Reklama

Reklama

Nemoc třetí moci

(festivalový název)
  • Slovensko Nemoc tretej moci (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Nemoc třetí moci je průbojný, výpovědně hodnověrný výsledek riskantní výpravy investigativní publicistky Zuzany Piussi do oblasti, kde soudce je soudci soudcem. (Letní filmová škola)

Zajímavosti (6)

  • Zuzaně Piussi vyjádřil podporu velvyslanec Spojených států amerických ve Slovenské republice, který ji pozval na osobní setkání, dále ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg či předseda slovenské Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál, který sepsal petici, jejímž podpisem lidé souhlasí se spácháním diskutovaného trestného činu a požadují, aby šli do vazby spolu s ní. Na její podporu se také dne 16. listopadu 2012 v Praze konala demonstrace (nejen) dokumentaristů před ambasádou Slovenské republiky. (JoranProvenzano)
  • Dramaturg slovenská televise Rozhlas a televízia Slovenska dal Zuzaně Piussi po odvysílání filmu podepsat prohlášení, že při jeho tvorbě nenatáčela skrytou kamerou. (JoranProvenzano)
  • Mistr zvuku si nepřál být uvedený v titulcích filmu, protože měl strach. (JoranProvenzano)
  • Technik, který měl na starosti mastering obrazu, si nepřál být uvedený v titulcích filmu, protože se o politiku nezajímal. (JoranProvenzano)
  • Soudkyně Helena Kožíšková podala kvůli obsahu filmu žalobu na Rozhlas a televíziu Slovenska. Prý se v něm objevila bez svého souhlasu a rozhovor s ní o mrtvé soudkyni Martě Laukové s její dcerou Zuzanou Laukovou byl nahrán tajně, proto požadovala odškodné ve výši 30 000 euro. I když není jmenovaná a má zakryté oči, myslí si, že je lehce identifikovatelná. Přibližně za rok, v září roku 2012, dokonce podala trestní oznámení na neznámou osobu ve věci přečinu porušení důvěrnosti ústního projevu osobní povahy. Zuzana Piussi k tomu uvedla: "Člověk, který má máslo na hlavě, tak nedá souhlas s natáčením. Důležité bylo tuto situaci natočit. Nebylo to zcela košer, ale jinak se to udělat nedá!". Kroky soudkyně chápala jako zastrašování a aroganci, nicméně jí hrozilo odsouzení ke dvěma letům odnětí svobody. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama