Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Nemik96 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla nuda ala France ani se nebudu snažit srovnávat Přepadení s UNITED 93 protože to je uplně něco jiného. Řeknu to asi takhle v tomhle filmu si užijete 60 minut Alláhování Akbarování a patnáct minut zásahove akce u které jsem se válel smíchy 30 zakuklencu vlítne do letadla z toho 1 si lehne na zem a postříli všechny Akbary. Slzy v očích střih THE END no není tohle nářez. 2** za pokus. ()

Andy. 

všechny recenze uživatele

Nechápu zdejší hodnocení, protože něco tak napínavýho jsem dlouho neviděl. Možná je to způsobený tím, že film se zabývá tématem, které mě velice zajímá, ale přesto to nechápu :-). Skvěle zkombinované reálné záběry s natočenými. O samotném zákroku by toho šlo napsat určitě víc než dost. Osobně ho považuju za ne zcela povedený (nechápu například nepoužití flashbangů, či slzného plynu atp, ale předpokládám, že k tomu kluci měli nějakej důvod). Byl však úspěšný a to se počítá. Zm*di umřeli, GIGN ani žádný další civilista nikoliv. Takhle by to mělo vypadat, protože s teroristy se nevyjednává. Je tu velmi zajímavá paralela s útokem Mohameda Meraha, ke kterému nedávno došlo, kde pro mě z nepochopitelného důvodu dost otáleli z útokem. Asi se čím dál více stáváme tak humánními, že se nám to jednou vymstí. Byl bych strašně rád za podobně dobře natočenou rekonstrukci operace Nimrod. Zasvěcení jistě vědí... To by byl teprve nářez! To byly ještě časy, kdy politici měli koule, i když to byly ženy. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Hlavní plus je v tom filtru, kterým byl celej snímek natočenej. Vypadá to skoro černobíle a tím pádem ponuře, což působí dobře a k tomuhle stylu se to hodí. Jinak bohužel nastává situace, že se v podstatě divák neztotožní ani s jednou z postav a tím pádem je vám to všechno v průběhu sledování tak trochu šumák. To je škoda, protože filmy se zásahovýma jednotkama mám rád, většinou mě to dost baví, ale tady to bylo tak nějak napůl. Uvažoval jsem původně o vyšším hodnocení, ale závěr mě utvrdil, že mírnej nadprůměr bude v pořádku (trochu jsem nepochopil, proč do kokpitu šel jeden člen zásahovky sám a za ním už nikdo a proč těm ostatním to všechno tak hrozně trvalo, než se k něčemu zmohli - např. proč tam mezi ně nehodit slzák?!). Ale to jsou moje úvahy, který by mně pravděpodobně někdo znalej této problematiky vysvětlil... ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Přes to, že film působí trochu chudě, tak celková stylizace a závěrečná půlhodinka vše plně vynahrazuje. (70%) ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že moc nechápu to šílené červené číslo (k 16. 1. 2012 - 71%). Film je to rozhodně zajímavý, dokonce záživný, ovšem není nijak extra napínavý a dokonce bych ani neřekl, že nějak vyjimečně akční. Možná jsem čekal příliš a proto nakonec tedy za 3***. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Technicky brilantní, ale (nechci vypadat jako necita) tohle byl asi ten nejnudnější teroristický únos letadla, jaký jsem kdy ve filmu viděl. Takže za mě ne. Nechytlo mě to ani přes ten parádní vizuál. 4.5/10 ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jediné plus je,že máte opravdu pocit že příběh byl natočen v té době ,kdy se odehrál.Ale na druhou stranu se fimaři zřejmě drželi faktu a nešroubovali děj do nějakého matrixu.Výkony některých herců jsou příšerné.Evidentně nemají zkušenosti s tímhle žánrem ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Film je dobrý najmä z toho dôvodu, že celý čas čakáte ako sa to skončí, kedy už konečne kukláči zaútočia na lietadlo. Všetko predtým je len povinná omáčka, ktorá vás k tomu privedie. Nevadí, pretože samotný stret na palube to čakanie vynahradí..nádherná akcia. ()

kusaj 

všechny recenze uživatele

 DOST JSEM SE NA TENTO FILMÍK TĚŠIL, ALE PO SHLÉDNUTÍ MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE JDE O TROCHU VYŠŠÍ PRŮMĚR, KTERÝ VYPADÁ DOST REÁLNĚ. DĚJ FILMU ZACHYCUJE PŘEPADENÍ LETADLA ČERTAMA Z ALŽÍRU A ZÁROVEŇ PŘÍPRAVU FRANCOUZSKÉ GIGN NA OSVOBOZENÍ RUKOJMÍCH. NAPÍNAVÁ JE TAK POUZE FINÁLNÍ ČÁST FILMU, KDY JEDNOTKA VRAZÍ DO LETADLA A ZAČNE STŘÍLEČKA. NECHÁPU, ŽE TAK DLOUHO TRVALO DOSTAT PÁR TERORISTŮ V LETADLE BRADOU DOLŮ - DO KOKPITU LETADLA NIKDO NEVHODIL ANI JEDEN SLZÁK NEBO FLASHBANG, ŽÁDNÝ ZE ČLENŮ JEDNOTKY SE NESLANIL PŘES OKNO A ODSTŘELOVAČI TAKY NEMĚLI MOC PRÁCE..TAK TO ALESPOŇ VYPADÁ VE FILMU (FAKTA - GIGN POUŽILA OSLEPUJÍCÍ GRANÁTY A ODSTŘELOVAČI NEMĚLI ČISTÝ VÝHLED PŘES KOPILOTA, KTERÝ SÁM Z KOKPITU VYSKOČIL). KAŽDOPÁDNĚ KLOBOU DOLŮ PŘED ZRANĚNÝM POLICISTOU, KTERÝ CELOU DOBU ZÁSAHU LEŽEL ZRANĚNÝ PŘED KOKPITEM A OKOLO LÍTALY KULKY..ZNÁM TEN POCIT MOC DOBŘE, PROTOŽE, KDYŽ JSEM BYL MENŠÍ,TAK JSEM ČASTO PODOBNĚ LEŽEL V TĚLOCVICNĚ PŘI VYBÍJENÉ NA ZEMI A VŠICHNI DO MĚ HÁZELI MEDICINBÁLEM:( ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Jako rekonstrukce pěkné, filmařsky pěkné. Že se nic moc neděje, když se čeká, je také celkem logické. Na 5* to ale není. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Arabský fundamentalisti unesou letadlo a asi hodinu volaj do kontrolní věže, ať jim od letadla odvezou pryč schůdky; tolik asi první polovina filmu. Ve zbytku pak po sobě teroristi se SWATem vystřílí asi milion nábojů, aniž by kdokoliv cokoliv trefil. Nejzásadnějším poznatkem je pro mě fakt, že policajti ze SWATu nejraději bezhlavě střílí z revolveru a nad jinýma taktickýma možnostma ani neuvažujou. Jestli zkratka SWAT skutečně znamená Special Weapons and Tactics, tak týpci tentokrát tedy žádnou speciální taktiku nepředvedli (pakliže tedy není speciální taktikou ležet na zemi a pálit jako blázen). Jako debil pak působí týpek - cestující - kterýho teroristi pošlou ven z letadla, ať odjede ze schůdkama, když to nejde, tak se vrátí (místo aby zdrhl) a za svojí blbost je po zásluze popraven. ()

Tydyt007 

všechny recenze uživatele

Pohled z očí jednotky, plánovačů, teroristů i rodiny příslušníků..Velmi pěkne zpracované téma rekonstrukce únosu. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobře zpracovaný akční film s únosem letadla. Zajímavý filmový filtr a francouzský jazyk dávají filmu zajímavý podtext. Krátká stopáž a celkově dynamický děj je ideální kombinací. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická rekonstrukce osvobození uneseného letadla francouzským komandem GIGN. Film sice začíná pomalu spíš jako komorní psychologické drama, které celou dobu připravuje diváka na finále,a to je skvělé. Tento únos je historicky zajímavý tím, že se jím inspirovali alkajdističtí plánovači 11.září, protože kdyby to letadlo nemuselo kvůli palivu přistát v Marseille, kde došlo k osvobození, tak mířilo na Paříž, kde se předpokládalo, že to mělo do něčeho napálit možná do Eiffelovky. Realita byla následující https://www.youtube.com/watch?v=Q7a5D3sMJKM . ()

Wancohoff 

všechny recenze uživatele

no cakal som teda daku napinavu akcnu pecku, ale bola to pekna nuda. a ked sa uz konecne v tretej tretine zacalo nieco diat, pochovalo to dementne chovanie jednotky ktore ma pekne vytocilo. bohuzial v tomto pripade nemozem odsudzovat scenar kedze to bolo podla skutocnej udalosti. (preco sa ty hlupaci z specialnej jednotky trebali do lietadla aby ich kazdeho postrielali,??? preco tam nehodili nejake granaty z nervovym uspavacim alebo neviem akym plynom hned po otvoreni dveri??? noa co ze by zaspali aj rukojemnici.. priotravenych teroristov mohli sputat, a rukojemnici by sa stoho dostali...nie , treba tam 20 rambov co kazdy co vojde dostane ranu ..fest ma to nasralo) ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Film už dávno skončil a srdce mi stále buší jako o závod. V dokonalém vizuálním hávu se schovává snímek s pekelně hustou atmosférou, který, i přestože na akci dojde až v posledních několika minutách, vám po celou dobu nedovolí ani vydechnout, natožpak se snad podívat na hodinky či zapřemýšlet, co že to máte v plánu zítra večer.. A závěrečný přepad letadla? Ač trvá relativně krátce a místem kde k přestřelce došlo se jednalo o dost specifickou záležitost, podle mě je to jedna z nejintenzivnějších akčních scén poslední doby, krčil jsem se celou dobu v křesle co to šlo, abych náhodou jednu taky nekoupil. SPOILER ALERT! A pro ty z vás, kterým se zásah GIGN zdál jako celkem nepovedený či snad málem zpackaný - všichni rukojmí přežili, všichni zasahující policisté přežili, všichni teroristé mrtví. Já bych teda řekl hell of a good job ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Srovnání s United 93 se asi nevyhneme, ale i tak L´Assault nedopadá špatně. Arabáčové jsou správně fanatický, veškerý úřady naprosto neschopný (jako vždy) a speciálové z GIGN pořádně nasraný. Neuškodil by větší tah na bránu, víc akce (a mnohem líp nasnímaný, kurva co může bejt lepší než osvobozování letadla) a rychlejší střih. Jinak spokojenost. 70% ()

Illy 

všechny recenze uživatele

V podstatě hraný dokument který si na nic nehraje a jde po jasně dané ose od začátku do konce (posledních 15 minut stojí za to). A jo, taky jsem viděl United 93. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Natočeno to není špatně, nicméně samotný příběh postavený na muslimskejch žabařích u mě neměl moc šancí. Navíc (jak jinak) krom "přepadení" sledujeme i romantickou linku, která probíhala jistě i v reálu. Slabota! 40% ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Divácky velice výživná rekonstrukce skutečných událostí,která je napínavá od začátku do konce.Zase jednou důstojný francouzský film. ()

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama