Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Recenze (199)

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Ano, ruka střihačova měla by zatančit na naroubovaném konci, poplatný snad jen vkusu amerického mozkuprostého diváka, kterýž jest zvyklý na šablonovité thrillery. Po dramatickém začátku malý sál multikina se zatajeným dechem sledoval lesníkovo napínavé pátrání po krásné manželce. Pak prudký zlom a vše šlo do kopru.Ale jinak musím chválit. Především výborně volený casting. Filmu bez pochyb vévodí výkon MISTRA Vetchého, ale i Vica plní úlohu femme fatale. Nejvíce na mě ovšem zapůsobil -byť v krátkých vstupech, však o to výrazněji - Fjodor Bondarčuk coby sovětský major Uvarov. Jako akční hrdina utáhnul by bez problémů celý film. A když k tomu přidáme nádherně nasnímané sudetské scenérie s dobře padnoucí hudbou, máme tu kvalitní filmový zážitek z české dílny. ()

dodopet 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za tu práci. Jinak absolutně nepoutavé postavy a hodně děravý děj. Habermannův mlýn, jako příběh na téma, že češi byli taky svině, je dostačující a nebylo třeba vymýšlet další skoro stejný film, potom totiž vznikne 107 minut nudy. Tomu ostatně odpovídá i hodnocení 50% ()

bombastus 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu tak nízké hodnocení tohoto filmu. Samozřejmě, že dokonalý nebyl, pár chybiček mé amatérské oko našlo, ale až tolik jich nebylo, aby se tento film tak podceňoval. Snímek prostě reálně ukázal jaké to tu bylo po válce, že se defakto Češi (jak pro koho pochopitelně) chovali taky jako hovada....a je dobré se na to podívat...co dobré..řekla bych skoro až povinné... ()

Antal89 

všechny recenze uživatele

Téměř až neuvěřitelný děj s velmi prudkým spádem oživující zážitek také především tím, že vše je na motivy skutečných událostí. Režisér Jiří Chlumský vytvořil ve stejném čase jao David Ondříček skvělý film vracející se do nedávné minulosti českého národa a zachycuje čas více než neradostný, ne-li přímo krutý. Charakteristika manželů Jana a Agnes nenese žádný z holywoodských či jiných mainstremových prvků, jsou naprosto osobití a vtahují diváka přímo do děje, který se v tu chvíli cítí naprosto jeho součástí. Dějový syžet je záměrně postaven tak, že důvody, proč musí Agnes utíkat se dozvídáme až v úplném závěru a ve středu příběhu proto sledujeme veškeré pálčivé důsledky, boj Jana o vlastní krk s jeho dřívějším sokem v lásce, který mezitím získal díky Němcům výnosný hotel a v květnových událostech se snažil získat dobrou pozici jako velitel Revoluční gardy rozkrádající severomoravské pohraničí. Film je natolik výborný, že ho se zájmem určitě shlédnu více než jen jednou. :) ()

sha.piro 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se vrátil z kina a musím říct, že mě film v mnoha směrech hodně zaujal. A to nejen herecky, kostýmově, dobře zvolenými lokalitami na Šumpersku a Jesenicku, ve kterých se natáčelo, ale také po hudební stránce, která nebyla "sterilní" a elektronická, ale byla nahrána živě za pomoci filharmonického orchestru. Ondřeje Vetchého, jako herce, mám hodně rád a vážím si ho i jako člověka. Vica Kerekes se mi také ve filmu velice líbila, stejně jako většina účinkujících herců. Lidicím, nebo Zdivočelé zemi se tento snímek sice rovnat nemůže, o tom asi není sporu, ale i tak nese své tiché poselství napříč časem, které není asi pro každého, ale o to více si ho cením. U mě 65% ()

Pavelkedar 

všechny recenze uživatele

Asi dobrý a zajímavý námět a scénář. Výborné obsazení a výkony ( až na naprosto nevěrohodnou Šiškovou ). Jinak ale špatně "udělaný" film, nedokáže vtáhnout do děje, většina exteriérů nezáživná, takový plochý slepenec jednotlivých scén. Podle mne hlavně režijně nepovedené............................. Naprosto se stotožňuji s Limou a PinokKiem. ()

Djflash 

všechny recenze uživatele

Válka je všeobecně vděčné téma všech scénáristů a filmařů, a to nejen v Čechách. Ovšem česká historie je, co se týče těchto událostí dosti bohatá, a proto není divu, že se k ní tuzemští autoři velmi často a rádi vracejí. Sedm dní hříchu je další z početné řady válečných dramat, na jehož realizaci se podílel režisér Jiří Chlumský. Příběh snímku se z větší části odehrává ihned po skončení války a pojednává o odsunu Sudetských Němců z tehdejšího pohraničí, a je rozdělen do jednoho týdne Takto rozfázovaný děj, však nemá pražádný vliv na atmosféru snímku, která je sama o sobě nevyrovnaná a střídá silné emotivní momenty s až nepatřičně kýčovitým. Bohužel musím dodat, že většina těchto emotivních chvil se nachází vesměs na začátku. Postupně s plynoucím časem začne film upadat do takové své letargie, a tím pádem se stane vcelku nezáživným. Snaha to celé napravit, (tedy v posledních pěti až deseti minutách) je značná. Příběh sice dobře graduje, ale to je v celkovém kontextu sakra málo. Herecké výkony mi přišly rozpačité a hlavní manželský pár byl nesourodý. Nejvíce mě zaujala postava herce Jiřího Schmitzera.(jenž svým předvedeným výkonem opět nezklamal), která v sobě skrývá asi nejvíc tajemství. Ještě zde lze pochválit hudební doprovod, ten však tu není dostatečně zastoupen, jak by bylo zapotřebí. Sice nerad srovnávám, ale tady si to prostě neodpustím. Film Juraje Herze Habermanův mlýn, totiž pojednává o tom samém problému, o jakém vypráví i režisér Jiří Chlumský. Přesto je Herzovo pojetí mnohem propracovanější, a po stránce atmosféry lépe zvládnuté. Oproti tomu zde rozhodně nemohu říct, že by to se mnou při sledování filmu aspoň trochu emocionálně cloumalo, spíše se ve velkém počtu dostavily pocity rozčarování z naprosto zpackaného konceptu, jenž nám měl vyprávět část naší historie, a dopadlo to jedním slovem špatně. Možná by nebylo od věci na delší chvíli odložit téma války či poválečného období, a pro změnu zkusit něco jiného. Podobných dramat se totiž u nás natočilo již celkem dost. ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele

Film mne trochu zklamal. Nádherné exteriéry, skvělá kamera, několik zajímavých herců a přitažlivé téma slibovalo silný zážitek, ale zdlouhavé a zbytečné scény, které byly střídány nepochopitelně kouskovitým, uspěchaným a přeskakujícím, jakož i nedotaženým dějem, mělkost a nečitelnost postav a nudná hudba, mne prožitkově nikam nezavedly. Není to v žádném případě vina herců, ale mizerného scénáře a režiséra, který si zřejmě zvykl ze svých předchozích seriálových děl, že o poutavý děj jde až naposled, hlavně, aby tam bylo hodně surovostí a znásilněná šťabajzna. Zůstala jen úleva na konci, že ten nepřetržitý sled nejasného násilí, prchání a skrývání ve tmě, už budu mít konečně z krku. Opět se i zde vyskytla klasická bolest českého filmu - přeřvané ruchy a často nezřetelný a tichý hovor postav, kterým místy nebylo dobře rozumět. Škoda. Dávám *** za to pěkné prostředí a kameru, ale už nebudu mít chuť na to mrknout znovu. Paradoxně asi nejzajímavěji zahraná byla postava sovětského oficíra. Konec též vnímám jako absurdní. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

bolo to dobre ako celok.bohuzial s vela filmarskymi chybami, nerealnymi zvratmi. obcas nejasne, ze nepoznas , kdo kde koho a ako. nafilmovane na nekvalitny material, slaba kvalita farieb a ostrost. ()

Bekous88 

všechny recenze uživatele

Temata spjata s druhou svetovou valkou cessti filmari umi zpracovat. At se jedna o Habbermanuv mlyn, Lidice, nebo trochu mimo - excelentni snimek Ve stinu. 7 dni hrichu v cloveku vyvola radu emoci od zacatku do konce. Dejova linka je jasna, ale zaroven nam nedovoluje predvidat, jak film dopadne, nez na jeho uplnem konci. Nadprumerna ceska zalezitost. ()

Kytiii1 

všechny recenze uživatele

Kolikrát si říkám, že já blbá si čtu ta hodnocení... odsuzování scénáře, režiséra, kamery... Je to film, který jsem shlédla... Od začátku do konce přikovaná k obrazovce (ani čurat jsem si neodskočila). Jednou jsem se luxusně lekla, až jsem vyjekla a jednou jsem se rozplakala (jako fakt) - což se nepodařilo žádnému filmu už opravdu hodně hodně dlouho. Takže za mě - super podívaná, která za to stála. Nejsem filmový kritik. Jsem obyčejný divák, který nekouká na přiblblé seriály a díky nedostatku času si vybírá, s čím stráví to málo, co se nazývá volným časem... A mě se to líbilo. Na 4 * určitě! ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

"Divoký odsun" Němců v prvních poválečných dnech, podobně jako film Habermannův mlýn. Někdo viděl, co neměl a měl za to zemřít. Vetchý herecky výborný, Vica se ochotně svlékala. Země česká – domov můj. Za vlastenectvím se často skrývaly obyčejné loupežné vraždy 70% ()

teseth 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na toto zpracování "skutečných" událostí, které trošku nastíní problematiku odsunu Němců ze Sudet. Ale to co tu scénárista a režisér vytvořili je bohužel nic neříkající nudná trapárna, která v závěru zparoduje samu sebe v naprostou ichtilní kravinu, která nemá žádnou výpověď a většině lidí spíš udělá více bordelu v palici než už tam měli. Ondřej se sice snažil, ale ta snaha byla naprosto marná. Jedna svíčka se v jeskyni bohužel naprosto ztratila. ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Těžko mohu napsat něco objevného po nedělním shlédnutí v TV, než jen to že budu opakovat mnohé repliky předešlý diváků tohoto snímku. Vica mě nepřijde jako árijský typ, těžko jsem se sžíval s tím, že je to sudetská Němka.I její herecký projev na mne působil velice chabě - více jí to sluší v nenáročných vztahových komediích s erotickým nádechem. Sleduji její boj za vymanění z kategorie femme fatale různými rolemi policistek a nyní i rolí manželky ve smíšeném Česko - německém vztahu - zabývající se událostmi v období konce 2. světové války v Čechách. Atmosféra snímku mne pohltila, ne však děj, který mi přišel velmi chaotický a nezáživný. Ve filmu na mne zapůsobilo několik silných momentů, které drsně vykreslovaly toto složité období naší historie, ale chyběl tomu prokreslenější děj. Škoda - moc jsem se na tento film těšil. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Zrůdnosti se v roce 1945 odehrávaly z německé i z české strany. To už by dnes mohl každý vědět i bez tohoto filmu. Dějově mi to přišlo nějak zmatené a chaotické. Skoro každá česká postava je větší či menší padouch. Pořád se tam někdo před někým ukrývá nebo prchá. "Akční" stránka příliš převažuje nad myšlenkami nebo dialogy postav. ()

martinh8 

všechny recenze uživatele

Doba, o které film vypráví je opravdu děsivá a nabízí desítky podobných příběhů, nejen z pohraničí naší republiky. Některé jsou dokonce mnohem odpornější, než tento. Mě osobně nesedí ani jedna z hlavních postav. Vicu bych asi ještě zvládl, ale Ondřej Vetchý mi prostě do téhle role nepasuje. Hlavní dějovou linii napsal sám život, proto by bylo neuctivé cokoli vyčítat, ale celý film na mě působí amatérsky a hercům to prostě nevěřím. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama