Reklama

Reklama

Unaveni sluncem 3: Citadela

  • Rusko Utomljonnyje solncem 2: Citadel (více)

Obsahy(1)

Vyvrcholení filmové ságy klasika ruského filmu Nikity Michalkova nezůstalo nic dlužné svému prequelu Unaveni sluncem 2: Odpor, jemuž nechyběla epičnost, svérázný tragikomický humor, ale i drastická obrazivost válečného lomozu. Film začíná průletem bitvou z komáří perspektivy, což charakterizuje způsob celého vyprávění, které ztělesňuje osobně pojatou vizi jedné lidské katastrofy. Válečné drama bylo nominováno jako národní zástupce na prestižní cenu americké filmové akademie Oscar pro nejlepší zahraniční film... Válečný hrdina Sergej P. Kotov, zvaný „Taťka”, pokračuje v nekončícím tažení coby člen trestní jednotky, degradován na řadového kriminálníka. Jeho dcera Naďa zase bezprostředně prochází hrůzami války z pozice frontové zdravotnice. Ještě je tu Kotovovův starý rival: Dmitrij A. Arsenťjev, zvaný „Míťa”. Vrtošivý osud svede všechny dohromady právě v okamžiku, když přichází pošetilý útok na nedobytnou citadelu obsazenou nacisty. Jejich setkání bude mít drastické následky – tak jako kdysi, v létě, roku 1936. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

angel74 

všechny recenze uživatele

Na poslední díl z trilogie Unaveni sluncem plný sentimentu a patosu jsem si raději měla nechat zajít chuť, protože jsem se musela hodně držet, abych ho dokoukala do konce. Štvala mě absurdita poměrně velké části scén, která mnohdy přecházela ve směšnost. Z hereckých výkonů Nikity Michalkova a jeho dcery jsem taky nebyla zrovna dvakrát odvázaná. Co se týká kvality, tak dvojce nesahá tento snímek ani po kotníky a srovnávat s úvodním opěvovaným filmem už postrádá jakýkoliv smysl. Pak bych si totiž musela i tu jednu ušmudlanou hvězdičku hodně rozmýšlet. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že se mi to líbilo a také nemohu na to naházet sračky, jak to dělávám u americké produkce. Pokračování mělo pár momentů, které jsou z filmařského hlediska dobré až vyjímečné. Největší problém je pokračování samo. Nikity si velmi vážím, první díl je ve slovanské kinematografii naprosto nepřekonatelný. Ale Nikito, chlapče inteligentní z širé ruské země, už se na to vyser a žádná Citadela 4. Pohnojíš tím i začátek, který má tak krásný ruský název Утомленные солнцем. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Po vynikající "jedničce" přišla po šestnácti letech hodně rozporuplná "dvojka", která (asi) měla sloužit jako předehra k velkolepému finále celé "trilogie". Jenomže to finále se nekonalo. "Trojka" je sice (podle mého názoru) o něco lepší "dvojky", některé nesrovnalosti z minula byly "dovysvětleny", ale dost často ty souvislosti a dějové zvraty kulhají a absurdita některých scén (i když to asi bylo Michalkovým záměrem) i jednotlivých událostí, bohužel ten cíl - grandiózní vyvrcholení celé trilogie se Michalkovi a dalším scénáristům naplnit nepodařilo. Zajímavých scén (i ve své absurdnosti) je ve filmu požehnaně, ale jsou tam bohužel i ty méně zajímavé či přímo nelogické. Budu se opakovat (z komentáře ke "dvojce"), že mne opět napadlo přirovnání "Jak pejsek s kočičkou pekli dort". Suma sumárum : "jednička" byla vynikající - vůbec bych se nezlobil, kdyby zůstala sama samotinká ! Slabší a rozporuplnou "dvojku" následovala o trošku lepší "trojka", ale když jsem v závěru viděl hlavní hrdiny ujíždět v tanku na Berlín, tak jsem se trošku zalekl - Nikito, prosím tě, "pentalogii" už z toho raději nedělej, i kdyby byly "finance od báťušky" sebevětší ... ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl ruské válečné epopeje pod taktovkou uznávaného ruského režiséra Nikity Michalkova, který dokazuje, že se nebojí žádného tématu. Bohužel celá tato trilogie má dvě velké vady na kráse a těmi jsou právě dvě méně povedená pokračování, které mají s Oscarem oceněným filmem společného pouze hlavního hrdinu. Zatímco druhý díl se snažil akčně vyobrazit boje na východní frontě, tento díl se zabývá pouze osudem hlavního hrdiny Kotova, což je velká škoda, jelikož u druhého dílu jsem se aspoň tak šíleně nenudil jako u tohoto snímku. Pokud čekáte od filmu velké bitvy, tak budete velmi zklamaní, jelikož ve filmu se nachází pouze jeden útok na pevnost, který je krátkého trvání. Film začne v zákopech u pevnosti Citadela, chaoticky přeskakuje do jiných lokací, aby se mohl na konci opět vrátit do zákopu. Celý film se neuvěřitelně táhne a přitom vám nic podstatného nesdělí. Zklamán jsem byl také z dramatické části, kde mě dojala maximálně jedna předvidatelná scéna, což je pro fanouška původního filmu velké zklamání. Atmosféra filmu není špatná, bohužel se v průběhu filmu začne vytrácet díky prapodivnému přeskakování scén. Herecké výkony hlavních představitelů nejsou špatné, nicméně nejlepší výkon předvádí Oleg Menšikov. Celkově hodnotím film jako podprůměrné válečné drama, které uzavírá příběh jednoho z "nepřátel" Sovětského svazu. Moje hodnocení 30%. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Dvojka nahradila Michalkovu poetiku roztříštěným a nevyrovnaným válečným eposem, trojka nabízí absurdnost a šílenství... ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost a bohužel ještě větší jízda na horské dráze kvality než minule. Je to mnohem soudržnější než "dvojka" a není už tady chválabohu žádné divoké střídání časových rovin, ale záporů je opět celá řada. Celkově musím ovšem říct jsem se u filmu dobře bavil i přes absenci zajímavých bitevních scén a nějakého pořádného příběhu. Michalkov dává na na mnoha místech poznat že je pánem řemesla a nejednu vykouzlí naprosto úžasné scény u kterých ani nedýcháte. O to ovšem potom více zamrzí hluboké pády v kvalitě. Tento díl má ambice se v atmosféře přiblížit geniální jedničce a právě tam nejvíce drhne - scény s "návratem domů" si mohl Michalkov odpustit. Jsou naprosto zbytečné, trapné a jen u nich nejvíce bije do očí že toto pokračování žádný vlastní příběh nemá a jenom przní a vykrádá jedničku. Velmi se divím že v tom všichni ti původní herci chtěli hrát. Navíc Michalkov se po většinu filmu chová dost divně, je takový strejda-zombie co druhé prudí se svojí pískací kachničkou, drápe svými "fredkrůgerovskými" drápy a náramně ho to baví. Poselství filmu je taky patřičně divné - myslel jsem že se dívám na protistalinský film a přitom nakonec shledávám, že se náš hlavní hrdina u Stalina "vykoupil" aby mohl pokračovat pod jeho vedením ve šťastném životě ?!?!. Spousta scén je jako minule na hraně parodie a veškerá logika si vzala dovolenou, ovšem docela dobrá závěrečná hodinka tuto filmovou apokalypsu mírně napravila. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Visarionovič, ať kluk ví, kdo je tady blbec!" Opět docela rozporuplná až bizarní režie, která mne ale nakonec neunavila. "Ale velcí lidé musí vědět, že kdyby nebylo nás malinkých, sami by nikdy nezjistili, že jsou velcí. Jednou přijde čas malých lidí..." ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Neviem, aký má zmysel natáčať tieto pokračovania geniálnej "jednotky", ale je to podľa mňa zbytočná produkcia. Retrospektívne sa všetko mixuje a divák nevie čo je skutočnosť a čo spomienka. Jediné zadosťučinenie to malo zrejme len pre režiséra??? 40% ()

Sykon 

všechny recenze uživatele

Jestliže druhému dílu (neboli první části druhého dílu, jak je komu libo) jsem vyčítal chaotické přeskakování z místa na místo a nulovou atmosféru, tak u tohoto dílu musím do určité míry tyto námitky uplatnit znovu. Přestože tentokrát je děj mnohem ucelenější jak prostorově, tak časově, poměrně výrazných a nevysvětlených skoků se stejně dočkáme. A co se týče atmosféry, tak dlouhou dobu je charakterizovatelná jedním slovem - nuda. V okamžiku, kdy mě osobně nuda přešla a vypadalo to, že se začne něco dít, tak se bohužel začalo dít něco až neuvěřitelného. Možná, pokud by byl film uvedený pod jiným názvem, tak bych byl ochoten uvažovat o průměrném hodnocení s tím, že vícekrát už to stejně neuvidím. Tu snahu se přiživit na prvním díle, který byl zcela jiný a mnohem lepší, tak tu neodpustím. ()

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Epické. Srdcervoucí. Mrazivé. Oproti úvodnímu filmu z roku 1994, se druhý i třetí díl nesou na úplně jiné vlně. Unaveni sluncem (1994) je komorní psychologické drama, kdežto obě pokračování jsou epickým válečným snímkem. Nachází se v nich spoustu působivých dechberoucích scén (německé letadla versus loď červeného kříže, německé tanky versus krymští kadeti, porod na korbě auta atd.) Je zde také trochu té patetičnosti, hlavně v závěru trilogie. S prvním dílem tato pokračování stylově moc nekorespondují, ale jednotlivě jde dle mého názoru o kvalitní válečné snímky, režijně mistrovsky zvládnuté. Nikita Michalkov a Oleg Menshikov (ruský Christoph Waltz) jsou výborní a škoda, že ve filmu neměli spolu více scén. PS. ,,Děkujeme Josefu Visarionoviči…’’ ()

PaulCZE odpad!

všechny recenze uživatele

Extrémní patetická slátanina stejně jako druhý díl a opět popírající díl první. Ani na ten se už nedá dívat nebo ho brát vážně. Kromě toho je Michalkov hroznej herec. Ten jeho dementní rudej generál.. dlouho mě filmová postava tak neštvala :) ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Mensikov je neuveritelny herec a hraje tady opet skvele. Trosku zastinuje Michalkova, ktery ovsem hraje taky vytecne a tak bych mohl pokracovat dal a dal (az na predstavitele Stalina), protoze to je proste parada. Horsi to je ovsem s nekteryma dejovyma zvratama, nebot nektere nejsou jasne ci logicke a pochopitelne a tvurci vam nedaji pred oci nic, co by vam pomohlo zvraty pochopit. Neni jich mnoho, ale dost mi to prekazi. Atmosfera, ktera je pri navratu Kotova domu je opet uzasne zahrana a Michalkov ji vlastne toci ve stejne atmosfere, pomoci stejnych prvku, jako v jednicce, kdyt tocil tu strasnou pohodu. Jen tady to nakonec vyzni dusive. Podle me zbytecne podcenovane dilo, herecky skvost, kde se 150min deji obcas malinko podlamuje nozka. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

jde samozřejmě o "Unaveni sluncem 2 - Citadela". k filmu: dvě věci mi lezly na nervy - typicky ruské rozhovory, kdy nevíte jestli spolu mluví dva dementi, nebo je dementní jen jeden.... a pak Naděžda Michalkova. no a samotné dobytí Citadely, to už je spíš parodie. ()

Eire odpad!

všechny recenze uživatele

Kua Nikitovi nacisto ZAJEBAAAVA.... Moj oblubeni rusky rezisek !!!SESEL Z UMA!!! (zblaznil sa!...hmm.... este tragickejsie ako ODPOR...Skoda ze michalkov nezomrel pred Unaveni Slnkom 2,3....hm... ()

Shaman::.. 

všechny recenze uživatele

Přeci jen o krapet lepší než zbytečná dvojka. Přesto vše, co jsem psal za komentář u dvojky, zde také platí. PROČ, Nikito, PROČ? ()

Rollo_Tomasi odpad!

všechny recenze uživatele

Ty vole, to byl Michalkov na drogách, nebo věří, že mu někdo ten ruský patos (nebo snad ruskou sračku?) bude někdo věřit? Kdyby ho "omylem" zabili při natáčení, asi by udělal líp... ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Po vynikajícím prvním, trochu slabším druhém se Nikita vrátil zase v plné síle. Mistrovská kamera, už jen začátek s komárem je naprosto úchvatný. Výborní herci (dokonce i Marfuša z Mrazíka), dobrá hudba. Režisérky mistrně zvládnuto. Mohl bych trochu pobrečet nad scénářem, který byl místy lehce komplikovaný a až neuvěřitelný ale díky režisérovi to člověk ani nemusel vnímat když nechtěl. Je asi pro nás složité pochopit širokou a dozajista specifickou ruskou duši, nicméně mám ty náhledy na Východ dost rád. Člověk mnohé pochopí, mnohé si uvědomí, mnoho otázek zůstane vězet v hlavě. Jedna z nich tkví i v tom jak vlastně Rusko mohlo vyhrát tu válku. I na ní lze najít odpověď v tomhle filmu, stejně tak na řadu jiných ruských tajemství, krutostí, vraždění, gulagů apod. Kdo chce ten najde, možná ne všichni to úplně stejné a možná to bylo úplně jinak. Kdo ví ? Ale záleží na tom, já viděl mistrovsky natočený film z jiného světa.. ()

karmalat 

všechny recenze uživatele

Mně se tento díl líbil a dával perfektně smysl na zakončení trilogie nebo respektivě jako druhá část Odporu. Spousta docela silných scén a dialogů, občas trochu úlet, nebylo jisté, jestli se jedná o nadsázku nebo snové sekvence. Na 5 hvězdiček to sice celé úplně nebylo, ale na silné 4 hvězdy. Určitě dílo vymykající se průměru a taky tak trochu vysvětlující sovětskou historii a kde se v nich vzala síla vyhrát válku. ()

Reklama

Reklama