Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (249)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro zemi, která byla ve válce agresorem a nota bene tu válku i prohrála, je choulostivější se s podobným tématem vypořádat, zvlášť když je na krku obvinění z genecidy a slušná várka válečných zločinů. Německá televize se pokusila s kostlivci ve skříni vypořádat ambiciózní minisérií. Nejlepší a v podstatě jediná rozumná cesta, jak se s bolestnou minulostí vypořádat, je prezentovat vítězství Spojenců nikoliv jako porážku Německa, nýbrž jako porážku fašismu a osvobození země od nacistické diktatury. Viděl jsem už dost německých filmů, kde se to jen hemžilo antifašisty, kteří neměli na práci nic jiného než zachraňovat Židy před transporty a pomáhat odbojářům, kde si člověk jen říkal, odkud se ten režim vzal a jak mohl fungovat, když evidentně neměl žádné stoupence. Nemyslím si ale, že jde o tento případ. Můžu sice Našim matkám, našim otcům vytknout řadu drobností, ale když si spočítám všechna pro a proti, jde podle mého soudu o zatím nejlepší německou práci na dané téma, minimálně v seriálu pro široké vrstvy diváků. Samozřejmě indoktrinace nacismem byla díky dlouhodobému působení Hitlerjugend na mladé vojáky větší než seriál předjímá, ale to podstatné sděluje přesvědčivě. Kdyby se každý národ vyrovnával s běsy minulosti aspoň takhle, můžeme si v mnoha ohledech oddechnout. Příběhy pětice seriálových kamarádů pomáhaly v Německu těm, kteří 2. světovou válku osobně nezažili - a těch je v dnešním Německu konec konců drtivá většina - vytvořit si názor na nejtemnější období svých moderních dějin a z postav podobným těm ze seriálů učinit vzor a součást poválečné demokratické a antinacistické identity. Na čistých 5* to sice nevidím např. proto, že tam absentuje německá herecká extraliga (tím ale rozhodně neříkám, že by herecké výkony byly špatné), nebo proto, že scénárista, jak už to u podobných rozsáhlejších děl bývá, někdy ujede. Např. to, jakým způsobem se scénárista vypořádal s koncem Friedhelmovy válečné databáze, vypadá určitě strašně hezky a pateticky ve scénáři, ale v praxi to odporuje duchu postavy a realitě posledních válečných dní říše. Daleko praktičtější a pravděpodobnější by byla kulka do zad při pokusu o přechod do zajetí. Na druhou stranu, ten nedokonalý seriál je mi tak sympatický, že asi zamhouřím oko. Každopádně podle mého soudu jeho kvality výrazně převyšují populární německý snímek Stalingrad. Celkový dojem: 85 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající TV minisérie, která by se nechala bez problémů nazvat televizním románem. Německý pohled na válku bez příkras a přílišného obhajování, navíc dostatečně nekompromisně a cynicky. Herci hrají všichni na maximum, zmíním především Volkera Brucha a Marka Waschkeho v úplně odlišné roli, než zde. A ačkoli závěr (potažmo poslední díl) je dosti románový, cejch jedné z nejlepších podívaných na téma Němci a "Hitler krieg" tomu nic neodpáře. 95%. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na německou televizní produkci překvapivě hodně kvalitně zpracované dílo. Pohled na válku z německé strany je hodně naturalistický a člověku až zamrazí, kolik se dokázalo sejít chladnokrevných sviní na jednom místě, díky čemuž trpěl nejen celý německý národ, ale defacto celý svět. Tenhle trojdílný film je příběhem pěti přátel, kteří si tím peklem museli projít. Oceňuji tedy, že se film nesnaží látku obsáhnout přehnaně rozmáchle, ale spíše se zaměřuje na užší skupinu lidí. Přesto se mu však daří zprostředkovat poměrně komplexní pohled na celé 4 roky. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji, že Němci tuhle minisérii natočili a zvládli to víc než na jedničku. Bez patosu, nostalgie, prostě tak, jak to tehdy někteří obyvatelé Německa viděli. Pět nerozlučných kamarádů, každý povahou úplně jiný, z toho dva bratři, jeden voják, druhý intelektuál, William, židovský syn krejčího, Greta, toužící být slavnou zpěvačkou a Charlotte, která spěchá pomoci do lazaretu německým vojákům. Válka bude krátká a Vánoce všichni oslaví spolu v Berlíně. Prošli celou válku, každý s jiným osudem.... Působivé, bez příkras, drsné i dojemné. Válečné životy.... Sáhli si na samé dno aby prohlédli. Za plný počet hvězd plným právem. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně nebyla nejlepší volba pro chill-outovou neděli u televize. Usedala jsem k tomu příjemně naladěná a odcházela jsem emočně tak zdevastovaná, že jsem nemohla spát, haha. Pro mě tuto sérii nejvíc vystihuje slovo "civilní." Tvůrci si opravdu dali záležet, aby hlavní hrdinové byli tak nedokonale sympaticky lidský, jak to jen jde a velmi dobře se jim podařilo ukázat postupně na každém z nich, jak je válka psychicky změnila. Což já dost oceňuju u každé produkce, a i zde to vyšlo. Velmi hodnotná výpověď jako o válce celkově, a co dělá s "obyčejnými lidmi," tak jako pohled z německé strany. Vynikající herecké výkony hlavní pětice, z nichž mě nejvíc sebral Tom Schilling, se postaraly o tu pátou hvězdu. Nemůžu než doporučit. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Seriál předstírá, že vojáci Wehrmachtu o zvěrstvech své země nevěděli nebo se jim dokonce snažili bránit. Jedná se o lež, přepisování historie a historický denialismus. Realita je taková, že i „obyčejní“ vojáci Wehrmachtu páchali zvěrstva běžně a s chutí (jak dokazují například dopisy posílané domů citované v knize „Černá zem“ od Timothyho Snydera – o zvěrstvech se tedy vědělo i doma – či odposlechy zajatých Němců citované v knize „Vojáci: Protokoly o boji, zabíjení a umírání“). Po válce si Němci nicméně vymysleli jednak „Mýtus o čistém Wehrmachtu“ (Mythos der saubere Wehrmacht), který tvrdí, že za zvěrstva byly zodpovědné čistě speciální jednotky SS (Einsatzgruppen) a Befehlnotstand, podle kterého by za neuposlechnutí rozkazů spáchat zvěrstva byli popraveni (ve skutečnosti bylo těch pár, kteří odmítli, nanejvýš přeloženo). Tento druh přepisování historie je v německé (a bohužel i jiné) produkci o 2. světové válce běžný. (vojtaruzek)
  • Fakty a údaje overili traja historici vrátane historických fotografií. (Arsenal83)
  • V záběru, kdy němečtí vojáci vybíhají ze zákopů při útoku na Kurský oblouk, se mihne v popředí tank Panzerkampfwagen VI Tiger. Z jeho výfuků se line silný černý dým, který nasvědčuje nedokonalému spalování nafty. Tanky Tiger ovšem byly poháněny benzínovými motory Maybach HL210/230, takže se jejich výfuky takto projevovat nemohly. (Rudy_742)

Reklama

Reklama