Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Recenze (249)

vangobseck 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, neúspěšná-německá verze legendárního sovětského eposu Osvoboždenie. Neúspěšná nejen z toho důvodu, že německá armáda prohrála válku. Kromě filmu/televizní série Das Boot si nemůžu vzpomenout na jinou německou sérii, která by tak rozsáhle pojednávala o válečném pohledu Němců. Podle mého názoru Unsere Mütter, Unsere Väter podává dobré a poměrně vyrovnané znázornění toho, jak válka na východní frontě asi probíhala. Bojové scény jsou věrohodné, a to i vzhledem k nízkému rozpočtu (14 milionů € je sice velmi vysoká částka pro německou televizi, ale přihlédneme-li k jiným produkcím shledáme ji zcela jistě nízkou). Má kritika má na úvod charakter army fetišismu, kdy si můžeme v prvním díle během zahájení operace Barbarossa (červen-konec léta 1941) povšimnout užívání modelu kulometu MG 42, který začal být vyráběn až v roce 1942. Ve stejném díle Rusové ovládají Panzerfaust, který byl nasazen německou armádou až od roku 1943. Dále mám trochu problém s časovou osou v případě dezerce Wilhelma, když si uvědomíme posun fronty po Kursku (pozn. přibližně 100 km na západ), musela by německá vojenská policie operovat hluboko v sovětském prostoru. Autoři také ignorují pravděpodobnost náhod v setkáních všech pěti hrdinů (to mi vrtá hlavou asi nejvíc). SPOILER. Souhrnem se dostaneme k závěru, zdravotní sestra je blbá jako kdoule, zpěvačka je děvka, židovský kamarád je vždy v nevhodnou chvíli na špatném místě, a vývoj postav dvou vojáků je jen matoucí, zde sledujeme nedokonalý vývoj charakterů obou bratrů, zejm. u mladšího Friedhelma. Ony podivné transformace postav příběh degradují asi nejvíc (pro příklad z bookish Friedhelma se stává krvežíznivý hardliner nebo Gestapem odvlečená židovka se konečně čirou náhodou objevuje v sovětské uniformě vrchní sestry s hrudí posetou medailemi). Naopak s čím problém z daleka nemám je akcent antisemitských nálád uvnitř AK a u Poláků obecně. Nebylo to poprvé, co byl takto znázorněn. ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že mi některé situace v tomhle nedávaly smysl, ale bylo to dobré a koukatelné, takže za mě určitě fajn.Hold, bylo nás pět.A příběh může začít. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Slzy v očiach a zimomriavky po celom tele. Nemci sa snažia vysporiadať sa so svojou minulosťou a takmer zakaždým vznikne klenot. Za všetky Stalingrad, Pád tretej ríše, Vojnová generácia ... ()

Aleix 

všechny recenze uživatele

Tohle se moc povedlo. Oproti ruským a americkým válečným výpravám divák oželí minimum bojových scén za cenu skvělé atmosféry, výpravy a syrovosti doby. Herci byli skvělí ,pro mně neznámí ,přesto jsem 3 díly po 90 min dal za jeden den. Zajímavý pohled na válku z druhé strany němců je málo vídaný. Vždy se dá najít nějaká chyba na kráse nebo zbytečný patos , ale tady mi to vůbec nevadilo. ()

windows 

všechny recenze uživatele

Tolik skandální a tématem probíraný film. Mě uchvátil. Je suprově natočený. To, že dnešní Židé a lidé, jenž se válka dotkla a po bulvárech tento film odsuzují, jenom dokazuje, že zde máme po dlouhé době vynikající válečné dílo! ()

lakiboy 

všechny recenze uživatele

Niečo také som už dlho nevidel. Tretia, záverečná epizóda predpokladala emočné orgie. I stalo sa. "Prečo to pre mňa robiš? -Inak to nikdy neskončí." ()

viky13 

všechny recenze uživatele

Setkáváme se s pěti mladými německými lidmy na začátku války. Každý z nich se vydá jinou cestou a my tak můžeme sledovat příběhy pěti různých charakterů. Dvou německých vojáků, z nichž jeden jde do války s přehnaným entuziasmem, kdežto ten druhý už ví, co ho čeká. Jedné německé zdravotní sestry, jednoho žida a jednu civilistku stále žijící v Berlíně. Na začátku bylo pět přátel, kteří si dali slib, že se o Vánocích opět sejdou. A nakonec se i sejdou, jen o 4 roky později a budou jenom tři. Friedhelm Winter : "Ze začátku jsme bojovali za zvou zemi, za svoji vlast, později za své přátelé. Za co ale bojovat, když už jsou všichni naši přátelé mrtví?" ()

Linzi 

všechny recenze uživatele

Jsou některé filmy, na které bych povinně posílal studenty středních škol (nebo je promítal ve školách). Tahle trilogie rozhodně patří mezi ně. Ať je to s některými vykreslenými událostmi, jak chce (včetně skvěle zakomponovaného příběhu pěti přátel) - ať zcela podle pravdy nebo zase tak úplně ne, každopádně se mi honí hlavou ,,nechápavé myšlenky", ve smyslu: Tohle je opravdu tento svět? Tohle všechno se opravdu stalo? Tohle je/bylo součástí našeho života, smyslu tohoto života, tohoto světa?! Proč tohle Bůh dopustil?!... Neuvěřitelné, a přesto se to stalo. Obětí této války byli vlastně všichni, i ti ,,zmanipulovaní" Němci - němečtí vojáci: ,,Jsme jen lidskej dobytek na jatkách", jak zaznělo ve filmu, aneb: ,,Tohle není normální válka, tohle je ideologie." ... ,,Válka v nás ukáže jen to nejhorší". ... Opět škoda, že tato trilogie je "jen TV Film". Tohle (by) mělo jít do kin a myslím si, že by (nejen) mně, nevadilo sedět v tom kině celých 270 minut. ,,Bavila" mě každá minuta a téměř neustále jsem měl slzy v očích, naopak ,,krve a hlasivek, by se mě jeden nedořezal"... ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne n-e-s-k-u-t-o-č-n-é. Zhliadol som to celé na jedno posedenie a tak komplexne vykreslený bordel a drsnosť vojny som ešte asi nevidel. Vždy to bolo buď utrpenie vojakov, alebo civilistov alebo... . Lenže v "Unsere Mütter, Unsere Väter" je to všetko pokope. Tam kde niekto videl kolaborantských Ukrajincov, alebo antisemitizmus v Armija Krajowa (mimochodom to isté bolo v slovenskom Nedodržanom sľube) v kontraste s "čestnosťou" Nemcov som ja videl to, že vojna nie je nikdy úplne čiernobiela. V "dobrote" hlavných hrdinov som ja videl postupnú dezilúziu z "konečného víťazstva" a nadšenia z boja za Väterland a Führera (a stále tam boli radoví Nemci čo v nich videli zradcov). ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Päť priateľov, päť osudov. Pohľad na zmeny životov, do ktorých vstúpila vojna. Pekne rozpracované a aj podané. To, že Nemec rozpráva o tom čo vidí a ako to vidí je čisto subjektívny počin a netreba za všetkým vidieť skreslovanie dejín. Berme to ako film nie ako dokument. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Konečne film o druhej svetovej vojne aj troška z iného pohľadu. Nemci ma prekvapili a natočili výborný príbeh o osudoch piatich kamarátoch, kde dvaja z nich boli vojakmi Wehrmachtu. Určite sa jedná o najoriginálnejší a najlepší film z obdobia druhej svetovej vojny, čo som od vydania seriálu Bratstvo neohrozených videl. Tiež ho aj nazvali 'German Band of Brothers.' Na to, že ide o TV film je to na lepšej úrovni než väčšina vysoko rozpočtových "trhákov", ktoré okrem špeciálnych efektov nemajú čo viac ponúknuť. Výborný príbeh, hudba, herci a tiež veľmi dobre zrežírované. Dôkaz toho, že aj s nízkym rozpočtom sa dá natočiť kvalitný film. ()

kedu 

všechny recenze uživatele

Je velmi dobře, že existují filmy informující diváka v rozporu s poválečnou propagandistickou mašinérií vítězných mocností, které se nijak neštítily vykreslit vše německé, jako to nejhorší, nejstrašnější a nejzkaženější. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Konečne pohľad aj z druhej strany. Bez tradičného amerického pátosu, bez veľkých hereckých mien. Z hrdinov sa stávajú odpadlíci, idealisti zatvrdnú a naivné devy pochopia, že život nie je ideológia...Vojna máva mnoho obetí, ale iba hŕstku víťazov... ()

Hjuud 

všechny recenze uživatele

Super! Nejlepší na těchhle nových válečných filmech je to, že lidské bytosti jsou zde vyobrazeny realisticky, každý podlehl nějaké určité ideologii, mašinérie války semlela každého jedince úplně jinak. Palec nahoru dávám za zakomponování málo známé Polské zemské armády, v níž mimochodem také panoval silný antisemitismus. Druhá světová válka byla komplexní událostí, ve které se mísily rozličné osudy a tento film tuto komplexitu postihnul velice kvalitně. ()

thomasnikrs 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasně zpracovaný pohled na válku nezávislýma očima pětice lidí, kdy každý z nich začíná válku jinak. Příběh trvající 4,5 hodiny shtnete tzv jedním dechem, kdy situace se mění naprosto nečekaně a když si ke konci myslíte, že víte jak vše dopadne, omyl je pravdou. Taková válka byla, lidi tvářící se jako naprostí drsňáci a vlastenci končí jako zkrachovanci a někdy i kolaboranti a naopak lidi, kteří se jevili slabí a na okraji společnosti se stávají hrdiny a oddanci svému cíli do posledního dechu. Dodnes jsou mezi námi námi nepotrestaní a potkávají se se svými obětmi. Tak tohle se Němcům opravdu povedlo, klobouk dolů***** ()

DassemUltor 

všechny recenze uživatele

Seriál bych normálně hodnotil na plný počet. Jeden z důvodů je i to, že je to z německého pohledu. Což této látce tuze chybí.. ach co bych dal třeba za Band of Brothers z pohledu Němců. To je ale z různých důvodů velmi těžké.. Důvod proč dávám pouze tři hvězdy je ten, který krásně shrnul uživatel Zeck. Naprosto s ním souhlasím, nemá cenu to tady vypisovat, přečtěte si to od něj. Takže pocitově bych okamžitě dal plné hodnocení a těch 90% si to z určitého úhlu pohledu zaslouží, ale ta míra alibismu mě prostě štve natolik, že nemůžu. Wehrmacht je plně odpovědný za obrovskou škálu zločinů proti lidskosti a moderní snaha svádět to pouze na SS nebo Einsatzgruppen je mylná a nechutná. Naše každoroční vzpomínání na Lidice je z pohledu dnešního Polska, Běloruska, Ukrajiny a Ruska poněkud úsměvné - takových vesnic tam bylo tolik, že se to snad ani nedá spočítat.. Ale jinak je ten seriál skvělý a doporučuji. :) ()

subic 

všechny recenze uživatele

Příběhy mladých Němců, který byli převálcováni válečnou propagandou a poté i samotnou válkou na východní frontě. Nějak si nevybavuju jiný film či seriál přímo o německých vojácích, jak se hnali na Moskvu a pak byli tlačeni zpět. Dám jen 2 frčky, protože jsem se u toho docela dost nudil. ()

Reklama

Reklama