Reklama

Reklama

Em a On

  • Česko Baumaxa
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Další dokument z cyklu Bez cenzury je věnován dvojici nonkonformních umělců ze severočeského Litvínova. První si říká EM Rudenko, prohlašuje se za bývalého ukrajinského dělníka a je autorem absurdních básní, plných záměrných nonsensů. Druhý - užívající pseudonym Xavier Baumaxa - je originální písničkář, jenž svou tvorbu zakládá na parodiích zprofanovaných žánrů, karikaturách celebrit a zesměšňování předsudků.
Režisér Vladimír Michálek sledoval aktéry svého snímku více než dva roky a přiblížil řadu jejich veřejných i soukromých vystoupení. Zazní v nich nejznámější Baumaxovy songy - například groteskní „etno“ Pozitiff peopula, protinacistická balada Nazijazz, či parodický Ozajstný hip-hop, rapovaný slovensky. Nechybějí ani ukázky Baumaxovy účasti na pantomimické performanci, výňatky z jeho ironické show Opičan Havel, či fragmenty vystoupení s elitními hosty, včetně Radima Hladíka, Dana Bárty, či Lenky Dusilové.
V rozhovorech během putování po severočeské krajině režisér pátrá i po rodinném zázemí a sociálních kořenech obou protagonistů. Výsledkem je neučesaná koláž, plná drsného humoru, necenzurovaných zpovědí a troufalých mystifikací, ale také hloubavé svědectví o problematickém regionu severních Čech a jeho unikátní reflexi.
Michálkův dvojportrét poodhaluje i pravé podoby jeho aktérů, skryté za jejich rozháranou autostylizací. Sleduje také vděčné reakce publika na jejich eruptivní produkce. Dokument EM a ON přerůstá v pozoruhodnou výpověď o sympaticky podvratné alternativě naší komerční scény. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (21)

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaný. Šel jsem na dokument věnovaný Xavieru Baumaxovi, mému oblíbenému zpěvákovi. Místo toho jsem sledoval 87 minut zběsile sestříhaných úseků z koncertů, záběrů na čelní sklo automobilu, doprovázených monologem Em Rudénka a šotů kterak Xavi venčí své čtyřnohé miláčky, respektive turisty (kamarády ze zahraničí? Who knows) - Momenty kdy popisuje svou klasickou angličtinou okolní scenérie patří (bohužel) k tomu nejlepšímu co celý film nabízí. Abych to shrnul, o zpěvákovi jsem se nedozvěděl zhola nic Em sice občas něco povypráví, ale kdo ví co z toho je pravda a co čirá mystifikace. Celkově tedy zklamání. Kdyby byl film točený tímto stylem o komukoli jiném, šel bych s hodnocením asi ještě níže a téměř jistě film nedokoukal. ()

martin5514 

všechny recenze uživatele

Mrdám na vás!!! Nešlo začít jinak, protože tak to je. Tohle byl čistokrevnej punk. Koncepcí byla čirá bezkoncepčnost. Ujíždíte-li na Baumaxovi, budete se bavit stejně, jako hlavní protagonisté. Ale to kecám, ti se totiž budou bavit vždycky o třídu víc než vy, ale i tak to byl nářez. V kině nás bylo sedm. Ti z vás, kteří nevědí, kdo Xavier je, tak tohle není snímek na první kontakt, možná ani na druhej :) P.S.: http://www.youtube.com/watch?v=tuGrHymv38A ()

Reklama

giblma 

všechny recenze uživatele

Baumaxu mám ráda. Zpaměti vysolím na počkání takovou dobrou desítku jeho textů. Asi čtyřikrát jsem ho viděla naživo. Se slzou v oku vzpomínám, jak mi kdysi dávno, po koncertě v hradišťském Míru, ukazoval starou občanku, na které je jakožto sedmnáctiletý chlapec a já žila v blažené představě, že sem jedna z mála, která zná jeho pravé jméno (do kruté reality jsem byla uvedena hned během dalšího piva). Em Rudénka si jednou za čas citujeme s mými podobně postiženými kamarády. Dokument šlape. Díky častému rámování v detailech, člověk skoro cítí smrad piva. Dynamický střih háže jednu vtipnou momentku za druhou a vůbec sem si říkala, jak by bylo fajn, kdyby tu Xavi zrovna měl koncert a mohla bych mu po koncertě koupit pivo. Osobně jsem se ani minutu nenudila, ale chápu, že nefanouškovi tohle asi nic neřekne.(MFDF Jihlava 2011) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství, lásce, chlastu a hnusu s troškou sociální kontroverze, s čímž je Baumaxa už tak nějak spjatej. A samozřejmě chlast. Jinak je to vesměs průřez jeho tvorbou do roku 2011, s Rudenkem v zádech (škoda, že ten tam toho předvedl poskrovnu). Ti dva se s ničím prostě neserou, protože to asi ani neumí (teda fyzicky srát umí, což také uvidíme), ale hlavně je to sranda. Xavi je můj oblíbenec a koho není (i to se může stát), třeba bude časem. Už se těším na druhej díl. ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

"Em a On" je nevídaná hovadina s nulovým prvkem dokumentu. Ty dva se pořád něčemu smějou, pijou v přímým přenosu, nemaj zábrany a neváží si sami sebe. A ty vulgarity! Otřesné. Snad jen prdění chybělo....ODPAD ; "Em a On" to je bomba úlet dvou sympaťáků! Zapomeňte na hýčkání diváka, tohle je vostrá jízda z litvínovskýho panelovýho "slumu". Prd*l a recese ze všeho a ze všech. Nikdo není ušetřen, ani Em s Onem. Kluci, já chci vidět druhej díl! A veřím, že pod stromečkem najdu DVD kde budou i z cenzurovaný záběry!!! 5STARS ==> Obě hodnocení jsou v podstatě pravdivá, hlavně ty dva pipula neberte příliš vážně ;-) Howgh. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama