Reklama

Reklama

Em a On

  • Česko Baumaxa
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Další dokument z cyklu Bez cenzury je věnován dvojici nonkonformních umělců ze severočeského Litvínova. První si říká EM Rudenko, prohlašuje se za bývalého ukrajinského dělníka a je autorem absurdních básní, plných záměrných nonsensů. Druhý - užívající pseudonym Xavier Baumaxa - je originální písničkář, jenž svou tvorbu zakládá na parodiích zprofanovaných žánrů, karikaturách celebrit a zesměšňování předsudků.
Režisér Vladimír Michálek sledoval aktéry svého snímku více než dva roky a přiblížil řadu jejich veřejných i soukromých vystoupení. Zazní v nich nejznámější Baumaxovy songy - například groteskní „etno“ Pozitiff peopula, protinacistická balada Nazijazz, či parodický Ozajstný hip-hop, rapovaný slovensky. Nechybějí ani ukázky Baumaxovy účasti na pantomimické performanci, výňatky z jeho ironické show Opičan Havel, či fragmenty vystoupení s elitními hosty, včetně Radima Hladíka, Dana Bárty, či Lenky Dusilové.
V rozhovorech během putování po severočeské krajině režisér pátrá i po rodinném zázemí a sociálních kořenech obou protagonistů. Výsledkem je neučesaná koláž, plná drsného humoru, necenzurovaných zpovědí a troufalých mystifikací, ale také hloubavé svědectví o problematickém regionu severních Čech a jeho unikátní reflexi.
Michálkův dvojportrét poodhaluje i pravé podoby jeho aktérů, skryté za jejich rozháranou autostylizací. Sleduje také vděčné reakce publika na jejich eruptivní produkce. Dokument EM a ON přerůstá v pozoruhodnou výpověď o sympaticky podvratné alternativě naší komerční scény. (HBO GO)

(více)

Recenze (21)

Morien 

všechny recenze uživatele

Přes svůj počáteční odpor (kulminující ve 22. minutě), jsem se do snímku nakonec dostala a snad i nějaká ta katarzička na konci ukápla. Takže nemůžu aplikovat svoji oblíbenou dokumentární námitku "zvolené téma neunese takovouhle stopáž", protože kdyby po té první čtvrthodince nebyl ten hodinový ocásek, tak vůbec nemám čas si na styl a objekty zvyknout a ještě se do toho i zažrat. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Baumaxu mám ráda. Zpaměti vysolím na počkání takovou dobrou desítku jeho textů. Asi čtyřikrát jsem ho viděla naživo. Se slzou v oku vzpomínám, jak mi kdysi dávno, po koncertě v hradišťském Míru, ukazoval starou občanku, na které je jakožto sedmnáctiletý chlapec a já žila v blažené představě, že sem jedna z mála, která zná jeho pravé jméno (do kruté reality jsem byla uvedena hned během dalšího piva). Em Rudénka si jednou za čas citujeme s mými podobně postiženými kamarády. Dokument šlape. Díky častému rámování v detailech, člověk skoro cítí smrad piva. Dynamický střih háže jednu vtipnou momentku za druhou a vůbec sem si říkala, jak by bylo fajn, kdyby tu Xavi zrovna měl koncert a mohla bych mu po koncertě koupit pivo. Osobně jsem se ani minutu nenudila, ale chápu, že nefanouškovi tohle asi nic neřekne.(MFDF Jihlava 2011) ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Baumaxa je dobrej, i když na můj vkus už přeci jen trochu moc provařenej (což mu za vinu pochopitelně nekladu) ...dokument ovšem shledávám velmi, velmi fádním. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Luboše znám deset let,ale určitě bych nemohl říct,že ho znám.Ani tenhle dokument není o panu Tichém,ánžto nýbrž o talentovaném zjevu Baumaxovi.Což samozřejmě nemusí být jedna (půlitrová) nádoba.To zřejmě pochopil i pan Michálek a byl natolik rozumný (a schopný) ,že nám nenacpal pod nos vyčerpávající mix tichého domova a bouřlivého bau. Zvolenou formou (která sice není nějak kór originální,ale von ten Michálek bude spíš slušný filmař než hyenovitý dokumentarista /třeštíkovci už vědí../ ) skvěle nahodil o čem že ta baumaxstory vlastně je-sranda,sem tam hovno,kecy,kumšt a práce (i když střihačovi jsem občas nerozuměl). A co nám nezprostředkoval rejža (a občas moc hezká kamera),to už obstaral ON (a em). - U mě dobrý,vole. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství, lásce, chlastu a hnusu s troškou sociální kontroverze, s čímž je Baumaxa už tak nějak spjatej. A samozřejmě chlast. Jinak je to vesměs průřez jeho tvorbou do roku 2011, s Rudenkem v zádech (škoda, že ten tam toho předvedl poskrovnu). Ti dva se s ničím prostě neserou, protože to asi ani neumí (teda fyzicky srát umí, což také uvidíme), ale hlavně je to sranda. Xavi je můj oblíbenec a koho není (i to se může stát), třeba bude časem. Už se těším na druhej díl. ()

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaný. Šel jsem na dokument věnovaný Xavieru Baumaxovi, mému oblíbenému zpěvákovi. Místo toho jsem sledoval 87 minut zběsile sestříhaných úseků z koncertů, záběrů na čelní sklo automobilu, doprovázených monologem Em Rudénka a šotů kterak Xavi venčí své čtyřnohé miláčky, respektive turisty (kamarády ze zahraničí? Who knows) - Momenty kdy popisuje svou klasickou angličtinou okolní scenérie patří (bohužel) k tomu nejlepšímu co celý film nabízí. Abych to shrnul, o zpěvákovi jsem se nedozvěděl zhola nic Em sice občas něco povypráví, ale kdo ví co z toho je pravda a co čirá mystifikace. Celkově tedy zklamání. Kdyby byl film točený tímto stylem o komukoli jiném, šel bych s hodnocením asi ještě níže a téměř jistě film nedokoukal. ()

blueskin

všechny recenze uživatele

vypnul jsem to v momentu, kdy baumaxa s rudenkem jedou autem a rudenko vypráví, kterak jejich přátelství vyrašilo z toho, že si navzájem strkali prsty do zadku a teprve posléze přesedlali na děvčata. v tom okamžiku jsem pochopil, že mi tenhle dokument o skutečném baumaxovi nic neřekne a o sebemystifikační mlhu, kterou kolem sebe vytváří, nestojím. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Takový trochu rychlokvašný dokument sestříhaný někde na koleni. Je to zajímavý počin trochu parodistů a sprostistů, alkoholiků a fetek, ale je fakt, že určité texty a hudbu nemají úplně špatnou. Hodnocení: 55 % ()

libor.posp 

všechny recenze uživatele

Vylezl jsem z kina a říkal jsem kamarádům: "To byl zatraceně punkovej film!" Já ani nečekal, že to bude mít nějakej příběh. Bylo to takový, jaký je Em a On. Kromě toho mě potěšilo, když jsem se ve filmu našel. U mě spokojenost. ()

martin5514 

všechny recenze uživatele

Mrdám na vás!!! Nešlo začít jinak, protože tak to je. Tohle byl čistokrevnej punk. Koncepcí byla čirá bezkoncepčnost. Ujíždíte-li na Baumaxovi, budete se bavit stejně, jako hlavní protagonisté. Ale to kecám, ti se totiž budou bavit vždycky o třídu víc než vy, ale i tak to byl nářez. V kině nás bylo sedm. Ti z vás, kteří nevědí, kdo Xavier je, tak tohle není snímek na první kontakt, možná ani na druhej :) P.S.: http://www.youtube.com/watch?v=tuGrHymv38A ()

caniferus odpad!

všechny recenze uživatele

Stupidny teenedzersky humor dvoch mimonov. Je sice pekne ako si vedia spravit srandu z debilneho slovenskeho hip hopu, ci ich nonconformne divadelne vystupenia, atd. Ale inak toto rozhodne nie je moja salka kavy. Nuteny a tazkopochopitelny humor + urazanie ludi nie je nic pre mna!!!! Na svoj vek su obaja pseudoumelci za zenitom, a brat si do huby ludi akymi bol napr. V. Havel, ktoremu ani jeden z mimonov nesaha ani po paty, tak to je naozaj len tazkopochopitelne. ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

"Em a On" je nevídaná hovadina s nulovým prvkem dokumentu. Ty dva se pořád něčemu smějou, pijou v přímým přenosu, nemaj zábrany a neváží si sami sebe. A ty vulgarity! Otřesné. Snad jen prdění chybělo....ODPAD ; "Em a On" to je bomba úlet dvou sympaťáků! Zapomeňte na hýčkání diváka, tohle je vostrá jízda z litvínovskýho panelovýho "slumu". Prd*l a recese ze všeho a ze všech. Nikdo není ušetřen, ani Em s Onem. Kluci, já chci vidět druhej díl! A veřím, že pod stromečkem najdu DVD kde budou i z cenzurovaný záběry!!! 5STARS ==> Obě hodnocení jsou v podstatě pravdivá, hlavně ty dva pipula neberte příliš vážně ;-) Howgh. ()

Reklama

Reklama