Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

velmi slušná atmosférická záležitost,která sice nedosahuje kvalit např. Greengrasová United 93,přesto diváka spolehlivě údrží v napětí od začátku až do konce.Nakonec ani nevadí,že divák dopředu ví jak vše dopadne,ani,že se režisér drží určitých standartů běžných pro podobné filmy.Co mi přišlo trošku zbytečné je dějová linie z ministerstva doprovázející Carole.Samy o sobě by stačily linie GIGN a letadla...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na to, že im scenár príbehu napísala samotná história, tak si mohli dať aspoň na spracovaní oveľa viacej záležať. 5-hviezdičkový námet na sfilmovanie sa skončil priemerným thrillerom, ktorý sa síce opieral o skutočné udalosti, no bohužiaľ dosť povrchne. Napríklad mohla byť úplne vypustená dejová línia o rodine jedného z členov špeciálnej jednotky, keďže ten čas bol vyplnený len bezcieľnym strachom a plačom. Namiesto toho mohli oveľa viac priblížiť čo sa dialo v lietadle - vzťahy medzi únoscami a rukojemníkmi a pod. Neviem prečo práve táto podstatná časť zostala úplne mimo záujmu, pretože práve na tom by mohli filmu pridať prirodzenú dramatizáciu. Ale tak snaha bola, hoci výsledok je len priemerný... ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s United 93 a neubráním se ortelu, že se to Greengrassovu majsrštyku nevyrovná. Ale srovnání se špičkou v oboru snese jen málokdo, Leclerq se svým Assaultem navíc více než obstojně. Dvě linie fungují, dojetí se dostaví, mrazení též, stejně jako napětí, zrychlený tep a nedýchavičnost. Na Leclercqa si dám příště pozor. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Možná to byl záměr, aby film působil neskutečně neosobně a chladně, ale troufám si říct, že ne. To je taky jeden z hlavních problémů celého filmu, ať už tam zemře kdokoli, divák jen tupě zírá a nijak ho to nezasáhne. Navíc je přepadení dost nuda. Vlastně jediné co mě opravdu bavilo byl způsob, kterým bylo natočeno několik scén. Například hned uvodní vpád elitní jednotky do domu. Co naplat mohlo to být zábavnější. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Hlavním mínusem je málo akce. Prakticky celý film se absolutně nic neděje, a jediná akční scéna je ta závěrečná. Pominu to, že tahle zásahová jednotka vypadá velmi komicky, výstroj jako neprůstřelná vesta, omračující granáty apd. jim nic neříká, ale oni si vezmou na zátah revolvery, jejichž použitelnost je prakticky nulová. Po stránce herectví je to takový velký průměr, stejně tak jako po stránce hudební. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No takovou nervy drásající podívanou jsem teda od žabožroutů nečekal. Jo, všechna negativa, kterými se tady ostatní ohánějí, tam jsou, nicméně já si přál napínavý příběh a ten jsem dostal. Objektivně je to tak na lepší čtyři hvězdičky, ale fakt, že je to podle skutečné události, to šoupe ještě o kousek výš. Za mě spokojenost. 90% ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený thriller, docela se povedlo omezit vžité předsudky a laciné gesta... teda aspoň v porovnání s příšerným United 93. Svižná kamera a střih udržuje napětí v nejvyšších otáčkách. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Žabožroutská teroristická nuda. Asi kvůli vážnosti situace a retru roku 94 to bylo cely v jakejchsi šedivejch barvách a to se mi nelibilo. Co je ale horší - bylo to vyplněny hromadou nezajimavyho balastu (rodinná pouta, lidi z politiky, přípravy na útok), takže se to hrozně táhne. V podstatě tam mohla být jen ta přestřelka na konci a i ta nebyla nic moc. Postavy uplně o ničem a neměl jsem důvod si k nim dělat nějakej vztah. Kdyby všichni chcípli, vůbec by mi to nevadilo. No a teď si tu arabskou chamraď taháme do Evropy. Pěkně děkujem!!! ()

Haretix 

všechny recenze uživatele

Francie ukázala, že umí taky něco pořádného natočit. Tohle se sakra povedlo, celý film je temný, sice dobře víte jak to dopadne, ale jde o to provedení. Čistá akční scéna, výborný akční thriller. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Film pro frantíky a členy speciálních jednotek (podle jejich reakcí). Já se jinak dost nudil a něteré věci absolutně nechápal. Sledovat příběh z pohledů tří postav mi tu přišlo strašlivě nešťastné. Ženská, o které nic nevím, co tam furt někomu něco cpe. Arabáč, co se tam furt jen modlí, až by se 270 cestujících muselo uchechat smíchy. No a potom člen speciálních jednotek, jehož většina scén má snad navodit nějaké umění v podobě gejzíru emocí. Pak už tam jsou jen plné střechy snajprů, kteří vlastně nic neudělaj, až na jednu moc zábavnou větičku a úprk ze střechy do letadla. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Přepadlo mě veliké zklamání. Už titulní buket slibuje divákovi našlápnutou akci a snad i pootevřené dveře do zákulisí francouzského SWATU. Přepadení nic ale takového nenabízí. Jde o pouhou rekonstrukci islámské invaze na palubu Air France. Navíc je to v tempu průměrně nudném, se scénářem trpce odfláknutým, s hudbou nevykreslující, s herci bez jiskry a s akcí na bodu mrazu..to celé podrhuje absurdita závěrečně akce komanda, které,jako by bylo poskládané z bandy imbecilních jdoucích dobrovolně na smrt...50ti % Allah Akbar, víc ani ťuk.. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Víc než co jiného je z filmu cítit potřeba poměřovat se se svými americkými vzory a tvůrčí bezradnost zastíraná formální namachrovaností. Celý film, od volby námětu až po zpracování, svědčí o ambicích i sebevědomí tvůrců, bohužel tu schází zdravá míra soudnosti. S očima upřenýma na velké vzory ztrácí tvůrci kontakt se svým dílem, takže jim pod rukama vzniklo něco odlišného, než si zřejmě sami představovali. Když při střelbě rukojmí spustí ženské chóry, zjevně inspirované Spielbergovým Mnichovem, jedná se už o čirý tvůrčí parazitizmus. Aby autoři měli vůbec šanci stvořit něco podobně silného, museli by na to jít stejně jako Spielberg: najít si téma, které je oslovuje (ne které jim slibuje získat pozornost) a začít budovat vše od základů, tedy od postav a jejich charakteristiky. Filmem Přepadení se tvůrci snaží rovnou postavit mrakodrap, aniž by se chtěli zdržovat základy. Více zde http://www.moviescreen.cz/recenze/765/l-assaut ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka toho, když se teroristé Ahmeda Akbara, rozhodnou unést letadlo a zničit jej. Naštěstí to tady dopadlo dobře a francouzská vláda nedopustila, aby letadlo dolétlo do svého cíle a teroristy zlikvodovali... Takový průměr, ani né akční jako spíše psychologický a reálně pojatý... ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Přesný opak slov jako svižný, napínavý, zajímavý, kulervoucí... Dějové linie naprosto nezajímavé (manželka - wtf?), závěr pokažený (hl. hrdina mimo?), těšil jsem se na to, ale ani teroristi nestáli za zlámanou grešli. Už nikdy víc... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Poctivá a tvrdá francouzská práce. Zhuštěná poslední dvacetiminutovka má sílu. Hudba je také parádní. 71%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený thriller, který působí hodně realisticky. Není to žádná akční podívaná, ale napínavá hra o životy rukojmí. Dost překvapivé bylo vyčkávání alžírského letiště k odpojení schůdků a obětování tří rukojmí. Závěrečné vniknutí do letadla bylo moc pěkné v kombinaci s autentickými záběry z televize. ()

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama