Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Recenze (199)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že to je podhodnocený snímek. Prostředí a zápletka jsou celkem atraktivní. Vetchý si hraje to svoje a zbytek nezaostává. Pěkné obrazy, kamera...určitě to patří k tomu lepšímu, co u nás vzniklo v roce 2012. Celkový kritický pohled na odsun u všech národnostních skupin má svou cenu. 65%. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Trochu zamotaný scénář mi dělal problém. Čekala jsem od příběhu víc, protože události z českých dějin mě zajímají. Příběhy o skutečných událostí se točí hodně, akorát ne všechny vás zaujmou svým pojetím. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ide o celkom iné hriechy, ako by sa čakalo podľa názvu a podľa obsadenia Vicy Kerekes. Ľudská zloba počas vojny nemala hranice na žiadnej strane hranice a svoje hriechy si občas, aspoň vo filme, pripomenie každý národ. Len škoda, keď je to takto zle zrozumiteľnou formou, keď som si niektoré obraty musel v polovici filmu overiť z iného zdroja. Film mi odpovede, ani náznaky nedával, len som sledoval naháňačky po lese, a to, ako Honza nikdy nebol v správny čas na správnom mieste. V téme bol Habermannov mlyn celkom iná liga, tu sú to len slabé tri hviezdy. –––– Hezky si tu žijete. Máte německou ženu, žijete v německém státě, pravděpodobně máte i německé kozy. Vy sám byste měl být Němec. Vyplňte to, a máte po probléme. ()

koog 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásný film, velmi dobrá kamera s několika opravdu povedenými záběry. Ovšem zkázou tohoto filmu je děravý scénář, špatné dialogy, nesmyslné chování postav. Celé se to tak podivně vleče bez většího smyslu. Vztah mezi dvěma hrdiny není moc uvěřitelný, chybí tam jiskra. Škoda. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Atmosféra dobrá, ale režijně to kulhá na obě nohy. Mrzí mě, že nebyly lépe prokresleny postavy, alespoň natolik, aby si k nim divák mohl vytvořit nějaký vztah. Takto mě dění filmu nechávalo chladnějším než by bývalo mohlo. Druhým problémem je podivně uspěchaný konec se zvraty, který nepůsobí věrohodně a nic víc než pokrčení rameny nepřináší. Téma je sice opravdu zajímavé, ale zpracování to pokazilo. Škoda. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Myšlenka dobrá, zpracování nikoliv. Problémem ani tak není to, že film působí hrozně lacině, jelikož chápu, že tvůrci museli mít velké problémy se získáváním financí, přestože téma poválečných Sudet by si pořádný a vysoko rozpočtový film zasloužilo. Zásadním problémem je to, že si tvůrci lépe nevyjasnili, v jakém žánru a zejména z jakého pohledu chtějí film natočit a nepřizpůsobili tomu lépe scénář. Takto to bohužel působí jako narychlo splácaný mišmaš, který chce odvyprávět vše, ale ve skutečnosti neřekne nic a tím pádem veškeré dramatické snažení tvůrců padá vniveč, čemuž nepřidávají ani nepřesvědčivé výkony všech zúčastněných herců, včetně Ondřeje Vetchého. Moje hodnocení 50%. ()

Gogen odpad!

všechny recenze uživatele

...každý režisér by měl mít povinný profesní řidičák a za každý prohřešek body dolů ... po tomto filmu by se p.Chlumský musel hodně snažit, aby se nevybodoval ... chování postav je tak nesmyslné a účelné snímku, že mi z toho ještě teď běhá mráz po zádech ... atmosféra veškerá žádná, jediné co se snaží jakouž tvořit je hudba ... dialogy hloupé až stupidní ... a tak jediné co by stálo za povšimnutí je kamera, ovšem záběry na úly si raději prohlédnu v přírodopisném dokumentu ... a historická výpověď .... bez motivů, příčin a následků je prakticky nulová ... jediná motivace je lidská zkaženost ... ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Jsem ze Sudet, mam rad ten kraj a nedam na nej dopustit. Ano, ten film ma chyby, ale tentokrat hodnotim srdcem. Vetchy. Bares, Schmitzer tradicne skveli. I Vica ukazala, ze hrat umi. Krasna priroda, vyborna hudba a slusna kamera. Jen vic takovych ceskych filmu! Gratulace panu Chlumskemu! P.S. Revolucni gardy, dobytek a typicti Cesi. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Tady si chtěl někdo hrát na poválečný film, bohužel mu z toho vyšel jenom nic neříkající guláš, který ve snaze udělat zajímavou zápletku vytvořil tak akorát.....guláš. Přitom prvních asi 15 minut vypadalo nadějně, pak už to šlo nenávratně do sraček..............moje hodnocení = 2 z 10. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Kerekes měla za tenhle film nominaci na Českého lva?????? Tak to je snad nějakej fór, ne? Ta baba hrála, jako by snad ani nečetla scénář! Je na útěku z odsunu, zadraftnou ji RG, odvážejí ji bůhvíkam a ona se směje jak měsíček na hnoji. Později s manželem objeví vypálené stavení, všichni obyvatelé po smrti a milá Vica se zmůže jen na to, aby na manžela hodila pohled typu "asi jsem se počůrala". Chlumský tady ale udělal neherce i z Ondry Vetchýho, a to už je tedy vážně co říct! A kamera? Ta byla jak ze sedmdesátých let! Něco tak bídnýho už jsem dlouho neviděl... Co tam ti akademici dělají? Je tohle vůbec možný? Jsem opravdu pohoršenej!!!! Jinak Bernd Posselt mohl mít z tohoto filmu radost, Češi tady byli bez výjimky odporní, zato jediná Němka krásná a hodná, takže z pohledu Sudeťáků jistě výbornej film. Pro mě ovšem politicky nekorektní záležitost typu majora Zemana. Doufám, že filmaři nejsou úplní idioti, a něco tak neobjektivního a nečeského spíchli za prachy od Germánů. Potřeba "něco dělat", byť by to zrovna nebylo nic moc, by pro mě byla slaboučkou, leč přesto polehčující okolností. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Sudety, povojnové obdobie,Partyzáni, Nacisti....... týchto námetov už je tuším v našej kinematografii mraky a ,,7 dní hříchú,, nie je ničím výnimočné. Zápletka bola zbytočne o trochu viacej zamotanejšia než by bolo treba a ani na spádu a plynulosti deja to nemalo plusový efekt. Spokojnosť sa dá hovoriť o primárnych hercoch Vetchý- Kerekes. ()

NeosinneR 

všechny recenze uživatele

[38. Letní filmová škola Uherské Hradiště 2012] Miestami celkom brutálne, celkovo však nezáživné. Samozrejme nemohla chýbať nahá scéna, bez toho sa už asi žiaden český film neobíde. Majú 3 mesiace, aby s tým niečo spravili. Snáď sa po premiére na LFŠ poučili, že to nie je to pravé orechové. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Není to samozřejmě vůbec špatné. Na můj vkus ale příliš vleklé a zdlouhavé. Klidně bych to o čtvrt hodiny zkrátil(zrychlil), nabralo by to tempo a větší neklid. Herci dobří, ale Vetchý hrál již v mnoha jiných filmech lépe. Chválím hudbu, místy je trochu vlezlá, místy naopak skvěle pokorná. Mistrovská instrumentace. Z historického hlediska jistě potřebný film, ale zase takový velký zážitek to nebyl. No a jinak kamera také poměrně zdařilá... ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Zklamán, čekal jsem víc. Film je docela natahován a nudí. Herci kromě Vetchýho a Kerekes a možná ještě dvou dalších mi tam vůbec neseděli a špatně se na ně koukalo. Navíc jejich hraní mi taky nepřišlo nějak úžasný. Koukal jsem na to hlavně kvůli právě Vetchýmu a Vice, ale ani ti tomu moc nedali. 45% ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Může být nudný film s takovýmto námětem?Ano,může.Zdlouhavé záběry a nelogické dialogy a chování postav filmu.Ondra Vetchý se opravdu snažil,ale střihač málo a scénárista už vůbec.107 minut nudy...nic více. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je naprosto klasickou ukázkou toho, jak Češi neumějí točit historická dramata. Existuje přirozeně několik málo výjimek (Sekal), ale 7 dní hříchu mezi ně tedy rozhodně nepatří. Padesátiletej Ondřej Vetchý, kterej hraje mládence na ženění, to taky zrovna nevytrhnul. Rvačka na jeho svatbě, kde dostane do držky od nějakýho chcípáka, působí krajně nevěrohodně. Vica Kerekes stvrdila mou teorii, že krásky ze Slovenska jezdí do Čech jen vystrkovat nahej zadek - scéna, ve který Kerekes ukazuje cecíčky při koupání v potoce, je natolik samoúčelná, že vzbuzuje otázky, zda jí producent neobsadil jen kvůli tomuhle. Nejstrašnější ale je, jak jsou jednotlivé herecké výkony amatérské, nevěrohodné a až nechtěně komické; například banda partyzánů jde po silnici, proti nim jede vojenskej náklaďák nacpanej Němcema v uniformách a všichni se splaší (všimnou si toho druhého a namíří zbraně) teatrálně až tehdy, když jsou asi tři metry od sebe. Ještě horší jsou nevěrohodně naaranžovaný scény; tak například vyrabovaná samota vypadá tak, že má různé vybavení interiéru poházené úplně po celé zahradě - že by se ale chtělo někomu táhnout se s těžkým křeslem desítky metrů od baráku a pak ho tam povalit, to je přeci blbost. Podobných pitomostí je film plnej. Výborný taky je, jak jsou slovenští herci předabováni; strašně v postsynchronech bije do očí, že otevírají pusinku úplně jinak než podle toho, co říká dabér. Mimochodem, možná proto, že film měl nízký rozpočet, byli i do rolí Němců obsazeni Češi či Slováci, jejichž primitivní česká výslovnost je dost poznat. Ve filmu je tolik dalších nedodělků a průserů, že se mi je ani nepodaří všechny vyjmenovat. Například buran v lomu střílí na psa, ale z nějakého záhadného důvodu se místo střelby ozve nějaký komický pazvuk a buran se dokonce ani nesnaží zahrát, že jako vystřelil. Igor Bareš se snaží působit autoritativně, ale jelikož neumí hrát, tak třeba při gestu úderu pěstí do stolu působí spíš uboze. Přirozeně je amatérské i maskování; podřezaný herec má na krku namalovanou nějakou barvičku ve stylu "ono diváku dojde, o co nám přibližně šlo." Němky, které se v lese schovávají před rabiáty, přidušeně zakašlou a chlapi v jedoucím (řvoucím) autě, kteří jsou od nich asi 200 metrů, je slyší. Za poměrně dost pitomý považuju i nápad distributora nedávat filmu název Sudetenland - že prý by mladí diváci nevěděli, co to je (??) Tak přestože si o mladých vesměs také myslím, že jsou to ignoranti, nemyslím si, že by je název 7 dní hříchu nějak zvlášť mohl uchlácholit; takovej puberťák samozřejmě nejdřív koukne na ČSFD a když shledá, že je ten film dle hodnocení sračka, tak pak teprve na něj nepůjde do kina. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Škoda, že si tvůrci lépe nerozmysleli, co vlastně chtějí točit. Podobnost s Hebermannovým mlýnem není čistě náhodná. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit dojmu, že česká kinematografie začíná být poněkud jednotvárná. A nejde ani o témata (koneckonců odsun Němců zase tak obvyklý na filmových plátnech není), ale zejména o provedení. Samotná neustálá snaha o vytvoření kvalitního dramatu s historickým nádechem mi vůbec nevadí, ba naopak. Problém je v tom, že na to jdou všichni takřka stejně. U 7 dní hříchů tomu bohužel není jinak. Námět je výborný, ale zase chybí kvalitnější scénář. Nešel jsem do toho s tím, že bych celou dobu seděl zařezaný napětím do sedačky, ale rozhodně jsem doufal, že se nebudu nudit a místy si dokonce ťukat na čelo kvůli naprostým blbostem, kterých tento snímek nabízí hned několik. Dalším obrovským problémem pro mě byla hudba - chtělo to opravdu něco jiného než jednoduchou opakující se melodii, znějící jako z béčkových kriminálek, vysílaných na Nově. Jediné co drží film jakž takž nad vodou je výborně vytvořené prostředí, místy věrohodná atmosféra a solidní herecká sestava v čele s výborným Vetchým. Škoda, mohlo z toho být něco víc. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit snahu natočit historický film se solidním rozpočtem, první část filmu je svižná a dobrá, ale pak se zasekne do nějaké rozpačitosti, takže mne to trochu zklamalo, ale musím říct, že pointa je grandiózní. Výborné herecké výkony a pěkné prsa Vici. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama