Reklama

Reklama

Pavarottiho recitál s Levinem

(koncert)
  • USA Pavarotti and Levine in Recital
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Itálie / USA, 1988, 128 min (Alternativní 72 min)

Obsahy(1)

Nejkrásnější melodie italského vokálního repertoáru uslyšíte při recitálu Luciana Pavarottiho z Metropolitní opery v New Yorku, který se odehrál za klavírní spolupráce šéfdirigenta proslulého operního domu Jamese Levina. Neopominou impresionistické písně Ottorina Respighiho-Nevicata (Sněžení), Pioggia (Déšť), Nebbie (Mlhy), uslyšíme populární Rossiniho La danzu, ale objeví se tu i výběr z některých italských árií, které završí proslulé „Nessun dorma", vítězný Kalafův zpěv z Pucciniho Turandot.

Třiapadesátiletý Luciano Pavarotti (1935–2007) byl tehdy na vrcholu svých uměleckých sil a byl všeobecně uznávanou ikonou operního zpěvu. Narodil se v italské Modeně jako syn amatérského zpěváka a pekaře. Talent Luciano zdědil po otci, který ho ke zpěvu vedl od malička a přibližně v devíti letech ho přihlásil do místního farního sboru „Gioacchino Rossini". Zajímavé je, že se tehdy více než o zpěv zajímal o sport – především fotbal. Když navštívil koncert Benjamina Gigliho, hudba zvítězila. Zlom v jeho kariéře nastal až v roce 1961, kdy ztvárnil roli Rodolfa v Pucciniho opeře Bohéma. V roce 1972 zažil fenomenální úspěch, když v newyorské Metropolitní opeře zazpíval v představení Donizettiho Dcery pluku bez námahy devětkrát vysoké C – publikum si jej 17x vytleskalo zpět před oponu. Z dnes uváděného recitálu, který se konal v roce 1988, je patrné, že obecenstvo Metropolitní opery se s ním vůbec nechtělo rozloučit. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky velkého Luciana nebo operních árií je tenhle pořad jako dar z nebes. Na ČT Art se pochlapili a přinesli svým divákům opravdový skvost. Pavarotti zpívá ve vrcholné formě (posuzuji jako totální laik) známé i méně známé skladby, jen za doprovodu piana, takže to má opravdové kouzlo. Mám sice raději klasický koncert s pořádným orchestrem, ale tohle je také jednička, ale prostě jiná než jindy. Pro fanoušky ovšem opravdu jedinečné. Hudební spolupráce: Karen McLaughlin ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslávnejších Pavarottiho recitálov s geniálnym Jamesom Levinom, ktorý tu pôsobil ako skutočný Maestrov partner, nezápasil s ním. Výborné publikum, výborný Pavarotti, skvelé precítené interpretácie, za mňa jedine maximum. ()

Reklama

Reklama