Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Recenze (199)

damokles 

všechny recenze uživatele

Film o událostech v pohraničí v okolí Šumperka těsně po válce je příběhem českého lesníka Jana (o.Vetchý) a jeho německé ženy Agnes (V.Kerekes). Vzali se krátce před zabráním Sudet a rozhodli se zůstat tam, kde byli doma, přestože Jan musel přijmout říšské občanství. Po osvobození Šumperka Rudou armádou se do německých samot a osad vydaly revoluční gardy zvané rabovací. Nebyli to Rusové, ale Češi. Ti, kteří zavětřili možnost snadno se očistit od kolaborantství i ti, kteří si slibovali, že přijdou k nějakému majetku nebo ukojí své násilnické sklony. Film je přehlídkou postav, od kterých je lépe držet se, co nejdál, přestože na první pohled někteří z nich mohou působit až počestně. Výkony O.Vetchého, V.Kerekes, J.Schmitzera i dalších byly docela věrohodné. Autor scénáře se nestaví na národnostním principu, ani na černobílém vylíčení charakterů. Ochránce i bestie je český slepičář (Schmitzer), podobně jako Janův švagr Jürgen, který přežil peklo východní fronty. Během filmu se odkrývají potlačené vášně a staré spory mezi nimi, které si chtějí vyřídit, když je k tomu příležitost a riziko odhalení není velké. ()

DaveM7 odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč se u nás točí filmy o tom, jak zlí Češi ubližují těm hodným Němcům. Jakoby se za těch x let předtím tady nic nedělo. Autor scénáře by se měl odstěhovat do Německa, tam ho s jeho výplody přivítají s otevřenou náručí. Stejný případ jako Habermannův mlýn. ()

hadobia 

všechny recenze uživatele

Film mě úplně vtáhl. Nejdříve jsem se chtěla jen ze zvědavosti podívat jen na prvních 5 minut, abych viděla, jaký styl to je, a na celý film se podívat později... ale nakonec jsem se od toho nemohla odtrhnout a dokoukala to až do konce. A po pár dnech jsem se zase na celý film dívala znovu. Nejsem typ diváka, který sleduje všechny technické detaily, které u tohoto filmu kritizují autoři nízkých hodnocení zde, takže jsem si opravdu užila hodně napínavý film, ve kterém jsou i hezky naznačeny sporné momenty naší válečné a poválečné historie. Hodnotu vidím hlavně v tom, jak film ukazuje, že nic není černobílé. Ten zvrat na konci, kdy vidíme klíčové detaily jinak díky pohledu Agnes, má sílu... Někdo níže píše, že Vetchý jen běhá po lese a je to nuda - tak s tím vůbec nesouhlasím. I díky hudbě je celou dobu cítit neuvěřitelné napětí, a když se člověk vžije do situace těch lidí a nekouká na to jako arogantní kritický písálek toužící ukázat, co všechno dovede zkritizovat a čeho všeho že si to všiml, tak tu tíživou atmosféru doby úplně cítí. Rozhodně to není podle šablony - jedni dobří druzí zlí, naopak jsou vykresleny podle mě velmi realistické charaktery lidí. Podívala bych se na to klidně i potřetí. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Docela dobře zvládnuté,děj má spád a herci hrají.Trochu mi vadila závěrečná překombinovanost,ve které se vše nakonec utopilo. ()

OtokPag 

všechny recenze uživatele

Drsná doba. Drsnej film. Je dobře, že vznikl. Chtělo by to ale ještě natočit něco o stejném místě v roce 1938/39! ()

Akinaz 

všechny recenze uživatele

Film, který nám zprostředkovává čistku Sudet v netradičním pojetí... skrze manželský pár, který se nechce z hor odstěhovat a proto je bohužel svědkem všech hrůz, které se tam dějí... Ona zmizí, on i hledá a během toho všechno prožívají... tělem zvlášť, duší spolu... 3* ()

TomKey 

všechny recenze uživatele

Hergot, ten Ondra s Vicou mají ale smůlu. Jeho pořád někde bijou, jí znásilňujou, v přestávkách mezi tím se chlastá kořalka a pobíhá po lese, kde sviští kulky a pořád někde něco hoří nebo dohořívá. Nejspíš měli na natáčení a střih taky jen 7 dní, to bych pak ten chaos pochopil. ()

stanslon 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečný film o poválečných událostech v Sudetech. Viděl jsem jich takovou spoustu, že téhle slabotě dávám jednu hvězdu leda kvůli vnadným prsům Aničky Šiškové a Vicy Kerekeš (i když ty její jsem viděl nepočítaně). A přímo mne pohoršily titulky na konci. Vážně se musíme omlouvat vyhnaným Sudeťákům, kteří odtud pět let předtím podobně vyhnali Čechy? Čekal bych spíš nějaké moudřejší citace. Jako - Kdo seje vítr, sklízí bouři. - nebo české - Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. či Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu ... a ne Houdiniho vzývání Českého Lva, jehož priority jsou všem známé. ()

tehol 

všechny recenze uživatele

tragicky natoceny spatny film o vaznem tematu... zaujmou mozna herci, ale spis se daji litovat, co tam musi hrat nebo ze se dokonce musi bezdovodne svlekat.. ()

McGuffin 

všechny recenze uživatele

7 dní hříchů je příběh Josefa Urbana o lásce, dějinách a politice, kterak se proti novomanželům okolnosti a doba spikly, ale oni zatli zuby, vše překonali a žili spolu doma a šťastně až do smrti. Byť byli nejprve rozdělení, snažili se navzájem pomoci, jenže nakonec to nebyli oni sami, kdo si pomohl, ale náhoda. Trochu a spíš beznadějně málo, řeklo by se. Pokud závěrečný titulek uvádí, že téměř 3 miliony lidí v tuto dobu na tomto místě stejné štěstí dožít doma neměly, tak jaktože ausgerechnet tahle dvojice ano? Takže tak, s velikou pochybností. https://www.macguffin.cz/ ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek. Divoký odsun patří mezi nejtemnějších odbobí našich dějin. Částečně proto, co následovalo a že vlastně už tady lze nacházet prvky a prvopočátek zrůdného komunismu.  Nicméně i bez nich to prostě bylo o pomstě a o tom, že kdo seje vítr, sklízí bouři. Dalo by se o tomto tématu psát mnoho odstavců a prokecat mnoho hodin u piva. Tento snímek neodhaluje nic jiného, než syrovou pravdu, podobně jako Habermannův mlýn, na rozdíl od nějž je však tento film detailnější, protože prakticky úplně ignoruje dění za války a soustředí se pouze na to zlý, co Češi po jejím skončení činili. Za mě chtělo hodně odvahy do toho takto říznout. Filmy s historixkou tematikou nikdy nehodnotím pod tři hvězdy, pokud nejsou propagandistické, takže tady to je zasloužený, ty čtyři, protože znova bych si to klidně pustil. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama