Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Recenze (199)

mira007 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit snahu natočit historický film se solidním rozpočtem, první část filmu je svižná a dobrá, ale pak se zasekne do nějaké rozpačitosti, takže mne to trochu zklamalo, ale musím říct, že pointa je grandiózní. Výborné herecké výkony a pěkné prsa Vici. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Velice nedoceněný film, který je velmi sugestivní výpověďí o tom, co se dělo ke konci války v severním pohraničí na Moravě...Prostě takové obyčejné situace se dějí a hlavně děly...Za každým neštěstím, vždy stojí buď závist, nenávist,láska nebo peníze...A je to stejné doposud...Já jenom děkuji někomu nahoře, že to má generace zatím nemusela zažívat...Za mě 85% ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Syrové, bez zbytečností, přesvědčivé, realistické. Po letech hodnotím ještě výše, také pro silný dlouhodobý dojem, který snímek zanechává. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Slibný námět, solidní herecké obsazení, krásná příroda...no většinou šedivá. Bohužel scénář nedává hercům moc prostoru, Vetchý není příliš věrohodný a ani Vica to nemůže zachránit. ()

finn 

všechny recenze uživatele

Už plakát dával tušit průser. Nezůstat na diskuzi s tvůrci, vysloužilo by si 7 dní sotva * a konstatování o zbytečným počinu. Snaha scénáristy zalíbit se (ať už tlakem od produkce/distributora) úplně jiný cílový skupině, než by bylo vzhledem k tématu záhodno, je ubohá. Chtít se vypořádat s minulostí a přitom se nezabřednout do politiky? Budiž, ale ne s takhle nedůstojným výsledkem. Většina kritiky ze strany diváků byla podle mě oprávněná (název, nejasný vymezení událostí v 7 dnech, zbytečná topless scéna, nelogický reakce hl. postavy a především ZÁVĚR). Nejhorší na tom bylo, jak moc bylo z Ondřeje Vetchého znát, že to mohlo a mělo dopadnout jinak. Snad ještě dopadne, prozatím se jedná o kýč spíš pro televizní obrazovky... [LFŠ 2012] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Temná a děsivá poválečná doba provází snímek ukazující poválečné vyrovnání se Čechů s německými občany. Téma je stále na diskuzi, ale to teď sem netahejme. Příběh se mi zdá krapet nevyrovnaný a skoro bez děje. Některé epizody vypadají dosti zmatečně a nesrozumitelně. Častokrát jsem přemýšlel, cože se to vlastně právě děje. Výprava je výborná, tempo jakž takž. Na scénáři se mělo ještě daleko více zapracovat. Chybí mi tu napětí a více temnější dramatizace. Snímek, byť je po technické stránce na český film dobrý, měl rozhodně na víc. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Našinec má neustálou potřebu vypořádat se s temnými místy naší historie.........nic proti a když se navíc ještě boří zažité mýty, tak ještě lépe. U sedmi 7 dní hříchu však platí, že obsah převážil formu.....a výtka jde jednoznačně k režiséru Chlumskému a scénáristovy Urbanovy. Tempo adagietto hra na pikanou nerealisticky se chovajících postav může vzdáleně připomínající Herzuv Habermannův mlýn (také z pera Josefa Urbana), nemá však stejnou gradaci a nevyvolává takové hnutí mysli. Poválečná atmosféra plus herecké výkony (a nemluvím jenom o Vetchém, ale příjemně mne překvapil například Bareš) jsou hlavními nosnými body......zbytek by si zasloužil větší péči už jenom kvůli událostem, které je inspirovaly. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Z námětu jsem byl nadšenej ale v průběhu filmu moje nadšení upadalo a občas jsem i kroutil hlavou. Film působí zmateně, hrozně zmateně. Postavy se chovají nelogicky a příběh je divná ptákovina. Jestli je tohle opravdu podle skutečný události, tak ten Sudetenland musela bejt teda úplně jiná dimenze. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Když ten pan Vetchý má pořád výraz, jak kdyby koukal na pánské přirození, to pan Roden v podobných rolích, to je jiná káva.. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Versi promítanou na LFŠ v Uherském Hradišti skutečně nemohu doporučit - po promítání panovala v sále rozpačitá shoda minimálně na tomto. Snad s tím ještě něco provedou. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak silné a stále citlivé téma nebylo zpracováno lépe. Neuvěřitelně chaoticky natočené drama ze Sudet mě bavilo jen z části. Jako vždy výborný Ondřej Vetchý, krásná Vica a nádherá příroda, to je to co mě donutilo dodívat se až do konce. Jinak je to splácané a špatně sestříhané. Přitom ten příběh měl našlápnuto na výbornou podívanou. Bohužel, nepovedlo se. No a ten překvapivý závěr nic nevylepšil. Tři hvězdy jen díky Ondřeji. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Film s kostrbatým příběhem, nepřesvědčivými hereckými výkony a především absolutně bez emocí což je u téhle látky jen těžko pochopitelné a trestuhodné. Filmů s podobnou tématikou není moc a na každý další se těším, ale tohle byla poměrně dost hořká pilulka. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Mělo to být asi působivé, ale u mne to moc nezabralo. A ta závěrečná věta mi vyzněla, jakoby to nebylo správné... A zde já budu nekompromisní a subjektivní, protože naše rodina ve válce také o někoho přišla: já naprosto souhlasím (přitom nevylučuji, že ti "dobří" ne vždy byli dobří... bohužel). ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Lesník Vetchý a jeho německá manželka Kerekes a jejich dramatických 7 dní života v Sudetech. Zajímavé originální téma, ale na můj vkus až moc komplikované. Film jsem viděla po pár letech znovu a skoro nic jem si z něj nepamatovala a stále jsem si myslela, že se jedná o příběh ze západní části Čech:) ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Ondřej Vetchý už se nikdy nezbavil manýr Jirky Luňáka a Kerekes, která hraje už skoro ve všem je velice nesympatická.Tolik filmů s touto tematikou bylo natočeno..na tenhle ale brzy zapomenu.Ani jsem to nedokoukal. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

V době, kdy na národovecké a protiněmecké notě stavěli své kampaně různí političtí populisté typu Jany Bobošíkové je jen záhodno upozorňovat, že Češi se na konci války rozhodně nechovali jako svatoušci. Ale jak Habermannův mlýn, tak 7 dní hříchů bohužel tuhle tezi podporují příběhem, který se nedá brát moc vážně. Na to je příliš brakový, bulvární a chvílemi nechtěně směšný... 50% ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama