Reklama

Reklama

Comeback

  • Slovensko Comeback
Rozhovor  - Miro Remo

Obsahy(1)

Po rokoch strávených v najstráženejšej väznici na Slovensku ste opäť vonku. Pravidelný niekoľkoročný nariadený režim sa zo dňa na deň mení. Viete, že postaviť sa na vlastné sa nepodarilo nikomu z cely. Tých pätnásť, dvadsať rokov človeku chýba. Vyjdete von a nemáte vlastne nič. V base ste nezarobili ani korunu. Stratili ste domov, rodinu. Ste slobodný, ale neviete ani kde je zastávka autobusu. Neviete ako domov. Domov, o ktorý ste asi aj tak za tie roky prišli. Vaši bývalí kamaráti, už majú postavenie, prácu, bývanie, ženu, deti a vy začínate znova odznova. Vonku pozeráte ako puk na všetko nové, ženy, autá, smartfóny, móda, všetko je iné len vy ste taký aký ste bol. Učíte sa narábať s mobilom, dobehnúť zameškané roky. Žiadate o prácu, ale register trestov máte dlhý ako blok z Tesca. Vašim domovom sa stala basa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Miro Remo

Recenze (26)

klukluka 

všechny recenze uživatele

V obsahu je sice popis trochu jiného filmu, ale beru to jako dovětek, jako něco, co ve filmu nestihlo zaznít. Nějaká hvězdička je odrazem štěstí, které měli tvůrci v tom, že každý z jejich dvou hlavních aktérů skončil nakonec trochu jinak. Líbila se mi schopnost přimět diváka, aby se zamýšlel nad východisky, důvody, pochody a situací recidivistů. Líbilo se mi, že jsme nesledovali dva recidivisty, ale dvě lidské bytosti. Dvě komplikované duše, jejichž vnitřní démoni jim znemožňují fungování, které většinová společnost považuje za standardní a přijatelné. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Co je vlastně účelem trestu odnětí svobody - jen samotné potrestání pachatele, nebo by měl i napravovat, vychovávat, varovat ostatní? Třestní zákoník sice uvádí i tyhle další cíle, jaká je ale realita? Miro Remo se se štábem svých bývalých spolužáků z VŠMU vydává do jedné z nejpřísnějších věznic blízko místa, kde vyrůstal a představuje dva z jejích téměř stálic, dva recidivisty, kteří si to prostě "v normálním životě vždy poserou tak, že je pro ně vězení tou příjemnější variantou". Náprava? O něčem takovém se u nich moc mluvit nedá, spíše o větší ztrátě svědomí, emocí či schopnosti žít na svobodě. Výborná kamera 4 hlavních kameramanů snímku Removi pomáhá zachytit ještě hlouběji příběhy jednotlivých postav, atmosféru věznice a vyvolat v divákovi spousty důležitých otázek a myšlenek, které ho budou provázet ještě pár dní... ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Spolužiak z výšky má švagra, ktorý pracuje v Ilave. Vždy po víkende u nich nám rozprával zážitky, ktoré sa počas neho dozvedel. Od vtedy ma zaujímalo, ako to vlastne chodí v slovenských väzniciach. Myslím, že žiaden iný materiál okrem tohto dokumentu tu nemáme, ktorý by to tak dokonale popísal. Človek sa ocitá vo vnútri toho komplexu. Vidí akí ľudia tam sedia. Čo spáchali a koľko za to dostali. Na druhej strane tento dokument zobrazuje dvojicu odsúdených, ktorí sú prepustení na slobodu. Majú problém nájsť si prácu, bývanie, prežívajú. Až 80% z nich sa vráti naspäť do basy. Proste si nezvyknú na normálny život aký žijeme my tu vonku, na slobode. Sledujeme vývin jednotlivca spoločnosti. Je zmätený a cíti krivdu. Na druhej strane, si ale za to môžu sami. Len som nechápal výšku trestu za úverový podiel v hodnote 22 000 slovenský korún. 8 rokov a 2 mesiace???? Naše právo je fakt smiešne. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný slovenský dokumentárny film Comeback od Mira Rema sleduje dvoch väzňov, ktorí sa po dlhých rokoch väzenia ocitnú na slobode. Dokážu však ešte vo svete vôbec fungovať alebo sa po čase zase vrátia za mreže? Film je solídne natočený, pomerne naturalistický (o brutálnych činoch sa často len hovorí, ale aj tak z toho behá mráz po chrbte) a neberúci si servítky. Zároveň ponúka divákovi mnoho podnetov na premýšľanie. Okrem iného aj o tom, či väzenia naozaj spĺňajú úlohu nápravných ústavov. Na zamyslenie sú aj prísne zákony, ktoré často veľmi neprimerane trestajú pomerne banálne trestné činy. Skrátka po všetkých stránkach vydarený film, ktorý rozhodne stojí za pozretie. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Cinematik 2014] Väzenie ako trvalé tetovanie, doživotná značka, ktorá nezmizne. Miro Remo slávi comeback zručným uchopením ťažkej témy, ktorú pitvá s potrebnou vážnosťou, ale aj vítaným nadhľadom. Portrét dvoch mužov v bludnom kruhu nefunkčnej resocializácie a návratov za mreže je silným kalibrom. Tvorcovia však dokument zvládli "predať", teda urobiť divácky atraktívnym, no zároveň miestami veľmi nepríjemným. Klobúk dole, výkladná skriňa slovenského filmu - dokument - z rukáva vytiahla ďalšie eso. 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Získať viacnásobné povolenia na nakrúcanie priamo za múrmi prísne stráženého väzenia bolo pre tvorcov nesmierne náročné. Každé jedno nakrúcanie bolo riešené samostatne. Boli schvaľovaní všetci ľudia, ktorí tam vchádzali s dokladmi, s presným plánom, čo sa bude a s kým nakrúcať aj aký je zámer. (Zdroj: hnonline.sk)
  • Původně bylo dokumentováno něco okolo 6-10 vězňů, ale byli přeloženi do jiných věznic. (janhabart)
  • Film vznikal šesť rokov, pričom nakrúcanie trvalo štyri a prebiehalo v Ilave, Trenčíne a Bratislave. Za to obdobie sa asi 20 kompletne naplánovaných natáčacích dní muselo z rôznych dôvodov zrušiť. (janhabart)

Související novinky

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama