Reklama

Reklama

Captain America: Návrat prvního Avengera

  • USA Captain America: The Winter Soldier (více)
Trailer 1
USA, 2014, 136 min

Předloha:

Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha), Ed Brubaker (komiks) (více)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford (více)
(další profese)

Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli – Winter Soldierovi. (Falcon)

(více)

Recenze (1 416)

helloween93 

všechny recenze uživatele

O třídu lepší než první díl a jedna z mála (komiksových) sérií, kde je druhý díl lepší než první. Svižné tempo dodává filmu spád, i když scénář je dost průhledný. Akční scény a obecně efekty na hodně vysoké úrovni, k obsazení rovněž nemám výtky. Pro mě parádní komiksový blockbuster, a to i v případě, že nejsem nijak velký fanoušek této postavy. 4* ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Čo asi najviac chýbalo v jedničke (individuálne či kolektívne herecké výkony), tak je to v pokračovaní kapitána Ameriky už doplnené. Jak kladné tak i záporné postavy sa predviedli veľmi dobre (áno, myslím na herecké výkony). Škoda, že jak scenáristi tak aj režiséri si zvolili „jednoduchý ale istý“ spôsob ukončenia druhej časti tohto príbehu. Každopádne som zvedavý na tretí diel. PS. S. Johansson je krásna a smrteľná!!!! Osobné hodnotenie: 79% (***) ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé, lepší pokračování! Marvel Universe má perfektně našlápnuto a ubírá se všemi směry. Některé jejich filmy jsou spíše pohádkové (Thor), jiné si zakládají na humoru (Avengers), dalším nechybí temná stránka (Iron Man Three). Pokračování Capa je prvotřídní akční podívaná plná akce, zvláštních efektů a Scarlett. Film suprově nakopl seriál Agents of Shield a posunul dění na další level. Už se nemůžu dočkat na další Marvelovské snímky!! ()

Magenta 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že po shlédnutí Prvního Avengera byl Captain America mou nejméně oblíbenou postavou z celé superhrdinské party. Ovšem po tomhle filmu se mu musím hluboce omluvit, protože převálcoval naprosto všechny ostatní a výrazy jako "nejlepší marvelovka" jsou tu na místě. Příběh, akce, postavy, všechno tu funguje dokonale. Navíc musím vyzdvihnout perfektního záporáka, kterému budiž ke cti, že ve filmu toho moc nenamluví a místo toho koná (což třeba Ivan Vanko v IM2 udělal naopak a byl za blbce). Navíc chlap, který dokáže(dvakrát) postřelit Black Widow, (téměř) zabít Nicka Furyho, rozbít a vyřadit Falcona a pobodat a postřílet samotného Captaina, prostě musí být sympaťák. Ono je jasné, že vzhledem k budoucí roli, jakou ve světě Marvelu má sehrát, nemůže být žádné ořezávátko, ale stejně. Potěšil i Frank Grillo. Zkrátka film, který se mi jen tak neokouká. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Možná trochu přepálený hodnocení, ale tenhle kousek si ho zaslouží. Potěšila mě špionážní zápletka a její propojení s Agents of S.H.I.E.L.D. Taky absence do očí bijích blbinek, jako jsou přerostlý tanky a laserový pistolky z prvního dílu je super. I samotnej Kapitán je tentokrát míň Mirek Dušín a víc voják a mlátička, a mám dojem že je to vůbec první film, ve kterým se svým štítem ukázal opravdovou akci. Jen tak dál! ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

V záplavě komiksových filmů nic výrazného, nicméně oproti např. Iron Manovi poměrně sympatický film. Sice se mi skoro až zasteskne, když vidím tu ideální představu o svobodné zemi, poctivých politicích a "zachránímváspaneprezidente" oddaných vojácích, a když si to pak srovnám s tou fraškou, která je realita... Nezaškodilo by trochu civilnějšího přístupu. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv jsem se vzdal naděje, že by marvelovky mohly být víc než hyperCGI komedie se superhrdiny, tohle mě příjemně překvapilo. Druhý Captain America se bere poměrně vážně a kupodivu mu to poměrně vychází. Winter Soldier je parádní postava a znatelná hrozba. Vlastně je to takový monster movie, ve kterém je monstrem supervoják se železnou rukou. Za ním stojící Hydra s plánem na ovládnutí světa působí jako parodie na bondovskou Spectru, ale komorní film o Capovi a přízracích minulosti by cílová skupina asi nerozdýchala, ačkoliv to je přesně motiv, jenž mě chytil nejvíc. V režii mají Russoovi přes televizní minulost pevnou ruku, dokonce i s akčními scénami si poradili skvěle. Jsou rychlé, ale přehledné, a přestože tu absentuje krev, umějí být dostatečně drsné. Navíc nikam nervali zbytečné množství digitálních triků (vyloženě CGI sekvence jsou tu dvě, jedna eklhaft na začátku a jedna slušná na konci), čímž si mě získali obzvlášť. No a samozřejmě nemůžu nezmínit, jak moc jsem byl štěstím bez sebe, že se Captain nerozpakuje někomu zlomit páteř, hodit ho do moře a jeho soudruhům mrsknout pod nohy granát. Nebo, že to od určitého momentu provádí v uniformě z prvního dílu. Spokojenost a jsem docela zvědavý, jak si pánové poradí se třetími Avengers. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem si vytrpěl. Dvě hodiny nařachané lacinými zvraty, sepsány naprosto přesně podle typické marvelovské předlohy děje, které stejně skončí dobře pro všechny, což je samozřejmě od začátku jasné. Jestli si dali v Marvelu za úkol do jednoho filmu natřískat co nejvíce klišé, tak chápu. Jasně záporák má společnou minulost a emocionální vztah s hlavním hrdinou (nečekané), až v poslední vteřině Kapitán zachrání celý svět (neuvěřitelné), záchrana přijde odkudkoliv jakkoliv (kdo by to řekl)... Takhle to prostě nejde. Mě už tento přístup neskutečně omrzel a s každým novým klišé mě bolí v krku více a více. Takže velké zklamání. Ještě že v tom byl zadek Scarlett Johansson, jinak bych hodnotil ještě hůř. - 3/10 - ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Proměna Kapitánu Amerikovi prospěla. Druhý díl je na rozdíl od jedničky zábavnější (ač bych na stopáži možná malinko ubral) a celkově daleko chytřejší. Chris si u mě navíc napravil reputaci a tentokrát působil daleko lidštěji a vůbec sympatičtěji, než kdy dříve. To vše pak doplňují skvělé bojové scény (na lodi, na ulici, ...), slušný záporák a jisté herecké obsazení. Naopak hudba v podání Henryho Jackmana malinko zaostává. ()

fablefavorit 

všechny recenze uživatele

Jednoduše řečeno První Avenger naopak. Děj ustupuje na druhou kolej a otěže převzaly akční scény a společně se seriálovým Daredevilem tvoří ty nejhezčí choreografické orgie, co se dají v MCU shlédnout. Samotný Winter Soldier je výborný padouch, vzhledem počínaje a jeho muzikou konče. Opravdu máte pocit, že přináší opravdové nebezpečí. Zbytek už tak slavný bohužel není a každý zvrat či postup ostatních "zlejšků" nezanechává dostatečný impakt, což se ale možná ospravedlní jakožto build-up pro Civil War. Uvidíme. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Komiksovej spektátl, kterých už je šest půlek (chápej tři prdele) kde, když se kde do války, tak jedině v uniformě. Bylo to koukatelný, na rozdíl od ušišlané jedničky a přematlané trojky. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší než první díl. Kapitána sice nikdy nebudu mít moc rád, ale zápletka a slušné akční scény všechno zachraňují. ()

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele

K režii se dostávají bratři Russové a na kvalitě snímku je to hned poznat. Oproti lehce nadprůměrné jedničce se jim daří výborně spojit prvky superhrdinského filmu s prvky akčního špionážního thrilleru - a funguje to na výbornou. Snímek je opravdu nabitý kvalitní akcí od legendární výtahové scény až po bitku na mostě a když už dojde na dialogy, jsou chytře napsané a opravdu vysvětlují důležité momenty v ději, zdaleka netvoří pouze nucenou vatu. "Než začneme... chce si někdo vystoupit?" Také na režisérech obdivuji, jak dokáží do příběhu ladně vsunout úplně nové vedlejší postavy tak, aby to působilo přirozeně, dát jim dost prostoru na představení a vyjádření charakteru, ale zároveň přiměřeně, aby nezastiňovaly hlavní hrdiny (Falcon, Black Panther, Spider-Man). Další velké plus za Scarlett Johansson. "Pravda závisí na okolnostech, není vždycky všude a pro všechny stejná." Díky tomu všemu je Winter Soldier nadprůměrným snímkem i pro běžného diváka, pro zapřisáhlé fanoušky superhrdinů a Marvelu jde ale o opravdu mistrovské dílo - 100% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Kapitána Ameriku teda moc v lásce nemám a opravdu to je Homokokot jak píše verbal. Sveřepě nechce udělat nic, co není správné, ale svého kamaráda chrání i když je to masový vrah a vše mu odpustí, dokonce by se od něj nechal i zabít (po splnění úkolu).Přehnaného je zde moc a moc. Naštěstí to zde zachraňuje Black Widow a Falcon, doplněno o Nicka Furyho v akci a agentku Hillovou. Nikovo auto a scéna ve výtahu nejlepší okamžiky z celého filmu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Captain America ve svém druhém snímku a jednoduše řečeno, je to pecka. Tvůrci neponechali nic náhodě a celý koncept pojali krapet jinak, než jak bývá u pokračování typické. Do příběhu se naroubovalo více dramatizace a životních etud jako takového, což vedle, snad očekávaně, úžasných akčních scén hodně vyniká. Co to znamená především? Takže dané postavy nejsou přítomny jen v rámci komiksové akce, ale svými vnitřními charaktery navíc vyznívají jako skutečné osobnosti plné radosti i strasti, a to i po emocionální stránce. To pro takový komiksový film hodně znamená. Humoru i nadsázek je i tentokrát více než dost, což svým způsobem do toho patří. Vše je tedy v souladu a ať se děje co se děje, velmi dobře to do sebe zapadá. Ale jo, pořád se jedná o superhrdinský snímek plný ideálu o spravedlnosti, ale v popředí zájmu je hlavně spiknutí, intriky a špionáž. Samozřejmě nechybí dechberoucí akce, které mají spád a hlavně svůj vývoj, takže se nejedná jen o bezduchou střílečku, jak je jinak u většiny akčních filmů obvyklé. I ty dialogy plných hlášek, vtípků i vážnosti fungují snad jako nikdy. Takže konverzace nebo akce, mnohdy dokonce i obojí najednou, se dá, z divácké stránky, vše plně vychutnat. Jeden z nejlepších komiksových snímků od Marvel? Přijde na to. Každý komiksový film má své a to hlavně vlivem charakterizace svého superhrdiny a to i záporáka, takže podle toho také jednotlivě vypadají, každopádně tohle pokračování s porovnáním s ostatními skutečně hodně vyniká. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Jednička pro mě byla utrpením a zklamáním, ale tady už to bylo o něčem jiném. Přesto si ani tentokrát Captain America naprosto vůbec nedokázal získat moje sympatie tak jako to umí ostatní Marveláci. Nedokáže ve mě zkrátka vzbudit absolutně žádné pocity a film na mě tak působí strašně prázdně. Ty 4* jsou za slušnou nicméně pro mě ničím nevybočující akci z dnešních standartů. Film má každopádně alespoň slušný spád a několik velmi dobrých scén, k dokonalému akčňáku má u mě ale pořád daleko. (Lotte Cinema Wonju, Jižní Korea - 29. 3. 2014) ()

LokiZombie 

všechny recenze uživatele

někde jsem četl komentář: ,,takhle má vypadat filmový kapitán amerika" a musim souhlasit, jen by to místy zasloužilo lepší spád. Jinak akce byla parádní, Cap válel. ()

SamanthaM.M 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý stojí za to vidieť. Takto by sa dal opísať najnovší prírastok v rodine Marvel Captain America: Winter Soldier. Známa partia okolo Nicka Furyho nesklamala, no tentoraz okrem typickej popcornovej zábavy prináša aj trochu temnejší rozmer. Úlohou Steva Rogersa spolu s Black Widow je spojiť sa s novým priateľom Falconom a odhaliť sprisahanie v S.H.I.E.L.D.E. Proti nim stojí záhadný Winter Soldier... Režisérska dvojica Anthony a Joe Russo urobila hodný posun od takmer roztomilej, retro a silno patriotickej jednotky Joeho Johnstona. Neboja sa načrieť do udalostí, ktoré budú mať ďalekosiahle následky. Zahrávajú sa s divákom, ktorý nemá istotou, ktorá postava sa dožije konca filmu. Keby sa však v tejto snímke viac dbalo na konšpiračnú dejovú líniu a premyslenejšie rozuzlenie udalostí, mala by potenciál prilákať do kinosál aj nefanúšikov marvelovského univerza. Film sa totiž rozbieha ako slušný politický thriller, no približne v polovici filmu sa zápletka mení na typickú superhrdinovskú, akú už poznáme z predchádzajúcich filmov. Možno je opatrné vstúpenie Marvelu do neprebádaných vôd pokusom rozšíriť fanúšikovskú základňu. Captain America sa totiž ako jeden z Avengerov už o rok opäť objaví v ďalšom filme a aj od tejto sólovky závisia budúce tržby. Celkovo je však Captain America 2 jeden z najlepších doterajších filmov od Marvelu. Hoci spomínaný Winter Soldier, ktorého meno nesie celý film, v ňom nehrá ústrednú postavu, bolo by zaujímavé sledovať jeho ďalšiu konfrontáciu so Stevom v ďalšom filme. Postitulková scéna, samozrejme, bola (rovnako ako cameo Stana Leeho) a tých, ktorí sledujú situáciu okolo Avengers 2, asi neprekvapí. Objavili sa v nej dve zaujímavé, už ohlásené postavy z druhých Avengerov. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Doposud nejlepší marvelovka co se týče příběhu. Scénář je opravdu výborný, čeká nás spousta zvratů, změny stran a odhalováním toho, kdo je vůbec ten dobrý a zlý. Ať už jde o herce, které známe (Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson), nebo o nové tváře (Robert Redford, Anthony McKie a hlavně Frank Grillo, který svého záporáka ztvárnil skvěle), tak zde Marvel ukazuje, že na casting postav má opravdu čuch, protože tak zajímavé obsazení v komiksovém filmu jsem už dlouho neviděl. Film navíc silně odkazuje na dění v dnešním světě co se týče špionáže a vývoje technologií, které vás nutí po odchodu z kina zamyslet se. Vůbec celkově ve filmu můžeme vidět velkou provázanost nejen pochopitelně s jinými filmy, jejichž znalost je nutná, ale také i se seriálem „Agents of SHIELD“. Například taková maličkost, kdy v minulé epizodě byl agent Sitwell poslán na misi, která se vyskytuje ve filmu, velice potěší. „Návrat prvního Avengera“ je zatím pro mě nejlepší film od Marvelu, který může oslovit téměř kohokoliv. Hudba k filmu nenadchne, ani neurazí. Jediné, co mi vadilo, byla roztřesená kamera a při některých akčních scénách jsem se ztrácel, jinak ale nemám důvod dávat míň než plný počet hvězd. ()

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

12.07.2018

Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za… (více)

Reklama

Reklama