Reklama

Reklama

Rok konopí

  • USA Year of Mari©huana
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2009 byl Janu Hrnčířovi diagnostikován nádor v oku. Aniž dodnes s jistotou ví, zde jde o zhoubný či nezhoubný nález, začal se intenzivně zajímat a možnosti léčby rakoviny. Ta ho zavedla až k léčebným vlastnostem konopí. Jako autor námětu a producent dal vzniknout celovečernímu filmu mapující téma konopí, jeho léčebných účinků a legislativního rámce nejen v České republice, ale i ve Světě – zvláště v Izraeli, kde je konopí zkoumáno již desítky let a tolik diskutovaná látka THC zde byla poprvé objevena. Rok konopí sleduje řadu postav, které se věnují tématu konopí z nejrůznějších úhlů. Potkáváme českého vědce Lumíra Hanuše, který konopí vnímá jako přírodní zdroj cenných látek. Rozmlouváme s objevitelem THC profesorem Raphaelem Mechoulem. Dozvídáme se o boji lékaře a konopného aktivisty Dušana Dvořáka. Po dva roky sledujeme časosběrnou metodou nemocné s diagnózou rakoviny nebo roztroušené sklerózy. Konopí a legislativní rámec České republiky komentují politické a policejní špičky, adiktologové, účastníci konference v parlamentu, příznivci Million Marihuana March a další. Film Rok konopí hledá hranici osobní svobody každého jednotlivce s právem na zdraví a zrcadlí absurdnost současné reality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Natočený je to hrozně, o tom žádná. Parta lidí, kterou pohání společná vize, prostě sebrala odvahu s kamerou a rozhodla se udělat biják podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale za tohle by je mohl grilovat snad jenom magor. Celý je to nakonec docela pozitivní a když si odmyslíte, že schéma (člověk - příběh - marihuana - diagnóza - katarze) se opakuje do zblbnutí, nemáte důvod se na nikoho zlobit. Ale trvalka z toho nebude, na to to kolem vás moc prošumí, hlavně díky častému tlaku na pilu. A to je škoda, protože distanc je přítel. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Autorovi se povedlo dostat na velice zajímavá místa (třeba ten izraelský skleník) i k zajímavým lidem. Bohužel, jeho filmový přístup je kdesi na nezřetelné hranici mezi amatérismem a diletantstvím, takže to všechno přišlo vniveč. Pokud se traduje, že úroveň českého dokumentu výrazně převyšuje naše hrané filmy, tak tohle není takový případ. A jsem na filmovém serveru, takže musím hodnotit filmovou stránku. Jen pro úplnost dodávám, že jsem přesvědčen o menším zdravotním ryziku i menší návykovosti marihuany oproti třeba tabáku. Stejně tak soudím, že legalizace marihuany by přinejmenším zpočátku přinesla nějaké ty problémy, ale ještě víc by jich odstranila. Takže jsem pro. Ale nikdy jsem ji nekouřil a nehodlám na tom nic měnit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je plný podivných lidí, ale zdá se názorově poměrně vyvážený.Já se maruhuaně vyhýbám, protože po ní špatně usínám a probudím se už ve čtyři ráno, zatímco bez ní žádné problémy nemám. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Určitě se na to podívejte, ať se o marihuaně něco opravdu dovíte. To, že to obsahuje celkem spoustu zbytečných keců kolem, je jedna věc, ale na druhou stranu se prostě jen ukazuje, že kolem marihuany je příliš velký humbuk, protože je to droga. A tohle pořád říkáme ve světě, kde je alkohol i tabák volně dostupný. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dokumentům tohoto typu dávám plnou palbu, páč si to zaslouží... 😊 Díky... Milan Špaček, muzikant z Litvínova v roce 2013 umírá... ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Quipovi: Dokument jsme viděl a byl jsem mile překvapen. Citace, které obsahuje tvůj text se ve filmu vyskytují, ale film není věnován jen těmto trochu exotickým či profláklým názorům. Na filmový dokument se vcelku slušně snaží o objektivní nahlédnutí na situaci, ač je názor tvůrců jasný. Můžeš mrknout na mou recenzi: http://www.studentpoint.cz/271-recenze-novinky/6530-rok-konopi-neni-jen-o-huleni#.T46ges3AHyU ale dle mého názoru se film povedl, ač jsem byl zpočátku stejně skeptický jako ty... ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Zajímavá záležitost...strašlivá kamera a vůbec všechna filmařina, ale celek jako takový je nosný. Žádná demagogie, žádná agresivní "pro THC" kampaň. Prostě ryzí výpovědi nemocných lidí, a především jedné z největších "marihuanových" kapacit na poli vědeckém, prof. Lumíra Hanuše. Fenomenální podívaná je především na "jasnozřivou chemičku", která má zuby jako noty na buben, ale překvapivě mluví docela k věci... ()

NeosinneR 

všechny recenze uživatele

[38. Letní filmová škola Uherské Hradiště 2012] Celkom nudné a ešte horšie natočené. Samotné príbehy ma až tak nezaujímajú (ale to nikdy na takýchto dokumentoch), ja vlastne neviem, prečo som to pozeral. Asi som čakal Kto hulí, ten umí v českej dokumentovej verzii. ()

tereza_p 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2012: Líbilo se mi, že dokument v podstatě nic nevnucuje a ukazuje konopí jako léčebnou alternativu, která tu je, je hrozně blízko, ale přitom je strašně daleko. Navíc se dokument nebojí říct ani to, že se nejedná o samospásnou věc, že ne vždy funguje apod. Kdyby mě měl film k něčemu přesvědčit, tak mě nepřesvědčí, ale to asi ani nebyl účel. ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2012: Já ani nevím, jaké dát hodnocení. Natočené je to strašně. Ale hrozně se mi líbí idea Jana Hrnčíře prezentovaná Pjérem la Š'éz. Ale Přijde mi, že Petr Slabý, to trošku zkazil. Aspoň takový pocit jsem si odnesl z diskuze po filmu, kdy na mě Jan Hrnčíř jako jediný působil příjemně a jako člověk, který ví, co se děje. Petr Slabý a pan Dvořák na mě působili jako naprostí blázni. Možná, kdyby film dělal Jan Hrnčíř sám a postavil to na své životní filozofii, tak by to byl o moc lepší dokument. ()

quip

všechny recenze uživatele

Film jsem ještě neviděl a jsem zvědavý na komentáře. Už trailer mě ale děsí: "Člověk je v podstatě takové konopí a konopí možná je vlastně člověk." "Umění alchymie vždy pomáhalo lidem udržet kontinuitu lidského ducha. Ve všech nesvobodných časech." "Díky tomu, že společnost je dnes ovládána strachem a uměle vyvolávanými předsudky, byli tito lidé nuceni jít až na hranu zákona a svůj lék, tedy konopí, shánět nejrůznějšími pokoutními způsoby." "Dycky přece lidstvo uznávalo dary přírody, dary země jako dary, který jsou jeho. Přece mu to nikdo nemůže zakazovat a pak mu to prodávat. To je zvrhlost." WTF? WTF? WTF? Proč musí být film tak mimo a řezat si pod sebou větev? Na tohle by stačilo říct jenom: už to nehulte, prosím vás. Takhle ho nebude brát nikdo vážně - stačí se podívat na oficiální stránku http://www.rokkonopi.cz/. Vůbec je zvláštní, že všechno, co se týká marihuany se veze v lehce bobmarlyovském stylu. Stejně tak fascinace listem marihuany už mi přijde otravná. Kůrnik šopa, když už má být nějaká akce pro legalizaci marihuany účinná (fandím), nemůže to někdo vzít trochu seriózně? Pro srandu je tu přece Garfunkel and Oates http://www.youtube.com/watch?v=CRm1yqSmsGY EDIT: To Raven0: 90%? Tak to tvůrcům tleskám. Trailer je totiž (spolu s anglickým názvem - viz diskuze) opravdu šílený. Tak se těším na film. ()

sekh 

všechny recenze uživatele

No jo, my vlastně žijeme ve strašně represivním policejním státě, kde nás zavírají za mastičky... Pravda je takova že si pěstujeme trávu kde chceme, hulíme ji hromady kdy i kde se nám zlíbí, jednou do roka nám zavřou nejakou megapěstírnu, nebo Bushku, aby to jako nevypadalo, a my jako největší ukřivděnci natočíme tohle... Kdo z tvůrců vůbec slyšel třeba příběh Marca Emeryho? Dokážou si vůbec představit, že by majitele českých growshopů odsoudili v USA na základě toho ze si je tam někdo objednal z e-shopu a ČR by je vydala takovym fofrem, že by se o tom nestihlo ani napsat? To by byly represe pánové. Film kde kapacity vypráví jaké to je v pořádku hulit trávu, a vy si u toho připadáte, že si vás za jointa odvezou. ()

Skielnet 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se z toho dalo vytěžit odost víc. V dokumentu chybí plno informací o konopím jako takovém, ve střihu a výběru scén jde vidět jasný amatérismus. Někdo, kdo o tom nic neví nebo má skeptický názor, svůj postoj nejspíš nezmění, protože např. nějaká problematika závislosti a jiných vedlejších účinků se vůbec neřeší. Sice nemusí být tak hrozné (i na úkor těch pozitivních účinků), ale určitě by se měly zohlednit. Potom nějaké statistiky, víc z historie, přiblížení THC nebo CBD-nic z toho se nekoná. Každopádně určitě nikomu neuškodí se na tento dokument podívat-přecejenom si člověk poslechne plno zajímavých lidí a dozví se něco o tom "konopném zákulisí" v ČR. Dále nemůžu popřít jedinečnost tohoto dokumentu v ČR. ()

Cälie 

všechny recenze uživatele

Řemeslná kvalita je na úrovni podprůměrného televizního dokumentu. Film má co do závažnosti tématu hodně na srdci, ale nezvládá to prezentovat na úrovni přijatelné pro kino-publikum. Více by se hodil buď do televize nebo na nějaké okrajové tematické festivaly. Navíc, pokud bylo cílem tvůrců oslovit mainstreamovou veřejnost (což by se podle uvedení do kin dalo očekávat), měli klást větší důraz na vědecká fakta a menší na hlášky typu: "tady všude, kde teď roste řepka olejka, by mělo růst konopí". ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Moc keců o ničem. Adorace marihuany v Roku konopí je až obludná a možná tím tvůrci docílí přesného opaku, než zamýšleli. Zbytečně dlouhé, plno přebytečného materiálu. Tím Rok konopí ztrácí na zajímavosti a tahu na branku. Navíc si myslím, že fanoušci marihuany většinu informací už znají a k těm ostatním se film ani nedostane... ()

Reklama

Reklama