Reklama

Reklama

Mrtvá trať

  • Slovensko Mŕtva trať (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Stalin svírá v ruce tužku a chystá se udělat čáru do mapy Sovětského svazu. Tam, kde se hrot tuhy dotkne papíru, bude osmdesát tisíc lidí, v naprosté většině vězňů GULAGu, v nesmírně obtížných podmínkách polární tajgy stavět železniční trať. Trať s téměř nulovým strategickým významem, v krajině permafrostu a polárních bažin, s minimem techniky a vybavení. Čtyři roky budou usilovně pracovat, umírat vyčerpáním, nemocemi, násilím a trpět na samotkách, dokud nezemře konečně i sám Stalin. Během několika týdnů nezůstane po hektické činnosti nic než prázdné baráky lágrů, staré lokomotivy, zbytky kolejí, násep, telegrafní vedení. Vše bude pozvolna navráceno tajze… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

MeGab odpad!

všechny recenze uživatele

NA TENHLE FILM ROZHODNĚ NECHOĎTE!!! Poprvé mě štve, že nemohu dát nějakému filmovému dílu odpadní hodnocení ne jednou, ale pětkrát, desetkrát či víckrát. První polovina filmu není dokumentární film o přírodě Sibiře, protože se tam o ní ani jednou nezmíní. Není to ani dokumentární film o lodi, na níž je to natáčené, protože se tam o ní ani jednou nezmíní. A nakonec to není ani dokumentární film o „mrtvé trati“, protože ji tam ani jednou neukážou. Jediné, co je tam vidět, je voda, statický pohled z okna lodi ven, pár fotografií nesouvisející s tématem a klikatá modrá čára na papíře. K tomu fakt odporná hudba a idiotsky sestříhané ruské projevy či vzpomínky pamětníků, které se sice vztahují k tématu, ale nevydaly by ani na jednu mizernou rozhlasovou reportáž. Škoda, že nelze autory žalovat za ušlý čas a peníze vynaložené za vstupenku. Odešel jsem z kina v polovině filmu i s tím, že jsem pak čekal asi hodinu na nádraží na vlak. Na tom nádraží plném ožralců to byl rozhodně příjemněji strávený čas. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Precizně a velmi důstojně zpracovaný dokument o naprosté beznaději, pomatené mysli fanatického diktátora a o jedné velké zbytečnosti. Pro sovětské vojáky, kterým se podařilo přežít v zajetí, se z návratu domů stává peklo. Další boj o přežití, další táborová hierarchie i těžko představitelné podmínky. Dokument je zpracován jinak, ona důstojnost je hlavně v záběrech, které jsou jakoby mimo, ovšem každý, kdo dokáže pochopit neskutečnost toho, co se právě dozvídá, musí chápat každý záběr. Výborně rozložené monology přeživších i popis táborového slangu. "Němý" závěr je skvostný a zmíněná důstojnost zde dosahuje vrcholu. ()

Reklama

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivně natočený snímek s důrazem na minimalistické pojetí, na kameru využívající dlouhé monotónní obrazy libující si v lineárních tvarech... z tohoto hlediska velmi zajímavý a působivý film. Pokud bychom však měli mluvit o "dokumentu", tohle vedle dokumentů ani nestálo a zasloužilo by si tak jednu hvězdu... ()

Pet 510 

všechny recenze uživatele

No je dobře. že se někdo snaží zpracovat téma sovětských pracovních táborů, ale nebylo by od věci pokusit se to udělat způsobem, který by diváka nenutil nudou okusovat sedačku před ním. Přitom by nemusel být tento dokument až tak marný. Křídou napsané překlady výrazů používaných v gulagu, výpovědi očitých světků, cesta po stopách bývalých vězňů a už samotné téma dokumentu jsou dobré. Problém ovšem je že těch zajímavých, něco zdělujících míst je v dokumentu naprostá menšina. Většinu totiž tvoří nudné, dlouhé záběry na tak zajímavé objekty jako je třeba řeka, les, další řeka, další les a ke konci už dokonce zrezivělé koleje, nebo polorozpadlá budova, která by sice měla v dokumentu mít rozhodně své místo, ale když se na ní koukéte, z jednoho úhlu 2 minuty tak i tak dost zásadně ztrácí na zajímavosti. Takže tak. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dokument som videl /neviem a nepamatam sa presne kedy a kde/ a pacilo sa mi to. Teda nepacila sa mi stavba trate v polarnej pustatine, v krajine vecneho permafrostu. Nepacilo sa mi utrpenie ludi, stavajucich tuto trat. Ale pacil sa mi stylm, akym je to natocene, a bol som rad prislusnym informaciam z tohoto dokumentu. Slusnych 90 % ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama