Reklama

Reklama

First Orbit

všechny plakáty

Recenze (4)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Celosvětová premiéra filmu se uskutečnila 12. dubna 2011 v den 50. výročí prvního letu člověka do vesmíru. Myšlenkou a snahou tvůrců filmu bylo zprostředkovat atmosféru tohoto letu a přiblížit divákovi to, co asi viděl a prožíval první kosmonaut Jurij Gagarin. Film obsahuje panoramata Země v HD kvalitě, historické záběry a dříve nezveřejněné záznamy radiového spojení Gagarina se Střediskem řízení letů. Panoramata natočil italský astronaut Paolo Nespoli na Mezinárodní vesmírné stanici, která se ocitá na orbitě Gagarina ve stejnou denní-noční dobu historického prvního letu pouze jednou za 6 týdnů. Pro hudební doprovod k filmu byly použité skladby Philipa Shepparda z jeho alba "Cloud Song". Film trvá 99 minut, let Jurie Gagarina trval 108 minut. ___ Film samozřejmě neosloví každého - vesmír na obrazovce již nikoho nepřekvapí, nejsou tu ani žádné akční scény, navíc 99 minut je skutečně moc v dnešní době. Nicméně film lze pojmout mimo jiné i jako vizuální a časový experiment - divákovi si stačí představit, že se nachází, oblečený do skafandru a nehybně připoutaný ke křeslu, v těsné kabince prvního letového modulu, úplně sám a bez možnosti cokoliv podniknout, může se však dívat na něco, co ještě žádný člověk neviděl - na Zemi, nebe a hvězdy jen skrze sklo iluminátoru. ___ Film je k vidění na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=RKs6ikmrLgg&feature=watch-now-button&wide=1 nebo http://www.youtube.com/firstorbit . Oficiální website filmu: http://www.firstorbit.org/ ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Potešil som sa že konečne existuje film ktorý zdokumentuje 1. let rusov do vesmíru keďže väčšina filmov je len o Americkom vesmírnom programe (Apollo 13, Right stuff, From the earth to the moon) aj napriek tomu že Ruský vesmírny program bol zaujimavejši a hlavne úspešnejši (aj keď prehrali preteky o mesiac). Keď som ale zapol film zistil som že žiadneho dokumentu sa nedočkam. Ale aj tak som bol v celku očarený a až po chvíli som pochopil v čom spočíva zmysel tohoto filmu. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Let vesmírem s úžasnými záběry země. Ano je těžké se dívat skoro 100 minut vlastně na nic, ale i tak je to nádherný dokument. Diváka donutí k zamyšlení nejen to, co vidí, ale i představa toho, co musel vidět Jurij Alexejevič a částečně i co mohl pociťovat. ()

Reklama

Reklama