic 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov dávnych tvorov je to pastva pre oči. Výborný dokument, ktorý má aj skvelé digitálne prevedenie, aj zaujímavé fakty. Niet čo dodať. ()

Honzik004 

všechny recenze uživatele

Nový dokument z produkce BBC o pravěkých ještěrech, na který jsem se moc těšil. Avšak mé dojmy jsou po shlédnutí dosavadních 4 dílů rozporuplné. Projekt plně generovaný počítačem oplývá opravdu hezkou a reálnou virtuální krajinou plnou detailů. Nejinak je tomu u samotných zvířat, která jsou vybavena reálnými texturami kůže a i vzhledově vypadají dobře. Co mi však nejvíce kazí dojem je samotná animace zvířat. Na mnohých místech mě rušila opravdu hodně. V tomto ohledu je to určitě krok zpět oproti několik let starému Putování s dinosaury. Bohužel Jellyfish není FrameStore. Nebýt této skutečnosti, dal bych 100%. Takhle 70%. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

výborný dokument se skvostnou grafikou (rozhodně doporučuji stáhnout ve vysokém rozlišení), k dokonalosti tomu chybí ale zasazení do kontextu -- chyběl mi podrobnější obecný úvod, tj. lepší charakteristiku období, ve kterém žili, s jakými dalšími živočichy žili ap., přesnější definice slova "dinosaurus", např. kolik druhů je už známo, do jakých skupin se rozdělují, zařazení těchto živočichů do fylogenetického stromu, objasnění toho, z jakých živočichů se vyvinuli atd. Pokud ale přijmu, že je to dokument o několika vybraných druzích (bez řečení toho, proč jsou zrovna tito významní a jiní ne), jakási mozaika z různých koutů tehdejšího světa, aby si člověk o dinosaurech udělal základní představu a pochopil, že svět dinosaurů byl stejně tak pestrý a rozmanitý jako je nyní náš svět savců, potom to nemá chybu. Já osobně jsem se ale možná více než o dinosaurech jako takových dozvěděl o jejich výzkumu - nejpřínosnější mi přišlo vysvětlování toho, jak k prezentovaným znalostem vědci došli, na základě jakých nálezů, srovnání a myšlenkových úvah. 86% ()

Reklama

Reklama