Reklama

Reklama

Planeta Dinosaurů

(seriál)
Velká Británie, 2011, 2 h 52 min (Minutáž: 28–29 min)

Režie:

Nigel Paterson

Scénář:

Nigel Paterson

Hudba:

Ilan Eshkeri

Hrají:

John Hurt (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Tento šestidílný dokument vás provede kolem světa v průběhu milionů let. Jsou v něm užity nejnovější grafické technologie, aby přivedly k životu ty nejúžasnější tvory, kteří kdy žili. Všichni dinosauři, které uvidíte, byli objeveni v posledních deseti letech a jejich objev zapříčinil přepsání pravěké historie. Paleontologové nyní zjistili, že dinosauři, kteří se rozšířili po celém světě, se vyvinuli v tvory natolik monstrózní, děsivé a bizardní tak, že vedle nich Tyrannosaurus rex vypadá jako krotké zvířátko. Představujeme dokonalý vizuální zážitek doplněný o zajímavá fakta, ohromující akce a fascinující tvory. Draví dinosauři nežili jen na souši. Poslední nálezy paleontologů pomohly objevit nový druh mezi obrovitými mořskými predátory. Vládl oceánům v období konce jury, tedy asi před 150 miliony lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Nethar 

všechny recenze uživatele

Další výborný dokumentární cyklus BBC, tenktokrát z historie - dinosauři. Počítačová animace je velmi povedená, moc hezky se na to dívá. Kvůli takovým věcem jako je voda, občasná tráva, pády předmětů a pochopitelně i samotná interakce dinosaurů (kousání, souboje) je zřejmé, že je to jenom animace, ale to píšu hnidopišsky, aby se neřeklo, vypadá to opravdu dobře. I tři nebo čtyři roky jsou v tomhle odvětví prostě hodně znát, dnes by to zase bylo jiné. Starší Walking with dinosaurs trochu těžilo z toho, že hodně věcí (právě třeba ta voda) bylo reálných a hráli si k tomu s modely hlavy dinosaura, apod., takže to vypadalo v určitém smyslu reálně, na druhou stranu... no však víme, jak to vypadalo :-) Dost už ale o vizuálu. V šesti dílech nás dokumenty provedou současným stavem znalostí o dinosaurech, víceméně se vždy zaměří na nějaké konkrétní vykopávky, které nám dávají vědět něco o konkrétním druhu dinosaurů a daný "příběh" je zároveň převyprávěn na obrazovce "dinosauřími herci". Celé tři hodiny jsou tvořené na počítači a zabírají planetu, dinosaury a krajinu, nejsou mezitím nějaké rozhovory s vědci z kanceláří, apod. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem měl trochu problém. Bylo to skvělé, dinosauři vypadali úžasně, ale chybělo tomu řekněme něco jako příběh nebo aspoň nějaký silný moment, který byl jednou z příčin (alespoň dle mého) proč se mi tak líbilo Walking with Dinosaurs. Vše se změnilo u třetího dílu a přechodu Centrosaurů přes řeku - to bylo úžasné. Rozhodně jeden z nejlepších dokumentů svého druhu definitivně na úrovni WwD. nejlepší díl: 04 - Fight for Life ()

Reklama

Honzik004 

všechny recenze uživatele

Nový dokument z produkce BBC o pravěkých ještěrech, na který jsem se moc těšil. Avšak mé dojmy jsou po shlédnutí dosavadních 4 dílů rozporuplné. Projekt plně generovaný počítačem oplývá opravdu hezkou a reálnou virtuální krajinou plnou detailů. Nejinak je tomu u samotných zvířat, která jsou vybavena reálnými texturami kůže a i vzhledově vypadají dobře. Co mi však nejvíce kazí dojem je samotná animace zvířat. Na mnohých místech mě rušila opravdu hodně. V tomto ohledu je to určitě krok zpět oproti několik let starému Putování s dinosaury. Bohužel Jellyfish není FrameStore. Nebýt této skutečnosti, dal bych 100%. Takhle 70%. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o dinosaurech s téměř realistickou animací. Komentář navíc téměř detektivním podáním jednotlivých důkazů pro podepření teorií o chování jednotlivých druhů, poodhalí zákulisí vědeckého zkoumání. Grafická stránka opět precizní i když některé interakce ještě nejsou zcela dokonalé nicméně ani to nebrání mému plnému hodnocení. Skvělé od prvního dílu. 90% ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Nejdřív negativa - kamera se naprosto zoufale snaží být akční, s hudbou si nikdo moc práce nedal a CGI mágové se příliš soustředili na 3D blbosti, než aby pořádně vymodelovali a hlavně rozpohybovali pravěkou faunu. Ve srovnání se čtrnáct let starým WwD, které vypadá až fotorealisticky, působí PD stále jako počítačová hra s hodně zabugovaným enginem (interakce dinosaura a prostředí, respektive dvou dinosaurů při soubojích, je naprosto otřesná). Na ničem není tak bolestně vidět limit rozpočtu jako na CGI dokumentech, škoda. Na druhou stranu, BBC konečně vyhodilo toho šaška Nigela a raději se vrátilo ke starému dobrému konceptu neviditelného pozorovatele a přidalo dokonalý komentář Johna Hurta. Taky jsem konečně slyšel alespoň trochu aktualizované poznatky o prehistorických tvorech a potěšila mě zmínka o dosud opomíjených druzích, které popkultura neproslavila. Pořád mi ale chybí víc geologických a evolučních souvislostí, které z toho množství dinodoců užitečně využívala snad jen italská Planeta dinosaurů v roce 1993. Milosrdných 70% Edit: Poté, co jsem v seriálu viděl, jak partička Stegosaurů navzdory svým slepičím mozkům strategicky dokonale nalákala Allosaura do pasti a posléze sejmula, ztrácím iluze i o tomto "dokumentu". Hvězda dolů. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Mezi odbornými garanty tohoto dokumentárního seriálu byli také Stephen Brusatte (tehdy za Americké přírodovědné muzeum) a Mike Benton (tehdy za Univerzitu v Bristolu), kteří již ke konci roku 2008 vydali odbornou knihu „Dinosauři“ se 170 počítačovými modely pravěkých zvířat (převážně neptačích dinosaurů, ale také pterosaurů a jiných živočichů), v níž vystupují pod jmény Steve Brusatte a Michael Benton. Brusatte již v roce 1999 sloužil jako odborný garant u dokumentárního seriálu Putování s dinosaury (od r. 1999) a následně vydal několik odborných knih s paleontologicko-dinosauří tématikou (např. „The Rise and Fall of the dinosaurs“– „Vzestup a zánik dinosaurů“ a „Dinosaur paleobiology“ – „Paleobiologie dinosaurů“). (Marasuchus17)
  • Jedním z 3D animátorů byl také Čech Jaroslav Polenský, který byl již v roce 1999 vedoucím počítačové animace u českého filmu Z pekla štěstí (1999). Jeho jméno je zmíněno v závěrečných titulcích. (Marasuchus17)
  • První český dinosaurus s pozůstatkem zkamenělé kosti, jenž byl objeven v březnu 2003 poblíž obce Mezholezy a následně v září 2017 pojmenován pod veděckým názvem Burianosaurus augustai, žil podle odhadů českých paleontologů v podobném ostrovním prostředí jako Magyarosauři a Bradycneme, kteří se objevují v tomto seriálu, a tudíž byl také zakrslým druhem dinosaura a příkladem tzv. „ostrovního nanismu“. Burianosaurus však podle výzkumů českých paleontologů žil v období pozdní Křídy o něco dříve než Magyarosaurus a Bradycneme, a to konkrétně již přibližně před 90 miliony lety. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama