Reklama

Reklama

Po stopách třetího odboje

(pořad)

Obsahy(1)

Cyklus České televize, v němž novinář Luděk Navara objevuje dosud neznámé osudy těch, kteří se postavili nastupujícímu totalitnímu režimu v bývalém Československu.
Jednotlivé díly:  1.-Raději umřít vestoje
2.-Osudový výstřel
3.-Pomsta
4.-Šest vysílaček
5.-Neohrožení
6.-Vzpoura na konci světa
7.-Vzdor za mřížemi
8.-Výstřely v parku
9.-Tanky na Prahu!
10.-Soukromá válka Františka Zajíčka
11.-Tři za jednoho
12.-Samopal v houslovém pouzdře
13.-Do zbraně!
14.-Do Berlína!
15.-Král Šumavy
16.-Vrátím se a osvobodím vlast (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Marze 

všechny recenze uživatele

Standartně zpracované méně známé téma o třetím odboji stojí na výpovědích svědků. Podpalovat stohy a stodoly s krmivem a hospodářskými stohy se mi nezdá moc užitečné. Většině tehdejších obyvatel došlo hodně pozdě, že omezení volného pohybu kapitálu, mozků a zboží a vůbec socialistické myšlenky přináší všude na světě, kde se objevili bídu. ()

anais 

všechny recenze uživatele

VIděl jsem díl 15, o Králi Šumavy. Zpracování příšerné - obrazově nesourodé, zvláštní práce se zvukem, nepatřičná hudba tam, kde byste se měli soustředit na vypravěče. Ale téma je důležité -autentický rozhovor s Josefem Hasilem to v podstatě pozdvihuje do kategorie "stojí za to". ()

doinel

všechny recenze uživatele

nepíše náhodou historik Jan Tesař o tomto skvostu? "Minulý týden jsem na obrazovce všenárodní oblbovny zhlédl pořad historického cyklu, v němž se oslavně připomínalo záměrné ničení železničních tratí výbušninami někdy počátkem padesátých let. Nevěřím svým očím, byť stojí tak napsáno, pro jistotu bylo to uším opakováno; ptám se, zda ztratili snad soudnost – anebo jsou si jisti, že divák je až tak manipulovatelný, že stráví i toto bez dávení?! Neznám sice konkrétní detaily právě těchto aktů a nemám praktickou možnost ověřit si je v pramenech... – ale myslím, že si mohu být jist, že také v tomto konkrétním případě stála v pozadí všudypřítomná StB a její role ne-li inspirátorky, pak jistě přinejmenším vděčné žehnatelky. .... Každý takový výbuch či zapálený stoh vytvářel frontovou situaci, kdy byl občan tlačen k volbě té neb oné strany barikády, a potom, pokud si zachoval zdravý úsudek, jednal proti paličům; manipulaci v pozadí ovšem řadový občan neviděl; a aby si ji snad nedomyslel, byly tu spektakulární procesy se žháři a vrahy a jejich doznání, nejlépe upřímná, spontánní nebo dokonce hrdá." http://www.i-triada.net/index.php?id=17&menu=aktuality⊂=aktuality&str=aktualita.php ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Teprve nedávno jsem se naučili točit podobné dokumenty a myslím, že nám to svědčí. Historii, i tu vojenskou, máme totiž velmi bohatou, tak proč se o ní něco nedozvědět. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Některé díly vařené z vody a ve 4. jsem se dokonce neubránila úsměvu, a to je hodně špatně. A díl Vrátím se a osvobodím vlast? Divákovi je předkládán pouze jeden úhel pohledu, jednostranná adorace a trapné využití odkazu Josefa Mašína, anžto se hrdinství asi zřejmě automaticky dědí. ()

Trias 

všechny recenze uživatele

Snaha legitimizovat třetí odboj mě nechává chladným. Patrně proto, že šlo o menšinový jev, který by neměl zastřít, že většina národů byla pro komunismus nebo jím byla zastrašena (vyberte si). ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Šíleně odfláknutá práce. Dalo se z tohoto tématu vytěžit pro diváka asi o 1000% víc. Toto podání je nezajímavé, slátané, bez historického kontextu a divák si po shlédnutí nic hlubšího neodnese. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Z tohodle jsem hodně rozpačitej. Pro společnost kontroverzní téma, ať z přesvědčení nebo špatný minulosti, ale právě proto se to mohlo udělat líp, do těch 25 minut by se dalo nacpat mnohem víc faktů. Autentický výpovědi maj něco do sebe, ale lidem se to dalo podle mě vysvětlit líp. Ikdyž soudě podle diskusí pod pořadem jsou strany jednou daný a s tim se toho moc nenadělá. Navara svým věčným přikyvováním taky omrzí, ale názorově jsem na jeho straně, což se u mě na hodnocení podprůměrného dokumentu podepisuje. ()

Reklama

Reklama