Reklama

Reklama

Jak přežít pokrok

  • Kanada Surviving Progress
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Pořad o velkoleposti a zároveň dvojsečnosti pokroku lidstva odhaluje velké riziko provozování softwaru 21. století v podobě našeho know-how na prastarém hardwaru, kterým je náš mozek primáta, jenž nebyl 50 000 let upgradeován. Prostřednictvím rozmanitých obrazů a působivého soundracku se vydáme na cestu, během níž se zamyslíme nad naším přechodem od jeskynních lidí k výzkumníkům vesmíru. Ronald Wright, jehož bestseller „A Short History Of Progress“ (Krátká historie vývoje) se stal předlohou tohoto filmu, odhaluje, jak civilizace opakovaně decimovala „vývojové pasti“ – lákavé technologie sloužící bezprostředním potřebám, avšak jen zřídkakdy těm budoucím. Dokument nám překládá jasné důkazy v podobě prolínajících se příběhů z čínského jezdeckého klubu, člověka z Wall Street, který odkrývá ničím neomezovanou a chamtivou finanční elitu bezohlednou vůči životnímu prostředí, a ekopolicistů bránících spálenou Amazonii. V minulosti jsme mohli spotřebovat místní zdroje a přesunout se jinam. Pokud se však dnešní globální civilizace zhroutí následkem přehnané konzumace, je po všem. Žádnou záložní planetu k dispozici nemáme. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako optimista z povolání si dovoluji tvrdit, že nás pokrok jednou všechny zabije. On se totiž vždycky najde nějaký dobrák, který myšlenku důležitou pro lidské poznání neopomene zneužít proti lidem a devastaci přírody k tomu přihodí jako bonus zdarma. Tento dokument je zkrátka v souladu s mým dosavadním poznáním světa, ale zvolená forma měla dost daleko k fascinující zábavě, které bych jistě udělil lepší hodnocení. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokumentů tohoto druhu je jistě mnoho a možná, že se i opakují, ale jak je známo opakování je matkou moudrosti a to že jsme přelidnění a planetu plundrujeme je holý fakt, který nemůže nikdo popřít. Dokument o tom jak korporace a banda zbohatlíků udává směr ničení naší planety, přispívá k zadlužením zemí třetího světa i nadbytku nepotřebného. 75 % ()

whack 

všechny recenze uživatele

Technologický pokrok, ekonomický rast a rast populácie ohrozuje samotnú existenciu ľudstva. Všetko má svoje hranice. Tušia to všetci, neprizná si to len ten, kto nechce. Len ten Robert Wright je zvláštny. Na jednej strane kritizuje konzumizmus a chod spoločnosti, a potom vyhlási, že ľudia by sa mali zbaviť svojej prirodzenej ľudskej povahy a „toho lovca z doby ľadovej, ktorým všetci pod škrupinou civilizácie zostávame“. Čo keby sme sa zbavili radšej tej civilizácie? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má co říct, ale řekne to tak rychle, že se v celé následující stopáži pouze opakuje. Opakování je matka moudrosti, ale všeho moc škodí. Dokument sice nabízí řešení bezvýchodné situace, do které se kvapem ženeme, ale toto řešení je z kategorie neakceptovatelných. Vůbec jsem třeba nepochopil, jakou roli v tom všem sehrál ten ošklivý Číňánek a proč vůbec byl do dokumentu zahrnut. Dokumentu velmi chybí takový ten pomyslně zdvihnutý ukazováček. Názory prezentuje velmi suše a ponechává na divácích, jak s nimi naloží. Jsem si jistý, že vě většině případů absolutně nijak. Většina z diváků nebude mít vůbec zájem informace akceptovat a ti kteří by čirou náhodou zájem měli, tak ti budou postrádat moc cokoli změnit. Já se k této situaci stavím třeba tak, že vzhledem k tomu, že jsem si plně vědom toho, kam se řítíme, tak se s radostí nechám unášet proudem s tím, že se jistě budeme snažit katastrofu oddalovat tak, jak jen to bude možné. Pokud mi vše výjde podle plánů, tak na svět nepřivedu nikoho, kdo by potenciálně mohl zažít situaci až to všechno praskne. To poté bude celé lidstvo v takové prdeli, jakou si bojím představit. Dokument mě prakticky vůbec v ničem neobohatil a zpracování také nepovažuji za nejatraktivnější. Zhlédnutí jistě nikomu neuškodí, ale upřímně není příliš o co stát. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V dokumentu zazní hodně zajímavých věcí. Konečně někdo v dokumentu pojmenoval viníky kácení amazonského pralesa: "Lidé kteří jsou zodpovědí za zničení Amazonie jsou velkostatkáři a mezinárodní korporace. Největší statkáři jsou senátoři, poslanci a důstojníci. To oni ničí amazonský prales. Během sledování dokumentu, kde mnohokrát zazní, že se musíme všichni omezit, mě napadlo proč to zašlo tak daleko a nějaký globální vůdce neřekl už před lety, kolik lidí se tedy na naši planetu vejde, abychom se nemuseli omezovat dýchat? Ročně přibývá 200 milionů lidí. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Dokument je podaný, skoro výlučne a predovšetkým z pohľadu človeka. Pojednáva o dlhoch k Zemi, ktoré sa nedajú anulovať a nestíhame ich splácať, napriek tomu že za nás, ktorí ich spôsobujeme, platia zvieratá, životné prostredie a krajiny tretieho sveta.Pravdou je aj to, že sa predsa nemôžeme do nekonečna spoliehať na to, že technológia sama vyrieši problémy, ktoré spôsobila, nie len, že je to naivný, ale aj nehumánny pohľad na celú situáciu. Tvrdenia ako-nesústreďme sa na Zem a vyrazme do vesmíru?! Ha! Akoby mi ochorela matka a ja som šla na ulicu hľadať si nejakú novú-zdravú! Aj keby sme neriešili, že tu ničíme to, čomu vďačíme za svoju existenciu a miliardy ďalších druhov vyhynie, aj tak nemáme istotu, že stihneme nájsť a kolonizovať inú vyhovujúcu planétu. Kontroverzné tvrdenie, že by sme mali urýchliť evolúciu? No zatiaľ nám evolúcia celkom zavarila, pretože ľudia, ktorí sú inteligenčne na vysokej úrovni, vynaliezajú technológie a produkty, ktoré sa žiaľ dostávajú do rúk tých menej inteligentných, ktorí ich nedokážu správne využiť. No myslím, že ma najviac asi dostala veta, že experiment menom civilizácia zlyhal, teda, že sme na ceste, aby sme to mohli vyhlásiť. Ja myslím, že sme na konci cesty a toto tvrdenie nie je nijako predčasné! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úprimne povedané, nevidím tu normálne formulované riešenia a dokument plný rečnenia rôznych ľudí tu podľa mňa nie je vhodnou formou, ale v mnohých veciach súhlasím, najmä čo sa týka popisovania niektorých problémov. ()

Palvinie 

všechny recenze uživatele

Dokument mi mluví přímo z duše, avšak svému názvu se téměř nepřiblížil, protože povídáním si o tom, jak to jde s námi do sraček bohužel nic nenapravíme. ()

Dextwer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární pořad o lidském pokroku, důvody, důsledky, možnosti a celkové zamyšlení naší působnosti na planetě. Určitě zajímavá zpětná vazba na naší činnost, teď už jen vymyslet něco, čím zachráníme svět. Moje hodnocení: 75% ()

RomanL odpad!

všechny recenze uživatele

Trapná environmentalistická agitka klasicky propagující redukci obyvatel planety na polovinu a podobné lidstvu prospěšné metody budování ráje na zemi pro budoucí generace. Hnus, odpad. ()

Zahir 

všechny recenze uživatele

začalo to zajímavě, proč se člověk chová tak a né jinak atd.. ale potom převládly jenom obecně známé žuchly, že Země není nafukovací a že velkostatkáři ničí prales, což je škoda, ale i tak film rozhodně stojí za vidění.. je dobré vědět, že ještě existují lidi, kteří nemají v hlavě lejno, žel Bohu masa je těžce zmasírovaná a vypatlaná na to, aby si uvědomila, kam se řítí..každopádně, čím dřív lidstvo vychcípá, tím líp pro všechny živé tvory na této planetě ()

BlackVelvet 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktery prezentuje zajiste zname veci (pokud tedy clovek neni absolutni ignorant), nicmene je stavi do souvislosti a kontextu. Aneb je nacase si priznat, ze civilizace doted byla jen experiment, ktery selhal a bylo vubec vyvojove moudre davat opicim inteligenci. Prirovnani moderniho cloveka k dobe ledove a lovci v nas sedi, je hodne lidi, ktere vubec nezajima priroda, to co ji delame a ani nedomysli, co nakonec vlastne delame samotni sobe. Kratkozrakost mysleni krasne ukazuje situace ohledne tezeni dreva v Amazonii a nazory mistnich, ze jinak pomrou hlady. Bohuzel si myslim, ze jednotlivci a spolecnost jako takove bez vedeni a mozku tezko neco zmeni, a z tohoto hlediska souhlasim s premisou dokumentu, ze vetsina lidi se vlastne stara jen sama o sebe a po nas potopa na zaklade sve zakladni povahy. (Neodvazuji se hadat jake procento lidi to je, ale muze to byt vetsina). Dava tedy smysl, jak v dokumentu zazni, ze lidi potrebuji rozvinout sebereflexi, vzhled atd. a ze tuto situaci musi resit skupine jako takove velky mozek lidstva. Myslim ze podobne dokumenty a nejen je by bylo treba naservirovat expertum, kteri tvrdi, ze planeta je modra a ne zelena. Bohuzel zda se, ze vetsina lidstva zije nekde v praveku myslenkovem, ci porad slepe veri mytu pokroku, vyvoje a vedy (viz perojativni nazvy napriklad u nas tzv. slunickovych lidi, ekologickych teroristu atd.). Take doporuciji knihu the Sixth Extinction, ktera jeste dale rozebira tema nastolene v tomto dokumentu (kniha je dokumentu naprosto nezavisla). ()

nikhaj 

všechny recenze uživatele

Nepotrebujeme viac, potrebujeme menej. Zlata stredna cesta fajn dokument o zmysle aj nezmysle zivota. Odlesnovanie, ekonomika vsetko jak ma byt tu najdete ()

Reklama

Reklama