Reklama

Reklama

Em a On

  • Česko Baumaxa
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Další dokument z cyklu Bez cenzury je věnován dvojici nonkonformních umělců ze severočeského Litvínova. První si říká EM Rudenko, prohlašuje se za bývalého ukrajinského dělníka a je autorem absurdních básní, plných záměrných nonsensů. Druhý - užívající pseudonym Xavier Baumaxa - je originální písničkář, jenž svou tvorbu zakládá na parodiích zprofanovaných žánrů, karikaturách celebrit a zesměšňování předsudků.
Režisér Vladimír Michálek sledoval aktéry svého snímku více než dva roky a přiblížil řadu jejich veřejných i soukromých vystoupení. Zazní v nich nejznámější Baumaxovy songy - například groteskní „etno“ Pozitiff peopula, protinacistická balada Nazijazz, či parodický Ozajstný hip-hop, rapovaný slovensky. Nechybějí ani ukázky Baumaxovy účasti na pantomimické performanci, výňatky z jeho ironické show Opičan Havel, či fragmenty vystoupení s elitními hosty, včetně Radima Hladíka, Dana Bárty, či Lenky Dusilové.
V rozhovorech během putování po severočeské krajině režisér pátrá i po rodinném zázemí a sociálních kořenech obou protagonistů. Výsledkem je neučesaná koláž, plná drsného humoru, necenzurovaných zpovědí a troufalých mystifikací, ale také hloubavé svědectví o problematickém regionu severních Čech a jeho unikátní reflexi.
Michálkův dvojportrét poodhaluje i pravé podoby jeho aktérů, skryté za jejich rozháranou autostylizací. Sleduje také vděčné reakce publika na jejich eruptivní produkce. Dokument EM a ON přerůstá v pozoruhodnou výpověď o sympaticky podvratné alternativě naší komerční scény. (HBO GO)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Inferio DVD
22.04.2015
DonPedro DVD
19.04.2013

Reklama

Reklama