Reklama

Reklama

Vzrušující americké drama založené na skutečném, zázračném příběhu, který upoutal pozornost celého národa, pojednává o duchovním střetu dvou ztracených existencí. Brian Nichols, který je na útěku před policií a pátrá po něm celé město, se zoufale snaží navázat kontakt se svým novorozeným synem. Vezme si jako rukojmí Ashley Smithovou, která bojuje s drogovou závislostí, a drží ji v jejím vlastním bytě. Ashley hledá radu v inspirativním bestselleru Proč jsme vůbec tady? od spisovatele Ricka Warrena. Zatímco Ashley předčítá z knihy nahlas, ona i její potenciální vrah se ocitnou na křižovatce, kde se zoufalství a smrt protínají s nadějí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (26)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oprah to řekla na konci filmu jasně a zřetelně: "Ježíš tě vážně miluje." A je vlastně úplně jedno, že ten film se tváří strašně debilně a nelogicky. Hlavně, že je ze života... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přišla o všechno, na čem jí záleželo. Hlavně pak o dceru. Kvůli drogám. Má mizernou práci, do které chodí věčně pozdě a naneštěstí si ji coby rukojmí ještě vybere vrah na útěku před zákonem (pokud by sejmul čtyři lidi a několik dalších zranil, tak snadno by neprchal). A tak se dva ztracenci v pár hodinách podělí o své těžké příběhy. Začíná to docela slibně, pak už tak chválit nemůžeme. Kate Mara se dostala do podvědomí diváků až s drzou investigativní novinářkou z House of Cards, tady nemá moc co předvést, David Oyelowo zaujal v konvenčním životopisu Selma, ani jemu scénář nedává šanci vyniknout. Ten je totiž naprosto rutinní, přímočarý a nemá sílu vyprávět dva lidské příběhy. A křesťanská příručka tomu nijak nepomáhá. Mimochodem skutečná událost se stala v roce 2005 a původně se mluvilo o tom, že rukojmím byl muž, který vraha dobře znal. Nakonec šlo o ženu, která ze situace vytřískala, co mohla (autobiografickou knihou An Unlikely Angel). Škoda, že nikdo neřekl Jerrymu Jamesonovi, aby zůstal u televizní tvorby. Udělal by líp. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Kate Mara mala v tomto filme šancu ukázať, že si vie zvoliť aj lepšie filmy, v ktorých by sa nám chcela predstaviť než Fant4stic. Podarilo sa to? Ja si osobne myslím, že áno, ale to je len môj názor a nie som si istý, či ho bude aj svet zdieľať. Je ťažké spracovať takúto tému, aby to fungovalo a človek nemal pocit manipulácie alebo kresťanských poučení, ktoré ho môžu čoskoro frustrovat. A hoci to tu je, na druhú stranu je napätie celkom opodstatnené. Čo osobne sa mi páčilo bola scénka, kde Brian ušiel z väzenia. Veľmi dobre spracované, akčné, nápadité a funguje to skvele. Škoda, že to je jediný akčný moment filmu, ktorý uvidíme. Budovanie dôvery medzi Ashley a Brianom je tiež dobre spracované a má svoje silné momenty. Dokonca musím povedať, že obaja sa mi páčili ako hlavné postavy filmu a mali určitú hĺbku. Je tam ale cítiť tá manipulácia, ktorá vytvára momenty, aby sme s nimi sympatizovali občas nasilu? Žiaľ áno. Kniha, ktorú Ashley dostane je plná božích rád, ktoré môžu otráviť. Úvodná scénka sa odohráva vo flashbackoch, aby sme videli ako Ashley miluje svoju dceru a rovnako aj keď sa Brian pozerá celý čas na svojho syna, o ktorom nevedel. Toto osobne nemám rád, lebo to buduje miestami emócie nasilu. Ale na druhú stranu vedie Ashley s Brianom pár dobrých dialógov, ktoré sa mi páčia a film má aj dobré momenty, ktoré podľa mňa prevyšujú tie zlé. Myslím si, že keď si film pozriete raz, tak nič nestratíte. Nie je to úplne super, ale za pozretie stojí. Hodnotenie: B- ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vraj natočené podľa skutočného príbehu, no spracované dosťchabo. Pointa ostala niekde vo vzduchoprázdne. Celý film robia z trestanca v podstate dobrého človeka, ktorý možno ani neurobil, za čo je odsúdený, a potom na konci z reálnych záberov urobia z neho najväčšieho vraha. Oprah Winfrey na konci mi pomohla dať nízke hodnotenie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborně zvolení herci zvládli vše na jedničku, ale to bylo asi tak všechno. Úvodní útěk sice dokázal navnadit, ale film pak sklouzl do průhledné rutiny plné klišé s občasným násilně naroubovaným náboženským podtextem. Díky obsazení jsem se sice zase tolik nenudil, ale to stačilo maximálně na průměr. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Televizně působící drama, které zpracovává skutečný příběh. Vůbec to není zlé, je to příjemně nepřehnané, možná trochu fádní, ale docela bych i uvěřil, že se to takhle nějak stalo. Náboženský podtext je vcelku snesitelný - pokud tedy do nezapočítám záběry z rozhovoru Oprah a skutečné Ashley Smith běžící při závěrečných titulcích. Ty byly na pěst. Film jako takový nic moc, ale jako rekonstrukce událostí je to obstojné a zajímavé. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Úplne nevýrazná dráma podľa skutočnej udalosti s veľmi jemnými prvkami thrilleru (nenechajte sa zlákať mylným plagátom, kde jedna z postáv drží zbraň!) a mdlým televíznym lookom. Odhliadnuc od toho, že ten skutočný príbeh nie je ktovieako zaujímavý, podobný typ filmu, ktorý sa po väčšinu času sústredí na dve postavy zatvorené v jednom dome chce zručného režiséra, ktorý dokáže na takto obmedzenom priestore vyvolať dusnú atmosféru. Pri Captive je vám však osud hlavnej hrdinky absolútne ukradnutý, nepomáha tomu ani fakt, že sa jedná o nezodpovednú zdrogovanú hus, celé to takmer nijako negraduje a tie reči o Bohu a viere tomu fakt nepomáhajú. V Captive tak nefunguje takmer nič, nie je to dramatické, nie je to napínavé, nemá to dobrý scenár a ani samotný skutočný príbeh nie je tak zaujímavý, aby stál za sfilmovanie. Vôbec sa nečudujem, že kritici zo zámoria ten film totálne odrovnali. Kate Mara by si do budúcna mala vyberať lepšie úlohy, pretože mať v jeden rok na rováši Fant-four-stic a toto sa rovná takmer kariérnej samovražde. CELKOVO: 1,5* (3/10) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Kromě již řečené nevýraznosti, nudy, nezajímavosti a zbytečnosti sledování osudů fetky a vraha tomu třešničku na konci dává ještě typická talkshow, kde si všichni před kamerou pobrečí a publikum zajásá a zatleská. Grc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby na konci nebyla informace, že je to podle skutečné události, klidně bych to považoval i za docela dobrý snímek, respektive bych mu dal ještě vyšší hodnocení. Ale v tomhle případě jdu spíše pod průměr, protože tvůrcům se podařilo jen obsadit dobře herce a nechat je hrát dobře. Jinak ale film nic zvláštního nepřinese. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh fetky a násilníka. Ti dva se mohli dát dohromady a byl by z nich páreček k pohledání. Je to nudné a nezajímavé. Policajti jsou tak blbí, že zjistí až po několika hodinách, že uprchlík má policejní vysílačku. Fakt dobrá práce. Herci jsou všichni tak nesympatičtí, že není ani komu držet palce. A napětí? To tu poněkud chybí. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si vzpomněl na "Labor Day" s Winslet a Brolinem. Taky mi to moc nedávalo smysl, ale Reitman i z podivného scénáře dokázal udělat docela dobrý film. Tohle je ovšem těžké béčko, které se snaží hrát vyšší psycho ligu, ale nejde mu to..Závěrečná talkshow-titulková scéna na palici. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec tak hrozné (teda kromě Oprah při titulcích). Narozdíl od jiných filmů opravdu spíš s vrahem a únoscem soucítím, což bylo celkem zajímavé, protože tu vlastně chybí záporný padouch (jako jasně, je tu - ale nepůsobí to tak). Co mi ovšem fakt vadilo, byl český překlad, kdy on jí tyká, a ona jemu vyká ( i když říká Briane, takže v angličtině mu tyká), to bylo dost divný. Taky napětí tu moc není, jen ze začátku, vůbec začátek byl lepší než konec....50% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film natočený podľa skutočných udalostí. Prvá polovica pomerne dobre zvládnutá, druhá však má svoje nedostatky. PS.: Zaradenie reálnych post scén bol dobrým nápadom. Osobné hodnotenie: 65% (**) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Svobodná mladá matka a vdova v jedné osobě, zápasící s drogovou závislostí, je ve vlastním domě rukojmím uprchlého vězně. Snímek přináší drama ve zcela reálné podobě, tedy bez hrdinství a nabuzených policistů. Nuda, že? Snímek je natočený podle skutečné události z roku 2005, která se odehrála v Atlantě, na základě výpovědi právě touto událostí postižené ženy, jejichž skutečnou podobu tradičně máme možnost vidět na konci snímku. Ponurý thriller tak nějak kondenzuje drama osudu dvou outsiderů, kteří nakonec najdou cestu k bohu a stanou se lepšími lidmi. Takže, suma sumárum, svým vyzněním se v podstatě jedná o křesťanský a zcela naivní film, který mezi ateisty svoji atmosférou těžko najde nějaké příznivce. Snímek neobsahuje adrenalinové akce a násilí, žánrové napětí a nějaké soucítění s objetí. Každopádně je právě autenticita přizpůsobena výkonům, takže to ve finále vyznívá tak, jak to vyznívá. Žádné triky, žádné psychologické bláboly, žádné nadměrné akce. Snímek tak přináší předvídavost, nezáživnost a pro mnohé divácký nezájem. Za shlédnutí však právě kvůli tomu stojí, neboť jak bylo výše zmíněno, z příběhu číší životní událost tak jak je, byť s náboženským pohledem. Nakonec, kdo by v takové situaci oporu v Bohu nehledal. ()

JOZZZKO 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna, ktorá je pre mňa jedna z najlepších útekov z cely aké som videl, nás vtiahne do 24 hodinovej rýchlospádovej rukojemníckej drámy počas ktorej si feťáčka Ashley vytvorí akýsi vzťah so svojím väzniteľom Brianom. Sled udalostí nasledújucích hodín v jej byte vyústi v opätovné získanie svojej dcérky a vďaka nej budú zachránené mnohé ďaľšie životy. Scéna s pikom bola fakt crazy. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Natočit kvalitní a obstojný snímek, kde jde hlavně o dialogy mezi 2 lidmi v jedné lokalitě, to je kumšt, zde se to povedlo tak napůl. Občas to vyznívá fakt dobře a dokáže to zasáhnout i diváka, ale většinou se do toho prostě nejde vžít, protože tohle prostě není normální. Navíc to hodně kazí kecy o Bohu a kdyby to nebylo podle skutečných událostí, možná by to bylo lepší (samozřejmě o tom musela napsat knihu a vytřískat z toho nějaký prachy!). Ne úplně špatný průměr, 3* ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Tohle nebylo vůbec špatné! Pěkně obsazené, vzhledem k tématu s citem natočené a nenudil jsem se ani chvilku. Lepší tři. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Film ako taký bol vcelku fajn,ale to čo ho absolutne zrazilo dole bol koniec, kde nacapili ukažky Oprah s realnou Ashley a tým pitomcom Rickom Warrenom ,čo napísal ten škvár "Proč jsme vúbec tady? ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

No jo no... Černoch je odsúdený za znásilnenie (ktoré podľa neho nespáchal), tak sa rozhodne celému svetu dokázať svoju nevinu tak, že ujde zo zadržiavacej väzby po vynesení rozsudku a na svojej ceste pritom pozabíja štyroch ľudí a jednu rozfláka tak, že to už dosmrti nerozchodí. To predsa nemôže byť žiadny násilník! Môže?! Jasné že nie! To sa fakt čudujem, prečo vlastne uteká človek, ktorý nemá vôbec žiadny plán čo ďalej. Čo si vlastne myslel? No ništ, v base má aspoň dosť času na pozeranie Prison Break, aby sa mohol inšpirovať od Michaela Scofielda ako nato. Kate Mara je presne typ herečky ktorú neznášam, je mi vyslovene nesympatická, ale jedno jej uprieť nemôžem – že vie hrať. Inak sa jedná o jednoduchý, priamy film, z ktorého mi celkový dobrý pocit rozbila na franforce obstarožná, hnusná prasnica Odpad Winfriová počas záverečných titulkov. Ten záver mal ostať len pri fotkách, toho je škoda. ()

Reklama

Reklama