Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Recenze (249)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Co napsat na obranu národa, který ztratil své obranné mechanismy a nechal se zaslepit, zmanipulovat do té míry, že rozpoutal největší válečné zvěrstvo v lidských dějinách? A co je vlastně měřítkem pravdy? I německý agresor měl svoje mrtvé, raněné, zničené osudy, ztracenou generaci, i tak vypadala válka z německého pohledu. Je jistě mnoho pohledů jiných a pravd trpčích než optika současné německé veřejnoprávní televize, to ale nic neubírá na tom, že stojí za to seznámit se též s pravdou, kterou nenapsali vítězové, nýbrž viníci (příčí se mi říci oběti)...vlastně klobouk dolů před takovouhle sebereflexí...zvláště v komparaci se sebereflexí českou a všemi těmi ostalgií páchnoucími Vyprávěj... Po formální stránce standardní moderní televizní produkt, který má jednu výraznější slabinu, totiž že trpí (zvláště v závěrečném dílu) přehnanou překombinovaností, scénárista Stefan Kolditz si zřejmě předsevzal, že musí navýšit míru náhody na úroveň severské detektivky, tolik nepravděpodobných ,,náhodných" setkání a prolínání osudových drah hlavních (pěti) hrdinů by nevyprodukoval snad ani Jo Nesbø... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono není nikdy nikdy na škodu vidět druhou stranu barikády při jakékoliv válce. Ono se totiž často ukáže, že i ta špatná strana jsou většinou úplně stejní lidé jako my všichni ostatní. Lidé se svými dobrými stránkami, ale i se svými špatnými stránkami. A já jsem rád, že Němci konečně našli sebevědomí takové, aby nám i svůj příběh dokázali odvyprávět. A i když to udělali skrz televizní peníze, pořád nemůžu říct, že by tenhle mini seriál nestál za to. Pojem TV film na něm totiž není vůbec znát. Obsahuje naprosto skvělý příběh party kamarádů, kteří se kvůli válce rozdělí a kameraman prostřednictvím své kamery vypráví příběhy každého z nich. Mělo to hodně do sebe. Němci zde na sebe byli tvrdí, ale nejenom na sebe, ale i na různé národy po celé Evropě. Pojem sebereflexe se tak odráží i na další tábory, což si myslím, že ne každý dokáže zkousnout. Objevili se zde jak dobří lidé, tak špatní lidé. Což je vlastně válečný standard. Objevili se tak díky tomu jak emotivní scény, tak scény u kterých Vám bude zle. Technicky vzato já téhle sérii nemám vůbec co vytknout. Takhle vydařený příběh z války jsem hodně dlouho neviděl a byla čest ho vidět na dlouhém takřka 300 minutovém formátu. A přiznám se, že bych vydržel klidně i víc. Němci tak opět potvrdili post filmové země, která se nejlépe umí poprat se svojí minulostí. Nejlépe a dost razantně. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BYLO NÁS PĚT. PĚT PŘÁTEL. VYROSTLI JSME V JEDNÝ ČTVRTI, ZNALI SE OD MALIČKA A NEMOHLI SE VÍC LIŠIT.“...... /// …a měla jim patřit budoucnost (aspoň některejm…). Červen 1941 – je radost útočit! Dva na frontě, jedna v polním lazaretu a páreček doma. Střih sem, střih tam, všude se něco děje. Židovskej přítel má svoje starosti, kluci na východní frontě taky….. Jako bych četl knihu (jen řečnickej výraz vole…). Děj běží a čovek sedí a vstřebává (nenásilně) informace. Bližší vztah k postavám si buduju vcelku dost z pozvolna. Seriál se vyhejbá scénám, na který nemá prachy. Nečekejte davový scény, bitvu u Kurska, atp. Tvůrci nedělali pokračování ,,Ryana“, ale jde o projekt pro televizi, proto je třeba vocenit, že těch pár válečnejch okamžiků je natočenejch (hlavně díky kameře) zajímavě. Spíš vypráví vo tom, že vojna dělá z kluků chlapy a z holek …. vlastně taky. Za pochodu (a po upuštění od naivních idejí) se učej, co je či není správný a náš pohled na věc se může lišit. Ale kdo z vás musel někdy konat tak, aby přežil? Asi hlavně vo tom je tahle minisérie. Proběhne všeobecný okamžiky těch let a zaměřuje se na 5 osudů, který se (samozřejmě) taky křížej. Mladejm Němcům ukazuje, že fašismus byl totalitní režim a že to, co tenkrát bylo, bylo špatný. Vo to víc člověk lituje, že nebylo víc prachů na kompars, pyrotechniku nebo červenou barvu. Možná, že pak by i ty charaktery lezli líp pod kůži. Rozhodně je zde míň romantiky a víc myšlenek než přinesl Birdsong. Možná, že je to i větší drama, páč vlastně furt čekáte, kdo že to vlastně nepřežije. 3* by byly málo. Dávám 4 a budu přemejšlet, jestli si The Promise nezaslouží hvězd pět! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem pacifista a mám jít do války. 2.) Tenkrát jsme si s chlapama v Rusku řekli: ,,UVIDÍME SE V BERLÍNĚ“ (že nás kurva hnali….). 3.) Thx za titule ,,wolf225“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tragický alibismus dnešních Němců, který si nehezky vyprojektovali do tohoto filmu, jenž ze zcela nepochopitelných důvodů dostal punc sebereflexe, kterou jsem v těch třech dílech neviděl ani z vlaku. Skutečnost byla taková (a dle nedávného detailního procházení záznamů Wehrmachtu samotnými německými historiky), že válečných zločinů se na východní frontě dopouštělo až 80 % všech divizí (jednotky SS započítané pochopitelně nejsou), a co jsme z této skutečnosti mohli vidět za ty tři díly? Kolaborantské Ukrajince, kteří střílejí a odváží židovské děti (vojáci Wehrmachtu protestují), příkaz zastřelit politického komisaře (voják Wehrmachtu protestuje), permanentně zhnusené vojáky Wehrmachtu z toho, že střílí lidi (vždy ale divákovi výstřel zdůvodní: "oni by to udělali taky", "chtějí nás zabít"), Němku, která zachraňuje žida, naproti tomu polskou partyzánskou skupinu, která opovrhuje židy ještě víc než samotnými Němci a skoro jednoho popraví, i když s nimi bojoval celou dobu, udavačskou Němku, která ale v závěru nasazuje vlastní život za záchranu kolaborantské Rusky, udanou židovku odvezenou na popravu, ze které se ale nakonec vyklube komunistický voják Rudé armády velící ožralým prasatům chtějíc znásilnit zdravotní sestřičky (Němky), běžného ruského vojáka ošetřovaného v německé polní nemocnici, kde dochází prostředky i pro samotné Němce... Mám pokračovat? Všechny díly v podstatě svalují vinu na ty neurčité "nacisty", případně alibisticky hlásají: "Poláci nesnášeli židy stejně jako my" a z hlavních hrdinů (Němců) dělají buďto naivní pitomečky (věří propagandě, ale jinak jsou v základu hodní) nebo zcela čestné muže ve zbrani, kteří šli bojovat proti Rusku za svojí vlast... Ani náznak všeobecné "nálady" v řadách Wehrmachtu nezastavitelně se valícího při operaci Barbarossa na východ, kdy sami vojáci pod tíhou propagandy a vlastních úspěchů považovali sami sebe za nadlidi, nadřazené bytosti, které čistí prostor pro dokonalého Němce (výpovědi samotných přeživších veteránů z východní fronty). Proboha, kdyby alespoň za něco stál ten scénář a všechno nestálo na tragických postavách kámošů z Berlína, kteří se nahodile potkávají po celé východní frontě dvakrát za díl někde v lese, nemluvě o té účelové čestnosti, která jim vždy trčela až z prdele. Nepovedený pokus o Bratrstvo neohrožených, s tím rozdílem, že tady jsou v hlavní roli náckové ... Pardon, udatní a čestní němečtí vojáci a pak pár odporných nacistů, kteří jim občas přikázali někoho popravit, což obratem zkritizovali. Německý divák tedy bude vědět to podstatné, "Unsere Väter" nebyli zločinci a "Unsere Mütter" nebyly udavačky, všechno to byl ten Hitler a pár ostatních pomatenců. 40% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti není zase takovou novinkou podobně postavený příběh z německé strany. Můžeme jmenovat klasika E. M. Remarquea a jeho Čas žít, čas umírat, či další podobně vynikající knihu od Dietera Nolla Dobrodružství Wernera Holta. A našly by se i další. Výše uvedené přece jen představují absolutní literární špičku, na kterou scénář Unsere Mütter, Unsere Väter nedosahuje. Na to je v něm místy až příliš prvoplánovosti, neuvěřitelných náhod, drobných, avšak nepřehlédnutelných chyb historického a technického charakteru. Ale přesto. I přesto jsem právě teď (a to právě znamená asi v půl čtvrté ráno) dokoukal po celovečerním zátahu poslední díl jedné z nejlepších a nejhodnotnějších televizních záležitostí poslední doby. Němci, musím jim to přiznat, zase zaváleli, po dílech jako Der Untergang, Baader Meinhof Komplex a dalších přišli opět s něčím ze špičky. Ano, výtky mám a s řadou toho, co napsal Zeck, souhlasím. Ale na druhou stranu jde o zachycení proměny člověka v šílené době a prakticky všichni z pěti hrdinů, vlastně paradoxně až na poručíka Wilhelma Wintera, spáchali něco, co se dá označit za sviňárnu. A zajímavý je, že většinou to postava spáchala ne v době bezbřehého nadšení, ale naopak deziluze. Z deziluze lidé dle mého konají jak to nejlepší, tak to nejhorší, záleží v tu chvíli jen na nich. Nejvíc patrné je to u Friedhelmovy postavy. Skvěle zahrané a přes zmíněné chyby tak působivě natočené, že mé počáteční rozpaky a představa, jak postupně začnu v komentáři vyjmenovávat, že tamhle nemůže bejt vrak T-34/85, že hodnosti SS se neoslovovaly "pane", ale pouze hodností a tak dále, nakonec naprosto ustoupily do pozadí. Scéna, kdy Viktor přijde po válce na úřad a najde tam pracovat bývalého nacistu pod vedením amerického důstojníka byla takovou třešničkou, velmi mi připomněla starý český vtip "to jste si spletla dobu babičko." - "Dobu možná, ale vás určitě ne." Jen jsem si nemohl nevšimnout, jak negativně z filmu vycházejí příslušníci Armije Krajowe. To bylo možná přece jen moc, a to nejsem zrovna fanoušek Poláků. Na druhou stranu nelze si zastírat, že válka není nikdy černobílá. Tak, že bychom konečně my taky něco...? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro zemi, která byla ve válce agresorem a nota bene tu válku i prohrála, je choulostivější se s podobným tématem vypořádat, zvlášť když je na krku obvinění z genecidy a slušná várka válečných zločinů. Německá televize se pokusila s kostlivci ve skříni vypořádat ambiciózní minisérií. Nejlepší a v podstatě jediná rozumná cesta, jak se s bolestnou minulostí vypořádat, je prezentovat vítězství Spojenců nikoliv jako porážku Německa, nýbrž jako porážku fašismu a osvobození země od nacistické diktatury. Viděl jsem už dost německých filmů, kde se to jen hemžilo antifašisty, kteří neměli na práci nic jiného než zachraňovat Židy před transporty a pomáhat odbojářům, kde si člověk jen říkal, odkud se ten režim vzal a jak mohl fungovat, když evidentně neměl žádné stoupence. Nemyslím si ale, že jde o tento případ. Můžu sice Našim matkám, našim otcům vytknout řadu drobností, ale když si spočítám všechna pro a proti, jde podle mého soudu o zatím nejlepší německou práci na dané téma, minimálně v seriálu pro široké vrstvy diváků. Samozřejmě indoktrinace nacismem byla díky dlouhodobému působení Hitlerjugend na mladé vojáky větší než seriál předjímá, ale to podstatné sděluje přesvědčivě. Kdyby se každý národ vyrovnával s běsy minulosti aspoň takhle, můžeme si v mnoha ohledech oddechnout. Příběhy pětice seriálových kamarádů pomáhaly v Německu těm, kteří 2. světovou válku osobně nezažili - a těch je v dnešním Německu konec konců drtivá většina - vytvořit si názor na nejtemnější období svých moderních dějin a z postav podobným těm ze seriálů učinit vzor a součást poválečné demokratické a antinacistické identity. Na čistých 5* to sice nevidím např. proto, že tam absentuje německá herecká extraliga (tím ale rozhodně neříkám, že by herecké výkony byly špatné), nebo proto, že scénárista, jak už to u podobných rozsáhlejších děl bývá, někdy ujede. Např. to, jakým způsobem se scénárista vypořádal s koncem Friedhelmovy válečné databáze, vypadá určitě strašně hezky a pateticky ve scénáři, ale v praxi to odporuje duchu postavy a realitě posledních válečných dní říše. Daleko praktičtější a pravděpodobnější by byla kulka do zad při pokusu o přechod do zajetí. Na druhou stranu, ten nedokonalý seriál je mi tak sympatický, že asi zamhouřím oko. Každopádně podle mého soudu jeho kvality výrazně převyšují populární německý snímek Stalingrad. Celkový dojem: 85 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající TV minisérie, která by se nechala bez problémů nazvat televizním románem. Německý pohled na válku bez příkras a přílišného obhajování, navíc dostatečně nekompromisně a cynicky. Herci hrají všichni na maximum, zmíním především Volkera Brucha a Marka Waschkeho v úplně odlišné roli, než zde. A ačkoli závěr (potažmo poslední díl) je dosti románový, cejch jedné z nejlepších podívaných na téma Němci a "Hitler krieg" tomu nic neodpáře. 95%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně nebyla nejlepší volba pro chill-outovou neděli u televize. Usedala jsem k tomu příjemně naladěná a odcházela jsem emočně tak zdevastovaná, že jsem nemohla spát, haha. Pro mě tuto sérii nejvíc vystihuje slovo "civilní." Tvůrci si opravdu dali záležet, aby hlavní hrdinové byli tak nedokonale sympaticky lidský, jak to jen jde a velmi dobře se jim podařilo ukázat postupně na každém z nich, jak je válka psychicky změnila. Což já dost oceňuju u každé produkce, a i zde to vyšlo. Velmi hodnotná výpověď jako o válce celkově, a co dělá s "obyčejnými lidmi," tak jako pohled z německé strany. Vynikající herecké výkony hlavní pětice, z nichž mě nejvíc sebral Tom Schilling, se postaraly o tu pátou hvězdu. Nemůžu než doporučit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Famózna, filmová mini séria s vojnovou tematikou, ktorá teda rozhodne nepatrí medzi moje najobľúbenejšie. Nuž ale, keď tento snímok disponuje snáď všetkým, čo má vojnový film predstavovať, ponúknuť. Kam sa hrabú tie americké kokotiny s grcoidným, vlasteneckým nádychom o hrdinoch, ktorí sú jebnutejší ako ten najväčší retard zo špeciálky (Hacksaw Ridge). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Předem se omlouvám, že nesdílím hromadné nadšení. Tato minisérie mi byla několikráte doporučována, současná německá tvorba mě zajímá, ohlasy pozitivní, nebyl tedy důvod neusednout k obrazovce. O druhé světoé válce se natočilo už tolik filmů, že je velice obtížné vyhnout se jakémukoli klišé, napsat nějaký originální scénář, který by nepřipomínal žádný z dříve natočených filmů. I když se nesnažím vyvolat si filmy předchozí, naskakují sami. Použití tří kamarádů, kde každý z nich stojí na jiné straně bylo už ve filmu Mladí lvi. Zde se k tomu připojila děvčata, jedna se stane ošetřovatelkou (Náhrdelník) druhá spí s oficírem, aby sehnala doklady pro svého přítele a pomohla si ke kariéře (Černá kniha). Závěrečné probírání papíry mi vybaví Ivanovo dětství. Jednu chvíli jsem se obávala idylického závěru, kdy všech pět přežije vojnu s nějakými těmi šrámy. Jsme svědky řady těžko uvěřitelných příběhů, které by v reálném životě skončili mnohem dříve zastřelením. Nechci příběh bagatelizovat, je určený současnému divákovi a je napsán tak, aby vzbudil emoce a zasáhl. Trilogii vnímám jako poctivou snahu současných tvůrců vyrovnat se pravdivě s minulostí svých dědečků a otců.                                                                 Zajímavé komentáře: fragre, flanker.27, Ivoshek ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Buď jak buď, tohle vyprávění německou optikou je dobře udělaný seriál a zdobí jej jen a jen dobrá filmařina. Lze dokonce říci, že skvěle ukazuje v neztenčeném rozsahu objektivně i věcně demagogickou politiku německé válčící strany. Zajisté lze připustit, že zde tvůrci mytizují obětavost vojáků, kteří zastupují agresi. Ale nechci to rozebírat, to by znamenalo ponořit se do toho hlouběji. Proto to hodnotím, jak už bylo výše napsáno. Ovšem nejdůležitější je to, že mě seriál bavil a zaujal zajímavým dějem, protože je pojat realisticky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vojna z nás vytiahne to najhoršie..." Maximálna spokojnosť. Na úvod trailer alebo dlhší klip ukážkami so skladbou od Sabatonu. Tak reflexnú sondu do vlastných radov a minulosti treba vážne pochváliť. Vždy som túžil vidieť niečo podobné, čisto nemecký pohľad. Čiastočne mi to vynahradili filmy ako Pád tretej ríše alebo nedávna Valkyria. Vždy som chcel vidieť skôr bežných vojakov wehrmachtu. Tu som ho dostal. Príbeh dvoch bratov a ich troch priateľov je dostatočne pútavý a silný, tých pár príliš náhodných stretnutí, človek odpustí. Je to TV film, ale presne ako vo filme Birdsong to na ňom vôbec nie je vidieť. Veľké bojové scény tu nie sú, ale ani mi nechýbali. Vždy som si cenil skôr tie "komornejšie" pouličné boje a tých je tu dosť. Scéna prepadu telegrafickej stanice, ktorá stála životy takmer celej jednotky, nesie v sebe všetko potrebné. Akciu, adrenalín, krv i nezmyselnosť hazardovania s ľudskými životmi. "Pre toto?" pýta sa Friedhelm po všetkom... Áno, aj pre zničenú bezvýznamnú budovu, či kus ulice bolo nemecké vedenie ochotné obetovať toľko životov. S výnimkou bojových scén sa film nesie skôr v pokojnom tempe, poháňa ho skvelá hudba, ktorú zaregistrujete zvlášť vo vypätých momentoch. Herecké výkony sú špičkové, najviac ma však zaujala ústredná dvojica bratov v podaní výborného T. Schillinga a V. Brucha. Celkovo film hodnotím veľmi pozitívne. Na obrazovku sa dosť hodnoverne podarilo preniesť väčšinu známych udalostí. Od počiatočného nadšenia až po frustráciu a rozprášenie nemeckej armády, hailujúcich a krutých Ukrajincov, fanatických veliteľov-oddaných nacistov, nemeckých zbehov, nemecký trestný prápor, Rusov, ktorí sa tiež so zajatcami či nemocnými nemaznali i neuveriteľné prezliekanie kabátov po vojne - je tu toho dosť. Možno si toho tvorcovia naložili až príliš, chcelo by to ešte jeden diel, ale aj tak som veľmi spokojný. Vojnový fanúšik a nielen on, si príde na svoje. 90%. ++++++++ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Uživateľ Zeck dosť kriticky poukázal na fakt, že si niekto z Nemcov dovolil protestovať proti vraždeniu a celkovo kladne vykreslených Nemcov. To si vážne myslíte, že všetci Nemci boli vraždiace stroje bez srdca? Že nemali vlastní názor? Že narukovali a hneď im pripadalo úplne normálne vidieť vraždiť ženy a deti? Hlavné postavy ukázané skôr pozitívne robia i zlé veci, na druhej strane hajzlov a zradcov je tu až-až. O Nemcoch s rozumom, názorom i odvahou, bolo natočených dosť filmov, preto sa divím, že to niekto spochybňuje. Vždy tu boli i Nemci , ktorí to chceli zmeniť. Nikdy nič nebolo len čierne alebo biele. Film mal v Nemecku obrovskú sledovanosť, Poliaci si dovolili protestovať, kvôli ich protižidovskému postoju v AK. Podobne protižidovsky to vykreslili i naši nedávno vo filme Nedodržaný sľub a nikto neprotestoval. Poliaci a nielen oni, boli dosť protižidovsky naladený, takže ma to ich protestovanie trochu zaráža. Za ušami má takmer každý národ v Európe, nikto neprotestoval, keď ich tlačili do vlakov, práve naopak. Pomáhali im. Nenávisť a hlavne vidina rýchleho zbohatnutia sedela takmer všetkým. Každý národ si musí priznať svoje chyby, ale niektorým asi chýba trocha sebareflexie. () (méně) (více)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak toto je zatiaľ to najlepšie, čo som od Nemcov videl. Tradične to u vojnových filmov býva tak, že Nemci sú tí zlí a ostatní sa ich snažia stoj čo stoj zraziť na kolená. Vojnová generácia ponúka úplne iný pohľad. Na príbehu piatich priateľov nám ukazuje hrôzy vojny z pohľadu nemeckého národa. A nielen to, perfektne odhaľuje ten názorový posun, ktorý sa v hrdom národe odohral. Od nadšenia, pýchy a túžby po pomste, až k tvrdému precitnutiu, strate ilúzií a rezignácií. Ďalším skvelým detailom tohto diela je, že nerozlišuje dobré a zlé na Nemcov a tých ostatných, ale perfektne ukazuje, že je to o ľuďoch, nie o rase, či národnosti. Scenár znamenitý, bojové scény skvelé, herci dokonalí. Toto sa fakt podarilo. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

1.diel - 80%, 2 diel - 85%, 3.diel - 90%. Na televíznu produkciu fakt dobre. Príbeh ponuka niekoľko postav s druhej strany barikády a celá táto trojdielna séria nie je ani tak o výbuchoch (aj keď pár a dobrých sa ich tu nájde) ako o oddanosti k vlasti a priateľstve. 85% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nejdříve jsme bojovali za vlast, za Německo. Pak jsme bojovali proto, abychom nenechali kamarády ve štychu...Ale nyní, když všichni již padli... za co a za koho vlastně bojujeme? To co jsme napáchali, to nám jen tak neprojde... '' Tenhle seriál mne dostal. A to i přes to, že mám u tohoto typu filmů problém se identifikovat s hrdiny, kteří jsou okupanti. Těžko se mi sleduje jak přepadají cizí zemi a jak střílí nepřátele, kteří si jí brání... Film se snažil odprostit od ideologie a diváckých předsudků a ukázat nám pětici přátel (takový tehdejší běžný vzorek poplace), která vichr druhé světové války roznesl po Evropě. Hlavní děj se odehrává v Rusku, protože děj filmu začíná těsně před napadením Sovětského svazu. Zde také prožíváme první vystřízlivění hned první mrazivou zimu ze snadného postupu Polskem a Francií. Souhlasím s většinou, že se Němci v Rusku a ana Ukraině chovali jako zvěř a to vesměs veškerém jednotky, tudíž ne jen SS a ukrainské pluky. Propaganda Rusy (komunisty) přirovnávala vojskům ke zvěři a nutila jednotky se tak k nim i chovat. Tady opravdu tvůrci hrdiny dost idealizují... Ale možná, že jsme měli právě kliku na těch pár, kteří o věcech přemýšleli a kteří také pochopili ten obrovský podvod na sobě i na Německu. Proměnu můžeme sledovat nejen na zdravotní sestřičce Charlottě, ale zejména na bratrech Wilhelmovi a Friedhelmovi. Zatímco Wilhelm je voják z ocele a otcova pýcha, Friedhelm je filozoficky založený člověk s odporem k zabíjení za nějž se otec stydí. Ale válka oba semele tak, že první si začne klást nepříjemné otázky - proč, a druhý vzdaje se všeho bez problému popraví na rozkaz děcko. Krásná je věta frontového velitele Wilhelma poté co Wilhelm protestuje proti brutalitě SS: ,,Wilhelme, zapomeňte na svět který jsme znali...'' Válka zkrátka lidi mění ve zvířata. Obzvláště ty co mají moc a sílu. Film je spíše psychologický, i když několik hodně dobře provedených bitek také uvidíme. Seriál má klasickou nemoc všech seriálů z válečného nebo historického prostředí a to, že se hrdinové vždy nějak potkávají. Ačkoliv válka v Rusku se táhla na statisících čtverečních kilometrech, naše parta se tu a čas spolu setká. To se pak později týká i Polské lokace. Ale přesto přeze všechno to bylo řemeslně skvěle zvládnuté, na TV film opravdu dobře! Osudy hrdinů mne chytly za srdce i jejich proměna během války. Po dlouhé době jsem viděl zase hodně dobrý válečný film, který nezbývá než doporučit k vidění! U mne je to za 5 přátel na fotografii. * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jojo, je to rozdíl mezi tím, jaké má člověk pocity před vítěznou válkou, a jaké poté, co ji prohrál. Profesně dokonalý film vedený úpornou snahou poprat se s minulostí svého národa. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Určite by sa dali menovať rôzne filmové nedostatky (prekážala mi najmä občasná dejová vykalkulovanosť, kedy sa čírou náhodou stretávali hlavné postavy) a historické nepresnosti, ale trojdielnu snímku Unsere Mütter, unsere Väter som zhltol ako nič a jej sledovanie som si naozaj užil. Veľká spokojnosť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka mojej maličkosti, najlepší vojnový film z obdobia 2. sv. vojny aký som kedy videl. Aké príznačné, že sa to podarilo práve Nemcom. Film má všetky pozitíva, ktoré ponúkajú všetky kvalitné vojnové filmy, avšak ponúka toho omnoho viac. Nikde inde nenájdete takú komplexnosť a ucelený obraz všetkého čo so sebou prináša vojna. Od postupnej, geniálne opísanej strate ideálov, krutosti, bolesti, smútku až po brilantne rozpracovanú psychológiu hlavných postáv, ich vyrovnávaním sa s udalosťami, sami so sebou až po konečnú zmenu ich charakterov. Takto s človekom dokáže zamávať iba realita vojny a v snímku sú všetky tieto aspekty rozpracované absolútne s precíznou dokonalosťou. Možno by som vytkol prehnanú nenávisť Poliakov k Židom, ale to je v tom mori pozitív a celkového geniálneho výsledného dojmu iba nepodstatná hlúposť. Za mňa 300% :). ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poutavé a vtahující. Příběhu však škodí množství "cliffhangerů" a jiného zneužívání nepravděpodobných náhod, takže divák časem hrdinům hrozící nebezpečí přestane brát vážně. A ani míra nenakaženosti hlavních postav nacismem nepůsobí věrohodně: že by Němka, která celé dospívání prožila v Hitlerově stínu, chodila bez mrknutí oka s Židem se mi jeví za vlasy přitažené. Takové skutečnosti žádají vysvětlení, jinak totiž působí jako pouhá úlitba (jistě správné) myšlence, že "nebyli všichni stejní". ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, já si z těch čtyř a půl hodin užil každou minutu i sekundu. Ač by se tak dle námětu mohlo zdát, minisérie se nevyžívá v sentimentalitě a patosu, ale skutečně prezentuje krutost války z německého pohledu, což, přehlcen americkou a sovětskou/ruskou produkcí, vždy velmi ocením. Zvlášť, když je to tak povedené jako Unsere Mütter, Unsere Väter... ()

Reklama

Reklama