Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Recenze (199)

markotter 

všechny recenze uživatele

Téma poválečného odsunu Němců nabízí tolik zajímavých námětů, že by z toho mohlo být 100 filmů - jen jde o to, jak to zfilmovat - tady to dopadlo tak napůl. Kamera a výprava výborná, scénář docela to šlo, režie a herecké výkony spíš slabota. U těch herců mám na mysli hlavně Ondru Vetchýho, u kterýho se jaksi předpokládá, že bude výborný ve všem. Ale mě se zdá, hlavně v poslední době, že hraje furt stejně, texty spíš deklamuje a když jde do tuhýho, tak nasadí takovej divnej kukuč. Vica Kerekeš má aspoň kozy, takže jí to nehraní odpouštím. SPOILER: A chápete to? Ona nejen, že nebyla znásilněná, ona dokonce přežila ránu puškou a žila šťastně až do osmdesátek. Tomu teda celkové pojetí a atmosféra filmu vůbec neodpovídala. Co bylo nadprůměr - role Bondarčuka v rolu majora Umarova - jak herecky, tak scénáristicky. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Moje zkušenost už má co do činění s nově sestříhanou verzí, kterou štáb udělal po LFŠ v Uherském Hradišti. V tomto případě film nestaví žádné dělící čáry a neodsuzuje, jen vypráví. Nevíte, kdo je nepřítel a kdo vám podá pomocnou ruku. Můžete se jen dohadovat a plout zmatkem s nadějí, že přežijete. Vedle výkonů už zavedených jmen (Vetchý, Kerekes, Bareš) bych vysoce ocenil projev Jarka Hylebranta a "nenápadného" Jiřího Schmitzera. Nemyslím si, že by děj trpěl šroubovaností či směšným dojmem, je třeba si uvědomit, jaká to tehdy byla doba, ve které neexistovala žádná pravidla. A vzhledem k tomu, že scénárista Urban konzultoval veškeré dění s jedním z nejstarších pamětníků Karlem Cvrkem (1916-2012), věřím, že na rozdíl od mnoha filmu s nálepkou "podle skutečné události" je skutečným odrazem tehdejších lidských příběhů. O filmu vím díky oběma producentům více než hodně, takže mě opravdu mrzí jen pár drobností a nelogičností, kvůli kterým to není poctivých pět. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Hodně ožehavé téma Sudet. Film v pohodě dá se skouknout, ale něco tomu schází, trochu větší drive a šťáva. Vetchý, jako vždy skvělej, tohle mu fakt sedí a Kerekes jako partnerka též dobrá. Stačilo pár nápadů, lepší scénář a mohlo to bejt hoodně dobrý, takhle to zůstalo na průměru. 55 % ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Začnu od začátku. Scénář není špatný. Nedá se říct, že je to něco skvělého, ale není špatný. Horší už je samotné zrežírování. Tam, kde atmosféra má být, není. Některé scény působí divně, až moc nerealisticky. Zároveň mě to bavilo a ani jsem nad tím nijak jinak nedumal. Skvělá kamera Martina Šece a Ďuriše tenhle film zachránila. ()

pesim 

všechny recenze uživatele

Film 7 dní hříchů výborně navazuje na českou kinematografii posledních dvou desetiletí, která se věnuje mapování u široké veřejnosti neznámých historických událostí. Velmi dramatické události, které prožilo mnoho "obyčejných" českých obyvatel na konci 2.světové války, otázka spravedlnosti odsunu sudetských Němců, hyenismus některých postav, poskládáno do zajímavého příběhu, řadí film do kategorie toho lepšího co se v Česku točí. Byl jsem od počátku skvěle zatažen do děje, střídání časových rovin udržovalo moji pozornost, časované odkrývání skutečností dramatizovalo příběh do maxima. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tohle na 3 hvězdy nevytáhne ani skvělý Ondra Vetchý. Stačí tedy vidět jednou a více se k tomu nevracet. Je sice pravda, že filmů o poválečném odsunu zatím moc nevzniklo a už asi ani nevznikne, přestože je to celkem pomíjené téma našich nedávných dějin. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, kdyby to nebylo celé takové ucourané a spletené, tak bych to hodnotil o dost výše. Jenže je tam prostě sem tam hlucho, honička už začíná nudit a právě zde tomu chybí kratší střihy. Ale jinak to vcelku ujde, viděl jsem horší věci, líbila se mi třeba i hudba. Nejlepší herec ve filmu pro mne jednoznačně Fjodor Bondarčuk. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

7 dní hříchů aneb prvních sedm dní od konce války. Samotné téma je celkem zajímavé, protože nemá jednoznačné hrdiny a ukazuje problémy Sudet jasně, kde každý se bojí každého. Jen je škoda, že místo rozvinutí zájmu různých lidí jde ve filmu defacto o hledání Agnes. Vica je OK, Ondřej Vetchý už je na svoji roli možná až moc starý. Tak nějak je mi líto, že to tento film nedotáhnul trochu dál, Sekal nebo Želary jsou někde jinde. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Tak si tu tak čtu ...Film o ničem??? Představila jsem si na místě Agnes sebe. A bylo mi tuze úzko. Nechme stranou, jestli se děly nepravosti??? O těch to přece je. A o lidech, kteří je páchají. "Co se to stalo, vždyť jsme byli všichni kamarádi..." ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Filmů o poválečných zvěrstvech je docela dost. Pomalu mám pocit, že poslední dobou převažují nad ostatními filmy. Všichni tak už víme, že se jich dopouštěli Češi na Češích anebo na Němcích a přitom sami mnohdy měli máslo na hlavě přičemž se neoddělovalo zrno od plev. A to je právě případ tohoto filmu. Tento snímek pak vyniká pravdivostí faktů o což je zajímavější. Kvalitní herecké obsazení sice trochu doplácí na slabší scénář, ale příběh je sám o sobě rozhodně zajímavý. A to i proto, jak se mění charaktery lidí, kteří se zdánlivě profilují jako ti "dobří" a ti "špatní". ()

vitekmlejnek 

všechny recenze uživatele

Historické drama inspirované osudy skutečných lidí, v jehož závěru to sálem šumí (místy až burácí) smíchem? Tady něco není v pořádku... Příběh, chatrně podepřený otravně rádoby-velkofilmovou hudbou a kamerou, se prokodrcá až ke "strhujícímu" finále na hranici parodie (nebo už za ní? hodně za ní?), po kterém příjde řada ještě na potitulkový bonus. A to už vážně nevěříte vlastním očím a uším. Podle mého názoru hodně nepovedený film a dojem vůbec nevylepšila ani následná diskuse s tvůrci. Kromě sympaticky kritického Ondřeje Vetchého evidentně žijí v představě, že napsali a vyprodukovali veledílo. Mluví o osudovém tématu a potřebě se jej poctivě chopit, přitom si i (pitomý) název nechávají schvalovat jakýmsi pofiderním průzkumem veřejného mínění. S úpornou snahou zavděčit se všem a přitáhnout masy se o takto bolavém období našich dějin seriozně vyprávět asi ani nedá. Jednu hvězdičku dávám se zavřením obou očí (poznámka - s tématem samotným nemám žádný "nacionalistický" problém, zločiny proti lidskosti páchané v r. 1945 na Němcích jsou prostě faktem a naprosto souhlasím, že je dobře o tom točit/psát. Ale ne takto mizerně...) ()

Lukynekk 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Poválečné období a děj mi přišel že se tam 2 hlavní postavy pořád hledají v lese. Některé postavy úplně zbytečné. Ondřej Vetchý to trochu drží svým projevem, ale nejlepší je stejně v okresním přeboru. Musím říct že např.Habrmanův mlýn byl lepší. ()

alanwilder odpad!

všechny recenze uživatele

Z Chlumského se stal zoufalec, který prostě už není chopen natočit kvalitní film. Pominu všechny historické nesmysly, které ve filmu jsou a musím napsat, že ani po filmařské stránce jde o odpad. Smutné.... ()

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Tak asi tolik,Vetchý a Kerekes se k sobě jako manželský pár absolutně nehodí,tudíž to byl u mně hlavní problém,přes který jsem se prostě nemohl přenést.Co tam máme dál?,trapný a místy zbytečný dialogy,nikam nevedoucí děj a pár opravdu neherců film už totálně odrovnalo.Co z toho,že atmoška poválečných let se povedla,když ostatní věci byly jinde.Závěrem ještě k Vetchýmu,tím nechci říct,že hrál špatně,naopak,snažil se jak mohl,škoda no....40%. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Tak jsem na rozpacích. 7 dní hříchu na mě působí jako nedodělaný film, který má slušně nakročeno, ale musel by na sobě ještě hodně zapracovat. Měl jít víc do hloubky a některé dějové zvraty (zvláště v závěru filmu) mi přijdou dost nepravděpodobné a nereálné, což filmu dost ubližuje. Bohužel. K obsazení mám jen jednu výhradu. Vica Kerekes mi už začíná v českých filmech lézt na nervy. Je tu už nějak "překerekesováno". Ale je holt v kursu a většině z Vás, dle komentářů, imponuje. Mě nikoliv, ale to je můj problém. Pánům Vetchému a Barešovi patří plný počet hvězdiček, ale i tak to 7 dní hříchu dotáhne maximálně na tři hvězdičky. A to ještě s odřenýma ušima. ()

Dragiii 

všechny recenze uživatele

Je až smutné, že i tolik let po válce si spousta Čechů myslí, že vyhnání Němců bylo úplně v pořádku. Otázkou je, jestli si to někdy vůbec náš národ uvědomí. Film někdy může být dobrou cestou, jak přinutit lidi přemýšlet. Ale musí být dobře natočen. A to se v tomhle případě bohužel říct nedá. Téma je uchyceno úplně za špatný konec a místo psychologického ždímání nervů se dočkáme průměrného snímku s průměrným příběhem a absolutně nezvládnutým koncem. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Kdyz ve filmu byl nejdulezitejsi ustredni vztah Vetchy-Kerekes, ktery proste nefungoval na divaka. A tam je velky problem, kdyz tohle byl zaklad emoci, na kterych se vse odvijelo. Ale i presto lze ve filmu vycuchat dostatek informaci o konci valky. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama