Reklama

Reklama

Eugéniové

  • Slovensko Eugéniovia (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Eugenika je pojem pro nauku, která byla kdysi učenci označována za něco více než vynález kola. Měla spasit lidstvo před vážnými genetickými zátěžemi. Svou kariéru s ní spojila řada vzdělanců vysokých akademických parametrů, kteří se rozhodli hodnotit, co je v přírodě trend lepší a co horší, co je krásné a co ošklivé, a co tedy je třeba podpořit a co evolučně přibrzdit. Po druhé světové válce byl pojem eugenismus téměř vymazán ze slovníků všech jazyků světa. Nacistická ideologie využila vědu pro selektivní kritéria dokonalého národa příští tisícileté říše. Ty horší likvidovala či zbavila práva na existenci ve svém prostoru, handicapované hubila, sedmdesát milionů obyvatel východní Evropy určila pro otrocké práce, třicet procent německého národa bylo třeba vyčistit. Ne politici, ale vědci určovali tato kritéria. Někteří dokonce v Praze. Připravovaný snímek využívá unikátních archivních materiálů, které produkovala ideologie lepšího zítřka. Tyto výtvarné i filmové archiválie zpracuje animátor Zdeněk Durdil ve fantaskní vizi budoucnosti, která se proměnila v masovou vraždu. Literární komentář upravuje spisovatel Patrik Ouředník převážně z textu své úspěšné publikace Europeana. Výsledkem má být nadčasové a velmi divácky populární zamyšlení nad hranicí vědy a pavědy v dnešním světě, v minulosti i zítra. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Začal bych tím, že ohlédnu-li se na popis a dám si to všechno dohromady, tak jsem trochu zklamán. Název by měl být spíše Nacistická eugenika, protože se především zaměřuje na druhou světovou válku a veškerý humbuk kolem NSDAP. Že zrovna autoři dali větší váhu tomuto zaměření dokumentu, který lze uplatnit i na obecnou problematiku eugenetiky (jak vyplynulo z diskuze po promítnutí filmu), tak budiž. Ovšem mě to v tomhle směru moc neuspokojilo, protože o tom ostatním (nacismus nepočítaje) se zmiňuje opravdu jen letmo. Na druhou stranu, autoři s tím museli mít obrovskou práci a to zpracování je převelice zajímavé, dotažené a poutavé. Nemůžu dát proto tři hvězdy, protože mi to přijde pro tento dokument málo a je třeba ho ocenit. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý a velice přínosný dokument, který diváky seznamuje s velice významnou vědní disciplínou s obrovským potenciálem. Jak už to tak s podobně významnými věcmi bývá, tak úplně stačí, aby se takové věc dostala do nepovolaných rukou a může způsobit katastrofu. Samotná vize s vyšlechtěním dokonalého člověka rozhodně není zlá (alespoň bych si měl konečně s kým popovídat), nicméně rozhodně neexistuje nějaká morálně čistá cesta k dosažení této vize. Tuto vizi už se kdysi snažil naplnit jeden pán a nesetkalo se to s pochopením. Právě o tomto pánovi je valná většina dokumentu a já tak nedostal přesně to, co mi bylo názvem slíbeno. Samozřejmě je zde vysvětleno, co to ta eugenika je, co přecházelo jejímu vzniku a jak vlastně ovlivňovala svět. Je to ovšem pouze takový kratičký úvod a dále už se věnuje dokument čistě nacismu. Neříkám, že je to špatně. Dozvěděl jsem se spoustu nových informací z dané oblasti a to už jsem si zaslepeně myslel, že to není možné. Je vidět, že to tenkrát nacisti brali zodpovědně. O nějakých rasových kartách a životním osudu založeném na tom, kolik rasových bodů jste si odnesli, jsem neměl tušení. Velice bych pochválil dobové záběry, které neměly chybu. Bohužel se našly i takové pasáže, které jsem si zrovna dvakrát neužil a myslel na tisíce dalších věcí. Celkově na takové pěkné 3 kousky. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující, velice vhodně volená, umělecky silně vyznívající forma postavená na excelentních animacích a místy výrazně expresivních výtvarných dílech (Rónova ,,věž", stejně jako třeba skvělé animované předěly knih s až Švankmajerovskými ruchy, skutečně mistrný komentář z pera Patrika Ouředníka...) popisující věci tak obludné a hrůzné, že by se jim chtělo spíš smát než věřit...a o to víc je třeba je stále připomínat... Trochu jsem osobně postrádal informace o eugenice v kontextu evropské civilizace 19. století, vždyť třeba o eugenických tendencích v rámci Commonwealthu nepadla ani zmínka, stejně jako o nacistickém projektu Lebensborn, chápu ale, že tvůrci byli limitováni formátem díla. Výrazný didaktický podtext celého snímku by se dal dobře využít pro potřeby školních projekcí a jako názorná pomůcka při hodinách dějepisu či občanské výchovy... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Jako výukovej materiál stupidních dětí ze základky, kteří když slyší eugenika, tak se jim vybaví neexistující pornoseriál o orálním sexu s osly nebo jméno starověké bohyně, by to mohlo být víceméně užitečný. Jenže já nejsem dějinami minutej polodement a nelíbí se mi, když ke mně někdo mluví rádobyzábavně a hlavně jako s úplným kreténem. Vědecky extrémně plochý, ničím objevný dokument zajímavý pouze formálně slušně odvedenou prací Róny. A to se nebudu pouštět do tvůrce pro jeho primitivní a tendenční antikomunismus. (ještě bych zákeřně připomněl, že se na dokumentu pracovalo prej asi 4 roky, smutný,co?) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Stručné dějiny (toto je aluze na Patrika Ouředníka a jeho Europeanu, jejíž citací: "Někteří historikové říkali, že 20. století začalo, když se zjistilo, že lidé pocházejí z opic. A někteří lidé říkali, že pocházejí z opic méně, než jiní." Patrik Štingl kongeniálně k prvním obrazům otevírá svůj dokument, aby předznamenal, co na diváka čeká v následující hodince a čtvrt; à propos, nenapadlo by mě, že "věk extrémů", resp. jeho největší zločin, lze vystihnout dvojicí lakonických vět) "šlechtění" člověka aneb Kterak darwinisticky orientovaná eugenika (aby nedošlo k omylům, eugenika samozřejmě není vynálezem 19. století a chtěným dítětem Charlese Darwina, vzpomeňme při této příležitosti kupř. antický koncept kalokagathia, kde se (morální) dobro pojilo s (fyzickým) krásnem, i tuto myšlenku nacisté zneužili, resp. je někde tam, v hloubce jejích učení) vyšlapala cestičku plynovým komorám. Progresivní forma (žádné mluvicí hlavy, nýbrž mix animace a archivních záběrů), děsivé a odpudivé téma, o to však důležitější dokument. A musím říct, že mě překvapilo, jakou důležitost stran rasové politiky přikládali nacisté pražskému vysokému učení (samozřejmě ideologicky předpojatému), měl jsem a mám z dokumentu pocit, že Osvětim, Dachau, Bergen-Belsen aj. nacházeli ospravedlnění (resp. metody a praktiky vyhlazování) v hlavách zdejších (naštěstí ne-českých) "doktorů". Smutná, tato světovost. Kéž se tyto časy už nikdy nevrátí! 75 % ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama