Reklama

Reklama

Zelení aneb příběhy ze stranického života

(studentský film)
  • Česko Zelení 2003-2005 aneb Co tady děláš? Zmizni!
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární film, který se kromě vnitřního vývoje politické strany zabývá také osobní angažovaností autorky a zároveň zkoumá, proč dnes společnost politikům nedůvěřuje, jak nesnadné je stát se politikem, co se skrývá pod souslovím politická intrika a jak je dnešní demokracie v mnohém neuchopitelná. V roce 2002 jsem se stala součástí skupiny lidí, kteří chtěli postavit na nohy chátrající Stranu zelených. Krátce po přímé zkušenosti s prací v ekologické organizaci jsem měla možnost sledovat, jak se oddělují světy občanské iniciativy a politické strany. Využila jsem tedy výjimečné možnosti postihnout reformu několika osobností a samotné politické strany zevnitř. S pomocí přátel jsem začala zlomové okamžiky tohoto procesu natáčet a rozhodla se, že budu po dobu několika let dění uvnitř a okolo Strany zelených důsledně zaznamenávat. Natočený materiál, při jehož získávání jsem musela čelit změnám postojů, paranoii i byrokratizování, je příslibem zajímavého politického filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vnútrostranícke bitky a súboje u Zelených v Česku. Pointu všetkým uvedeným obrazom tvoria slová záverečnej piesne: "Jsem strašně rád, že nemusím vstoupit do strany.". Lídri a podporovatelia vyzerali buď ako prefíkaní podvodníci (Bursík), patologickí revolucionári (Patočka), dogmatickí marxisti, nezmieriteľní s iným názorom, Uhl) alebo ako zbierka podržtašiek jednej z frakcií. Všetky zobrazené hádky, debaty a obhadzovania sa slovnými výkalmi, či rajčinami pôsobili ako z úvodnej schôdze Strany absolútne vymletých kokotov (SAVK). Zasadnutie platforiem zase evokovali Stranu Paranoidne pridrbaných katastrofikov (S - Paprika). Do politických strán naozaj nevstupuje odborná elita, ale len a len zbierka peniazmi a mocou očarovaných figúr. A netýka sa to len Strany zelených, ktorej základné prirodzeno právne východiská môžu byť niekedy v idealistickej budúcnosti rozpracované do podporovania hodného programu. Film je možné vnímať aj ako na konkrétnej epizóde predvedenú tragédiu zastupiteľského systému, kde nerozhoduje elita ducha, ale primitívne argumenty, vyšpičkované emócie, personálne ambície odpudivých, zväčša permanentne nasraných, prípadne úlisne a falošne sa usmievajúcich xichtov, regrurujúca sa z večných revolucionárov, sťažovateľov alebo podvodníckych podnikateľov, schopných prefinancovať si kampaň až k stoličke vo vláde. ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

moc nerozumím datu vzniku...jakože...film z roku 2011 popisuje vnitrostranické mecheche SZ z let kolem roku 2004. Tedy...trochu neaktuální... . Autorka straní křídlu okolo Jakuba Patočky a "toho pána se zlýma očima"(Jan Beránek), řeší se stanoviska jako "Evropa bez jaderné energetiky", tedy dnes již opět ne až tak zcela zelené dogma, naproti tomu je Martin Bursík a jeho skupina podána jakože bandička bezpáteřních pučistů, aniž by na ně třebas režisérka něco pokřikovala zpoza kamery, nebo je konfrontovala s něčím. Nic. Je cítit její sympatie, ale film prakticky nic moc neříká. Jen tak trošku ukazuje. Fajn kamera. A tři hvězdy spíš za téma. Ale to datum vzniku...nechápu ()

Reklama

Reklama