Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Recenze (249)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Klasika - hodní Němci, zlí Němci, hodní Rusové, zlí Rusové, hodní Poláci, zlí Poláci, vojáci, civilové, živí, mrtví... Nic velkolepyho to není, žádná větší akce a krev, holt TV produkce, ale zase to není něco, za co by se ZDF musela stydět. Až na ty podělany náhody. 5 hrdinů a potkávaj se během války na různejch místech, jak kdyby se nechumelilo. Z toho usuzuju, že to asi nebylo podle pravdy, i když na konci 3. dílu nám cpou data narození a úmrtí těch 5, jak kdyby byli skuteční. Každopádně určitě to kdyžtak dost pozměnili, aby to bylo příběhově zajímavější. Jinak Volker Bruch, kterej mi často připomínal Adriena Brodyho) i Tom Schilling byli jako docela dobří a líbilo se mi jejich herecké snažení, ti ostatní nic moc. A Mark Waschke z Habermannova mlýna byl taky docela zapamatovatelnej. Jinak jako postava mi tam snad chyběl už jenom Hugo Stiglitz... ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Osudy pěti Němců, kterým 4 roky války absolutně změní charaktery. Mladí němečtí vojáci smýšleli o válce asi jako já v deseti letech, když jsem si postavil na zem figurky vojáčků a skleněnou kuličkou jsem je z dálky bořil. Vtisklé tváře zde měl netradičně Wermacht, o to je to zajímavější pohled sledovat vývoj války i z druhé strany. Tuhle válečnou minisérie, kde se mísí fanatismus k vůdci, nadšení, strach, nenávist, vztahy a bezmoc, budete chtít zhltnout během jednoho dne. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je velmi těžké být Němec a psát scénář tohoto druhu. Je těžké kličkovat mezi předsudky, klišé, nesklouznout k sebemrskačství nebo naopak k sebeomlouvání či přímo výmluvám. Zůstat nad věcé a odvyprávět to, to je oč tu běží. Námitky mám, ale vážím si té práce za tím, a nebylo jí málo. Tvůrci myslím zvládli tuhle věc na takovou slabší jedničku. 85% Přál bych si, abychom se ke "svým tématům" dokázali podobně postavit i my... ()

wader 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší válečný film co jsem viděl. Tedy svoje sehrálo, že jsem to viděl celé na jeden zátah, což bylo hodně brutální (celý druhý den jsem měl pocit, že jsem na východní frontě :D) Absolutně syrové, naturalistické, brutální, ale přitom nepřehnané a uvěřitelné. K tomu přidejte dokonalý casting. Nestává se totiž často, že je 5 hlavních postav, a všichni herci vám jsou (mně byly) sympatičtí. "Einz, zwei, drei!" ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Bylo nás pět"...Obdobně jako Poláčkovic sága, tohle je plné smutku, protkané špetkou smíchu, šíleně emočně nadupané a hluboko dojmy zanechávající...Autentická kamera, příběhy obyčejných a pohled "z druhé strany" z tohohle kousku činí opravdový unikát...Achtung !!!! ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce výborně odvedená práce, že se jeden skoro neubrání srovnání s bratrstvem. že by záměr? (-; Ale jinak odporný alibismus dnešního německa, které se po desetiletích sypání si popela na hlavu snaží, lakovat minulost na růžovo. My nevěděli, Hitler nas podvedl. Normální němci nechtěli vraždit, za to můžou ti psychopati s bleskama na helmách. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nemci sa konečne prestali báť natáčať vojnové filmy. Táto miniséria teda vôbec nevyzerá ako TV počin. Bojové scény, digimestá, vymakaný dej, a pohľad z nemeckej strany. Škoda len druhej polovice druhého dielu a prvej polovice tretieho dielu, ktoré trochu znížili tempo, inak skvelé časovanie, fantastický feeling, či už na bojiskách alebo v zázemí, Videl som niekoľko filmov, ktoré mali možno vyšší rozpočet ale nedosahovali úroveň a kvalitu tohto seriálu. Zaujímavé prelínanie s dobovými zábermi, popisy pre lepšiu orientáciu diváka a ukázanie aj udalostí a situácií, o ktorých sa nevie, alebo sa zamlčiavajú ( AK, americký kapitán ). A úplne ma dostal záver, ktorý som nečakal a presne tak to mám rád. Skvelé. 5 z 5 ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Nikdo nezůstane takový jaký byl." ...Na doporučení kamaráda jsem konečně zhlédla tento třídílný film a musím říct, že ještě teď jsem plná emocí. Ludwig Trepte & Volker Bruch & Katharina Schüttler & Miriam Stein & Tom Schilling, ti všichni tu předvedli působivé herecké výkony. Německá kinematografie opět nezklamala mé očekávání. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Jsem poněkud v rozpacích. Němcům se povedlo zaujmout i dojmout, jen s tou historickou věrností si pohrávají poněkud velkoryse. Jejich partička sympatických hrdinů prodělává velký vývoj, od mladického naivního nadšení, přes deziluzi až po totální prozření. Jejich charaktery se mění a i jejich zrůdné činy jsou podávány s patřičnou dávkou ospravedlnění. Potud v pořádku, nic přece není černobílé. Jenže pak zjistím, že každý Polák je udavač nebo antisemita a každý Ukrajinec kolaboruje s Němci. Rusové jsou vykresleni přece jen „objektivněji“ – kolaborantka, násilník a citlivá židovka. Aha! Zajímalo by mě, jak by viděli Čechy anebo Slováky..? Bohužel, ve válečném běsnění si kdejaký xindl může vyrovnat své osobní účty, ale nějak nemůžu zapomenout, kdo tu válku vlastně začal. ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh, který mě dostal do kolen. Líbí se mi vyprávěcí složka filmu z pohledu Wilhelma. Nemůžu jinak hodnotit, než plnou palbou. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Seriál je jedinečný hlavně v tom, že válku zobrazuje z pohledu obyčejných mladých lidí, které, každého úplně jinak, ovlivnila. Co minisérii ve výsledku trochu sráží je, že působí až moc edukativně a schematicky, jak se na základě osudů pěti přátel snaží postihnout všechny aspekty války od operace Barbarossa až po její konec. Sled učebnicových příkladů. Navíc, tolik náhodných setkání a nepravděpodobných zvratů byla až doočíbijící, množství "deus ex machina" momentů mi lezl na nervy zvlášť ve třetím díle. Nicméně přesto všechno jde o silný a emotivní počin, zvlášť bereme-li v potaz, že jde o televizní produkci. O válce a jejím šílenství vypoví lépe než kdejaký epický válečný velkofilm se špičkovými efekty. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Excelentní německá televizní minisérie, která ve třech dílech obsáhne všechny zásadní peripetie druhé světové války z německého pohledu, a ukážeje je na lidských příbězích. Stranou nezůstává polská partyzánská jednotka (Armia Krajowa - hrají opravdu Poláci), otázka Rudé armády a znásilňování žen (hrají Rusové), deportace Židů, kulturní život za dob Třetí říše (spojený s nutnou kolaborací a procházení SSáckými postelemi). Herecké obsazení se mi zpočátku zdálo slabší, ovšem během druhého a závěrečného dílu si je prostě zamilujete. Jediné důvod, proč nedávám plný počet je fakt, že základní pětičlenná kamarádská parta se spolu běhěm děje setkává více, že může náhoda připustit, stejně tak je zarážející fakt, že všichni unikají smrti (v některých situacích už nad tím prostě nejde přivřít oči) a jsou prostě nesmrtelní. Ovšem závěrečné minuty vše napraví, konec je opravdu syrový a pěkně po germánsku chladný. Ale jinak paráda - to se vám skopčáci povedlo. A poláci si nemají na co stěžovat, jejich válečný a poválečný antisemitismus je celkem známá věc. Snad žádný jiný film nevylíčil pocity jedné ztracené generace - generace mladých lidí, kteří nepoznali nic jiného, než válku, se vším dobrým a špatným, co jen to slovo může přinést. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

85-90% ... WWII z pohľadu Nemecka. 5 kamarátov, ktorých každého osud vojna ovplyvnila inak. Ich cesty sa počas vojny rozchádzajú a občas pretínajú. Výborné, pútavé. Môže to vyzerať, že si Nemci týmto filmom umývajú ruky nad WWII, no zachytili obe tváre - natočené bez akéhokoľvek pozlátka. Hlavne pre tých obmedzencov, čo ešte stále hádžu všetkých Nemcov do jedného vreca a označujú ich za fašistov/nacistov. Boli tam samozrejme aj takí, ktorí skutočne verili Hitlerovej ideológii a boli by ochotní položiť aj život za ochranu Tretej ríše, no boli aj takí (a bolo ich dosť), ktorí videli nezmyselnosť celej tej "výpravy". ... Niekedy mi síce tie ich stretnutia prišli až príliš náhodné a to koľko toho prežili až neuveriteľné, no ale privriem nejaké to oko. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tato minisérie mi byla vřele doporučována mými známými. Nějakou dobu jsem s jejím zhlédnutím otálel a musím říct, že jsem osudy pěti přátel nějak zvlášť neprožíval. Snad šlo o, jak bych to řekl, o "mainstreamový" válečný příběh, který má v divákovi vyvolat nějaké emoce. Ve mně je na svých devadesát procent nevzbudil. Čeho si může divák v několika pasážích všimnout je, že válka dokáže z člověka udělat celkem zvíře. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitně zpracovaný materiál, ve kterém se podařilo po jednotlivých epizodách zachytit atmosféru 3 různých částí druhé světové války a reakce jednotlivých postav. Zajímal by mě rozpočet toho filmu, protože jsem z toho měl pocit, že se dívám na německou verzi Bratrstva neohrožených - především po stránce kamery, režie, akčních scén (kterých bylo imho tak akorát) a castingu. Setkáváme se s velmi mladými herci, kteří podávají tak přesvědčivé výkony, že bychom jim až věřili, že je to skutečně Greta, Wilhelm, Friedhelm, Viktor nebo Charlotte. A tady těchto pět prototypů "Němců" nám pokaždé představuje něco trochu jiného. Greta je cílevědomá umělkyně, která díky svému sebevědomí a sebedůvěře mnoho získá, ale také mnoho ztratí. Její přítel Viktor je Žid, který nebyl jak v předválečné, tak v poválečné době nikde vítán - ani v Německu, ani v Polsku, Rusku, dokonce ani v Palestině (četl jsem mezi dalšími hodnoceními narážku na to, že Poláci a Ukrajinci přece nebyli větší antisemité než Němci - těmto hlasům bych doporučil dostudovat si dějiny 19. a 20. století a srovnat množství pogromů v Německu a na Haliči;). Charlotte je zprvu nadšená svazačka, která později vystřízliví a stane se z ní vyhořelá zdravotní sestra, nešťastně zamilovaná do Wilhelma, který ji sice miluje, ale protože četl moc Goetheho, musí ji před svou spalující láskou uchránit a nikdy své city raději nevyjádří. A nakonec tu máme Friedhelma (Frieden = mír/klid), milovníka dekadentní poezie, který se z pacifisty stane mašinou na zabíjení, která velice dobře pochopí, že druhá světová válka nebyla o ničem jiném než "My, nebo oni". Ale i přesto,že takto napsaný může děj vypadat banálně, rozhodně stojí za to tuhle minisérii shlédnout. Na nic si nehraje, a právě to jí dává tak neskutečnou auru. Takoví byli předci dnešních Němců. Myslíte si, že my, Poláci, Rusové, nebo Američané byli lepší? Tak si to nemyslete. Všichni jsme jenom lidi a v lidech probouzí válka vždycky to horší. 80% ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

„NA ZAČÁTKU VÁLKY JSME BOJOVALI ZA NAŠI VLAST. POZDĚJI, KDYŽ JSME ZAČALI MÍT POCHYBNOSTI JSME BOJOVALI ZA KAMARÁDY, KTERÉ JSME NEDOKÁZALI OPUSTIT. ALE CO SE STANE, KDYŽ ŽÁDNÝ KAMARÁD NEZBYDE? KDYŽ ZŮSTANEŠ SÁM...? KDYŽ JEDINÝ, KOHO MŮŽEŠ OKLAMAT JSI TY. PROČ, PRO KOHO POTOM BOJUJEŠ? Bylo jich pět, byli mladí, naivní, zfanatizovaní a mysleli si, že válka bude brzo u konce......nebyla. Čekaly je dlouhé 4 roky, které je nadosmrti poznamenaly a změnily. Poutavé a uvěřitelné vyprávění té druhé, německé strany, které bylo vynikající hlavně v psychologické rovině a vykreslení charakterů hlavních hrdinů a toho, jak se hrůzy války na tom a onom podepsaly. Tohle se povedlo bravurně a rezonuje mnou ještě teď..... ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších co bylo o 2.WW natočeno. hodně realistické. Všech 5 postav a příběhů super. Hodně napínavé. Formát minisérií mám hodně oblíbený. Pohled z Německé strany je výborný, oproti "heroickým" americkým pohledů, kde Němci padají po stovkách, postavy jsou občas hrdinné, občas mají strach a občas oplakávají padlé kamarády tu je něco navíc - dekadence, úpadek, utrpení, ztráta naděje a hrůza z prohrané války na jejím konci. Podobně jako Stalingrad, nebo Pád třetí říše. Nedostatky: oproti třeba bratrstvu neohrožených je znát menší rozpočet, válečné scény jsou více minimalistické, ale v zásadě to neškodí a na seriálu není vidět lacinost. Příběhy postav se různýma náhodama možná až moc proplétají. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Perfektni! Konecne zase jednou pohled z jine strany, bez vsech tech americkych udatnych a neohrozenych beach boys. Misty malinko diskutabilni (Nemci si porad museji davat sakra majzla na to, co pusti na platno), ale celkove opravdu pusobivy televizni opus. Nejvic mi byla sympaticka Charlotte. ZDF se vytahla! Jinak Polaci byli sice poboureni, ze je (respektive jejich odboj) film ukazal jako antisemity, nicmene ja znam osobne docela dost Polaku a mohu konstatovat, ze vsichni do jednoho nesnaseji Zidy :-) Jo a uzivatele jako heavy66 nebo Zeck by meli byt zavirani pro nesvepravnost. Pripadne jim poustet furt dokola Bratrstvo neohrozenych. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Trochu by se to dalo přirovnat k Hobiitovi - tam a zase zpět :o). Výlet na ruskou frontu plnej ideálů a pak návrat plnej pachuti a deprese. Moc se tady nestřílí, ale to mi bylo celkem jasný, přecijen málo kterej stát rve do bojjovejch scén tolik prachů jako amerikáni. Tady se nám dostává pohled na 2.světovou očima němčourů... Něco jako film Stalingrad. A pokaždý to bylo stejný. Áda je přesvědčil, že je nikdo neporazí a vono to tak nebylo. Zajímavý příběhy jednotlivejch hrdinů, který se občas protnou v těch hrůzách válečných. Možná by stačil jen 2hodinovej film a né to roztáhnout do třech hodinupůlek. Ale je to v klidu... ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

1. 95%, 2. 80%, 3. 65% - Velké rozdíly v kvalitě těchto třech dílů. Ten první byl opravdu výborný, takhle nějak bych si válečné filmy představoval. Výborné bitvy hned několik scén při kterých se člověku tajil dech. Druhý díl už byl o něco horší ale stále dost kvalitní, líbila se mi především ta bitva u Kurska, škoda jenom že jí nebylo o něco více, no a třetí díl ten se vůbec nepovedl. Z války je toho opravdu už minimum a příběh pořád přeskakuje sem a tam, že se v tom člověk sotva vyzná. Nejsympatičtější postava je bezesporu mladší bratr kterého ztvárnil Tom Schilling. Určitě vám tento třídílný TV film můžu doporučit, skvěle ukazuje jaká 2. světová válka doopravdy byla a to ze všech stran, jak z pohledu vojáku, židů nebo sestřiček. Jediným mínusem je opravdu to jak ten děj neustále přeskakuje sem a tam, to byla velká chyba. Přesto dávám pěkné čtyři body. ()

Reklama

Reklama