Reklama

Reklama

Rok konopí

  • USA Year of Mari©huana
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2009 byl Janu Hrnčířovi diagnostikován nádor v oku. Aniž dodnes s jistotou ví, zde jde o zhoubný či nezhoubný nález, začal se intenzivně zajímat a možnosti léčby rakoviny. Ta ho zavedla až k léčebným vlastnostem konopí. Jako autor námětu a producent dal vzniknout celovečernímu filmu mapující téma konopí, jeho léčebných účinků a legislativního rámce nejen v České republice, ale i ve Světě – zvláště v Izraeli, kde je konopí zkoumáno již desítky let a tolik diskutovaná látka THC zde byla poprvé objevena. Rok konopí sleduje řadu postav, které se věnují tématu konopí z nejrůznějších úhlů. Potkáváme českého vědce Lumíra Hanuše, který konopí vnímá jako přírodní zdroj cenných látek. Rozmlouváme s objevitelem THC profesorem Raphaelem Mechoulem. Dozvídáme se o boji lékaře a konopného aktivisty Dušana Dvořáka. Po dva roky sledujeme časosběrnou metodou nemocné s diagnózou rakoviny nebo roztroušené sklerózy. Konopí a legislativní rámec České republiky komentují politické a policejní špičky, adiktologové, účastníci konference v parlamentu, příznivci Million Marihuana March a další. Film Rok konopí hledá hranici osobní svobody každého jednotlivce s právem na zdraví a zrcadlí absurdnost současné reality. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Natočený je to hrozně, o tom žádná. Parta lidí, kterou pohání společná vize, prostě sebrala odvahu s kamerou a rozhodla se udělat biják podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale za tohle by je mohl grilovat snad jenom magor. Celý je to nakonec docela pozitivní a když si odmyslíte, že schéma (člověk - příběh - marihuana - diagnóza - katarze) se opakuje do zblbnutí, nemáte důvod se na nikoho zlobit. Ale trvalka z toho nebude, na to to kolem vás moc prošumí, hlavně díky častému tlaku na pilu. A to je škoda, protože distanc je přítel. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Určitě se na to podívejte, ať se o marihuaně něco opravdu dovíte. To, že to obsahuje celkem spoustu zbytečných keců kolem, je jedna věc, ale na druhou stranu se prostě jen ukazuje, že kolem marihuany je příliš velký humbuk, protože je to droga. A tohle pořád říkáme ve světě, kde je alkohol i tabák volně dostupný. ()

Reklama

tereza_p 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2012: Líbilo se mi, že dokument v podstatě nic nevnucuje a ukazuje konopí jako léčebnou alternativu, která tu je, je hrozně blízko, ale přitom je strašně daleko. Navíc se dokument nebojí říct ani to, že se nejedná o samospásnou věc, že ne vždy funguje apod. Kdyby mě měl film k něčemu přesvědčit, tak mě nepřesvědčí, ale to asi ani nebyl účel. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Autorovi se povedlo dostat na velice zajímavá místa (třeba ten izraelský skleník) i k zajímavým lidem. Bohužel, jeho filmový přístup je kdesi na nezřetelné hranici mezi amatérismem a diletantstvím, takže to všechno přišlo vniveč. Pokud se traduje, že úroveň českého dokumentu výrazně převyšuje naše hrané filmy, tak tohle není takový případ. A jsem na filmovém serveru, takže musím hodnotit filmovou stránku. Jen pro úplnost dodávám, že jsem přesvědčen o menším zdravotním ryziku i menší návykovosti marihuany oproti třeba tabáku. Stejně tak soudím, že legalizace marihuany by přinejmenším zpočátku přinesla nějaké ty problémy, ale ještě víc by jich odstranila. Takže jsem pro. Ale nikdy jsem ji nekouřil a nehodlám na tom nic měnit. ()

NeosinneR 

všechny recenze uživatele

[38. Letní filmová škola Uherské Hradiště 2012] Celkom nudné a ešte horšie natočené. Samotné príbehy ma až tak nezaujímajú (ale to nikdy na takýchto dokumentoch), ja vlastne neviem, prečo som to pozeral. Asi som čakal Kto hulí, ten umí v českej dokumentovej verzii. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení dokumentu trvalo 2 roky a probíhalo na území České republiky a Izraele. (Sufferer)
  • Podnětem pro vznik snímku bylo setkání producenta filmu Jana Hrnčíře s Kanaďanem Rickem Simpsonem, který je ve své zemi stíhán za držení a obchodování s marihuanou a který emigroval do České republiky. (Sufferer)

Reklama

Reklama